Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Aparat takılı engelli aracının yakınları tarafından kullanabilmesi mümkün

yusufk

Yeni Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar çoktan beklediğimiz aparat takılı engelli bireyin aracının yakınları tarafından kullanabilmesi maddesi resmi gazetede 17 nisan 2015 tarihinde yayınlandi. Maddeleri aşağıya yazacamda acaba bu işi yaptıran varmı? Arkadaş erzurum bölge trafiğe sormuş ankara bölge trafiğide aramışlar kimsenin haberi yok daha belli değil 4-5 aya belli olur diyorlarmış...?

c) Engellilik derecesi % 90’ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, “Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.
RESMİ GAZETENİN DEVAMI LİNKİ

Bu haberiniz beni çok sevindirdi, zaten olması gerekende buydu, engelli yorulduğu veya rahatsızlandığında yanında eşi veya çocuklarının aracı kullanamamasından daha saçma bir durum yoktu. İlginize teşekkür eder, iyi günler dilerim

Bu kişiler biz araçta yokken de aracı mızı sürebilecekler mi peki?
İllaki bizde araçta olmak zorunda mıyız?

Lâ Tahzen siz olmasanızda yakınlarınız aracı rahatlıkla kullanabilirler. ama Prosedür trafikte nasıl işliyor bir iyi bilmiyorum. Ama sıfır araç siparişi verdim geldiğinde yapabilirsem prosedürüde yazarım inşaallah....

Son düzenleme:
Benim acil bir ihtiyacım olduğunda araba sorduğum üçüncü derece yakınlarım araba vermemek için kırk dereden su getiriyordu.
Yok servise gitti. Yok yağ akıyor. Yok sigortası bitti. Yok lastiği patlak. Yok oraya gitti. Yok buraya gitti.
Bu yasa beni ilgilendirmiyor.
Ben arabamı kimseye vermem arkadaş:cool:

Olması gereken olmuş iyi oldu bu yalnız aracı kullanacak kişiyi ruhsata işleme işi de sorun zaten yakın olduğun da soyadı aynı olacak yani yakınlık olduğu belli ne gerek var uğraştırmaya neyse bu da iyi hayırlı olsun diyelim.

CrystaL
İsim isim ruhsata işlenmez, sadece 3. dereceye kadar kan ve sıhri hısımlar kullanabilir şeklinde şerh düşülür.
3. derece kan hısmının bile soyadı tutmayabilirken sıhri hısımlarınki hiç tutmaz soyadıyla alakası da yok yani.

Hayır ruhsata isim yazılmaz.

17 nisanda çıktı ama devletin bürokrasisi öyle ağır birbirinden habersiz interaktif bir uygulama yok malesef..yeni araç aldık yarın sabah ruhsat işlemleri yapmamız gerekiyor ancak trafik tescildeki memura 17 nisan resmi gazeteyi soruyorum haberi yok..şimdi bize ulaşan bilgi yok deyip saçma sapan bir ibare yazacak sonrasında trafik çevirmesindeki memurunda haberi olmadıgı için kullanamazsınız diyecek vs vs ...bakalım hayırlısı olsunda ne olacak bilmiyorum..ama bildiğim kadarıyla en azından " sahibinden başkası kullanamaz ibaresi yazılmıyor artık...

batuhan_06 Abi haklısın böyle bi saçmalık olurmu yaa...bende sıfır araç aldım buhafta geliyor. işlemlerden sonra bizide bilgilendirirsen çok memnun olurum....

Bize genelge gelmedi deyip uygulamıyor birçoğu malesef.

ÖTV indirimi ve rapor güncellendi mi ? kimler kullanabilir hakkında bilgi .

İlk öncelikle 2009 senesinde bana yardımcı olan Sayın OturanBoğa abime çok çok teşekkür ediyorum . Bir hayali gerçekleştime de payı çok büyük . Allah razı olsun ondan içimden geldi yazmak istedim . Konuma geçmek istiyorum hemen ;

2009 senesi ÖTV indirimi yüzde 40 olanlar için %37 indirim deniliyordu buna benzer bilgiler vardı internette. . Evet yararlandım o zaman . Şimdi 2015 senesi ve geçtiğimiz nisan ayı güncelleme olmuş resmi yazıda . Demek istediğim ÖTV indirimi (%90 altında olduğum için engel oranı aranmıyor .) %37 mi hala ? %90 altında olduğumuz için 1.6 motora kadar sahip olan otomabilleri alabiliyoruz . İndirim arttı mı ? (yaklaşık 10 bin TL indirim faydalanmıştım ) İndirim için değişiklik var mı ? Şuanki durumum eskisi gibi değil yeni raporda yükselebilir fazlaca . Ötv indirimi, engel oranı yüksek olursa daha fazla indirim olur mu ? Eskiden böyle birşeyler mevcuttu hatta engel oran daha fazla ise daha büyük motora örneğin 2.0 motor sahip araçlarda alınabilir deniliyordu . Durum yine böyle midir ?

Geçtiğimiz yıllarda , plaka normal olması , başkalarının kullanması ve aracın kiralık verilebilir diye resmi yazı mı desem vardı . Bunlar geçerli mi ? Plaka biliyorum artık arkadaş yeni araç aldı ama çok bilgisi yok . Nisan 2015 güncellemesinde takıldığım yer :
c) Engellilik derecesi % 90’ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, “Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.

Yukarda bahsetmiştim , bize ait araçları başkası kullanabilir ve kiralık verilebilir . O zamanlar hiçbirşeye gerek yok başkası kullanabiliyor düşünürdüm. Şimdi bu güncellemede yazan , ailemden ablam veya ablamın eşi sürebilir . Ama belgelendirmek şart mı onlar kullansın diye ? Benim araç otomatik vites , alttan normal kullanım da mevcut ve elden fren gaz aparatı var. Nasıl bir belgelendirme olabilir , ne yapmam gerek?

Ayrıca arkadaşım dedi, elden kullanmak için aparat için rapor mühendis gösteriyoruz . Mühendis , arkadaşın engel oranı çok fazla demiş . Mühendis duruma göre aparatı yaptırtmazmış onay vermezmiş. Böyle bir şey var mı ?
Yenilenmiş resmi yazıları, ötv ile ilgili ve Engelli adına tescilli aracı kimlerin kullanabileceğine dair bilgi yi çıktı alabilsem iyi olabilirdi. Maddi imka olsa aracımı değiştirmek düşünüyorum

vaktim yoktu ve hayatımda 2. kez konu açtım . Konu nasıl açılır yazılır ve kısa tam olarak bilmiyorum .. Kusuruma bakmayın .

Ehliyetin varsa mühendis karışamaz onun görevi cihazı arabaya projeyle uydurmak

bende öyle biliyorum ama arkadaş öyle dedi sanırım fazla bilgisi yok ..

Derdini anlayamadım pek.özel tertibatıın tse den geçti değil mi?

özel tertibatlı araç kullanıyorum . Yenileme durumu ilerde düşünüyorum. Fakat bir arkadaşım yeni araç aldı , mühendis Ötv raporundaki engel oranı çok demiş. Arkadaşım, istese mühendis takmazmış aparatı . Kafa karıştırıyorlar . Mühendis kim de benim ötv raporuma engel oranıma karışacak . Doktor mu da vücut kaybımdan anlayacak:S böyle bir durum var mı demiştim . Asıl benim derdim en çok nisan 2015 güncellendi, 3. dereceye kadar başkaları aracı kullanması için belgelendirmekten bahsediyor . İlla belgelendirmek mi lazım ? Ne yapmam lazım yakınım sürebilmesi için ? Nasıl bir belgelendirme olacak ? Benim araç normal kişilerinde sürmesi için uygun , otomatik vites zaten.

Aparat takılı araç için düzenlenen Yönetmelik (saçmalık)

Arkadaşlar daha evvel böyle bir maddenin çıktığını yazmıştım.O maddede yakınlarda aracı kullanabilir diye.Maddeyi hazırlayan iş bilmezler."yetkili kurum ve kuruluşlar da belgelendirilmesi şarttır."Yazmış hangi kuruluşun yapacağını unutmuşlar.bir meclis ve hükümet olmaması sebebiyle yeni düzenleme yapılamamaktadır dolayısıyla biraz daha bekleyeceğiz

nasıl belgelendirecekmişiz dna sonucu ile mi! Bu olay başlı başına saçmalık zaten.

H sınıfı olanlar için %90 altında olanların 1. derece yakınlarından belgelendirme şartı ile aracı kullanma hakkı verilmiş. Ama ben bir yerde kaldım oda devlet engelli çok zengin görüyor sanırım ki 1600 c motor sınırlaması koymuş.. Engelliler için bence en az 2500 cc. motor ve ötv+kdv muafiyeti olması gerekiyor. Birde engellinin 1 derece yakınları belgelendirme olmadan aracı kullanması gerekir. Sanki eski eski komünist doğu bloku gibi her şeye belge nedir bu eğer vatandaşına güvenmiyorsan ceza ver ama her şeye belge olmaması gerekir.Taksiler için 2500cc jip ve benzeri araçlar için 3000 cc'ye kadar otobüs panelvan ve karavan türü araçlar için de 5000cc kadar ötv ve kdv muaf olması gerekir..

Cihan, eğer biri 2500 cc otomobil almak istiyorsa evet zengindir bence.

Üst Alt