Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Babam için araba almak istiyoruz. Nereden başlamalıyız?

ShadowSong

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,Benim babam son 4 yıldır omurgada durmadan nüks eden bir tümör ile savaşmaktaydı. Ancak en sonunda doktorlar artık tıbben yapılacak bir şey kalmadığını söylediler ve tümörün yaptığı bası dolayısıyla babam son 5 aydır bel altı felçli. Aynı zamanda hipofiz yetersizliği var ve bir gözü ameliyat komplikasyonundan dolayı (hipofiz ameliyatı) görmez durumda. Artık malulen emeklilik yolu kesinleşti ve aynı zamanda tedavi amaçlı olmasa da kontrol için devamlı hastanelere gidip gelme durumumuz olduğundan araştırmalarım sonucu vergisiz (ÖTV) alabileceğimiz bir aracı benimde kullanabilmem söz konusuymuş.

Bunun için emekli işlemlerini yapıp sonra mı başvurmalı yoksa emekli olmadan mı daha kolay bu işlemler ? Genel bir bilgi verebilirseniz sevinirim.Teşekkürler.

İletmiş olduğunuz bilgiye sahibim. Benim sormak istediğim şu; Babamın sağlık durumu ara ara nüks eden bir şey olduğu için aralarda çalışıyordu ve şu an hala çalışır SGK'lı gözüküyor. İstirahat raporu mevcut ama artık çalışamayacağı kesinleştiğinden malulen emekli olacak.

Bu araç işini hala çalışır gözükürken mi başlatalım? Yoksa emekli olsun sonra mı?

Birde bu araç için gerekli olan engelli sağlık raporunu alabilmek için Vergi Dairesinden sevk almak gerekiyormuş. Çalıştığı için mi böyle? Yoksa emekli olunca da böyle mi?

Bu raporu öyle keyfen hastaneye gidip isteyemiyoruz diye biliyorum. Hangi kurumda kullanılacaksa o kurumun sevk etmesi gerekiyor sanırım.

Son olarak aklıma birde şu soru geliyor; Malulen emeklilik için alınacak engel durumunu belirtir raporu, araç içinde kullanamıyor muyuz? Bir kerede ikisi içinde halledilmiş olur. Yoksa her şey için ayrı rapor mu alacağız ?

- ÖTV indirimi için çalışıyor olması bir fark yaratmaz.
- ÖTV indirimi için sevk almanıza gerek yok. Sanırım siz malulen emekli olmak istiyorsunuz. Şunu bilmeniz gerekir, Malulen Emekli olmak ile Vergi indirimi Yaşlılık emekliği farklı şeylerdir. İşyerinizin bağlı bulunduğu vergi dairesi hastaneye sevk ediyorsa sanırım siz yaşlılık emekliliği için başvuracaksınız. Zaten malulen emekli olmak için SGK ya müracaat etmeniz gerekir.
-Hasteneye kişisel müracaat ile de başvurup rapor alabilirsiniz.
- Hem ÖTV hem de vergi indirimi için aynı raporu kullanabilirsiniz. Ama malulen emeklilik için alacağınız raporu ÖTV indirimi için kullanamazsınız. Zira malulen emekli olmak için alacağınız raporda oran yazmamaktadır. Alacağınız rapor en az %90 olmalıdır.

ahmet_y;

Bilgi için teşekkürler, lakin 1 hafta önce İstanbul - Haydarpaşa Numune Hastanesine kontrol için gittiğimizde, merakımı gidermek için rapor bölümüne uğradım ve durumu anlattığımda, ÖTV indirimi için alınacak rapor için - Vergi dairesinden bir kağıt ile sevk almanız gerekmekte dediler. Kişisel başvuru kabul etmediler.

Ayrıca malulen emeklilik için yine SGK tarafından sevk olması gerekiyormuş. Tabi siz söyleyene kadar malulen emeklilik için olan raporda oran yazmadığını bilmiyordum. Demek ki onun için mutlak suretle sevk alıp bir tek onun için rapor almamız gerekecek.

O zaman malulen emekli olması ya da çalışıyor olması bir fark yaratmayacak ÖTV indirimli araç için rapor almamızda. Her türlü vergi dairesinden sevk alıp ayrıca gitmemiz gerekecek oranlı bir rapor alabilmek için.

Acaba kişisel gidip başvuru yapanlar ne diyerek başvuruyor oranlı bir rapor için. Ya da hastaneden hastaneye değişiyor mu bu sevk zorunluluğu acaba ?

Vergi dairesine gidip, otv siz arac alacagim dediginizde sizi sevk edeceklerdir. Ben otv indirimi almadigim icin yanlis bilgi de vermek istemiyorum. Ancak suna eminim, kisisel muracaat ile rapor alabilirsiniz. Bu rapor %90 uzeri ise otv siz arac kesin olarak alabilirsiniz.

Malulen emeklilkte kesin olarak, sgk ya basvurup sizi sevk edecekleri hastaneden rapor almaniz gerekir. Ve bu raporda oran yazmaz.

Ötv muafiyetinde kullanılacak özürlü raporu almak için sevk gerekmiyor.

Limooni;
Önceki mesajımda belirttiğim gibi Haydarpaşa Numune Hastanesi rapor için sevk almam gerektiğini söyledi. Mevzuat değişmiş olabilir mi?

Öyle bir mevzuat değişikliği yok hastane başvurduğunuzda vermeleri lazım..

bende dun vergı ındırımı ıcın basvurdum ve cerrahpaşa hastanesı sevk gerekıyor dedı bız sadece oran verıyoruz sahsı basvurularda bırseyden yararlanmak ıstıyorsanız oraya muracat edıp us yazıyla sevk olarak gelmenız gerekıyor dedı... Sunu sormak ıstıyorum kaza gecırdım sakat statusunde bıle deglım engellıyım ne yapabılırım...

<MEHMET>;

Aynı cevabı aldım bende işte. Nerede kullanacaksanız o konu ile ilgili kurumun sizi sevk etmesi gerekiyor dediler.

Siz kaza sonrası engel durumu oluştuysa yine aynı şekilde ne işlem yapacaksanız ilgili kurumdan sevk almalısınız. ÖTV indirimi için Vergi Dairesi dediler. Malullük için SGK gibi ilgili kuruma başvurmalısınız.

Araç alımı ile emekliliğin hiç bir ilgisi bulunmuyor. Araç için ihtiyacınız olan şey % 90 ve üzeri orana sahip bir rapordur. Bu raporu ve parayı cebinize koyun ve bayiye gidin... Araç babanızın üzerine kayıtlı olur. Ama siz dahil herkes kullanabilir...

Üst Alt