Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Alacağım özel donanımlı araca özel donanım takma prosedürü nasıldır?

mozenalp

Üye
Konular
20
Reaksiyonlar
6
Bülent Abi
Benim H sınıfı ehliyetim var. Bayram sonrası nasipse 0 km araç almayı düşünüyorum. Rapor alma süreci dahil olmak üzere, özel tertibatlı arabamı alıp, kapının önüne çekene kadar ) yapmam gerekenleri bir anlatabilir misin? Etraftan çok aklımı karıştıranlar oluyor. Özellikle gaz ve fren tertibatının montajı konusunda bayiler sorumluluk almıyorlar. Eskiden kendi servislerine önlendiriyorlardı şimdi sanayi ustalarına yönlendiriyorlar.
Böyle bir durumda garanti kapsamı dışına çıkmaz mıyım? Yeniden muayeneye sokacaksın alacağın arabayı diyorlar. Bu arabaya önce normal ruhsat mı çıkacak ki ruhsatı değiştirmek için yeniden muayeneye sokacam? Hem ben niye uğraşıyorum bunlarla, bunlar bayinin yapacağı işler değil mi? Şu işi A dan Z ye anlatırsan bi sen anlatırsın. Ocağına düştüm abiim benim... )

Saksağana bokun ilaç demişler, gitmiş denizin ortasına sıçmış...;)

Yahu, arkadaşlar... Hani burası sorunların, sıkıntıların paylaşılarak aşıldığı bir mekandı? Şu konuyla alakalı bir cümle bişey yazabilecek birisi yok mu Allah aşkına yahu? Kırk yılın başı bi işimiz düştü, iki satır bişey yazılmaz mı bana mı gareziniz anlamadım ki.
Neyse yine de canınız sağolsun...

mozenalp Önce üslup öğrenin sonra insanlardan size yardım etmesini isteyin . Sanki bizlerin size yardım etme mecburiyetimiz varmış gibi aşalağıyıcı , iğneleyeceği cümleler kurmaktan vazgeçin ki herkes elinden geldiği dili döndüğünce yardım etsin .

Neyse ; özrünüz nedir ? ehliyetiniz var mı ? daha önce hiç rapor aldınız mı ehliyet ve araç adına ?

Ben üslubumdan gayet memnunum kardeşim. Keşke herkes benim kadar üslup sahibi olabilse...

Neyse; 1. Gaz ve fren tertibatından bahsettiğime göre özrümü anlaman gerekir, 2. Ehliyetim olmasa - ki olduğunu da yazmışım- nasıl tertibatlı araba alabilirim?, 3. Daha önce bu işleri yapmış olsam, nasıl yapılıyor diye niye sorayım? Ben kimseyi aşağılamadım. Sadece kırıldım. Daldan düşenin halinden daldan düşen anlar zannediyordum ama işin realitesi öyle değilmiş. Ama tekrar ediyorum; yine de canınız sağolsun...

Güzel kardeşim benim, bugüne kadar kaç kişinin sorusunu cevapladın ve derdine derman oldun da şimdi burada söyleniyorsun? Herkesin bilgisini/deneyimini paylaşması bu forumun amacı ve evet, dediğin gibi, bunu yapan üye sayımız çok daha fazla olabilir... Lakin, kendini de bu eleştiriden istisna tutma derim ben.

Şu bilgi işine yarayabilir: http://www.engelliler.biz/forum/oze...-otv-muafiyetiyle-arac-alim-prosedurleri.html

Öncelikle verdiğin cevap için çok teşekkür ederim Bülent abi. Her ne kadar 2009 girişli görünsem de, ilk kaydım bu sitenin ilk kurulduğu dönemlere aitti. O zamandan beri de arada sırada da olsa seninle muhabbetimiz olmuştu. O samimiyetimize - belki bana öyle gelmiş de olabilir- binaen senden bilgi istemiştim.
Konuyla ilgili olarak sadece "ötv ve mtv muafiyetinden yararlanabilir, gaz ve fren tertibatı elden kumandalı, otomatik vitesli araç kullanabilir" ibareli sağlık kurulu raporu almam gerektiğini biliyorum. Bir de H sınıfı ehliyetim var. Şimdi, bu raporu almak için hastaneye başvurum esnasında dilekçemde belirtmem gereken başka bir husus var mı? - Belki dilekçe bile vermeme gerek yoktur onu da bilmiyorum- Raporu aldıktan sonra, ehliyetle beraber bayiye gittik diyelim. Kronolojik sırayla neler yapmam gerektiğini öğrenmek istiyorum. Nelere dikkat etmeliyim? Benim yapmam gereken işler neler, bayinin yapması gereken işler neler? Kazık yememek için, nelere dikkat etmem gerekiyor :))

OturanBoğa;

aynı cevaplara benimde ihtiyacım var ?? neyi bayiler yapacak neyi biz yapacağız proje ile bayi mi bizmi ilgileniyoruz??

mozenalp;

hocam verdğiniz link 2010 yılına ait bilgiler.. herhangi bir düzenlenem olmadı mı?? yada yeni araç alıp bu süreci paylaşan biri oldu mu??

bu konuları bayilerin forum yöneticilerinden daha fazla biliyor olması muhtemel.
bayilere sorup edinfiğiniz bilgilerle bizi de aydınlatabilirsiniz.
yapılan değişikliklerle çıkarılabilir aparatlar farklı bir statüye kavuştu, fakat işleyiş nasıl bilemiyorum

Oabey kardeşim. Maalesef bayiler arasında da tutarsızlıklar, uyuşmazlıklar var. Misal ford bayisi ile görüştüm ben. Herşeyinizle biz ilgileniyoruz abi diyor. Tamam diyorum. Tertibat falan sizin serviste mi takılıyor diye soruyorum. Yok diyor. Sanayideki ustalara yönlendiriyoruz diyor. O zaman garanti kapsamı dışına çıkmaz mı diyorum. Çıkmaz diyor. Nah çıkmaz diyesim geliyor, ama demiyorum. Bütün sorumluluk size ait o zaman diyorum, hayır biz sorumluluk kabul edemeyiz diyorlar. Vosvos bayisiyle görüşüyorum. Biz sadece arabayı veriyoruz gerisine karışmıyoruz mealinde bi araba laf ediyor. Eyvallah diyorum. Renault servisiyle görüşüyorum. Herşeyiyle ilgileniyoruz diyor. Ama o da sanayi ustalarına yönlendiriyor ve benim hesapladığım tutardan 2-3 bin lira fazla fiyat çekiyor.
Sözün kısası işe girişmeden ne olacak, nasıl olacak bilemeyeceğiz anlaşılan. Benim umudum, hani burda yakın zamanda donanımlı araç almış bi kardeş varsa prosedürü anlatır diye düşünüyordum ama olmadı. Allah nasip eder, bayramdan sonra bu araba alma işine kalkışırsam en ince ayrıntısına kadar burada yazacağım.

Bu arada tekerlekli sandalyemin sığabileceği, sedan otomatik ne tavsiye edersiniz? 45000 tl (Bana gelişi) civarı ve ikinci elde tutulan bir model yazarsanız sevinirim. Tavsiyelerinizi bekliyorum. Olmadı station wagon da tavsiye edebilirsiniz. Otomatik olacak ama...

ayrıntılı yazınızı bekliyorum.. sizin yerinizde olsam octavia düşünürdüm. 560 litre bagaj ile sandalyeyi alacağını düşünüyorum..yakısışıklı seda bir araba..

Donım eklenince aracın garantisinde bir bozulma olmayacğı kanaatindeyim.. teknik bir değişiklik yapılmıyor çünkü araçta..kimse sorumluluk almak istemiyor.. dolayısıyla iş başa düşüyor

Mercedes-Benz Türk - Otomobil - Engelliler için sürüş yardımcı ekipmanları

mercedesin böyle bir uygulaması var, fiyat listesinde sedan değil ama b serisi yüksek ve geniştir, en bazı 72000 e size gelir gibi görünüyor ama belki bayi indirimi ve engele özel indirimleri de söz konusu olabilir.

açıkçası o meblaya vwde de sıfır araç var mı bilemiyorum, yeni mondeo şık olmuş şimdi fiyat listesine baktım bazı dediğinizi biraz aşıyor ama kasası yeni çıktı ve aston martinden esinlendiler. sandalye rahatça sığsın dediğiniz için, hem de genel kalite olarak focus yerine alabiliyorsanız daha büyüğü ve üstü mondeo öneririm.

vw in fiyatları da dediğinizi aşarsa skodaya bakabilirsiniz, ben seatların dizaynını sevmiyorum ama skoda seat vw audi motor, vites ve pekçok parçayı ortak kullanıyor, bu yuzden daha uygun olarak skodayı önerebilirim octavianın 1.2 ve 1.4 tsi motorluları var, dsg otomatik şanzıman vw ve audide kullanılanla aynı zaten, combi versiyonu station ama sanırım onda sadece dizel getirmişler ve otomatikle fiyat yükseliyor. yeti diye bir aracı da var, size rahat olabilir.

firmaların engellilere özel yaptıkları farklı bir indirim olabiliyormuş bazen, bayilerle konuşurken o şekilde bir bilgi de alırsanız iletirseniz sevinirim

2 mizde octavia demişiz aynı anda :)

Karşıyaka ve oabey kardeşlerim...
Octavia'nin 2. eli çok değer kaybediyormuş. Araba güzel gerçekten ama değerini fazla kaybetmemesi de lazım. Bir de Tokat'ta bayisi de servisi de yok. Ford mondeo güzel ama pahalı:) (her güzel şeyin olduğu gibi) vw jetta 1.2 dsg nasıl? 47000 civarı. 1000 de aparat cart curt desen 48. Çok hoşuma gidiyor valla. Ama onun da bayisi fazla ilgili değildi. Geçen bi arkadaşla görüştüm. Telefon görüşmelerine pek önem vermiyorlarmış, yüzyüze konuşmakta fayda var dedi. İlk onu deneyecem. Olmazsa ford focus sedan otomatik düşünüyorum. Bayramdan sonra nasipse faaliyetlere başlayacaz. Tabi başka bi mani çıkmazsa o zamana kadar... Ben talih yönünden çöldeki bedeviyle kutup ayısı yarışına çıktığım için, kesin konuşamıyorum. Bu formun sonunda arabanın resmini paylaşmayı umut ve hayal ediyorum. Hayır dualarınızı da bekliyorum efenimmmm...

her araba değer kaybeder, sonuçta yıldan yıla eskiyor, skoda da öle fazla değer kaybetmez, eskisi gibi değil, çoğu kişi vw ile aynı olduğunu bildiğinden 2. elde de bakıyor
jetta 1.2 de iyi, kasa ne zaman piyasaya çıkmış yeni bir araç mı ona da bakın. 1.2 ile 1.4ü arasında performans farkı normal sürücünün hissedeceği kadar yok, yakışı da daha iyi
bir de benim de tam bilmediğim başka bişey sorayım, bu sıfır araçlar illa bayiden mi alınmalı, istanbulda falan sıfır olarak getiren farklı galeriler var, onlardan alınanlar da türkiyeden alınmış sıfır araç koşullarındaki hükme tabi olur mu?

arkadaşım hayırlı olsun eğer arabayı muayeneye götüremiyorsan bayi götürür çekici ile ben kia gülal dan aldım onlar götürdü ben sadece muayene ücretini verdim arabanın aparat takıldıktan sonra tekrar muayene olması gerekiyor sıkıntı etme bu işi bilen bayi ile görüş

ENGELLİ APARATLARI burası ile gorus çok uygun fiyat a yapar bana 1700 TL fiyat vermislerdi buraya proje dahil 650 TL. Ye yaptırdım.

Son düzenleme:
Bu konuda güncel deneyimi olan arkadaşların paylaşımlarını bekliyoruz..?

Teşekkürler ergincengiz kardeş. Siteyi değerlendireceğim....

oabey kardeşim...
Dediğin yöntemi hiç duymadım. Pek de tekin bi yöntem gibi gelmedi bana. Sıfır araç alacaksan bayiden alacaksın. Benim görüşüm bu. jetta 1.2 dsg confortline 2015 in ilk çeyreğinde yenilendi. Fena bişey. Rüyalarımı süslüyor.
Ahmet kardeşim yorumun için çok teşekkür ederim. Böylelikle arabaya iki ruhsat değil, tek ruhsat çıktığını da öğrenmiş olduk. Ben önce ruhsat çıkacak, sonra muayenede değişecek zannediyordum. Ama araç çekiciyle gidiyorsa, ruhsat alınmadan trafiğe çıktığı içindir. Demekki tek ruhsat çıkacak. Bir yerden başlıyoruz galiba işi aydınlatmaya... Hepinize çok teşekkürler. Valla el ele verince altından kalkılmayacak iş yok. Koalisyonu bile kurarız evelallah... Yorumlara ve aydınlatmalara devam lütfen. Bülent abinin de dediği gibi tecrübeli arkadaşlardan yorum bekliyoruz.

Az önce kullanım kolaylığı açısından ve tabiki bagaj kaplamaması açısından aktif tekerlekli sandalyelere baktım. 20000 lira diyo arkadaş. 20000 liraya tekerlekli sandalye mi olur arkadaş. Bunlar bizi ne sanıyorlar yahu?

Prosedür ve kullanabileceğiniz donanım için engel durumunuzu bildirebilirseniz yardımcı olayım. Aracımı 23 nisan gibi değiştirdim..İzmir için referans ta verebilirim..

Gaz ve fren elde olacak. Otomatik vites olacak.

Kesinlikle Kia Ceed SW...
Üstüne araba arama, hem fiziki hem performans, her yönden...

mozenalp;

Beyefendi..

Engel durumunuzu ve aldığınız raporda yazan açıklamaları tam olarak yazabilir misiniz?

Virgo kardeşim...
Henüz araba için rapor almadım. H sınıfı ehliyetim var ve ehliyette gaz ve fren tertibatı elden kumandalı, otomatik vitesli araç kullanır. (Gözlükle Yazıyor). Ortopedik engelliyim. Çift taraflı uzun yürüme cihazı kullanıyorum. Koltuk değnekleriyle ve yürüme cihazıyla yürüyorum.

Anladığım kadarıyla iki ayağınızı da kullanamıyorsunuz. Bu durumda öncelikle hastaneden bir rapor çıkartıp araç alım olayına başlangıç yapmanız gerekiyor. Bu arada alacağınız rapora H sınıfı ehliyetiniz olsa bile "H sınıfı ehliyet alabilir" ibaresini de mutlaka yazdırın. Maliye muafiyet işlemleri sırasında buna dikkat ediyor; kafayı bu ibareye takmış durumda (H sınıfı ehliyeti olan bir kişide bu neden gereklidir o da ayrı bir tartışma konusu. Ben bunu neden rapora yazdırmamız gerekiyor diye sordum kendilerine mal mal suratıma baktılar..)

Nerede yaşadığınızı bilmiyorum ama İzmir de bu tadilat işini ciddi olarak yapan iki kişi var. Ben ikisini de tanırım. Gerek olduğunda adres ve tel verebilirim.

Kolay gelsin..

VİRGO

Hocam ben be proje işini izmirde yapacğım.. sağ kolumda güç kaybı olduğundan vites raporumda "Özel tertibatlı araç kullanabilir.(Soldan direksiyondan kontrollu otomatik vites araç kullanabilir)" şeklinde yazıyor.. burda merak ettiğim sey direksiyondan kontrollu nası oluyor.. F1 vites dedikleri vitesli bir araç alacak olsam.. o zaman projeye gerek kalmayacak mı?? sizin tanıdığınız yerler neresidir?? isim ve tel paylaşabilirmisiniz tesekkürler

Teşekkürler virgo kardeş...
H sınfı ehliyeti olan birinden " H sınıfı ehliyet alabilir" ibareli rapor istemeleri gerçekten düşündürücü. Zaten var desem kim ne diyebilir ki... Her yerde aynı uygulama olmayabilir. Tokatta durum nasıl bir araştırıp buraya yazarım. ötv muafiyet işlemleri bayinin bağlı olduğu vergi dairesinden, mtv muafiyet işlemleri benim bağlı olduğum vergi dairesinden yapılacak diye biliyorum. Yanılıyor muyum?

mozenalp;

galerilere güvenmemekte kesinlikle haklısınız, artık internet falan yaygınlaştı herkes sahibinden alıp sahibinden satar diye düşünürdük ama niyeyse bu galeriler emlakçılar daha da yaygınlaştı. bu tarz ürün satanların sorunu alıcı ile satıcının aynı markette olduğu bir pazarda arbitraj yaratmanın zorluğu. yani alıcı da satıcı da o aracın 10 olduğunu kolayca bilebiliyor, satıcıyı 9a alıcıyı 11 e ikna etmeli ki kendi karı çıksın, mantıksız. ne oluyor, çeşitli sorunlardan 8.5 edecek aracı sorunsuz gibi göstererek 9.5 a satma yoluna gidebiliyorlar çoğu zaman. bu yuzden dediğinizi çok iyi anlıyorum.

fakat sıfır araç söz konusu olduğunda durum biraz farklı olabiliyor. aracınızı ithal ederseniz kdv den de muaf oluyorsuuz araştırdığım kadarıyla.

internette bir ilanda gördüm,

duyuru
tüm egnelli ler ve yakınlarına
türkiyede yerleşik yabancıdan yabancılara
türkiye de yerleşik otomobil bayiilerinden 1.600 c.c. kadar fatura üzerinde % 45 ötv indirimli araçlar.
yurtdışından 0-3 yaş % 45+18 = 63 inidirimli 2.500 c.c. kadar araç sipariş ile getirilir.
araç istanbul daki şubemizdedir.

şimdi bayiden alacaksam niye ilgili galeriyi arayayım, onu bilemedim.
ithalin avantajları ne dezavantajları ne onu çok bilemiyorum, daha zor bir süreç sanırım ama benim bildiğim kadarıyla, eksikleri hataları üstadlar tamamlar,

-2.el alabiliyorsunuz 3 yaşa kadar
-kdv ödenmiyor
-ilanda yazan tam doğru değil, otomobil için sınır yine 1600

dezavantajları ise okuduğum kadarıyla,

-emin değilim ama bazıları ithal aracın 10 yıl satılamadığını söylemiş
-sizin dışınızdaki aile fertlerinin kullanımına izin verilmesi için turkiye'den alınmış olması gerekiyor sanırım

tabi otomobille ilgili bu işler dünyanın hiç bir yerinde çok güvenilir bulunmaz, biraz yukarda bahsettiğim sebepten, ama yasal zeminde bayii, yetkili satıcı vb tarzı bir ayrım olduğunu sanmam, bazen bayiler çok aylar sonraya gün verebiliyor, istediğiniz donanımlar konusunda sıkıntı olabiliyor vb, kendi ithalatınız durumunda olmasa bile eğer galerilerin ithal edip hazır stokta satabildikleri varsa alternatif olarak değerlendirilebilir, fakat yasal açıdan sıfır araç gibi mi satıyorlar yoksa kendi şirketlerine tecil edip 0 kmde 2.el gibi mi onu bilmiyorum, daha araç bakma noktasına gelemedim henüz

Karsiyaka35

F 1 vites her arabada yok. Olan arabalarda da sağ tarafta (kendi aracımda da var oradan biliyorum) Ancak sağ tarafa alınabildiğini ve F 1 vitesi olmayan bazı uygun otomatik vitesli arabalara sonradan takıldığını duydum. Ancak fiyatlarını bilmiyorum. Sizin ilk yapmanız gereken bir makina mühendisinden aracınıza yaptıracağınız tadilata uygun bir proje çizdirmeniz. Ancak o tadilat projesinden sonra istenilen değişikliği yapabilirsiniz. (proje aşamasında bana özel mesaj atın tanıdığım mak müh arkadaşlarım var. Onlara yönlendireyim sizi) Sağ tarafta bulunan F1 vitesin sola alınması veya F1 vitesi olmayan bir otomatik araca F1 vites takılması çok profesyonel bir iş. Dolayısıyla benim size ismini verebileceğim ustalar bunu yapamaz. Bunu bu işi yapan profesyonel bir yerde yaptırmanız gerekiyor. Aşağıdaki video size biraz fikir verebilir sanırım..

mozenalp

Yeni arabamı 23 nisan da aldım. İzmir de maliye raporda "H sınıfı ehliyet alabilir" ibaresini de istedi. Bunun bakanlık tarafından gönderilen bir genelge ile olabileceğini sanıyorum. Dolayısıyla tüm vergi daireleri bunu isteyebilir. ÖTV muafiyet işlemleri yaptırılırken; MTV muafiyet işlemleri de aynı vergi dairesinden yapılıyor. Takipçinize MTV muafiyet işlemlerini de yaptırıp yaptırmadığını özellikle sorun unutmayın. Sonradan MTV borcu çıkabilir aman dikkat. (Netekim benim başıma geldi.)
Kolay gelsin..

Virgo kardeş...
Az önce maliye bilgi hattını aradım. (4440189) H sınıfı ehliyet alabilir ( H sınıfı ehliyete uygundur) gibi bir ibarenin olması gerektiğini, tertibatlı (gaz fren kontrolü elden) ibaresinin yazması gerektiğini söyledi, ötv mtv muafiyeti ibaresinin yazmasının gerek olmadığını söyledi. Senin raporda tam olarak ne yazıyordu?

mozenalp;

Kardeşim..

25 yıldır araç kullanıyorum. Bu ÖTV muafiyetli aldığım 6. arabam. Kullandığım aparata kadar kendim tasarladım ve çizimlerini yapıp uygulamasını yaptırdım..Burada bir şey yazıyorsam bir şeyleri bilerek yazıyorum. Öncelikle bunun sizin tarafınızdan ve bu bilgileri okuyan diğer üyeler tarafından da bilinmesini isterim.

Ben raporumu eski raporumda "H sınıfı ehliyet alabilir" ibaresi olmadığı için ve maliye tarafından red edildiği için yenilettim. Bu adamlar ÖTV muafiyetli araba satılmasını istemiyorlar. İşlerine gelmiyor bu. O nedenle her sene yönetmelik ve tebliğlerle istedikleri özellikleri oyuncak gibi değiştirip oynuyorlar..Ama ben de inadım inat deyip raporu değiştiriyorum.

Yeni aldığım raporda "H sınıfı ehliyet alabilir, ilave gaz pedalı tadilatlı otomatik vites araç kullanabilir" yazıyor. Ben sağ ayağımı kullanamadığım ve otomatik vites araç kullanacağım için rapora özellikle böyle yazdırdım. Ve raporu gözlerine soktum. Sonuçta kabul etmek zorunda kaldılar..

Bir şeyi eksik veya yanlış biliyorsam buraya yazmam..

Üst Alt