Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bipolar tanım olmama rağmen askere gideceğim. Beni neler bekliyor?

anhedoni

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
5
Askerlik için tecilimi bozdurdum, bipolar bozukluğu tanım olmasına rağmen aile hekimine iyiyim ve ilaç kullanmıyorum dedim, beni psikiyatriste yönlendirmeden sağlam raporu verdi. Askere gider gitmez senin bipolar tanın varmış diye elerler mi yoksa askerliği yapar mıyim?

Sağlık Kontrölünde sıkıntı çıkabilir keşke aile hekimliği’ne deseydiniz Askeri Hastaneye Sevk Raporu verilir.

Aile hekimi raporu kesin karar değildir. Bipolar tanı askerlikte görülebilir ve sevk olabilirsin. Orada psikiyatri değerlendirmesi yapılır; aktif atak yoksa askerliği yapabilirsin, varsa elverişsiz kararı çıkabilir. Otomatik eleme yok.

@anhedoni,

Hayatının en büyük hatasını yapıyorsun. Gitme beni dinle. İlk gün pişman olacaksın. Orada komutanlar ve diğer insanlar askerler seni çok zorlar.

@dgcnn,
Nasıl zorlar mesela hocam, zorbalarlar anlamında mı diyorsunuz?

@caan006,
İlaç kullanıyor olacağım gideceğim zaman

@sancar.da,
Diyelim ilaç kullanıyorum ama atak yaşamıyorum. Durum ne olur

@anhedoni,

Zorbalamak dışında senin üzerine gelirler. Seni tamamen çıldırtırlar. Benim askerliğim uzadı kavga etmekten. Gereksiz insan dolu. Sana kendini deliliğe vurdu gibisinden sözler söyler. Sen depresyon yaşarken daha da fazla iliklerine kadar hissedeceksin. Mani döneminde eğer benim gibiysen ve rahat davranırsan ensende biri biter. İlaçların etki bile etmeyecek. Uykusuzluk öyle bir zorlayacak ki cinnet geçireceksin. Gittiğin anda direk heyete çıkmak isteyeceksin. 6 ay sana zulüm gibi gelecek. Orası bambaşka bir yer. Benim komutanlar iyi olmasa ben 12 ay yapardım. Sana tavsiyem iyice düşün. Ama şuna emin ol gitmezsen senin için iyi olacak.

@anhedoni,

“Zorlarlar” derken kastedilen genelde zorbalık değil, askerlik şartlarının psikiyatrik hastalığı olan biri için ağır ve tetikleyici olması. Uykusuzluk, stres, baskı ve disiplin ortamı atak riskini artırabiliyor.

İlacı askere giderken kullanıyor olman önemli bir detay. Askerlikte psikiyatrik tanı ve aktif ilaç kullanımı varsa genelde durum askeri psikiyatri tarafından değerlendirilir. Bipolar bozukluk tanısı olup düzenli ilaç kullananlar çoğu zaman “askerliğe elverişli değildir” ya da erteleme/çürük kararı alabiliyor.

“İlaç kullanıyorum ama atak yaşamıyorum” durumu da otomatik olarak sağlam sayılmaz. Bipolar bozukluk atak olsun olmasın kronik bir hastalık olarak kabul edilir ve risk değerlendirmesi yapılır. Birliğe gittiğinde sistemde tanın görünürse seni psikiyatriste sevk edebilirler; orada karar yeniden verilir.

Özetle: Aile hekimi sağlam vermiş olsa bile, askerde psikiyatrik tanın ve ilaç kullanımın tespit edilirse yeniden değerlendirme yapılır. Kesin olarak “yapar” ya da “elerler” demek mümkün değil ama bipolar tanısı ve ilaç kullanımı askerlikte genelde lehe değerlendirilmez.

@dgcnn, neden sizce

@anhedoni, çoktan aile hekiminiz rapor vermiş bile ama bunu yapmakta sizin elinizde yani tescilinizi bozdurun ve Askeri Hastaneye sevkiniz yapılsın. Orada Uzman Psikiyatrist görsün sizi yada takipli olduğunuz Hekiminize sormanızda ciddi fayda var bilginiz olsun.

@bilinmeyenkullanici,

Tecili bozdurdum zaten. Sağlik muayenesi için önce aile hekimine gidiliyor sonra o yönlendiriyor uzman psikiyatriste. Ama ben iyiyim askerliği yapabilirim dediğim için yönlendirmedi.

@dgcnn,
Abi mutlaka öyledir, çok zor olacak ama askeriliğimi yapmak istiyorum ya. Bakalım ne olacak.

@sancar.da,

Yani oraya gittiğimde yine de çürük verebilirler mi?

Üst Alt