Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ailesinde şizofren var diye çocukların iş yaşamında ayrımcılığa uğraması!? [Hukuk]

kunta

Aktif Üye
Konular
157
Reaksiyonlar
3
merhaba arkadaşlar

şizofreni bir engel midir yoksa bir hastalık mıdır?
resmi makamlar bunu nasıl algılıyorlar? bir şizofren hasta olarak mı görülüyor yoksa bir engelli olarak mı görülüyor? eğer engelli ise bir engellinin yararlandığı tüm haklardan faydalanabilir mi? yok eğer hasta olarak görülüyor ise engelli haklarından yararlanmaları sağlanamaz mı? bu konu hakkında bir akademik çalışma veya araştırma yapmuş kurum veya kuruluşlar var mı?
şizofreni hastalarının kurdukları dernekler neden engellilerden farklı? örneğin bir şizofreni hastası 2022 malüllük maaşınamı müraacat etmeli yoksa başkalarının yardımı olmadan hayatlarına devam edemeyecekleri için anne babalarının sosyal haklarınamı müracaat etmeleri gerekli veya bir şizofreni hastası diğer engelli kişilere sağlanan iş olanakları gibi işe girebilme hakları ozel veya kamuda çalışma hakları var mı?
doktorlar şizofrenlere sürekli çalışmalısın boş durmamalısın diye telkinlerde bulunmalarına rağmen neden bir şifofreni hastasına ozel de veya kamuda çalışması için rapor verilmemekte .... veya bir şizofreni hastasının çocuğuna bir kurumunun örnek vermek gerekirse askeriye polis akademisi sağlıklı bir bir çocuğa sırf babası şizofreni hastası diye bu kurumlara öğrenci veya işe girerken sen sağlıklısın ama senin baban şizofreni hastası olarak gözüküyor kayıtlarda bu yuzden senin de ileride hasta olma olasılığın yükse diyerek veya bunu kastederek bu kişinin müracatını kabul etmemek anayasada bulunan her türk vatandaşının eşitlik ibaresine aykırı değil midir ...

bu yazıyı okuyan bir akademisyen veya bir hukukçuya sormak istiyorum: sırf anne veya babası şizofreni hastası diye bu kişilerin sağlıklı olan çocuklarına kamu kurumları tarafından yapılan hak mahrumiyetlerini mahkemeye yolu ile düzeltebilmem mümkün müdür?
özellikel bu soruyu avukat bir arkadaşımız varsa yanıtlayabilrise çok sevinirim.

şimdilik bu kadar saygı ve sevgilerimle

(not konunun hangi bölüme açılabiliceğini bilemedigim için böyle açtim modaratör arkadaşlar uygun bir yere taşıorlarsa sevinirim)

Şizofren olan kişiler süreğen hastalıklar üst başlığı ile sakat statüsünde değerlendirilirler. Şizofreninin yol açtığı sorunların boyutuna göre işgücü kaybı oranı verilir. Mesela maluliyet derecesi için şu ibareler yer alır (bkz):
Hafif işlerde bile çalışmaya olanak vermeyen(sürücü belgesi olmayan), tedavi ile düzelmeyen, kronik nitelik kazanmış, ağır seyirli, organik veya organik olmayan psikotik bozukluklar (demans, şizofreni, bipolar affektif bozukluk, frontal lob sendromu, paranoid vb.)
Şizofreni hastalarının çalışabilirlik değerlendirmesi sağlık kurulu raporlarıyla belirlenir. Eğer raporda "çalışabilir" deniyorsa, kamu dahil her yerde çalışabilirler.

Anne-babadaki şizofreniden dolayı çocuğun asker-polis olarak görev yapamaması bence de hukuk dışı. Bence başvurusu bu sebeple redddedilen kişi konuyu hukuki zemine taşımalıdır.

sayın oturan boğa bu maduriyetimizi gidermek için acaba ne tür bir mahkemeye başvuracağıma ilişkin bilgi verebilirmisin ...yaşadığımız sorun 13 yaşındaki sağlıklı çocuk babası şizofreni hastası ilerde çocuğunda da görülebililir denilerek ALS askeri lise sınavına kabul edilmedi hakkımızı savunmak için hangi mahkemeye başvurmamız lazım bugün sınava almayan yarın işede almaz...nasıl oluyorsa sağlıklı bir kişi anne babasının hastalığından dolayı önü kesiliyor bu resmen eşitsizlik

ayrica sana sormak istedigim konu %90 raporlu bir kronik şizofren 2022 maaşınamı başvurmalı yoksa anne babasının sosyal haklarındamı yararlanmalı hangisini tavsiye edersiniz

13 yaşındaki sağlıklı çocuk babası şizofreni hastası ilerde çocuğunda da görülebililir denilerek ALS askeri lise sınavına kabul edilmedi

Çok tuhaf.hayatımda ilk defa böyle bir olay duydum.

devlet hastanesi yada üniversite hastanesine giderseniz istediğiniz şeylerle ilgili olrak size rapor veriyorlar.özürlü kimlik kartı gibi sanırım 2022 maaşına bağlıyorlar.Ayrıca refaketçi kartıda çıkartabilirsiniz.nce ilinizde bulunan özürlülerle ilgilenen kuruma başvurun:confused:

Kunta,

Şizofren genlerle geçebilen bir rahatsızlık...Yakın arkadaşım bu hastalığa ünv.4.sınıfta yakalandı.Annesi şizofrendi...İlerleyen zamanlarda hem kendisi hem çevresi için tehlike arz etti...Duruma duygusal yaklaşmamak gerekli...Bu arada bahsi geçen arkadaşımın erkek kardeşi de arkadaşımın yaşlarında şizofren oldu.O da okulu bırakmak zorunda kaldı.Çünkü tedavi sürecinde halsiz kalıyordu...Arkadaşım öğretmenliğe devam ediyor ama bir yılın 6 ayı rapor alarak...Veli ile,çocuklar ile,idare ile yaşadığı sorunlardan hiç bahsetmeyeyim...

Mağduriyetinizin müsebbibi tedbir...

Hakkınızda hayırlısı olsun...

arkadaşlar şizofreni hastalığı 100 kişide görülebilen bir hastalıktır her sağlıklı 100 kişiden birisi bu hastaliğa yakalanma riskine sahipken şizofren anne babadan olan bir çocuk ta ise risk %3 dür ...burada yapılan uygulama yani sağlıklı çocugun hakkı yenmiş olmuyormu sonuçta bu hastalık herkezin başına gelebilme riski vardır

Bir sürü hastalık genlerle geçiyor... Dahası, geçmese bile, bir ilk vaka olarak insanda belirebiliyor. Halen görev yapan askerlerin-polislerin psikolojik hallerinin ya da beden sağlıklarının dört dörtlük olduğunu kim iddia edebilir ki!?

Anne-babada bir rahatsılık olması çocuğun geleceği için bahane edilememeli diye düşünüyorum.

Yerinizde olsam bir avukata danışırdım.

Bülent,seni çok kaderci gördüm...:p

"Halen görev yapan askerlerin-polislerin psikolojik hallerinin ya da beden sağlıklarının dört dörtlük olduğunu kim iddia edebilir ki!?" demişsin... Kimse edemez tabi ki... Ama bu bir tedbirse bırakın alınsın...Keşke daha önce alınsaydı bile diyorum...Bu konu çok hassas bir konu.
23 sene boyunca bu hastalığın bir tek emaresini görmediğimiz arkadaş,kendine,çevresindekine,zarar verebilecek duruma geliyor.Ve tedaviyi çok çabuk kabullenmiyor...Öğretmenler odasına girip bir fincan kahve içmek istiyor.Suyu kaynatıyor,kahvesini kupasına boşaltıyor ve tam kapıdan çıkarken "hakkımda konuşuyorsunuz di mi? Alın size kahve,sohbetin arasında iyi gider" diye öğretmen arkadaşlarının üzerine sıcak kahveyi boca ediyor... Bu arkadaş zil çalınca sınıfa girecek.Ya çocuklara da aynı davranışı göstermeyeceğini kim garanti edebilir? Bu davranışı, ordaki halden bilmezler yüzünden onu iyice geriyor.Ruhu daha fazla yara alıyor.Hastalar masum kabul... ama hastalığın yaptırdığı şeyler....?
Düşünülmesi gerek...Hasta kontrol altında tutulmalı.En azından 3 ayda bir kontrole gitmeli...Bu riski genetik olarak taşıyanlar da...

Bence her insanda %1 olan risk genetik taşıyıcılık ile %3 ise, bu kadar küçük bir fark yüzünden çocuklar ayrımcılığa uğratılamamlı.

Tekil örnekler tabii ki vardır. Hatta bırak şizofreni gibi hastalıkları, ben askerde ne psikopat rütbeliler gördüm! Sonuçta bu tür sorunlar her zaman karşımıza çıkabilir. Bence yapılması gereken şey öncesinde ayrımcılık/dışlama yapmak yerine, olay vukuu bulduğunda aşmanın yolunu aramaktır.
Bir kez bu tür önleyici yöntemlerin yolu açıldığında, emin ol hepimiz bişeylerden dışlanmayla karşı karşıya kalırız.

Ailede şizofren var diye bütün aile fertleri şizofren olacak diye bir kural yok.olan da var olmayanda.Eğer hastalık başlamışsa tamam.kişinin tedavisi için işinin geleceği için önlemler alınır.ama bir insan daha 13 yaşında ve "ilerde hasta olabilir"diye tahmini varsayımlarla kişinin geleceği ile oynamak hiçbir hukuk devletinde yoktur sanırım.hani derler ya dağbaşımı burası diye.ona benzemiş bu iş.bence bu konuda mutlaka hakkınızı aramalısınız ki çok mantıksız bir durum.

?

bazı arkadaşlar sanırım konuyu bilmeden yorum yapıyorlar veya önyargılı davranıyorlar biz özürlüler bu konulara bu şekilde bakarsak normal bireylerin önyargılı olmaları çok daha normal sanırım...

herşeye ragmen 1 tane kınama mesajı var teşekürler şeker kız

arkadaşlar her birey bir gün bir özürlü veya hasta adayıdır ileride hasta olucaksın veya ilerde kaza geçirip özürlü olucaksın diye sizin önünüz kesilip hakkınız yense ne düşünürdünüz

bir örnek veriyorum hepinize
normal bir bireysiniz özürlü değilsiniz atıyorum mhendissiniz işe başvurdugunuz kurum size siz otomobil sahibisiniz bir gün kaza geçirip özürlü olma ihtimaliniz var bu yuzden olmaz denseydi ne yapardınız malüm ülkemizde trafik kazası geçirme riskini artık siz hesap edin :)

Sevgili kunta burada arkadaşların sizi kınadığını düşünmüyorum :) herkes kendi bilgisi dahilinde size yardımcı olmaya çalışmış.şizofreninin genetik bir hastalık olduğu biliniyor.ama her şizofren tehlikeli değildir.bununda çeşitleri vardır.benimde şizofren bir arkadaşım var.görseniz sanki melek.kimseye kızmaz.kimseye küsmez.insanları incitmemek için elinden geleni yapar.ben ondan daha uyumsuzum ve onun sakinliğini insaniyetini örnek alıyorum çoğu zaman.bu yüzden çocuk ilerde hasta bile olsa bunun tehlike arzedecek bir durum olacağını iddia ve garati edemez kimse.bu yüzden her türlü hakka sahiptir kişi.geçmiş olsun.

"Konuyu bilmeden,önyargılı yaklaşan" sıfatını üzerime alınmıyorum Kunta...:) Aşkolsun,ben duygusal pencereden bakmadan yorum getirmiştim oysa.Ayrımcıların ekmeğine yazdığım yorumlarla yağ sürüyor gibi görünüyorsam da ben öyle olmadığımı biliyorum...Sözünü ettiğim kişi ise benim canım ciğerim...En yakın arkadaşım.Doktorun zaman zaman ona tavsiyesi: "annenle rahatsızlığın esnasında konuşma,dertleşme,onun durumu seninkini daha çok tetikleyebilir" şeklinde ...

Verdiğiniz örnek konumuzla alakasız.Genleri işin içine dahil ediyoruz.Ben demiyorum ki hem bu çocuğumuzun önü kesilsin...Kesilmesin ama madem ortada bir risk var,takip edilsin...

benim demek istedigim konuda bu madem ortada br risk var takip edilsin demişsiniz bu risk herkez için mevcut genlerde olsada olmasada var olan bir risk yani her sağlıklı birey için var olan bir risk bu hastalik için ve diger tüm hastaliklar için var olan bir risk..
yaşamak ta bir risk

askeriye polis akademisi sağlıklı bir bir çocuğa sırf babası şizofreni hastası diye bu kurumlara öğrenci veya işe girerken sen sağlıklısın ama senin baban şizofreni hastası olarak gözüküyor kayıtlarda bu yuzden senin de ileride hasta olma olasılığın yükse diyerek veya bunu kastederek bu kişinin müracatını kabul etmemek anayasada bulunan her türk vatandaşının eşitlik ibaresine aykırı değil midir ...

Bunun doğru olduğunu sanmıyorum; polis olmak için gereken sağlık şartlarını burada bulabilirsiniz. Ruh ve sinir hastalıklarında ailesinde herhangi bir hastalık olmaması diye kayıt yok:

[FONT=Tahoma]VII- SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI[/FONT] [FONT=Tahoma]Tam ve sağlam olacaktır.[/FONT]
[FONT=Tahoma] VIII- RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI[/FONT]
[FONT=Tahoma]Ruhsal yönden tam ve sağlam olacaktır. Geçmişinde ve halen hiçbir ruhsal hastalık, intihar girişimi ve kişilik bozukluğu olmayacaktır.[/FONT]
Askeriye için kullanılan TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ SAĞLIK YETENEĞİ YÖNETMELİĞİ 'nde de ailesel hastalık olmaması kriteri yok. Bu yanlış bir bilgi sanırım.

Devlet memuru ya da özel sektörde işe girerken zaten çıkartılan sağlık raporlarında bırakın kayıt araştırılmasını, aile ile ilgili soru bile sorulmaz. Özel sektör için zaten sağlık ocağında yüzeysel bir muayene yapılır, bir de Verem Savaş Dispanseri'nde film çektirilir.

Üst Alt