Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Akıl hastalığının bilincinde olmak dini sorumluluk yükler mi?
Arkadaşlar selam bir insan akıl hastası olduğunun bile bilincindeyse farkındaysa İslami açıdan bu insandan sorumluluk kalkıyormuş bunun hükmü nedir sizce
Bana kalırsa insan durumunun bilincindeyse neden sorumluluktan muaf olsun ki?
Detaylı cevap almak için dinayetin alo fetva hattı yada soru sorma sayfası mevcut. Oradan bilgi alabiliriniz.
Dini boş ver.
Zihinsel gerilik yada akıl sağlığıın yerinde olmama durumunda yasal sorumluluk sınırlı olur. Akıl hastalığı olan birisinin dini hiç bir sorumluluğu yok.
Akıl hastalığının bilincinde olmak nasıl iş ben onu anlamıyorum. Diyelim mehdiyim diye düşünceler geliyor kafana, bunun hastalık olduğunu biliyorsan insanlara vaaz vermezsin, utanacağın şeyler yapmazsın. Diğer insanlardan tek farkın gerçekliğine inanmadığın düşüncelerin olur. Ben mi yanlış biliyorum?
Ateisti kotoliki hepsi toplanmış akıl dağıtıyor malum konu akıl hastalığı olunca neyse gelelim konumuza arkadaşlar konu şu bazı akıl hastaları var bu arkadaşlar örneğin bipolar mani dönemimde ataklar da aklı bazen gidip geliyor bir çok alim bu sıradaki akli meleke durumlarında onların yaptığı ibadetlerin ve günahlardan sorumlu tutulamayacağı yönünde ama diğer dönemlerde alim bile olsa vetfası geçerli olur diyor
Bildiğim kadarıyla mesela bir şizofreni hastası, psikotik kriz gibi gerçeklikten kopma durumlarında sorumlu olmaz. Aklı başında olduğu zamanlarda yani iyiyi kötüyü, gerçeği hayali ayırdığı zamanlarda sorumlu olur.
böyle konularda müslümanlardan çok akbaba gibi dinsizler üşüşüyor , cahilin biride dini boşver diyor , ahirette de seni boş verip atıverirler cehenneme , deli insan sorumlu olmaz akıl şarttır , hasta olanda gücüne göre ibadet yapsın , niyeti iyi halis olanın akıbeti iyi olur
bu konuda bir fetva var ve delilik süresince sorumlu sayılmaz imamlık yapamaz akli melekesi yerinde olmadığı içinde ibadet yükümlülüğü yerinden kalkar ancak aklı başına geldiğinde sorumlu tutulur isterseniz fetva hattınada sorabilirsiniz
ayrıca şimdiki yasalarımızda böyle tek fark eğer psikoz sırasında bir olay yaşıysanız hastahaneye eğer olay sırasında iyiyseniz hapsaneye
Cezai ehliyet zayıf yada ceza ehliyeti yok diye verebiliyorlar tabiki duruma göre zayıf olduğunda cezanda indirime gidiliyor yok derlerse hayatını akıl hastanesinde geçiriyorsun
@[NirvaNa],
Hastalık çoğu zaman engel dini yaşamaya engel mesela okb li birinin abdesti yarım saat sürebiliyor usandırıyor insanı yada Farz olan Cuma namazına gitmek toplum içine giremeyen bir şizofren için çok zor.
@[NirvaNa],
Kardeşim sen bu konunun en net cevabını öğrenmek istiyorsan soruyu buraya yani "DİNİ BOŞVER" diyerek İSLAMLA derdi olanların bulunduğu bir ortama değil, Diyanete yazılı olarak sor. Yazılı olarak sorup yazılı olarak cevap al ki buradaki arkadaşları da cevap aldığında bilgilendirirsin. Bu konuda bir cemaatin görüşünü okumuştum, yukarıdaki bir arkadaş cemaatin bu görüşün yakınından geçmiş. Ama en güzeli dediğim gibi Diyanetten öğren.
Bu platformda sadece herhangi bir dine mahsup olmayanlar veya dinden uzak yaşayan arkadaşlar yok aynı zamanda dinini yaşayan abilerimiz kardeşlerimizde var onların görüşlerini de almak istedim tavsiyeleriniz için teşekkür ederim elimden geldiğince araştırıp öğrenmeye çalışacağım islam hoşgörü dini birbirimizin sınırları ihlal etmeden karşılıklı sevgi ve saygı çerçevesinde konuşabiliyorsa ne mutlu bize
Farklı frekanstasın sadece algın açık ama yanlış algılıyorsun. İlaçlar seni daha iyi yapıyor frekans değişiyor. Manevi frekansta kalınca, ilaçların isteksizlik yapmasına rağmen bütün ibadetleri yapabilme potansiyeline sahipsin. Yapılan her iyiliğin ve güzel davranışın ibadet ve sadaka olduğu bilincinde olmak gerekiyor. Kısaca bu hayatta kaybetmekten korkacağın tek şey Allah'ın rızası olsun
Gerçekten şimdiki ilkel kabilelerin bile bir dini var . Bu kadar teknolojiye , bilgiye ve göz önüne serilen gerçeklere rağmen insan neden bir yaratıcıya inanmaz aklım almıyor.
Bunun süresi var. Fıkıh Alimleri;
dört vakit süresince akıl gidip geldiyse vakti geçen namazları kaza eder diyor.
yok Eğer akıl gidip gelme süresi 1 gün (5 vakit) olursa 1 günün ibadetinden sorumlu değil diyorlar.
Rabbim insanlara ve insanlığa şifa versin..
26 senedir psikoz tanısıyla ilaç kullanıyorum 9 defa hastane yatışım oldu. Yine de alkol ve zina gibi haramlara bulaşmam Kul hakkı yemem Namaz ibadetimi de her gün 5 vakit aksatmadan yaparım. Ayrıyeten şu adam ateistmiş, bu kişi agnostikmiş vs hiç ilgilenmem.