Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

94 SSK 2006 memuriyet girişi ve %40 raporla ne zaman emekli olunur?

Ustaman

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
94 ssk girişi olan ve 2006 dan beri memur olan biri: vergi indirimi yüzde kırk alarak emekli olabilir mi? Şartları uygun mu? İstifa edip ssk lı bir işte mi başvuruda bulunması gerekir? Teşekkürler

çalıştığınız sürede vergi indiriminden faydalandıysanız prim süreniz çoktan dolmuş.bu sürede normal çalıştıysanız şimdi alacağınız rapor eskiye doğru işlemez. %60 üzeri tek branştan rapor alırsanız malulen emekli olabilirsiniz.

Fatih bey sağolun. Yalnız ben örn. Memuriyetten istifa edip. Ssk lı bir işe başlayıp yüzde 40 ile vergi indirimi alarak emekli olabilir miyim? Sonuçta 25 yıl ve 4600 gün mevcut.

fatih_123

Mrb. Ben 19 yıl memuriyette normal çalıştıktan sonra bu sene %40 dan rapor alıp vergi diliminden emekli olamıyormuyum bu yoruma göre? biraz kafam karıştıda aydınlatırsanız sevinirim. Vergi diliminden emeklilik için önce raporu alıp vergi diliminden faydanmaya başlayıp sonra 19 yıl yada özür oranına göre 14-15 yıl çalışıp ondan sonramı emekli olunuyor?

hayır. önceden çalıştığın süre işe yaramaz. engelli raporunu verdiğin tarihten sonrası geçerli. %60 ve üstü rapor alırsan malülen emekli olursun. engelli olarak çalışmamışsın sen sonradan engelli olmuşsun anladığım kadarıyla. senin düşüncen gibi olsa herkes gider rapor alır emekli olur. kimse 65 yaşını beklemez

fatih_123

Fatih bey yanlışınız var. Koyu işaretlediğim cümleniz tamamen yanlış.
Ben 1989'da ilk kez SSKlı oldum. toplamda 3,5 yıl SSK var.
1996'da memur oldum. Sonradan engelli olarak 15 Ağustos 2019 'da %53 ile engelli raporumu teslim alıp emeklilik işlemlerimi başlattım.
%47 ile onaylandı ve 16 Aralık 2019 günü de ilişiğimi keserek emekli oldum.
Şu an maaş ve ikramiyemin yatmasını bekliyorum.
Allah nasip ederse bu ayın sonunda onlar da yatacak.
Henüz emekliliğim sonuçlanmadan bir kaç hafta önce de e-devlette emeklilik şartlarımda değişiklik oldu.
Önceden şu yaşta şu yıl emekli olur yazarken sonrasında 18 yıl hizmet süresine tabi olup engelli raporu onaylandığında emekli olabilir yazmaya başladı.

senin işe giriş yılın ve hizmet süren zaten engelli olmadan da emeklilik sağlarmış. diğer arkadaşınki seninkiyle uzaktan yakından ilgili değil

fatih_123

Ben engelli olmadan önce emeklilik şartlarımda 54 yaş ve 2025 yılı yazıyordu.
Ben emekli olmaya yaş ve yıldan ulaşmamıştım ki
Şu an 49 yaşındayım. Bu yaşta emekli oldum.
Mart ayından bu yana bu engelli mevzusuyla boşuna mı uğraştım yani.
Yanlış bilgilendirmeye devam ediyorsunuz Fatih bey

Umarım Fatih bey yanılıyorsunuzdur. Çünkü bende okuduğum maddelerde ve tablolarda engelli raporunu ibraz ettikten sonra geçen süre diye birşey görmedim. İşe başlama tarihlerine göre tablolar var ama engelli olunan tarihe göre tablo hiç görmedim.
Bide yukarıda memur emekliliğinde şöyle bir ibare var
2- Ayrıca çalışmaya başladıktan sonra alınmış raporu olanlardan çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760, (5760/360 = 16 YIL)
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480, (6480/360 =18 YIL) gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanarak kendilerine yaşlılık aylığı bağlanacaktır.

Burdan rapordan sonra anlamı çıkarmıyorum ben. Ya inşallah yanılıyorsunuzdur Fatih bey ;)) yoksa bütün emeklilik hayalleri suya düşecek.:)

Makiyato

19 yıl dolu dolu memuriyet ve %40 ve üstü engelli raporuyla emekli olursunuz.
Vergi indirimi almak durumunda değilsiniz. Memurlarda vergi indirim şartı yoktur.
Engelli raporunuzu işyerinizden üst kurumunuz aracılığı ile SGK'ya yollayacaksınız.
SGK sağlık yüksek kurulu yolladığınız engelli raporunuzu düşürebilir.
Bu nedenle ne kadar yüksek oranla giderse o kadar iyi.
SGK önce üst kurumunuza, üst kurumunuz da işyerinize ve şahsınıza sonucu iletecektir.
SGK detaylı bir yazı yazacaktır. Eğer olumlu sonuçlanırsa onaylanan oranı da belirterek istediği zaman emekli olabilir tarzında bir cevap verecektir.
O andan itibaren emeklilik dilekçenizi verebilirsiniz. Aşağıdaki kendi açtığım konuda süreçle ilgili detayları görebilirsiniz.

https://www.engelliler.biz/forum/tu...-sonrasinda-emeklilige-kadar-surec-nedir.html

Ahmet bey valla içime su serptiniz çok sağolun. Bir kez daha teyit edelim 19 yıl sağlam çalışıp bu yıl %40 üzeri rapor alıp ibraz edersem emekli olabiliyorum dimi:):)

Makiyato

Tabi ki. SGK onay şartıyla. Yani elimde rapor var hadi ben gidiyorum değil tabi ki. ;)
Benim konumda sorduğunuzu buradan cevaplayayım.
Öncelikle rapor başvurusu sırasında zaten sebep ve amaç bölümünde işaretlemek mümkün. Ancak emekli olmak yerine neden bunu tercih ediyorsunuz. Ama yine de sorun olacağını düşünmüyorum. Kaldı ki ben de maluliyet işaretlemiştim. Malül olmadım ama oranım %40 ve üstü olduğu için bunu kullanarak emekli oldum

Sağolun tekrardan Ahmet bey inanın net bilgi almakta çoğu kez zorlanıyoruz. Emekli olmanıza rağmen gelip burda sizin geçtiğiniz yoldan daha yeni yürümüye başlayan insanlara yardım ettiğiniz için teşekkürler.
Misal memurların vergi indirimi ile emeklilik yönünden işi olmadığını sayenizde öğrendim bugün. Bizim amirlere kalsa vergi diliminden rapor aldıktan sonra altı ay çalışmadan emekli olunamaz diyo;))

Makiyato

Kendi konumda süreci de tarih tarih yazdım. Herşey ortada. Hazır olmuşu var ortada. Şu an Allah'a şükürler olsun paralarımın yatmasını bekliyorum. Allah dileyen herkese nasip etsin. Beklemesi geçmesi zor bir süreç. Kademe kademe stres dolu.
Acaba yeterli oran çıkacak mı?
Acaba SGK yeterli oranda onaylayacak mı?
Acaba cevap ne zaman gelir.
Acaba şu ne olur
Acaba bu ne olur.
Gerçekten zor bir süreç. Ama bitince insanın sırtından resmen yük iniyor. Rahatlıyor.
6 ay mevzusu memurlar için tamamen uydurma. Ha o gerekli çalışma süresini tamamlamak için 6 ay gerekiyorsa o zaman eyvallah. O zaman 6 değil 3 de olur 13 de. O ayrı bir konu. %40-49 arası engelli oranlı raporu olan 2008 öncesi memur olan bir memur için 18 yıl hizmet süresi gerekir. Sizin 17 yıl 6 ayınız varsa toplamda elbette 6 ay beklersiniz. Acaba öyle bir durum mu var...

Bu arada naçizane önemli bir düşüncemi de belirtmek isterim;
SGK'ya %50 ve civarında oranla gitmek en iyisi. Çünkü SGK oran düşürdüğünde hüsran olabiliyor.

Yo 19 yıl nisan ayında bitecek,bu altı ay olayı tamamen bizimkilerin iş bilmemelerinden sanırım.
Orana gelince bu yönetmelikteki tabloya göre uyku apnesi 35 kesin, diyabet 20 kesin, karaciğer 15-35 arası, obezite 5-10 arası, gözde 5-15 arası toplamda en kötü 65 felan alırım onuda sgk en kötü 40-45 düşürür diye hesap ediyorum ama elbette belli olmaz. çünkü eli kolu olmayan arkadaşlara bile 35 felan verildiğini okudum. Bakalım hayırlısı.Bende sizin gibi başlık açıp bizden sonrakileri doğru bilgilendirmeye gayret edeceğim.

Ahmet bey tşk. Şunu öğrenmek istiyorum. Doğru cevap bir türlü alamadım. 1.si emekli sandığından yüzde 40 ile emeklilik şartım tutuyor mu? [1994 ssk giriş var. Son 14 sene memuriyet] 2.si memuriyetten istifa edip. SSK lı bir işe girsem yüzde 40 vergi indirimi alarak emekli olabilir miyim? Allah rızası için güzel bir cevap lütfen.

Ustaman

14 yıl memuriyet tek başına 18 yılı doldurmadığı için toplam süreyi 18 yıla tamamlamak lazım.
Eğer memuriyet öncesi hizmetiniz toplamda 18 yılı tamamlıyorsa emekli olmak için başvuruda bulunabilirsiniz.
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760, (5760/360 = 16 YIL)
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480, (6480/360 =18 YIL)

2.sorunuza gelince;
Eğer 1.sorunuzun cevabı için yazdıklarım 18 yılı tamamlıyorsa 2.sorunuza gerek kalmaz.
18 yıl tamamlanmıyorsa ve memuriyetinizi sonlandırıp SSK'lı olarak çalışmaya devam etmekte ısrarlı iseniz yine 18 yıl süreyi tamamlamanız yeterli olacaktır. Ancak naçizane tavsiyem memuriyetinizi yakmayınız. Az zaman değil. 4 yıl daha sabredin. Tabi memuriyet öncesi SSK hizmet sürenizi bilmediğim için 4 yıl diyorum.

Ahmet bey çok güzel özetlediniz. Peki 18 yıl bilfiil çalışmak mı anlamam lazım. Ben sigortalılık süresi olarak anladım. Yani 94 giriş olunca 26 sene oluyor şeklinde. Birde SSK engelli tablosuna baktığımda 94_97 girişler için 17 yıl 3920 gün yazıyor.

Ustaman
1994 yılından 2006 yılında memur olana dek dolu dolu SSK hizmetiniz varsa siz çoktan doldurmuşsunuz gerekli süreyi. Sigortalılık derken; Sonuçta memuriyet te bir tür sigortalılıktır. Sigortalı demeyelim de hizmet süresi olarak düşünelim.
Şöyle söyleyeyim; 14 yıl memuriyet var. O cepte. Size en az 4 yıl daha hizmet süresi lazım. Toplamda 18 etmesi için. İster 4 yıl memuriyete sabredin 18 yılı tamamlayın. İster istifa edin 4 yıl dışarıda 4/a işçi statüsünde çalışın sonuçta 18 yılı tamamlayın. Tekrar yazıyorum; Siz daha memuriyet dışındaki sürenizi belirtmediniz. Onu öğrenirsek daha net konuşacağız. Bakın ilk kez sigortalı olduğunuz tarih anlamında sormuyorum, memuriyet dışında ne kadar hizmetiniz var. O önemli.

6 aylık bir süre var ssk lı olarak. O zaman tutmuyor. Peki ssk engelli tablosunu da belirtmiştim. 94_97 girişler için 17 yıl 3920 gün. SSK lı emekli istesem de olmuyor mu. Çok tşk

Şimdi gördüm; "25 yıl ve 4600 gün mevcut." demişsiniz. O zaman doluyor. Yeterli süreye sahipsiniz.
Şu konuda anlaşalım; İster 4/a SSKlı ister 4/b Bağkurlu isterseniz 4/c memuriyetle olsun toplamda (ister sadece bir hizmet kolunda olsun isterse 2 veya üçünün toplamında olsun) 18 yıl hizmet süreniz varsa en az %40 engelli raporuyla erken emekli olabilirsiniz. Yoksa yukarıda belirttiğim üzere toplam süreyi 18 yıla tamamladığınız zaman bunu yapabilirsiniz.

AhmetGS17

25 yıl sigortalılık süresi. Hizmet süresi değil. Kafam allak bullak. Sizde eski memursunuz galiba. Neden 18 yıl peki? Ssk engellilik tablosu farklı. Tabloda 17 yıl 3920 gün diyor. Neden faydalanamıyorum. Sorun bu

Ustaman

sigortalılık süresinden kastınız ne hizmet süresinden kastınız ne onu bir netleştirelim.
Bakın aşağıda kendi e-devlet HİTAP hizmet sürelerimi paylaşıyorum.
Adınıza kayıtlı ister 4/a SSK'lı ister 4/b BAĞKUR isterseniz 4/c eski adıyla EMEKLİ SANDIĞI olsun hepsi devlet nazarında hizmet süresi olarak anılır. Bunların toplamına göre toplam hizmet süreniz belirlenir.
Hangi engellilik tablosu, 17 yıl 3920 gün nedir hiç anlamadım.
Bakın hepsini silin kafanızdan. Tekrar yazıyorum; 3 çalışma statüsünde hangisi olursa olsun, isterse üçü veya ikisinin toplamı ve hatta bir tekinin toplamda 18 yıla tamamlanması halinde engelli emekliliğine tabi ki %40 raporunuzla başvuruda bulunabilirsiniz. Daha az hizmet süresiyle engelli emekliliği için oranınızın da aşağıda tekrar verdiğim tablodaki gibi olması gerek:

[FONT=sans-serif]a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760, (5760/360 = 16 YIL)[/FONT]
[FONT=sans-serif]b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480, (6480/360 =18 YIL)[/FONT]

r0rzzz.jpg

3.derece engel : 15 yıl 3600 gün\16 yıl 3760\17 yıl 3920 gün\...... \20 yıl 4400 gün. Peki bu tabloyu niye yazmışlar??sizi çok net anladım. Fakat sizde bakarsanız böyle bir tablo var. O yüzden sordum

Ahmet bey verdiğiniz linkte benim söylediğim tabloda mevcut ama. Baktınız mı?B maddesine. Sizin dediğiniz tabloya atıfta bulunarak 2015 sonrası işe giren kademeli tabloyu ifade ediyor. B maddesi ise 2008 öncesini kapsıyor. Bir daha bakalım lütfen

Siz şuna karar verin; Memuriyet mi SSKlı mı?
Siz en başta memuriyet üzerinden sorunuzu sordunuz. İstifa edip SSK'lı çalışmayı yanlış bilgi sonucu edindiğiniz düşünceyle bir gereksinim olarak yazmışsınız. Siz şu an memursanız ve memur olarak devam edecekseniz dikkatinizi çekerim verdiğiniz o (B) maddesi SSK'lı ibaresine sahip...
Siz onu boşverin buna bakın;

C- 01.10.2008 gününden önce işe başlamış eski Memurlarda geçiş süreci

Kanun’un geçici 4 üncü maddesi ile;

1-5434 sayılı Kanun gereğince kanuni tabiriyle sakat kadrosu ile başlayan memurlar ile sakat kadrosunda olmamasına rağmen memur olmadan önce yüzde 40 ve daha fazla oranlı raporu olanlar
15 yıllık yani 5400 günlük süreyle emekli olmaktadırlar ve olmaya da devam edeceklerdir.

2-Doğuştan özürlü olup da ellerinde rapor olmayanlar
5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten (01.10.2008 gününden) önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az yüzde 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az yüzde 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde memur (kamu görevlisi) olanlar; en az 5400 gün (15 tam yıl) uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde emekli olabileceklerdir.

3-Sonradan özürlü olanlar
Çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklardır.

İşte şimdi sadede geldik. Daha önceden de yazdım hatta 2.si diye istifa edip ssk ya geçersem diye özellikle belirtmiştim. Yani bu şekilde B maddesine göre neden emekli olmayalım

Siz hala toplam hizmet sürenizi yazmadınız aşağıda verdiğim bilgiler doğrultusunda...

Ahmet bey B maddesiyle emekli olabiliyor muyum olamıyor muyum sizce. Bırakalım memuriyeti. 1994 ten girişi sayarsak 26 sene prim de 4600 o kadar

Üst Alt