Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

B monoküler ehliyeti H ehliyete çevirmek..?

Ghaneli

Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Şimdi ben B Sınıfı monoküler ehliyetim var ancak ben H sınıfı ehliyete çevirmek istiyorum ...
Benim bir gözüm görmüyor ... İkinci gözümün % kaç görmemesi gerekiyorki ben H sınıfı ehliyet alayım ...

a) Birinci grup sürücülerde düzeltmeli veya düzeltmesiz olarak bir gözün görmesi 2/10 dan aşağı olmamak şartıyla her iki gözün görme derecesi toplamı 10/20 olmalıdır.

Resmi Gazetede yayımlanan Sürücü Belgesi Göz muayenesine ilişkin esaslar Aşağıdaki gibidir.
MADDE 5 ; (1) Göz muayenesi açısından sürücü belgeleri aşağıda belirtildiği şekilde iki gruba ayrılır;
a) Birinci grup: A1, A2, B, F, H.
b) İkinci grup : C, D, E, G.
(2) Görme derecesi, iki gözü olanlarda;
a) Birinci grup sürücülerde düzeltmeli veya düzeltmesiz olarak bir gözün görmesi 2/10 dan aşağı olmamak şartıyla her iki gözün görme derecesi toplamı 10/20 olmalıdır.
b) İkinci grup sürücülerde düzeltmeli veya düzeltmesiz olarak bir gözün görmesi 6/10 dan aşağı olmamak şartıyla her iki gözün görme derecesi toplamı 14/20 olmalıdır.

%40 raporum ama işe yaramıyor ...

gören gözümün % kaç görmemesi gerekiyor ..

B sınıfı olarak kullanmaya devam edin. H sınıfı yapmanızın size hiç bir avantajı olmaz.

H sınıfı yapmak maddi olarak avantaj ...
statü bile belli değil özürlümüsün değilmisin ..
özürlü isen %40 raporun var ötv den yararlanamazsın ancak diğer indirimlerden yararlanırsın ..
Ehliyet B alırsın ama monoküler.. H sınıfı alamazsın ... Özürlü damgasını vuruyorlaar doğru dürüst işe giremiyorsun, iş para ya gelince ayrımcılığa başlıyorlar .. Benim nüfus kaydıma kadar geryere özürlü diye işlemişler ..
ben anlamadım bu devletten bu adaletten bir şey..

Ya özürlüsündür Ya değilsindir..

Dediğim gibi, siz H sınıfı da yapsanız araç alımında vergi istisnasından yararlanamazsınız.

Değişiklik için nereye müracaat etmemiz lazım. H sınıf ehliyetin yanına B monoküler ehliyet sahipleri de yararlanır ibaresi ekletmek için nereye müracaat etmem gerekiyor

H Sınıfı ehliyetin sahip olduğu indirimlerden yararlanabilmek için kanunda değişiklik yapılması gerekiyor sa Değişiklik için dilekçe vermek istiyorum.

BEnce hiç zahmet etmeyin. Çünkü karşılık bulması imkansız bir konu.

Neden sonuçta monoküler ehliyeti olup % 40 üzeri ehliyeti olan kişilerde aynı haklardan yararlanması gerekmez mi? Sonuçta engelli sayılmazlarmı?

Eşitsizlik değilmi

Ayrımcılık değilmi

Engelli olmak sadece görünür bir engeli olmakmıdır?

Arkadaşlar ben bugün itibariyle monoküler sürücülerin H sınıfı ehliyet alabilecekler mi diye bimere dilekçe gönderdim bakalım sonuç ne olacak

Ghaneli bende tam bunu belirterek sordum bimere bakalım sonuç ne olacak? Ayrıca buradan sonuç çıkmazsa AYM 'ye bireysel başvuru yapacam

Ben de gelirler idaresi vergi yasasında düzenleme yapılması için yazı yazdım H Sınıfı ehliyetinin yanına B monoküler ehliyeti olanlarında eklenmesi için yazdım ancak olumsuz cevap geldi. Şimdi düşünüyorum da senin dediğin daha basit . Ne yazdığını bana yaz bende yazayım.

Şu aralar ehliyet yasasında değişiklik yapılıyor artık 5 yılda bir ehliyetler yenilenecek ve yeni rapor alınacak.Bende devlet dairelerine memur olunurken monoküler olanlar özürlü ehliyet alınırken özürlü değil diye yazdım hakkımız hak ihlali dedim vs

her iki engeli bulunan nasıl yararlanacak? örnk: bir gözü monüküler bir ayağı polio sekeli hangi engelini kullanacak ?:) araç alımında ötv den yararlanmak için ?

Zaten şu durumda monoküler olduğumuz için h sınıfı ehliyet alamıyoruz ki monoküler olanlar h sınıfına başvuru yapamıyor bile

ama sadece monüküler değil bir ayağından ortapedik engeli de var polio sekeli yani sadece monüküler olsa dediğiniz doğru

sonuç:yasal olarak her iki engeline de ehliyet veriliyor soru : hangi engelini kullanıp ehliyet alması gerekiyor türkiyede mutlaka bu iki engeli (monüküler ve polio sekeli) taşıyan vardır ve ehliyette almıştır bu arkadaşlar durumunu belirtirse daha net bilgi olur forumda tşklr saygılar

Ben varım, hem monoküler hem sağ el parmaklar ampute, H Sınıfı Özel Tertibatlı araç kullanabilir ehliyetim var ama ehliyetime monoküler yazmadılar neden yazmadılar bilmiyorum daha doğrusu araştırmak istemedim, taminim; iki raporum var biri gözden diğeri ortopedi doktorundan, sanırım ehliteye işlerken göz doktorunun verdiği raporu görmediler yada monoküler sürücüler ehliteyette belirtilmiyo anlamadım yani :)

monoküler kişiler h sınıfı ehliyete döndüremez ehliyetlerini... görme engelli bir kişi görmeden araç süremez ki.. belki ilerde google'un yaptığı sürücüsüz araçlar yaygınlaştığında, bunları almak için yeni bir kanun çıkartılabilir.. kanunları eleştirirken tek taraflı olmamaya gayret edin.. yolu seçemeyen karanlıkta görme yetisini yitiren insanlarla aynı yolda olmayı istemem açıkcası. %40 özürlü olmak ötv'siz araç alabileceğiniz anlamına da gelmez.. %40 engelli raporu, işe girişlerde, vergi ödemelerinde, hastane de doktor kapısında fazla beklememek gibi avantajlar sağlar..

sayın:hatti sizin yasalardan haberiniz yok sanırım zaten türkiyede bir gözü hiç görmeyen monüküler ehliyet alıyor ve normal araç kullanıyor eskiden gece süreme me engeli vardı onuda kaldırdılar burda ki sorulan sayın:agider arkadaşımızın da belirtmiş olduğu gibi iki engelide bulunan hangi sınıf ehliyet alacak bunuda en güzelini agider arkadaşımız açıklamış tşklr

yasalardan haberim olduğu için yazdım zaten onu.. bir gözü 0 gören kişilere monoküler deniyor sanırsam.. bu kişiler ehliyet alabilmeleri için diğer gözlerinin tam görüyor olması gerekiyor.. eger sağlam gözde ufak bir aksaklık olursa ehliyetleri tamen iptal oluyor.. işte bu yüzden monoküler ehliyetler için rapor alma şartı var.. soruyu soran arkadas h ehliyeti sormuş.. h ehliyeti ile de özel donanımlı araç alınıp vergiden istisna oluyorlar.. ben de özel donanımlı sürücüsüz araçlar çoğaldığında monukülerler için ya da hiç göremeyenler için kanun değişikliği olursa h sınıfı ehliyet alınıp ötv'siz araç alınabileceğinden bahsettim.. ayrıca bende de göz tembelliği var monokülere yakın olduğum için bu konuyu biliyorum merak etme sen..

sanırım sizin ortapedik engeliniz yok burda anlatmak istediğim her iki engelide bulunannnnnnnnnn hangi sınıf ehliyet alacak //sadece göz monküler // b ehliyet alacak diyoruz // ortapedik engelli olanda h sınıfı alacak diyoruz// sonuç : cevabını net öğrenmek istediğimiz gözün biri tamamen görmeyen ve bir ayağından polio sekeli olan hangiiii ehliyeti alacak bunun cevabını bilyorsanız onu söyleyiniz kafidir bildiğiniz size kalsın :)

Sakin olun beyler, ben yukarıda yazdım ikinci engelin ortopedikse H sınıfı ehliyet alırsın, sadece gözünde problem varsa monoküler sürücü ehliyeti alırsın oda H sınıfına girmez yani ÖTV, MTV gibi kesintilerin indiriminden faydalanamazsın. Monoküler sürücüler [FONT=Arial]A1, A2, B ve F sınıfı sürücü belgesi alabilir. [/FONT]

sayın:agider tşklr aydınlatıcı cevaplarınız için eminim forum için çok faydalı olacaktır bu ikilem içinde olan çok kişi vardır saygılar

Kusura bakmayin... Ben ilk sayfada yazan yorumlara istinaden yazmistim yorumlarımı. Ortopedik engelli ise monoküler kişi h sinifi ehliyeti ile özel donanimli araç alabilir. Ve ehliyet dosyasında monokuler olduğu bilgisi yer alır. Sanirim her sene gözden raporunu yenilettirmesi gerekiyordur. Bunu trafikten öğrenip emin olabilirsiniz.

e-posta dilekçeniz incelenmiştir. Sağlık raporu olmak kaydıyla Özürlü ehliyeti alınabilecek. Alınan ehliyet ‘H sınıfı’ değil ‘B Engelli‘ şeklinde olacak.

sayın:hatti açıklayıcı aydınlatıcı cevaplarınız için çok çok tşklrr saygılar hayırlı sağlıklı günler :)

nazisam ben de tesekkür ederim bu kadar hoş karşıladığınız için..

agider;

bende aynı senin durumundayım hem monoküler hemde ortopedik engel sağ el parmaklar ampute.bana söylenen monoküler olan biri h sınıfı ehliyet alamaz.sizinki gözden kaçmış.ben alamıyorum

sadece bir gözü görmemek %36 larda diğer gözde de problem var dersek 40ı bulup özürlü statüsünde olabilirsin ama sendede bendede böle bi tezat çıkıyo zaten durum böyleyse monoküler alamamamız lazım çünkü monoküler demek bir göz olmasa bile diğer göz yüzde yüz görüyor veya gözlükle yüzde yüz görüyor demek, yani çok kurcalama derim H sınıfını da alman imkansız o sadece yüzde 90 özürlülerde olur yani nerende özür olduğpu önemli değil

Arkadaşlar bende B monokuler ehliyetim var ama Güllerin barre send. gecirdim ve düşük ayak kaldı.Şimdi H sınıfı ehliyet alabilir miyim? H sınıfı alsam memurluguma bir zararı olur mu? Otv ve Mtv den muaf olur muyum?

ogretmen3147,

Monoküler olmanız ortopedik engele istinaden rapor ehliyet/araç almanıza engel değil.
Hiçbir kurumun sevkiyle değil de kişisel başvuru ile alacağınız için kurumların bilgisi olmaz zaten, hem de kazanılmış haklarınız alınmaz.
Sağ ayağınız ise 'özel donanımlı araç kullanır, H sınıfı ehliyet alır', sol ayağınız ise 'otomatik vitesli araç kullanır, H sınıfı ehliyet alır' ibaresi ile ÖTV-MTV'den muaf olursunuz.
Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi 'den birinden rapor alıp, sürücü kursuna kayıt yaptırmalısınız. B'yi verip H'yi alırsınız.
şunlara dikkat edin: sürücü kursu ile rapor aynı ilden olmalı, rapor tarihinin üzerinden 1 yıl geçmeden H sınıfı ehliyeti almalısınız. Sonra aracı ne zaman isterseniz alabilirsiniz.

Üst Alt