Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ankara Araştırma Hastanesi'nin araç raporuna vergi dairesinde sorun çıkarttılar..?

cagri06

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Öncelikle böyle güzel bilgi paylaşımı yapılan bir forumu kuran destekleyen emeği geçen herkese teşekkürler.
Benim babamın doğuştan ortopedik engeli var. 2012 ye kadar buna dair bir rapor alma veya ötvsiz araç alma düşüncesi olmadı.
Bu yıl aracımızı değiştirmeye karar verdik ve olmuşken biraz daha iyi olsun diye ötv muafiyetinden faydalanmak istedik.
B sınıfı olan ehliyetini H sınıfına çevirmek ve araç almak amacıyla Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi nden Özürlü Sağlık Kurulu Raporu aldık.
Raporda:
Teşhis: Sağ el parmakta 4. fleksiyon kontraktürü, sağ ayak üç parmak, Sol ayak bileği ankiloze
Özür oranı:
Ağır özür:Hayır
Sürekli:Evet
Özür Grubu: Ortopedik
Raporun Kullanım Amacı: H sınıfı ehliyet alır, otomatik vitesli araç kullanır s.k.i.k
yazmaktadır.
Raporu aldıktan sonra babam ilk önce yeğenbey vergi dairesine gidiyor ve danışıyor. Raporda herhangi bir eksiklik olmadığı ve bu raporla otomatik araç alabileceği söyleniyor. Bunun üzerine önce H sınıfı ehliyet işini hallediyoruz. Ehliyette H sınıfı ve (oto) ifadeleri yer alıyor.
Daha sonra ata skoda da 1.2 dsg yeti için el sıkıştık işlemleri şirket başlattı fakat vergi dairesinde işlemlere başlarken teşhis bölümünde sağ el ve ayaktan da bahsedildiği için buna uygun tertibat yaptırın öyle gelin dendi ve Vergi dairesi bizimle muhatap olmadı. Peki dedik ata skoda bu tertibat için proje işini halledebileceğini söyledi fakat bu seferde makine mühendisleri odası projeyi onaylamadı sebebi ise raporda buna dair bir ibare bulunmamasıymış. Orada muhatap olmadı bizle. Bunun üzerine babam bizzat vergi dairesine gitti onlar raporu kabul ettiklerini ama ek tertibat gerektiğini söylediler. Mecburen raporun alındığı hastaneye gidildi doktor sağ eldeki ve ayaktaki parmak eksiğini özürden kabul etmediğini söyleyerek biz ne yazdığımızı biliyoruz vergi dairesi işine baksın biz de burada vergi mi topluyoruz diye birde azar işitildi. Arkasından vergi dairesinden de terslendik. İşler iyice arap saçı oldu. Vergi dairesinde durumumuzun araştırılması için dilekçe verdik. Onlarda çözümleyemedikleri halde bir üst birime yazı yazarak cevap bekleyeceklerini bununda bir buçuk iki ayı bulabileceğini söylediler. Babamın sol ayağında şemik(ayakbileği kemiği) olmadığından sol bacak kısa ve sabit ama sağ el(yüzük parmağı yok) ve sağ ayakta(üç parmak) herhangi bir fonksiyon kaybı yok.

Bu durumda biz haklı mıyız haksız mıyız anlayamadık ama h sınıfı ehliyetle arabasız kaldı babam şu an ve beklediğimiz süre boyunca da mağdur olacağız. Alternatif olarak tekrar rapor almayı düşünüyoruz ama rapora yazılması gereken doğru ifade nedir bilmiyoruz. Vergi dairesinin muhalefetinden sonra raporu veren kuruldaki ortopedi uzmanı rapora paraf açıp otomatik vitesten başka bir tertibata ihtiyacı yoktur yazıp kaşesini ve ıslak imzasını attı ama bir faydası olmadı. Buna benzer bir sorun yaşayıp çözümüne ulaşan varsa ve bildiklerini paylaşırsa çok sevinirim.Biraz uzun ve karışık oldu kusura bakmayın lütfen.

Raporun tanı kısmında sadece "Sol ayak bileği ankiloze" ifadesi olsun (diğerlerini karıştırmayın" ve ibare olarak da "otomatik vitesli araç kullanır, H sınıfı sürücü belgesi alır" ifadesi olsun. Sağ ayak ve eldeki durumun araç kullanımı için etkisiz olduğundan hareketle o değerlendirmelerin yapılmamasını rica edin doktırdan..

Bu raporla otomatik vitese sahip aracı vergi istisnası ile satın alabilirsiniz ve aracı hepiniz kullanabilirsiniz.

İşin içine sol ayağın yanı sıra bir de sağ ayak ya da sağ el girerse, işler böyle sarpa sarıyor maalesef.

Aklıma başka bir çözüm gelmiyor...

Cevap için çok teşekkürler.
Şu an Ankara defterdarlığı ötv servisine yaptığımız muracatın sonucu beklemekteyiz ama belirttiğim gibi uzun sürecekmiş.
Doktorun dediğiniz şekilde rapor vereceğine açıkcası inanmak istiyorum ama ihtimal vermiyorum gerçekten ters bir insan(en azından bizim gördüğümüz kadarıyla).
Peki biz elimizdeki mevcut bu raporla ötvsini ödemek kaydıyla aracı almak istesek babamın adına o zaman ekstra tertibat isteyecekler mi bizden ve mtv indiriminden faydalanabilecek miyiz bu şartlar altında?
Aracın parasını yatırarak işlemleri başlattık ve sonra sorun çıktı paramız firmada şu an ve aracı size satmış bulunduk o yüzden paranızı iade edemeyiz dediler yasal yollara başvurarak almak mümkün ama neticede aracı alacağımız için olayı bu boyuta taşımak da istemiyoruz.Rapor işi sonuçsuz kalırsa ötvsini ödeyerek almayı düşünüyoruz.

Aynı hastaneden almış olduğumuz raporla arkadaşımın başınada aynı iş geldi. Bülent beyin söylediğ gibi raporda "sadece" sol ayak denmesi gerekiyordu. Çünkü Raporun arka kısmında otamatik vites araç kullanır ibaresi var. Bu ibarenin yerinde "özel donanımlı araç kullanır" denmesi gerekirdi Maliyenin kabul etmesi için. Bu yüzden sizin yapacağınız iş İl Sağlık Müdürlüğüne bir itiraz dilekçesi ile başvurup aynı hastaneden tekrar rapor çıkarmanız. İkinci defa hastaneye rapor için gittiğinizde ise Bülent beyin söylediği gibi doktordan rica ederek rapora otamatik vites kullanır yerine özel donanımlı araç kullanır ibaresinin yazılmasını istemek olacaktır. Ya da sol ayak dışındaki rahatsızlıkları rapora yazdırmamak ki bunu hiç bir doktar yapmaz. Bence bundan başka yol yok...

ÖTV'den istisna olamazsanız, MTV'den de istisna olamazsınız.. Çünkü istisna olmak için ya "otomatik vites" kapsamında sol bacaktan sakatlık olmalı (bu olsa zaten ÖTV'den de istisna olursunuz) ya da "özel donanım" olmalı...
Şu sınırlarda değilse, istisna mümkün değil: http://www.engelliler.biz/forum/oze...n-yararlanabilir-sorusunun-cevabi-burada.html

Vergi istisnasından bağımsız olarak, "H sınıfı ehliyet alır, otomatik vitesli araç kullanır" ibareli raporla alınan H sınıfı sürücü belgesi, otomatik vitesli tüm araçları kullanma hakkı sağlar. Ayrıca bir donanıma gerek yok.

Bülent Bey, -Bu raporla otomatik vitese sahip aracı vergi istisnası ile satın alabilirsiniz ve aracı hepiniz kullanabilirsiniz.- demişsiniz, benim yanlış anladığım birşey mi var. ötv indirimli araçları yalnızca sahibi ya da h sınıfı ehliyetli diğerleri kullanabiliyor şeklinde anlamıştım. şimdi benim h sınıfı ehliyetimle kullanabildiğim ötv indirimli arabamı ailemden birisi kullanma hakkına sahip mi bilgi verirseniz memnun olurum

Alacağınız araba donanımsız otomatik vites olursa herkes kullanabilir.

Sadece bu iş için 9.03.2012 tarihinde Ankara Emniyet Müdürlüğüne gittim. Alacağım tertipatsız otomatik vites aracı başkası kullanabilir mi diye sordum. Önce terettüt yaşadı görevli memurlar. Daha sonra yetkili Komser Ersoy beyle görüşmemi istediler. Ondan aldığım cevabı aynen aktarıyorum. "Herkes kullanabilir". Ruhsata herhangi bir ibare yazılıyormu diye sordum. Sadece arabanın 5 yıl içinde ötv ödenmeden satılamayacağı devredilemeyeci yönünde bir kaşe bastıklarını söyledi. Onun dışında tertipatı olmayan otomatik vites aracı başkasının kullanması yönünde hiç bir kısıtlamanın artık olmadığını herkesin kullanabileceğini söyledi. Bilginize.

Teşekkürler sakura, acaba tak çıkart tertibat için de geçerli mi.. ayrıca siz sözkonusu aracı ötv istisnası ile mi aldınız bu konuda kişilerin sözlü beyanları (komser ersoy bey) uygulamada geçerli olmayabiliyor. Bu durum için kaynak gösterilebilecek bir tüzük genelge ya da benzeri resmi evrağa nereden ulaşılabilir acaba. Bilgisi olan var mı

cevaplar için teşekkürler ayrıca aklıma takılan başkaca bir soruya da konuda yanıt gelmiş sağolun.
Raporumuzun akıbeti henüz bilinmiyor. Hem maliyeye yaptığımız başvuruda bazı kişiler sağolsun yol gösterdi ve yakından ilgilendi dilekçemiz yönetmeliği yazan kişinin eline kadar ulaştı ama o da net cevap vermek istemedi aksi halde sirküler yayınlamaları gerekiyormuş ve çok çeşitli sebeplerden ötürü bu çok zaman alırmış. Hastane rapordaki açıklama kısmını teşhise uygun hale getirmeyince incelenmesi için dilekçe verdik il sağlık müdürlüğüne resmi yazı ile yönlendirdiler sağlık müdürlüğündeki görevli arkadaş da istersek aynı hastaneden istersek başka hastaneden tekrar rapor almamız doğrultusunda yazı yazdı bizde bu yazıyla Ankara da başka bir hastaneye yönlendirildik yeni rapor aldık ve bu raporda sağ kısım ile ilgili herhangi bir teşhis yazmadılar önceki raporda %18 olan oran bu raporda böylece %17 ye düştü açıklama olarak da H sınıfı ehliyet alır Otomatik vitesli araç kullanır ibaresi yazıldı. Yukarıda yazılanlardan anladığım kadarıyla aracı babamla birlikte bende kullanabileceğim benim ehliyetim B sınıfı ve araçta herhangi bir tertibat ve plakada damgalı amblem olmayacak.

Sizinle aynı mağduriyetteyım sayın cagrı06,
1 ay oldu aracımı aldım,
2006da numune hastanesinden %80 sureklı raporum ile arac alayım ben kullanayım istedim aracın parasını ödedim arac bayiden dediler özel tertibatlı arac kullanır ifadeli rapor al yıldırım beyazıt hastanesinden 200 tl odeyerek raporu aldım. Tertibat takıldı tse den raporum gectı,vergi dairesine takıldı.Dedikleri bunların hepsinin bir raporda birleşmesi gerekmiş.2008de h sınıfı ehlıyetımı aldım.istedikleri raporda h sınıfı ehlıyetı degerlendırıldı olacakmış.Ehliyetım var diyorum....... mevzuat diyolar.Ankara il sağlık mudurlugune başvurduk raporlarımın hepsi iptal edildi.Ataturk hastanesine sevkettıler.Bugun 9 bölüme muayene oldum ekg rontgen kan tahlılım vs yapıldı.yarın heyet için gidicem çıkarsada çarşamba raporu alıcam.bakalım bundan sonra neyle karşılaşıcam.
Nerde kaldı engellilere engellerin kaldırılacağı:confused:

Bizi de il sağlık müdürlüğü Atatürk hastanesine yönlendirdi sıkıntı aşıldı geçen hafta cuma günü raporumuzu teslim aldık şimdi emniyette ruhsatın çıkmasını bekliyoruz. İnşallah sizin işinizde bir an evvel sonuca ulaşır ayrıca önceki raporumuz için maliyeye yaptığımız başvuru dolayısıyla süreç devam ediyor ancak ne zaman yazılı bir sonuç çıkar ve bize ulaşır kimse bilmiyor. Bizde aracı bir ay önce almıştık dert etmeyin her şey çözüme kavuşur eninde sonunda.

sevgili bülent bey slm. bende yazdıklarınızı okudum. açıklayıcı buldum. teşekkür ederim. mümkünse benimde bir sorum olacak... bende sol ayakta "düşük ayak" tanısıyla tam teşekküllü bir hastaneden özürlü raporu aldım. raporumda "h sınıfı ehliyet alabilir" ibaresi mevcut. vergi muafiyetinden ve şu an aklıma gelmeyen diğer tüm imkanlardan yararlanıyorum. H sınıfı ehliyetim var. Araba almak istiyorum. yukarıda belirttiğim "h sınıfı ehliyet alabilir" ibaresi araç almam için yeterli olurmu?şimdiden teşekkür ederim.

Özgür bey , engel durumunuz sadece sol ayaktan ise raporunuzda OTOMATİK VİTES KULLANIR diye raporunuzda yazıyor olması gerek ve H ehliyetinizi de trafik tescile gidip bu otomatik vites raporunuzla güncelleştirmeniz gerekiyor.

Tanı olarak sol ayağınızda hareket kısıtlılığı olduğu belirtilecek ve ibare olarak da "otomatik vitesli araç kullanır" yazacak. Böyle olunca, otomatik vitesli aracı vergi isitisnası ile satın alabilirsiniz

peki bülent bey, benim rapor aldigim zaman otomati vites ibaresi diye bisey yoktu.ben bu " otomatik vitesli arac kullanir" yazisini 3 imzali heyet raporu seklinde alirsam, olurmu acaba? Bu konuda da yardimci olursaniz sevinirim....sevgi ve saygilarimla....

Hayır, tam bir rapor olmalı. Aksi halde bir yerde sorunla karşılaşırsınız...

selamlar, en son sormuş olduğum sorunun cevabını kendim maliyeden araştırarak öğrendim.Teşekkür ederim..

özgür
öğrenmiş olduğun cevabı buraya yazarsan başkalarıda faydalanır.

Üst Alt