Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Aşağılık kompleksine dayalı bir üstünlük kompleksim olduğunu gördüm

Konular
7
Reaksiyonlar
67
Dostlar, bugün ciddi bir farkındalık yaşadım, aşağılık kompleksine dayalı bir üstünlük kompleksim olduğunu apaçık gördüm. Hem de bu kendimi bildim bileli var olan bir şey, birileriyle konuşurken hemen masaya bildiğim bir şeyleri sürdüğümü fark ettim. Hatta benden önce konuştuğum insanlar bu bildiğim şeyleri öne sürerse daha mutlu oluyorum, oluyordum. Hayat bu yaşıma kadar hep bir kendimi geliştirme itelemesi içinde geçti ama durup ilk defa sanırım ben gerçekte kimim, gerçekten neyden zevk alıyorum bunu sordum. Ha değinmemek olmaz bu kompleksin yan etkisi takdir isteğiydi, sürekli birilerinin takdiri için çabalamak bir insan evladı için ne kadar ağır bir yük tahmin edersiniz. Bu takdir isteği yüzünden eski kız arkadaşıma yaranmaya çalıştım ve sevdiğimi sanıyordum onu oysa bu psikolojik bir problemmiş. O da bunu güzelce kullandı. İşin hülasası, aşağılık kompleksinden kaynaklanan bir üstünlük kompleksi, takdir isteğiydi.

Bunların farkına varınca durdum bir nefes aldım önce, sonra kendime bir şeyler aldım, onları yerken düşündüm, özgürlük biraz daha bana yakındı....

Evet benim bir arkadaşımda da vardı övülme isteği konuyu hep bu tür şeylere getirir kendini övdürürdü daha doğrusu biz anlardık .😉
Mesela bilgili olması zeki olması hatta yakışıklı olmasına kadar karşı taraftan yani bizlerden Ona evet öylesin gibisinden cevaplar beklerdi.
Kısaca en bilgili O ,en zeki O .en yakışıklı O !:)MFÖ nün eski bir şarkısı var Peki Peki Anladık ! diye tamda bu tipler için yazılmış şarkı.😃

@sokr@t, 😁 o tip dediğiniz ben oluyorum sanırım. Dürüst olmak gerekirse hiçbir zaman en yakışıklı veya en zeki olmak gibi bir iddiam olmadı. Takdir isteği var sadece, bu da ailevi konulardan kaynaklanıyor. Üstünlük kompleksi sadece en zeki veya en yakışıklı gibi şeylerden ibaret değil. Yazıyı tekrar okursanız kendi eleştirimi yapabilecek durumda olduğumu anlayabilirsiniz diye tahmin ediyorum.

@Hüseyin404, sen o tipsin demedim zaten arkadaşımdan bahsettim ve tamda bu tipler için yazılmış bir şarkı dedim onunki de senin kine benzer takdir isteği tabii biraz aşırıydı onunkisi tek mevzusu kendisiydi neyse seni tanımam nasıl bir takdir isteğin var ama o öyleydi.

bu dini yaklaşım olacak ama ben bu tür konuları özelleştirip önce kuranda bununla ilgili bir ibare (ayet(te)) var mı diye bakıyorum. varsa ona havale edip ordaki emrin veya bilginin gereğini yapmaya çalışıyorum. yusuf suresi 53. ayette sanırım şurda : https://kuran.diyanet.gov.tr/tefsir/Yûsuf-suresi/1648/52-53-ayet-tefsiri bir parça değinilmiş. Ama tabi bence bu ayete (Arapçasına baktım da kendi anladığım şey şu)

(meal değildir!)
yapılması gereken: Allah'ın bize bizden yakın olduğu ve bizi bizden daha iyi bildiği ve bu bilgiyi (da) hatırda bulundurup, nefsi temize çıkarmanın her zaman risk anlamına geleceğini anlıyorum. Bu itibarla, Allah rızasını gözetmek ve murad olunan şey yerine getirilirken tarafız olmalı yani her hal üzere yüce Allah'ın haberdar ve şahit olduğunu hatırdan çıkarmamalı.

(Ayrıca bkz lokman suresi 15-16 nolu ayetler konu dahilinde görünüyor)

tabi nefsin arzuladığı ve açıkça haram olan bir şeyi yapmanın savunulur pek bir tarafı yok.

Kimisi de böyle dindarlığıyla takdir edilmek ister işte böyle konuyla tek alakası bu .😃

bazı ek bilgiler (buna benzer bir detayı açıklayacaktım tam da): bence nefsine de kişinin zulmetmemesi gerekli. Allah kötülüğümüzü istemez. Ve O'nun bilgisi herşeyi çepeçevre sarmıştır dolayısyla o bizim iyiliğimizin ne surette ve nasıl olacağını da bizden daha iyi bilir elbette.

şöyle ki: nefis hakkında çok fazla detay var (ben kendi mevcut bilgilerimle olabildiği kadar bilgi paylaşayım) her şey bu bağlamda kötü veya hata olarak değerlendirilmez. Sözgelimi mesela din kardeşine güzel söz kişiye verilmiş sadaka sevabı kazandıracağına dair yani bu minvalde kıssalar veya hadisler mevcutur. Kişi helal penceresinde kaldığı müddetçe bazı şeyler haram olmadığı gibi zevk verse de bunların bir kısmı hak olarak tanımlıdır. Dolayısıyla nefis kötülüğü emreder ancak burda atlanmaması gereken diğer bir detayda Allah'ın şahit olduğunu ve herşeyden en ince ayrıntısına kadar haberdar olduğunu hatırdan çıkarmamak gerektiği. Fakat bu bazı iş - hal ve hareketlerin her zaman aynı unsur olacağını göstermez. Konum ve zaman ve başlangıç koşulları da etkilidir.

Sözgelimi kişi umre yaptığında ihramlı olduğu (tıraşa kadar) sürece çok basit görünen hatta gündelik hayatımızda çok sıradan gördüğümüz bazı şeyler "yasak" durumuna geçer. örneğin ihramlı iken dikişli elbise giyemezsiniz, başkasının kalbini kıramazsınız vs vs vs. demek ki başlangıç koşulu (niyyet) ve konum ile zaman etkili oluyor. bazı şeyler yada haram olan birçok şey aslında şuanda fani olan bu dünyada bulunduğumuz için haram. örneğin cennette cinsel ilişki, şarap olacağına dair muhtelif bilgiler mevcuttur. tabi ben bu son söylediğime vesika yani kanıt için kurana bakmadım.

ama şurası muhakkak konum, niyyet , zaman etkili. nefis kötülüğü emreder demek nefsine zulmetmenin doğru olacağını göstermez kısaca.

not: bu yorumunda yazar kar&yağmur eksik veya hatalı bilgi kaynaklı olarak veya muhakemesinde hata yapma potansiyelinin var olduğunu düşünmektedir.

Son düzenleme:
Sende ki aşağılık kompleksinin altinda yatan ne peki tam olarak

Neyi eksik hissediyosun mesela kendin de buna bağlı kompleks olusuyo peki

Mesela atıyorum canin istedi ezik oldun diyelim bu sana ne hissettirir toplum da
Yani surekli üstün olma psikolojisi seni yıpratır çok bence

@ipek., Aslında Alfred Adlere göre her insanda aşağılık kompleksi var, bunun boyutları farklı sanırım.

Bende takdir edilme isteği eksik kaldığı için bu kompleks var sanırım ya da vardı. Aslında çocukluk travması işte, hep bir görülme isteği ile uğraştım, üniversitede sürekli derste bir yorum getirir, bir şeyler söylerdim, en iyisi olacağım diye gece gündüz uyumadan çalışırdım ama lisede bunun tam tersiydi bilmiyorum, o zamanlar hiç ders çalışmaz doğru düzgün ve haylazlığı doruklarda yaşardım ama bunun altında yatan da arkadaş grubum tarafından takdir görmek ve görülmek olduğunu düşünüyorum. Yani işin özü, ailede göremediğim takdir ve görülme duygusunu dışarıda aramak ve bunun da bir komplekse dönüşüp üstünlük hezeyanları ile kendini göstermesi oldu.

Bir şiir ile kapatayım :

Bilmem neye aşıkan utansın
Biganeyi aşk olan utansın
Hak üzre düşen ziyayı mihre
Bin züllüse asuman utansın

@Hüseyin Bey şu açıdan mantıklı gibi her insanda aşağılık kompleksi olduğunu söylemen
Çocukluk dönemin de senden fiziksel ve zekasal anlamda güçlü gibi algilayabilirsin yetişkinleri belki bu da kompleks yaratabilir belki
Ama diğer türlü aile de yetiştirilme tarzına bağlı eksiklikler( yani senin dediğin ailede takdir edilme eksikliği ) kişilerin galiba yaşadığı eksiklik derecesine göre atlatilabilir ya da devam edebilir
Şiirden de bir kadin olarak çok utandım
Utanmayalar utansın dediğin gibi .

Son düzenleme:
@ipek., yorumunuz için teşekkür ederim. Yetişkinleri öyle algıladığım yani daha güçlü ve daha zeki gibi, bir dönem olmadı sanıyorum fakat herhalde sevgi ve takdir eksikliği olan bir ailede büyümüş her çocuk gibi bazı sorunlarla karşılaştım.

Doğan Cüceloğlundan atıfla, çocuk mesela belli bir yaşta anne veya baba şu tabağı ben götürüyüm mü mutfağa der, bunun karşılığında bırak kırarsın, sen beceremezsin gibi dönüşler alırsa ebeveynlerinden, o çocuk için önü alınamaz yaralar açılmıştır fakat sevgiyle karşılık verip onu taşımasına izin verilirse ve iş bittiğinde aferin denilirse o çocuk hayata baya önde başlar.

Yani buradan hareketle, benim annem son derece sinirli bir insan, babam da vurdumduymaz bir kişiliğe sahip. Ev sürekli kaotikti çocukluğumda, hatta bu yüzden sessiz ortamlara bayılırım, azcık bir ses beni rahatsız eder. Bu anne baba profilinden son derece sağlıklı bir çocuk çıkması imkansız. Çünkü ben tabağı taşıyayım mı diyince azar yiyenlerdenim.

Olay biraz daha çetrefilli yani.

Ek şiir parçası :

Nasıl yaşanıyor bu vesayetli dünyada
Hangi çılgınlar nasıl dayanıyor buna
Kimsenin soyunu sopunu bulmak görevim değil
Kendi öykümü düzenlemek yetiyor bana

@Hüseyin404,

valla bir parça aynaya mı baktım ne kendimi buldum sanki bu satırlarda. Halimden pek bi şikayetçi değilim ama başkasının halini ancak Allah bilir (en iyi) bir de kendisi bilebilir.
özellikle altı çizili bilgiler benim için de mevcut gibi fakat annemi çok severim hatta ...çok çok severim yani.
bazı farklar yok değil. ben koyu sayısalcıyım :) sessiz ortam bende severim.

neyse boşversene böyle şeyleri en iyisi bi kahve yap bir parça kek, biraz fındık felan iyi gelir. :)
hata yaptıysam Allah bağışlasın amin.

*hımm ek detay: ben gibisi sanırım şunu okumalı böyle bir durumda: ما شاء اله لا قوة إلّا بالله )

@kar&yağmur, hahaha valla doğru dedin, geçmişi değiştiremeyiz. Olan oldu, gelecek bizim elimizde. Ama işte geçmişini anlamadan geleceği tayin edemiyoruz. Eldeki geçmiş verilerle gelecek kararlarımızı veriyoruz, o yüzden geçmiş verilerini optimize etmeye çalışıyorum. Ama dediğin gibi bazen çok da takılmamak lazım 😁😁😁😁 zaman geçiyor.

Hayat kısa, kuşlar uçuyor demiş Cemal Süreyya

@Hüseyin Bey
Himm anladim
Evt haklisin tabi anne baba çok önemli kişilik gelişiminde
Sevgi vermeleri gerekir tabi ki çocuğu rencide edecek şekilde davranmalari çocukta sıkıntılara neden olur
Diyalog çok önemli anne baba ile
Mesela bana da yanlış yapsam bile kızmazlardi küçükken hatta tam tersi öper sarilirlardi anne baba o zaman çok iyi hissediyodum mesela

@ipek., bence çok şanslısınız, eğer hata yapınca sevgi gördüyseniz, tabi teferruatını bilmiyorum🙏

geçmişi değiştiremeyiz. Olan oldu, gelecek bizim elimizde. Ama işte geçmişini anlamadan geleceği tayin edemiyoruz. Eldeki geçmiş verilerle gelecek kararlarımızı veriyoruz, o yüzden geçmiş verilerini optimize etmeye çalışıyorum.
o evet doğru ama ... ne bilim aslında bence bizi motive eden mutlu eden noktalarda takılıp kalmak kötü değil ama tersi durum doğru değil hatta sanki olumsuz etkiler bırakıyor gibi.
Ayrıca yeni (güncel) şeylerde oluyor onlarıda hepsini es geçemeyiz genel olarak.
tabi en doğrusunu Allah bilir.

Son düzenleme:
@Huseyin404
çok sevgi görmek de yanlis mi anne babadan acaba
O zaman bağımlılık mi yaparlar sence
Onlar olmazsa mesela diye düşünmeye mi başlar insan bu sefer de
Yani insan kısacası çok karmaşık bise yani bence

@kar&yağmur, çok haklısın bence de, olumsuz düşüncelere yoğunlaşmanın bir artısı yok insana, hatta olumsuzluk olumsuzluğa getiriyor. Bunun yerine olumlu düşünmek en iyisi, bu olumluluk hali davranış ve hayatına da yansıyor insanın. Yani eksi eksiye, artı artıya götürüyor. Burada bunları düşünmem yani başlığı kastediyorum olumsuz bir örnek değildi aslında. Olumlu bir farkına varıştı. Dediğin olumlu düşünme olayı gerçekten ciddi bir farkındalık. İnsan zaten bunu başarabilse yani olaylar karşısında hep olumlu bakabilse ne iyi olur. Belki sen yapıyorsundur bunu, bilmem 😁

@ipek., bu çok ciddi bir konu ve evet bence çok sevgi de yanlış. Kararında olması gerekiyor birçok şey gibi.

@kar&yağmur
Himm tmm unutmuşum 404 yazmayı 🙏
Bi de Hüseyin diye etiketlenen kisi geliyomus, hastamisin beni etiketliyosun ne diyosun sen bee diyomus bana 🤣

valla @ipek. ben mesela aceba annem gitse ne olur diye düşündüğüm olmuyor değil. Ah Allah biliyor onu ne çok sevdiğimi.
ama işte düşüncem şu: Rahman herşeyin ve herkesin sahibi. Aslında onlar burdan gidince sadece mekan değiştiriyorlar. öyle düşünüyorum işte.

@Hüseyin404 , bence yapıyorum evet. hatta dur bir espri daha yapayım birazcık kinayeli gibi olsun.

Mutluluk en iyi bizde üretilir efenim. hatta yakında seri üretime geçip satış işlemlerine dönük telif ücreti adı altında gelir sağlamayı dahi düşünmüyor değilim. :) :)

eee yalnız gülmek de kötü değil ama başkalarını güldürmek de güzel.

Bi de Hüseyin diye etiketlenen kisi geliyomus, hastamisin beni etiketliyosun ne diyosun sen bee diyomus bana 🤣

şşey. biliyor musun? :) ben söyledikten sonraki etiketleme de yanlış. ( ama neyseki öyle bir üye yok bence çünkü kırmızıya dönmemiş. Biraz ruhsuz bir yazı gibi öyle diyeyim) :)

bence müzik mutluluk için iyi bir araç sanki. emin olamasam da...ama sanki iyi.

@Hüseyin404

az ama yeter bir imkan varsa yurtdışına gdip bir süre kalıp orda iş bulmaya çalışmak da çok mantıksız değil aslında medine havalimanında somalili bir gençle tanıştım 3. yılı burda anadolu da bir üni okuyor ama süper Türkçe öğrenmiş valla biz birazcık profesyonel muhabbet bilem yaptık. yani hatta Türk ten tek farkı vardı oda rengi Onu da hiç önemsemeyerek koyu muhabbet uçağın içine kadar sen de bir saat ben diyim 2 saat yok yok 2 saatten de fazlaydı. valla çocuk çok güzel konuşuyordu.

hatta yanda orda burda kafileyle gelmiş Türklerde yok değildi ben sürekli onla muhabbet ettim. ay enstantane herşeyi anlatamıyorum bazen garipçe tatlı şeylerde olmuyor değil bu tarz ortamlarda. Ama baksana ben kadroluyum kendim dahi gitmeyi düşünmüyor değilim aslında sadece zayıf bir düşünce ama ihtimal sonuçta.

önemli ve kişiselleştirilmiş notlar: ben bunu çok araştırmadım (belki siz daha iyi bilirsiniz) ama sanıyorum Arap ülkeleri çok üst düzey bir Arapça aramıyorlar bazı pozsiyonlar için. Ayrıca ben islam ülkeleri dışında çok az ülkeye gidebilirim (sırf gezmek amaçlı bile olsa gitmeyeceğim çok bilinen ülkeler mevcut örnek amerika, fransa vs merak duymuyorum çünkü.)

Son düzenleme:
@kar&yağmur
Ben de anneyi çok seviyorum
O nun gözlerine bakıp mavili yesiillikli çiçekli orman da gibi mutluluğa dalmazsam ne yaparim bu dünya da diye düşünüyorum bazen

@kar&yağmur, aslında aklımda vardı yurtdışına taşınmak ama iş bulamadım en başta , her şeyi hazırlamıştım, hatta bir kabul maili geçenlerde geldi...

İşte memurluğun sakinliği vesair var
Yurtdışına gitsem şirket kurmak zorundayım,kalmak ve freelance iş için fatura kesmek için. Burada çok kötü battım daha evvel onun korkusu var..

Hayallerim var ama bir yandan da yorulmuş gibiyim, memurlukta dinlenmek istiyorum ama bir yanım da ne memurluğu sen daha fazlasısın bundan diyor. Bilmiyorum..

evet memurluğun az biraz öyle bir tarafı var fakat bir sürü yönetmelik / prosedür de bekleyecek öyle haller öyle durumlar oluyor ki aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık.
yok, ülkemiz de güzel. sadece yurtdışında çalışmak da bir tecrübe olabilir. iyi de olabilir denemeden bilemezsin. ya şirket burda olsa fena olmazdı (onun da ilmihali vardır bence :)
lakin yurtdışında şirket bana biraz sanki.. biraz daha zor. Çünkü adım attığın anda oranın kanunları vs her şey farklı (sadece dil bilmek de yetmiyorki)

hiç gittiniz mi ben diyorum ki gidip bir süre otelde kalıp sonra iş bulmak da mantıklı olabilir.

ipek.' Alıntı:
Ben de anneyi çok seviyorum
O nun gözlerine bakıp mavili yesiillikli çiçekli orman da gibi mutluluğa dalmazsam ne yaparim bu dünya da diye düşünüyorum bazen

evet bu gerçekten güzeldi. tebrikler...:)

@kar&yağmur, ben şirket kuracağım ülkeye daha evvel 2 kez gittim ve yaşadım orada da, tam bir karar vermek lazım işte, bugün böyle yarın öyle olmuyor bu işler

@Hüseyin404, Adam öldü ama...Cüceloğlu amerika da eğitimde çok zorlanmış.Onun gibi gidip başarılı olamayanlar ülkeye dönüyor.Çok başarısız ve geleneksel insanlar bunlar bence yetersizler.

Üst Alt