Engelli ehliyetiniz var, bu kısmı halletmişsiniz. Araç alım kısmı zor gibi görünüyor ancak sizinle ilgilenecek bir araç bayisi bulabilirseniz araç alım kısmı ehliyet almaktan daha kolay. Öncelikle %40 ve üzeri engelli olduğunuzu gösteren bir raporunuzun olması şart. Bu raporda ÖTV indirimli araç alır diye bir ibare bulunması şart değil. Burada önemli olan vergi dairesinin raporunuza ne diyeceği. Kendi araç alma sürecimi anlatıyım belki daha net olur.
2009 yılında İstanbul Kartal'da Renault Bayisi ASF Otomotive gitmiştim beğendiğim model bir aracı almak için.i Ancak bayi çok fazla ilgilenmedi ve raporumun eski olduğu ÖTV indirimli araç alır ibaresi bulunmadığı söylediler. Bu arada raporumu 2004 yılında almıştım. Miyopati tanısı ve %50 oranım vardı. Bende bunun üzerine hastaneye gittim raporumu yenilemeye süreç biraz uzun olunca rapor yenilemekten vazgeçtim. Dönüş yolunda o zamanlar Pendik'te bulunan Hyundai bayisi HUNKO otomotiv vardı oraya uğrayalım dedik. Araç beğendim bir tane. Sonra oradaki satış danışmanı arkadaş sağ olsun çok ilgilendi. Önce raporumu aldı ve vergi dairesine telefon etti. Vergi memuru H sınıfı ehliyeti varsa ve %40 üzeri raporu varsa sıkıntı olmaz araç alabilir dedi. Ama satış danışmanı iyi ce emin olmak için beni kendi arabasıyla Ümraniye vergi dairesine götürdü ve memurla görüştük. Memur gelmenize gerek yoktu telefonda olması gerekeni söyledim dedi. Araç almakta hiçbir sıkıntı yaşanmaz satışı yapabilirsiniz dedi. Ve dönüşte notere uğrayıp alım işlemleri için vekaletname çıkarttık. Daha sonra araç getirtildi engelli tertibatı ve projesi hazırlandı. Bunların hiçbiriyle ben ilgilenmedim sadece parasını verdim gerisini bayi haletti. Aparat takıldıktan sonra vergi dairesinden memur geleceği ve araç alımını onaylayan bir rapor vereceğini söylediler. Memurun geldiği gün bende oraya gittim ve memur bana birkaç soru sorup aracın bana göre yapılıp yapılmadığına baktı ve bir rapor yazdı. Sonuç olarak aracın satınalma süreci tamamlandı. Bayiye başvurup aracı teslim almam yaklaşık 8 gün sürdü. Buda neredeyse normal bir araç alma süreciyle aynı sayılır.
Bu arada şunu da eklemek istiyorum. Şuan aracımı satıp yenisini alacağım ve bu işi 2004 yılındaki aynı raporumla yapıp yapamayacağımı sordum ve yapabileceğimi söylediler.
Umarım anlattıklarım yardımcı olmuştur.