Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araç alımında ÖTV indirimi hakkında yaşadıklarım

tunah

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
5
Merhaba Arkadaşlar,

Birçok kez forumda başlık açtım ve sağolsunlar herkes ilgilendi yardımcı olmaya çalıştı.Kimi otomotiv bayileri raporun arka kısmındaki değerlendirme bölümlerini dikkate alıyor dendi kimi arkadaşlarda raporda tertibat takılma yazısı olmadan araç alınamaz demişti.

Dün Ümraniye vergi dairesi nakil vasıtaları bölümüne gittim yanlış olmasın Anadolu yakasındaki otomotiv bayileri sağlık raporlarını buraya yolluyor ve onay gelirse indirim veriyorlardı. Her neyse gittim vergi dairesine ÖTV vergi diye bir odaya girdim 3 kişi çalışıyor hepsi rahat takılan tipler ,oradaki yetkiliye gittim (raporumda yanımda)dedim ben araç almak istiyorum ama benim sağlık raporunun arkasında ötv veya araç alımı ile ilgili bir değerlendirme yok dedim.Adam direk orası önemli değil dedi raporun oranına baktı ve h sınıfı ehliyet var mı dedi bende var dedim , direk biz bu rapora onay veririz dedi sıkıntı olmaz dedi dedim ama değerlendirme yok problem yok git bayiye götür dedi işlemleri yaparlar dedi.ben tabi bi gazla gittim WW rekor otomotive dedim ben araba alacağım vergi dairesi bu rapora okey verdi yardımcı olun dedim,adam bana zaten sen bizim yapacağımız işi yaptın bizde bayi olarak raporu yollayalım okey verirlerse işlemleri başlatırız.Bu sabah maliye bayiye okeyi vermiş tertibat lı indirimli araç alabilir diye.Golf Higline dizel otomatik 71,000 den 49500 e indi inşallah hafta sonu işlemleri başlatacağım.

İşin özeti maliye bu konuda eskisi kadar katı değil % 5 engelin olsa bile eğer h sınıfı ehliyet ve tertibat ile kullanabileceksen aracı indirimi veriyor.Bence bayiye gitmeden maliyeye gidin ve raporu gösterin çoğu arkadaş raporlara itiraz ediyor ve süreç uzuyor.

Herkese Saygılar

Tuna hayırlı olsun güle güle kullan arkadaş..
istanbul avrupa yakasındayım
oranı göstermiyor ama ..diger (ibareler var) Honda bayi alabiliriz dedi ama...
sence Tuna

forsa önemli olan maliyenin onayı istersen bi raporunu imkanın varsa maliyeye daha doğrusu vergi dairesine götür ,bayi kendi başına karar veremiyor bu konuda .inşllah olur.

Teşekür ederim Tuna ilgine.. Alah utandırmasın güle güle kullan

Arkadaşlar konu açılmışken tekrar açmayayım dedim bir veya iki hafta içinde h sınıfı ehliyet cebimde olacak inş..
1-Kimligimin arkasında %40 engelidir yazıyor bu rapor yerine gecermi ötv için?
2- Geçmişte vergi indirimi ile emekli oldum tekrar ötv için benden evrak istenirmi? online göremiyorlarmı sacmalık bu kendi ag larından
3- Ümraniye vergi dairesi nakil vasıtaları bölümü'ne metrobüs ile nasıl giderim yada otobüs ile? avrupa yakasından
Bu iş beni çooook yordu arkadaşlar kesin bir bilgi
teşekürler

ben engellililer biz sitesini yakından takip ediyorum fakat bu gün üye olmak nasip oldu benim söyle bir sıkıntım var ben 2005 yılında özürlü aracı almak için müracaat ettim fakat tertibatlı araç kullanabilir raporu yerina otomatik vitesli araç kullanabilir raporu verdiler tabiki ben bu raporla ötv den muaf araç alamadım. 2009 yılında hyundai marka ötv sini ödeyerek bir araç aldım fakat kullanırken 2010 yılında bir sirkü yayınladı ( ve bu siteden öğrendiğim kadarıyla) otomatik vitesi tertibat grubuna aldılar şimdi bu raporla aracımı değiştirmek için müracaat ettim fakat bu raporla alamayacağımı söylediler raporda alt ektremite polio sekeli diye yazıyor ve otomatik vites araç kulanabilir diye yazmasına rağmen raporda oran yok olamsı gereklimidir. 2010 yılında resmi gazetede yayımlanan rapor formatına uyması gerekiyormuş peki şimdi ben yeniden rapor alsam bana ötv muafiyetine uygun rapor verirlermi acaba ? beni aydınlatırsanız sevinirim.

raporu hangi yıl aldınız ve raporda oran varmnmı varsa kaç

senlonat hastanenin saglık kurulu bölümüne baş vuruyorsun ötv indirimi ile araç almak için heyet raporu istiyorum diyorsun dilekcende.. saglık kurulu gerisini halleder.. konu bu imiş.. senin durumun farklı olmasına ramen konun özeti bu

Bülent abi gecenler de h sınıfı ehliyet için aldıgım roporu bagdatlar oto ya bıraktım raporda yazan (karayoları kanununu 21 madesi idi sanırım ) h sınıfı ehliyet alır .özel terdibatlı araç kullanır sol ayaktan gaz pedallı.. oran yazmıyor ve belirtilmedi

tekrar rapor cıkarmama gerek yok imiş.. H sınıfı ehliyet ve yukarıda yazdıgım rapor ile işlem tamam.. uhhhhhh

ARKADAŞLAR

merhaba bende aaraç almak istiyorum normal engelli raporumla yani araç ile ilgili hiç bir ibare olmayan ve h sınıfı özel tertibatlı EHLİYETİMLE vergi dairesine başvurursam kabul görüyor mu kabul görürse özel tertibatı nasıl belirleyecekler raporda öyle bi ibare olmazsa

71 bin lira golf için biraz fazla değil mi o fiyatdan daha ucuza bmwnin 1 serisini bile alabilirdin o da 47 - 48 bine falan gelirdi herhalde yada audi alırdın daha klas olurdu :D

Engelliler için Otomobil
Sakatlık derecesi %90 veya daha fazla olan malul ve engelliler için T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan sirküler aşağıdaki gibidir.

http://www.engelliler.biz/forum/oze...nda-otv-istisnasi-uygulamasinin-sartlari.html

KONUNUN CAN ALICI NOKTASI BURASI % 90 VE ÜSTÜ İÇİN ALTI İÇİN SADECE RAPOR

Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanların ise söz konusu istisnadan yararlanabilmesi için:
- Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca yetkili sağlık kuruluşundan alınan sağlık kurulu raporunun aslı veya noter onaylı örneğinin,
- Aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belgenin aslı veya noter onaylı örneğinin,
- H sınıfı sürücü belgesinin fotokopisinin,
mükellef tarafından verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine eklenmesi gerekmektedir.
Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde belirtilen malûl ve engelliler tarafından ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle maddede sayılan G.T.İ.P. numaralarında yer alan araçların hurdaya çıkarılmasında, hurdaya çıkaran malûl ve engelliler tarafından yeni bir aracın ilk iktisabında bu istisnadan yararlanması için, bu şekilde istisnadan yararlanmak isteyen malûl ve engellilerin istisnadan yararlanarak ilk iktisabını yaptığı araçla ilgili olarak bu aracın deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale geldiğini tevsik eden ekspertiz raporu ile "hurdaya çıkarılmıştır" damgası vurularak kayıt konulan tescil belgesinin aslı veya noter onaylı örneğinin araçların ilk iktisabının yapılacağı motorlu araç ticareti yapanlar tarafından vergi dairesine verilecek 2A numaralı ÖTV beyannamesine eklenmesi yeterlidir. Öte yandan Özel Tüketim Vergisi Kanununun 5766 sayılı Kanun ile değişik 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendine göre, (II) sayılı listedeki araçlardan kayıt ve tescile tabi olup, ilk iktisabında istisna uygulananların veraset yoluyla intikalleri hariç istisnadan yararlananlar dışındakilerce iktisabında, ilk iktisabındaki matrah esas alınarak adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, kayıt ve tescili tarihinde geçerli olan oran üzerinden bu tarihte ÖTV alınacağı, Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendi çerçevesinde istisnadan yararlananlar tarafından, bu istisnadan yararlanılarak iktisap edilen kayıt ve tescile tabi araçların 5 yıldan fazla kullanılarak elden çıkarılması durumunda bu hükmün uygulanmayacağı hüküm altına alınmıştır.

Kemal raporunda terdibatıbelitmeli.. üsten alıntı
Aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belgenin aslı veya noter onaylı örneğinin

bende nakil vasıtalar bölümüne telefon ettim ve normal sağlık raporu (tertibat ve araçla ilgili hiç bir ibare yok) ve h sınıfı özel tertibatlı ehliyetim var dedim yeni rapor almana gerek yok dediler tertibatı araç satan yerlerd sana uygun yaparlar dediler

Bende Kasım ayı son haftası Yeni Megane Sport Tourer Privilege 1.5 dCi EDC 110 bg Euro 5 aldım 61 000 tl idi 42 000 tl gibi bana geldi takipçi 50 tl gibi bir ücret karşılığında engelli park kartı dahil çıkarttı işimi çok kolaylaştırdı.
tertibat kredi faizi gibi masrafları eklersem benden 46,500 çıktı. herkes bir şeyler yazıyor hiç bir problem çıkmadı ALLAH' a şükürler olsun.

Kemal güzel bilgi sagol kardeş işte budur...
Mustafa napıcan artık masraf oluyor arkadaş 61 üstüne masraf etigini düşün sene şükür edecen ... aslında hepimizin yaptıgı bu ..

arkadaşlar bana yardımcı olursanız sevınırim bizde ötv den yararlanıp araba aldık kızım adına yüzde doksan iki raporu var.bu aracı sadece soyadı aynı olanlarmı kullana biliyor yani babası amcası bayiler öyle diyo.fakat anne tarafından akrabaların kullanması olanaksız oluyo.babam emekli evde okullanamazmı kapıda araba varken kızımı biyere götürmek için uğraşmak zorundayım.birde kızım arabadayken kullana bilir diyolar ama oda polisin insiyatifine kalmış diyolar neye inanacağımızı şaşırdık yardım ederseniz sevinirim.cevap yazanlara teşekkürler.

araç üzerinde anladığım kadarıyla herhangi bir tertibat yok.yani 92 özürle alınmış ve o aracı herkes kullanabilir.daha önceden ruhsata ismi yazılı olan kişiler kullanabiliyordu ama yasa değişti ve herkes o aracı kullanabilir.eğer yapılan bir tertibat yok ise.polislerinde insiyatifinde olması zaten mümkün değil,kanunları onlar belirlemiyorr.ama bilmiyen polislerle karşılaşır problem yaşarsanız ortapedik engelli aracı değil,bunu herkes kullanır bakın ruhsatta da böle bir ibare yok derseniz oda ikna olur sanırım.

%90 sürekli raporumla araç alırsam kendim kullanabilir miyim ? Evde bakım maaşım kesilir mi??????? Şu sorunun cevabını bilen var mı?

trafik şubeden sordum ve soyadı tutmayan kullanamaz dediler.nasıl olu dayısı dedesi akraba olmuyomu saçmalık.anlamadım bu işi:confused:

% 90 sürekli raporumla araç alırsam kendim kullanabilir miyim ? Evde bakım maaşım kesilir mi??????? Bilen var mı?

Gökce
[h=2]Kan Hısımları ve Sıhri (Kayın) Hısımlar (otomobili kimler kullanabilir?)[/h]bu başlık altındakini oku senin tarafın nekadar yakınsa eşinin tarafıda okadar yakın bu yüzden kullanırlar kimlerin kullan dıgı yazıyor..
Başka bir gün öl .. %90 kendin kullanamazsın Gökçe nin okuyacagı yeri oku akrabaların kullanır..
Bugün Ehliyetimi almak için sertifika ile gitim karakola
Bu rapor geçmez dedi .. Neden ?
istanbul dan ehliyeti alıyorsun Eskişehirden rağor almışsın yönetmelik aynı il diyor..
Napcaz?
Şu ilerde özel hastane var git orada ortapedi doktoru fotograflı rapor versin.
özel hastaneden olurmu ?
olur tabi
Gitim aldım (otomatik vitesli araç kullanır sürücü olur)
bukadar
Eskişehirden aldıgım H sınıfı sürücübelgesi alır özel terdibatlı araç kullanır(sol ayaktan gaz pedalı otomatik araç kullanır) % de si yok 4 adet doktor imzalı (bunun ile araç alacagım ) Ve alınıyor sordutdum Vasıtalar vergidairesi Ümraniyeye..
saygılarım ile

Üst Alt