Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Askerlikten muaf tutuldum. İstesem yapamaz mıyım?

@Polmiks Aman askere alınmayayım, birkaç adam öldürürüm. Nasılsa psikopatım ya ben (!). Sanki tek vasfı rütbesi olan birinin bana artistlik yapıp patates soydurmasına 6 ay kafa sallayınca rambo gibi gezmeye. Sanki çatışmaya çıkacağım arkadaş. Alt üstü 6 ay geri hizmette mıntıka görevi yapacağım.

"Pskiyatli hastaları çok tehlikelidir her han herkesi öldürebilir"

Bozuk bilişlerini empoze ediyor.

Tevadi alan psikiyatri hastaları tehlikeli değildir. Tedavi almayanlar için bile potansiyel katil gözüyle bakılamaz. Tek sınıfa indirgenemez. Bunun farklı kişilikler farklı hastalıklar farklı zekalar farklı ego savunmaları vs. Uzar gider. Son 50 yıldaki cinayetlere bakalım kaçı psikiyatrik hasta çıkar?

@Polmiks İş vatan haini ve psikopat seri katil yaftasına geliyorsa abartırım. Ben de askere gitmeye meraklı değilim. Ama bana askere gidersen vatan hainisin ya da askere gidersen başkalarına zarar verirsin diyenler askerden dönünce iyi bir işe girebileceğimin garantisini verebilirse o zaman askere gitmem.

@berke26,
Ben sana askere gidersen vatan hainisin demedim. Hastalığını bilip tanı almadan gizleyerek gidenler vatan hainidir dedim. Senin tanın varsa zaten seni ya alırlar ya almazlar. Bir de ömrü boyunca dr ye gitmemiş olanlar var onlar hastalıklarını bilse bile bazıları askerlik yapmak için gizliyor.

Asgari ücret ile işe bulabiliyorsan şükret konumuna geldik ne iyi bir iş bulması :) Senin iş ve askerlik ne alakası var ki ?
Her pskiyatri hastasının potansiyel zarar verme ihtimali vardır işin içine silah ve kolay silaha erişim imkanı karışırsa her şey olabilir. Belki sen de saldırgan davranış yada düşünce olmayabilir yada burada bu mesajı okuyan kişide olmayabilir. Bu ülkede bir tek siz yoksunuz. Askere sıçmayı bilmeyen adamlar da gidiyor.

@Polmiks,
O kadar çok psikiyatrik hasta var ve hastalıklarını bilmiyorlar ki Şaşarsin. Hatta şunu söyleyebilirim. Sağlıklı insan yoktur, psikiyatrik hastalığının olduğunu bilmeyen insan vardır...

"Her pskiyatri hastasının potansiyel zarar verme ihtimali vardır"

Bunu okuyan psikiyatri hastası arkadaşlar, böyle birşey yok. Arkadaşın yanlış genelleme sinden başka birşey değil.

Asgari ücret ile işe bulabiliyorsan şükret konumuna geldik ne iyi bir iş bulması :) Senin iş ve askerlik ne alakası var ki ?
İş başvurularında engellilere, özellikle de psikiyatri hastalarına ön yargıyla bakıyorlar. Bunun sebebi tamamen cehalet. Bütün psikiyatri hastaları toplum tarafından tımarhaneden kaçan seri katil muamelesi görüyor bu ülkede. Hastalığımı saklayıp işe girsem bile askerlik durum belgesi soracaklar. Bakacaklar, psikiyatrik durumu sebebiyle çürük almış. Ekmeğin normal kişiler için aslanın midesinde bile olmadığı bu günlerde sırf bu ön yargı yüzünden onu da bulamayacağım. Yoksa ben de meraklı değilim rahatsızlığımla ömrümden 6 ay eksiltip patates soymaya.

@gannicus Bana göre özellikle pandemiden sonra bu milletin psikolojisi epey bozuldu. Sadece raporu olan ya da ilaç kullanan değil, herkesin psikolojisi gidik artık. Ülkece psikolojik destek almamız lazım.

@osmangazi Anksiyetem dışında ilaçlık bir durumum yok benim. Ama benim bildiğim psikoz hastaları da ilaçlarını kullandığı takdirde sağlıklı bireyler gibi yaşamlarını sürdürebiliyorlar. Toplumdaki ön yargı gibi her birini öldürme potansiyelinde tipler değiller.

@berke26,
Arkadaşım senin Raporun,Tanın var mı ? Var değil mi sistemde sen askere bile gitsen işverenin önüne o engelli evrağı gidiyor. Firmalar zaten görüyor engellinin ne olduğunu Pskiyatri olunca da sıcak bakmayabilirler o da sıkıntı malesef. o iş konusunda yapacak bir şey yok yani sakın hastalığını gizleme o zaman ilerde fark edilirse işten çıkartma hakları vs oluyor.

@berke26,
İyi de sen tıbbi açıdan psikiyatrik hasta bile değilsin. Anksiyete ne? Yoldan 2 kişiyi çevir. Birine psikiyatri anksiyete tanısını koyar. Seni askere alırlar. Benim bildiğim Hiç önemi olmayan bir tanı. Ha hastalık olarak ağır da geçebilir orası ayrı...

Sokakta sağlıklı olan veya olduğunu söyleyen kişilerin ne kadar zarar verme ihtimali varsa pisikiyatri hastalarının zarar verme ihtimali o kadardır hatta daha azdır bence çünkü pisikiyatri hastalarının çoğu insanlardan kaçar ve korkar.

Bütün araştırmalar pisikiyatri hastalarında ki suç oranın toplum ortalamasından yüksek olmadığını gösterir.

Bunun tek istisnası tedaviyi red ettiği için gerçeklikten kopmuş yalnız yaşayan kişilerdir onlarda 100 metre öteden belli oluyor zaten.

Onun için pisikiyatri hastaları tehlikelidir gibi toptancı bir bakış açısı hem hastalara hem yakınlarına haksızlık ve rencide edici bir durumdur zaten bu kişiler çok zor olan hastalıklarınla mücadelinin yanı sıra toplumda ki bu ağır önyargıyla mücadele ediyorlar bari en halden anlaması gereken kişilerin olması gereken bir forumda bu herkesi aynı kefeye koyan laflar etmeyelim.

Askerlik konusuna gelirsek askerlik en rahat yerde bile yapısı itibariyle stresli bir yerdir onun için özellikle pisikoz ve türevi rahatsızlığı olanlar askere gitmemeli zaten rahatsızlığa ikna olunca ilk seferde direk muaf veriliyor kimse gurur yapıp ben iyiyim yapabilirim deyip rahatsızlığını gizlemesin bu şekil yapıp askerde çok ağırlaştığını söyleyen kişiler var.

Askerlik orada patates soysan bile kutsal görev ama sağlıklı kişiler için.

Ben de işitmeden muaf tutuldum.
Bir günlük de olsa gitmeyi hayal edemiyorum.
Çünkü işitme engelli olarak askerde disiplinin bozulmasına sebep olurum birilerinin bana tercümanlık yapması lazım olur, etrafımı takip edemeyeceğim için tehlikeli vaziyetler oluşur silahlı ortamda, bir çatışma ortamında emir komuta zinciri aksar vs
Tabii acil vatan savunması hariç. Bu durumda herkes cepheye zaten.

@gannicus Ama engelli raporum anksiyete değil, atipik otizm üzerinden. Anksiyeteye de bu rahatsızlığım yol açtığından normal insanlar kadar rahat geçmiyor maalesef. Mesela; adama bakıyorum. Sırf üniversite kazanamadığı için anksiyete tedavisine başlamış. Herkesin derdi başkadır, kimse kimsenin derdini anlayamaz ama kendi rahatsızlığımla karşılaştırdığımda onu ciddiye almam ben.

@Polmiks İşverenin önüne nasıl evrağım gidiyor. Benim araştırdığım kadarıyla ben söylemediğim sürece devlet hariç kimse engelli raporumu bilemez ya da evraklara ulaşamaz. Hatta bu bazı kamu kurumları için de geçerli.

@çamlıca Topluma işitme engelli olduğunu açıklarsın, ama psikiyatrik engelini açıklayamazsın. Çünkü buraya yazılanlarda da görüldüğü üzere herkes psikiyatri hastalarına ön yargıyla yaklaşıyor. Başka bir engel grubundan olsaydım kesinlikle askere gitmeyi düşünmezdim. Hatta rahatsızlığımın oluşturduğu stres sonucunda kilom az. Belki de sadece kilomu bahane ederek de çürük almaya çalışabilirim. Ama sistemde raporum gözüktüğünden sıkıntı çıkabilir.

Son düzenleme:
@berke26,
Şimdi o teşhis işi de çok önemli değil bence. Sonuçta doktor senin ona anlattığından bir şey çıkarıyor. Ama ne yaşadığını sadece sen bilirsin. Mesela bana da sedece anksiyete dediler ama çok zor bir durumdu. Teşhisler değil ama bütün hastalar ciddiye alınmalı...

@gannicus Teşhiş konusunda düşüncene katılıyorum. Ama maalesef o teşhis doğru olsun ya da olmasın, bir kere koyuldu mu damgayı yiyorsun. Ben belki de gerçekte otistik değilim, ama otistik damgasını yediğim için her yerde ona göre muamele göreceğim.

@berke26,
Hocam bakın sizin anlamadığınız durum şu, Sen engellisin bunu gizleyerek işe girersen yapacağın her hata yada iş kazasında iş veren hiç bir şekilde sorumlu değil engelini gizlediğin için tazminat bile alamazsın.
Sen şimdi engelini gizleyip girersin başına bir şey gelir o zaman ortada kalırsın. İş verenin senin engelli olduğunu bilerek işe alması gerekir hatta sen engelini gizleyip işe girersen ve iş yeri sonradan öğrenirse seni işten çıkartabilirler. Sen sadece ben gizleyip işe gireyim sonrası önemli değil diyorsan bir çok hakkını kaybeder sonunda sen zararlı çıkarsın.

Üst Alt