Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Bir gözüm görmüyor diğeri çok az görüyor. Hangi oranda rapor alabilirim?
Sağ göz tamamen görmüyor ve sol göz 6 derece miyop astigmat gözlük kullanıyorum. Heyete girsem kaç oranında rapor alırım. Bilen varsa lütfen cevap yazabilir mi? %40 ve üzeri olursa bazı haklarım oluyormuş.
Hocam bir göz için % 32 alırsın. Diğer göz için gözlük numaranızın bir önemi yok. Lens ya da gözlük ile ne kadar gördüğünüze bakılıyor. Eğer Gözlükle ve ya lens ile görme kaybınız varsa örneğin % 60 görüyorsanız. O zaman oran verilir. Ama gözlük numaranız kac olursa olsun eğer gözlük ile tam görüyorsanız oran verilmez.
% 40 engelli raporu alırsanız engelli kadrosundan işe girebilir ya da engelli memur olarak çalışabilirsiniz.
Burada dediğim gibi gözlükle ne kadar gördüğünüz baz alınıyor. Size okutulan bir kağıt var ya doktorda. O kağıtta normalde 10 sıra vardır. Her sıra % 10 demektir. Yani ilk sırayı okudunuz. % 10 + ikinci sırayı okudunuz % 10 daha üçncü sırayı okuyamadınız toplam % 20 görüyorsunuz denir Görme derecenize göre de ekstra puan alırsınız.
Gözlük dışında diğer engelleriniz varsa raporu tamamlatabilir misiniz bilmiyorum. Yeni yönetmelikler ortaya çıktı. Mesela Göz % 32 tansiyon % 10 Şeker % 10 gibi
Bir devlet hastanesinin saglık kuruluna gidip bilgi almanızı tavsiye ederim
Çok teşekkür ediyorum. Yeni yönetmelikte tek engel baz alınıyor diye biliyorum.
Sizden aldığım bilgilere dayanarak randevu aldım bugün için. Gözden tek doktorun olduğu heyet raporu aldım. Sadece görmeyen göz için %32 verdi. Diğer gözümle gösterdiği harfleri gözlükle bile göremediğim halde onu saymadı. Miyop astigmat engel değil dedi. Kör olmak mı lazım dedim o zaman tamamen. Anlamadım valla. Bilerek mi vermedi.
Hocam göz tembelliği varsa gözlükle dahi göremezsiniz. Siz görmüyorum demişsiniz ama doktor dikkate almamış diye düşünüyorum. Bende miyop ya da astigmat için engel oranı verilmez diyorum. Gözlükle görüyorsanız oran verilmez. Ama gözlükle dahi görme azlığı varsa oran alabilmeniz lazım
En üst sıradakiler görediyseniz oran vermeleri lazım. Bende göz tembelliği var diyerek itiraz edebilirsiniz. Bence öncelikle bir göz doktoruna gidin orada ne kadar gördüğünüzü tam olarak anlayın. Doktorla da görüşün. Eğer görmüyorsanız bazı aletler var. Görme tembelliği için ölçüm yapıyor onlara sokarlar bir şekilde raporlanır ve engelli raporu alırsınız. Yönetmeliklerde iki gözde %20 görüyorsa emeklilik dahil tüm hakları alıyorsunuz diye biliyorum.
Görme azlığı
(Göz ve adnekslerinin tüm hastalıklarına bağlı tedaviye rağmen düzelmeyen ve görüşü bozan durumlarda çalışma gücü kaybı görme keskinliğine göre değerlendirilir)
Binoküler (her iki gözü açık şekilde yapılan muayenede) görme keskinliği;
Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
0.1 ve altında olanlar
Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
0.1 üzeri - 0.16 (0.16 dahil) arasında olanlar
Hafif Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
0.16 üzeri - 0.2 (0.2 dahil) arasında olanlar
Bendeki görme azlığı oluyor demek ki. Yazdıklarınıza göre. Mesela hafif düzeyde olunca % kac verilir ya da orta düzeyde % kaç verilir. Başka bir hastaneye mı gitsem. Gözlükle dahi göremedim bana % 1 bile vermedi