Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Babamın vefatı sonrası anneme çok düşük ölüm geliri ödeneği bağladılar!?

Azmi1985

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
2
Merhabalar. Babam Sürekli iş göremezlik ödeneği alıyordu. Vefat etti. En son maaşı 44 bin civarı idi. Annem için ölüm geliri ödeneğine başvurduk. Babamın maaşının 4 te 3 olan 33 bin TL bağlanılmasını beklerken 12308 lira aylık bağlanmış, ek ödeme 473 lira gözüküyor. Gelen evrakta da 12308 lira diyor aylık maaş. Bir yanlış hesaplama mı var yada biz mi yanlış düşünüyoruz

Babanız vefat edince annenize onun emekli maaşı oranında ölüm aylığı bağlanmış . Bu iş bu şekilde oluyor , başınız sağolsun

@Azmi1985, bende %75 bağlanıyor diye biliyorum. Size %25 bağlanmış. Bir sıkıntı olmuş olabilir. Ben de babadan ölüm aylığı alıyorum. %50 bağlandı. Eşe %75 bağlanması lazım. Başka maaş bağlanan çocuk yoksa. İtiraz edin SGK'ya bir yanlışlık var bence.

@sungerbob,

Babam emekli maaşı almazdı. Sürekli iş göremezlik maaşı alıyordu. Emekli maaşı oranı nedir

@idosente,

Ben memurum bana bir maaş bağlanmadı, başka çocuğu yok zaten, tamamı anneme bağlandı ama maaşının yüzde 30 u bağlanmış gibi olmuş

Moderatör tarafında düzenlendi:
@Azmi1985,

Babanız sürekki iş göremezlik aylığı ölünce malül ölüm aylığı devreye girer malül aylığındanda yüzde 75 bağlanır..sürekli. İş görmez aylığı genelde en son aldığı bürüt maaşı kadardır emekli maaşı ise malesef çok ama çok daha düşüktür

@Denizcan78,
Malül aylığı için 1800 gün prim gerekmiyor mu...emekli maaşı almadı ki hiç. Dediğiniz yanlıştır demiyorum ama bununla ilgili bir yazı ya rastlamadım...Her yerde aylığının %75 i bağlanır yazıyor

@sungerbob,
Babamın emekli maaşı yok tu ki. Nasıl, neye göre hesaplanıyor bu

Babanız ölünce emekli edilmiş işte . O maaşa oranla ölüm aylığı alacaksınız .

Babanız daha önce kaç senelik sigorta sı vardı iş göremezlik maaşı devreden çıkmış annenize yüzde 30 kesilerek maaş bağlanmış

@Azmi1985,

Emekli olmadan vefat emiş kişinin 1800 primi varsa bu kişinin geride kalan hak sahiplerine de ölüm aylığı bağlanır. Aynı anda sürekli iş göremezlik maaşı da alındığında, iki aylığın fazla olanın tamamı az olanın yarısı bağlanır. (tamamı değiğim %75'i yani).

Hasılı, bir aylık daha bağlanacak size. Toplamı %75'i bulur.

@OturanBoğa,

Babamın 1800 gün sigortası yoktu ki 200 civarı sigortası vardı. Nasıl 2. Bir aylık bağlanabilir bu durumda

@bilgeadam,
1985 yılında çalışmaya başlamış 200 gün civarı sigortası varken kaza geçirmiş ve sürekli iş göremezlik maaşı bağlanmış

@OturanBoğa,
Peki babamın maaşı 44 bin iken neden 12300 e düştü yüzde 75 i değil mi idi bağlanacak tutar

@sungerbob,
Nasıl hesaplanıyor bu, 200 gün primle emekli edilir mi

@Azmi1985 Babanızın 1 gün dahi primi olsa annenize ölüm maaşı bağlanır buda asgari ücret seviyesinde kesinti yapılarak bağlanmış Buradan bilgiden ziyade sgk rumuna sorarak yada e devletten bakıp hangi sinden bağlandığını görebilir yazarsanız arkadaşlar da başlarına gelmişse yardımcı olur

@bilgeadam,

Sgk aradım, sistem kapalı dedi, başından attı. E devlette meslek hastalığı, ölüm geliri diyor. Asgari ücretten olsa 22 binin 4 te 3 16 küsür olması gerekiyor. Vs vs bende anlamadım nasıl birşey olmus

@bilgeadam,

Tabii ki bağlanmaz. 1800'den az prim varsa ölüm aylığı bağlanmaz.

5510 madde 32:

a) En az 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş,

@Azmi1985,
babanız emekli maaşı almıyor bildiğim emekli olan birisi vefat ettiğinde emekli maaşının %75 eşe %50 çocuklara bağlanabilir ama isgormezlik maaşı alan kişi öldugunde en son yatan brüt 50 bin dahi olsa babanız vefat ettiği için direk emekli ediliyor emekli edildiğinde alacağı para 20 bin TL arasi maaş alır kendisinin esine de bunun yüzde 75 i 12 buçuk yaparki bu maaşı bağlıyorlar bunu alabilir anneniz Hesaplama dogru

Sıkıntı annenizin cok dusuk maaş bağlanmış olması degil günümüz ekonomik şartlar gerek düzenlemeler bir memurun bile 50 bin TL alıp emekli olduğunda 14 500 tl gibi komik bir maaş olan kök maaş bağlanacak kadar dusuk emekli maaşı alması ki bundan sonra eşi çocukları zaten alacağı para para degil

Son düzenleme:
@Azmi1985,
Maaşlar maaş oranları ve primlere göre baz alınarak bağlanır işveren ne kadar primini fazla yatırırsa maaş bağlanma oranları artar 200 gün ve ölüm aylığı ve kesintilerle bağlanmış telefonla ilgilenmezler bizzat kendiniz gidin

@OturanBoğa,
Hocam 200 gün prim var yazmış

Ben Niğdedeyim, maaş konyadan bağlandı, gidemiyorum

2008 sonrası 5510 sayılı çalışan varsa baksın bordroya asgari ücret üzerinden pirim kesiliyor emekli olunca şoku yaşayacaksınız oran düşüyor ha kat görevlisi ha memur aşagı yukarı aynı maaş Adaletsiz Kalkınma Partisinin (AKP)2008 sonrası çalışananına attığı en büyük yağlı kazık..inanmayan bordroya baksın

1998 öncesi sigortalı olup da vefat edenler için 900 gün sanırım

@bilgeadam,
1 gün primle aylık bağlanmaz bilgi paylaşırsanız daha iyi olur

5510 madde 32:

a) En az 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş, 1998 sonrası sgk olanlar için 1800 gün en az sanırım

Merhaba bu konuda detaylı bir hesaplama yapılması gerekiyor. SGK alanında bilirkişilik yapan birisinden görüş alıp SGK'ya başvurmak ardından SGK ret cevabı verirse dava açmak tek yol olacaktır.

Zira 551 sayılı Kanunda iş kazası sebebiyle maluliyet tazminatı alıp soınrasında vefat edenlerin eşleri için;

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünü %50 veya daha fazlaoranda kaybetmesi nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış iken ölenlerin, ölümün işkazası veya meslek hastalığına bağlı olup olmadığına bakılmaksızın birinci fıkraya görebelirlenen tutar, 34 üncü madde hükümlerine göre hak sahiplerine gelir olarak bağlanır.

1. fıkrada : İş kazası veya meslek hastalığına bağlı nedenlerden dolayı ölen sigortalının hak sahiplerine, 17 nci madde gereğince tespit edilecek aylık kazancının %70'i, 55 inci maddeninikinci fıkrasına göre güncellenerek 34 üncü madde hükümlerine göre gelir olarak bağlanır.

34. maddede ise paylar belirleniyor.

Dolayısıyla babanızın iş kazası geçirdiği tarihteki geliri tespit edilmeli, sonrasında buna göre oranlamalar yapılarak gelir hesabı yapılmalı.

Şu an somut olarak geliri vs. bilmediğimiz için ne söylersek varsayımsal olacaktır.

@Angora Hukuk & Danışmanlı,
Babam iş kazasını 40 yıl önce yapmış. Ölüm sebebi kanser. İş kazası ile pek bağlantısı yok yada 40 yıl önceki bir kazaya bağlamak zor ölüm nedenini. Doğal ölümde de dedikleriniz geçerli mi

Şimdi benim anlamadığım bir konu var 450 gün sigortam var benim olurda vefat edersem eşime herhangi bir maaş bağlanır mı

@bekone,
Allah korusun iş kazasında vefatınız halinde evet fakat başka bir yolla vefat halinde hayır. Çünkü dul ve yetim aylığı için en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün prim ödenmesi şartı bulunuyor.

Üst Alt