Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Artık çalışamıyorum ve emekli olmak istiyorum..?

Uzaybey

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba,

2024 yılında ne yazık ki söylemekten zorlanıyorum ancak eşim tarafından aldatıldım ve psikiyatri tedavi gördüm antipastanlar kullandım 2 yıl oldu ancak hiç bir şekilde bu travmalardan kurtulamadım, öyle mi oldular böyle mi oldular düşüncesi gözlerim açık olduğu sürece kafamdan çıkmıyor. Eşimin itiraf ettiği şeyleri kafamda canlandırarak o anları yaşıyor ve kafamın içinde zonklamaları durduramıyorum. Yine mi yapacak yine mi olacak düşüncesi ve kafamda canlandırdığım sahneler sebebi ile günlük yaşantımda yaşayan bir ölü gibiyim. Sosyal hayatım yok dışarı çıkmak istemiyorum, çalışırken odaklanamıyorum. Yani anlayacağınız günlük yaşamda yaşayan bir ölü gibiyim. İlk doktora gittiğimde verdiği kağıtta ileri derece anksiyete yazdığını görmüştüm. Değil bana antideprasan kafamın içini açıp beynimi yerinden çıkarmadıkları sürece bu geçmeyecek.

Bunun haricinde 30 senedir FMF ( Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığım var ) son 2 yıldır ataklar ve sancılar kontrol edilemez bir hal aldı ayda 2 kere sancım giriyor atak geçiriyorum ve sancılı olduğum günler hayat duruyor. İşe gidemiyorum artık kovacaklar işe gitmememden ve ben sırf yine hastalandı demesinler diye sancım var işe gidiyorum oradan ambulans ile hastaneye gönderiyorlar acı çekiyorum ve günlük yaşamım çekilmez bir hal alıyor. Sanki sancı hiç geçmiyor karnımda duruyor ve ayda 2 kere şiddetlenerek benim hayatımı mahvediyor. Yani anlayacağınız hayatımı yaşanmaz hale getiren 2. rahatsızlık ile karşı karşıyayız.

Hiç aklımda yoktu bir arkadaşım %40 engelli raporu alıp emekli olsana dedi.

Tabi ki bilemezsiniz buna heyetteki doktorlar karar veriyor ama tecrübeli bu işe bilen abiler kardeşler ablalar bana yardımcı olabilir mi ? %40 engelli raporu alma olasılığım nedir.

Tam olarak kabul görmese de psikiyatri de şöyle bir deyim vardır, psikiyatrik hastalıkların çoğunda hasta yoktur hasta eden vardır.. üzülerek söylüyorum bunu teyit etmiş oluyoruz.

Özel hayatınıza fazla müdahale etmek sorgulamak istemiyorum,tercihler ve mecburiyetler sorgulanamaz,keşke bu durum sonrasında yolları ayırsaydınız, ayırdınız belki orasını bilmiyorum.

Peki neyse biz diğer konuya bakalım, anksiyete boz düzenli tedaviniz varmı,kac yıldır ve halen devam ediyormu?

@Uzaybey,

@Uzaybey, Çok geçmiş olsun Allah yardımcınız olsun.

Tedaviniz ne durumda fayda görmüyorum diye bırakmadınız umarım antideprasanlar yetersiz geliyorsa nervium, xanax vb ilaçlar var ağır anksiyete ve travmatik durumlarında geçici olarak kullanılır çok da faydalıdır ama sürekli kullanılmaz bağımlılık riski var çünkü.

Ne yazık ki engelli emekliliği o kadar kolay değil her %40 engelli oranı alan emekli olamıyor genelde ağır işgücü kaybı arıyorlar.
Buda anksiyete teşhisinde çok zor.

@kara duman aslında psikiyatriden engelli raporu almak istemiyorum açıkcası, benim iş gücü kaybımı yapan şey FMF hastalığım işe gidememe sebep olan şey bu. Bununda %20-30-40 arasında olduğu söyleniyor, benim amacım psikiyatri ile %40 ı tamamlamak. Sizce raporu alıp engelli olup emekli olma şansım nedir ?

Engelli raporu için bakarsak devam eden tedavi tedaviye rağmen fayda görülmemesi %40 olarak verilebilir,kısmen düzelen anksiyete 20 puan.fmf genel olarak 20 puan,

Örnek
40+20=%52
20+20=36

Tek hastalıktan hafif-orta-ağır tanı almanız gerekiyor emeklilik için.

@Uzaybey,

@OğuzHan112 2024 yılının mayıs ayından beri ilaçları kullandım ancak hiç biri bir işe yaramadı hala ileri derece kaygı anksiyete ve düşünce bozukluğum devam ediyor. FMF hastalığım ise 30 senedir var zaten.

@Uzaybey, Engelli ve malulen emeklilik şekilinde iki şekil emeklilik var.
Şartları değişik prim gün sayınız, yaşınız, işe giriş tarihiniz ve engel oranınız işgücü kaybı seviyesi gibi çok sayıda değişken var.

@OturanBoğa bu konuda daha iyi bilgi sahibi o cevap verebilir.

@OğuzHan112 Annem FMF hastalığından %30 aldı mesela annemde FMF hastası. Mesela size şöyle söyleyim sizin adınızı görmeye tahamülüm yok ( sizle alakalı değil, anladınız beni umarım ) kafamın içinde şu an zonklamalar var. Ayrıca mesela trafikte bir A3 araba görürsem eğer üstüne sürüp kırıyorum. Kafayı mı yedim bilmiyorum. Açıkcası iş gücü kaybını FMF den almak istiyorum. Mesela %35 fmf %35 psikiyatriden aldım. FMF de iş gücü kaybı olursa yinede emekli olabilir miyim ?

@kara duman PRİM gün sayım, yaşım, işe giriş tarihim ve hizmet sürem tamamı mevcut.

20 yıl çalışma sürem
5500 prim gün sayım var

sadece iş gücü kaybı rapor almam gerekiyor oda FMF den inşallah.

Tanı anksiyete bozuklukları ise Anksiyete bozukluk için 35 puan yok maalesef,kısmen düzelen 20 tedaviye rağmen düzelmeyen 40 puan..fmf için tutulum önemli genel olarak 20 puan veriliyor,organ tutulumlarına göre muayene eden hekim puanlar.

Fmf için hafif orta ağır tanı almanız gerekiyor, prim ve gün sayısı şartlarıda var tabiki.

Olumsuz görünüyor.

SGK Hastalık Listesi'ne göre tek bir hastalıktan güncel rapor ile yeterli tanı almanız gerekiyor. Rapordaki tanının düzeyine göre de emeklilik kriterleri belirlenir

Ocak_2025_sonrasi.jpg

Son düzenleme:
@OğuzHan112 Çok affedersiniz bu attığınız görseldeki 31.12.2008 - 18 yıl ve 4 bin 100 günü karşılıyorum yani bunlar mevcut.

Şu kısmı anlamadım,

%40 psikiyatri ( iş gücü kaybı yok )
% 20 FMF ( iş gücü kaybı var )

Bu şartlarda emekli olamıyor muyum. Yani iş gücü kaybı hastalığının %40 üzeri mi olması gerekiyor.

Tek bir hastalıktan hafif düzeyde orta düzeyde ağır düzeyde iş gücü kaybı şartı aranıyor,puan önemli değil.

Önceden emeklilik için birden fazla hastalık puanları balthazad formülü ile toplanıyordu,artık bu geçerli değil..

Yine puan üzerinden gidiliyor doğru ama şöyle bir şart aranıyor Hafif .Orta . Ağır iş gücü kaybınız olmalı, şartlarda şu şekilde.

Ocak_2025_sonrasi.jpg

@Uzaybey,

@OğuzHan112 Tamam şimdi anladım aslında bizim için daha iyi olmuş yani toplamda %40 ı geçtim ama FMF %20 aldım ancak FMF de iş gücü kaybım var emekli olabiliyorum. Umarım doğru anlamışımdır. Teşekkür ederim.

Üst Alt