Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Aday Memur Malulen Emekli olabilir mi?

csharpci

Üye
Konular
53
Reaksiyonlar
0
Selamu Aleykum

6 aylık aday memurum. Malulen emekli olabilirmiyim ? Rapor yüzdesi %60 ı geçerse ?

Eğer malulen emekli olursam ne kadar aylık maaş alırım ? Daha önce asgeri ücret üzerinden yatan sigorta primlerinden mi (Özel Sektör + İsteğe bağlı sigorta prim gün sayısı 2000 gün)? Yoksa 6 aylık memurken yatan sigorta primlerinden mi malulen emekli olurum ?

İşe gidemeyecek durumda maximum kaç gün rapor alabilirim ?

Mehmet kardeşim, önce geçmiş olsun. ''memuriyetten emekli olmabilmeniz için'' herşeyden önce Asaletinizin tastik edilmesini bekleyin ve mutlaka bunu yapın.
yoksa bu primlerle ssk dan alacağın maaş çok düşük bağlanır'ki bu hayat şartlarında hayatını idame ettirebilmen çok zor.
Mehmet Kardeş, yaşını, ilk işe giriş tarihini, istege bağlı ödenmiş primlerini tarihleriyle yazarsan daha sağlıklı bir bilgi edinirsiniz.
Birde malüllük derecesinde engeliniz nedir nezaman başlamıştır belirtirsen iyi olur.

1- Maluliyet aylığı bağlama şartı olan 10 yıl, 1800 günü olmayan malülen emekli olamaz...,

2- 1800 gün prim ödeme koşulu muhakkak tamamlanmalıdır.
''Ancak bir tek istisna var; o da (başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olduğuna karar verilenler) yani, 10 yıl sigortalılık süresi şartı aranmaksızın, diğer koşulları karşılaması kaydıyla maluliyet aylığı bağlanır.

3- Daha önce asgeri ücret üzerinden yatan sigorta primlerin, İsteğe bağlı ödemiş olduğun 2000 gün primlerin hepsi hizmetine sayılır.

4- Eğer malulen emekli olursan alacağın maaş 12/2 derecesinden emekli olur, 25 yıl üzerinden normal bir emekli gibi maaş alırsın,
bu gün için 1350 civarında bir mebla oluyor.

Teşekkür Ederim. Çok güzel açıklamışsınız. Peki işe gidemiyecek duruma gelen bir aday memur kaç gün rapor alabilir maximum ?

Alınacak raporun asil veya aday memur olmayla bir ilgisi yoktur.

Şuda bir gerçektir'ki, aday memur'un asaleti tastik olmadan rapor üstüne rapor alması pek hoş karşılanmaz.

RESMİ SAĞLIK KURULLARINDAN ALINMASI ŞARTIYLA
1- On yıla kadar (on yıl dahil) hizmeti olanlar, resmi sağlık kurullarından alınması kaydıyla altı ayaa kadar heyet raporu kulanabilirler.

csharpci kardeşim ben yinede asaletiniz tastik oluncaya kadar bu yollara baş vurmayın derim.
Yasal düzenlemelere rağmen, uygulamamalarda farklılıklardan kaynaklanan sorunlar geçmiştede olduğu gibi, bundan sonrada baş ağrısı olmaya devam edecektir.

Onun için sana tavsiyem kanunen hakkımdır diyerek amirlerine karşı sivrilmemendir.
zira, asaletinizin tastiklenme aşamasında amirlerinizin hakkınızda üst makamlara sunacağı görüşler en etkli argümandır.

Son düzenleme:
algaNihat bey selamlar

arkadaşımıza verdiğiniz cevabı okudum. buna yakın bir durumdayım. Müsaadenizle yazıp birkaç cevap rica edeceğim,

Mayıs 1978 doğumluyum.Kalbimle ilgili bir sıkıntıdan dolayı %55 işgörememezlik raporum mevcut.
Buna rağmen 15.07.1998 tarihinden itibaren bir fiil 6250 gün ssk prim gün sayım var. İlk sorum bugün itibari ile malülen emeklilik hakkım oluşmuş mudur?asgari ücret priminden tahmini ne kadar maaş alırım?

Bu sırada son 5 senedir engelli KPSSye giriyordum. Ve sonunda beni atadılar. Hizmetli olarak atanmışım. Atandığım işte sağlığımdan dolayı görev yapabilecek miyim bilmiyorum. İlk önce aday memur olarak göreve başlayacakmışım. Eğer sağlığım elvermez ise aday memurken malulen emekli olma şansım varmıdır? bu şekilde olursa emekli maaşım daha farklımı olur?
Çalışamaz isem istifa edersem memurluğa sonra geri dönebilirmiyim?

Durumum bana çok karışık geliyor kafamda bir sürü soru işareti geziyor. Umarım sorularım sizin bilginiz dahilindedir, beni aydınlatırsınız. şimdiden teşekkürler.

posta2 Ümit kardeş,''memuriyetten emekli olmabilmeniz için'' Asaletiniz tastik edilmesi gerekir. çünkü, asaletiniz tastik olana kadar memur deyil memur adayısınız.

Belirtmiş olduğunuz %55 işgörememezlik raporu memuriyet'ten önce oluştuğu için memuriyetten malulen emekli olmanız zor.

Size tavsiyem asaletinizin tastikini bekleyin ve ondan sonra 1998 başlangıç 6250 günle ve kurum sevkiyle engelli emekliliğine müracat etmeniz çok daha kolay ve akıllıca olacaktır.

Çalışamaz'da memuriyet'ten istifa edersen'iz, birdaha memuriyete dönüşünüz mümkün görünmüyor çünkü işten ayrılış sebebin sağlık nedeniyle o işi yapamayışın'dan kaynaklı.

Aslında bu sadece senin için geçerli deyil, istifa edenlerin tekrar memuriyete dönüşü teorik olarak mümkün görünse de pratikte memuriyete geri dönen isnisnalar (çok büyük torpil) dışında hemen hemen yok gibi.

Üst Alt