Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%94 oranında raporu olan kişi adına alınan aracı kimler kullanabilir?

sm35

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Sayın forum yetkilileri

eşimin % 94 zihinsel özürlü olan kardeşinin üzerine kayıtlı araç var ve bende bu aracı kullanıyorum
forumunuzu incelediğimde bu aracı 3.derece yakınlarına kadar kullanıbileceği (bu yakınların eşleri de dahil ) anladim

fakat bunun 09.09.2011 tarihinde 28049 sayı ile resmi gazetede yayımlanan karayolları trafik yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik ile değiştiğini ve sadece 3.derece yakınları değil herkezin kullanabileceğini gördüm.

İşte bugünkü trafik maceramızda böle başladı. Trafik şubesine bu aracı gerçekten kullanabilrmiyim diye gittik fakat bırakın orada ki memur 09.09.2011 tarihli yönetmeliği 3.derece kan ve sıhri hısımlara dahi girmediğimi ve bu aracı kullanamayacağımı söyledi. Bu memur doğru söylüyor ise trafikte kontrol yapan memurda aynı şeyi sölüyeceğinden cezai yaptırım ile karşı karşıya kalacağız.

Size sorum bu memurun dediği doğrumudur eğer doğru değil ise ne yapmam gerekli bu aracı kullanmam için.

Şimdiden teşekkür ederim.

kardeşim selam ilk önce eşinin kardeşi eşinden dolayı sana 2.dereceden akraban o polis daha bunu bilmiyorki sana doğru bilgiyi verebilsin.Eylül 2011 de değişen yönetmelik ile tertibatsız araçları herkez kullanabilir ama demekki bizim memurlarımız tam bilgilendirilmediği için sana eski kanundan bahsediyor.kafan rahat olmasını istiyorsan EGM ye yazı yaz ben öyle yaptım tertibatsız araçların kimler tarafından kullanabilir diye yaz gelen cevabı ruhsatın içine koy terslik olursa gösterirsin

VOLKI abım benımde bu konuda sıkıntım var benı çaldırırsan senı ararım 530 885 39 57

VOLKI abı EGM den gelen cevabı paylaşrmısınız kımler kullanabılıyormuş

) Özel tertibatı olmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan özürlüler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden satın alınıp ilk iktisabı yapılan araçların tescil belgelerine “İlk iktisap tarihinden itibaren beşyıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sairşekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. 09.09.2011 TARİHİNDE RESMI GAZETEDE YAYINLANAN METIN BU.

GE[FONT=Times]Çİ[/FONT]C[FONT=Times]İ[/FONT] MADDE 6 [FONT=Times]–[/FONT] Bu Y[FONT=Times]ö[/FONT]netmeli[FONT=Times]ğ[/FONT]in y[FONT=Times]ü[/FONT]r[FONT=Times]ü[/FONT]rl[FONT=Times]üğ[/FONT]e girdi[FONT=Times]ğ[/FONT]i tarihten [FONT=Times]ö[/FONT]nce, [FONT=Times]ö[/FONT]z[FONT=Times]ü[/FONT]rl[FONT=Times]ü[/FONT]lere ait [FONT=Times]ö[/FONT]zel tertibatl[FONT=Times]ı[/FONT] ara[FONT=Times]ç[/FONT]lar ile[FONT=Times]ö[/FONT]z[FONT=Times]ü[/FONT]rl[FONT=Times]ü[/FONT]l[FONT=Times]ü[/FONT]k derecesi % 90 ve [FONT=Times]ü[/FONT]zerinde olan [FONT=Times]ö[/FONT]z[FONT=Times]ü[/FONT]rl[FONT=Times]ü[/FONT]ler ad[FONT=Times]ı[/FONT]na tescil edilmi[FONT=Times]ş[/FONT] [FONT=Times]ö[/FONT]zel tertibat[FONT=Times]ı[/FONT] olmayan ara[FONT=Times]ç[/FONT]lara verilmi[FONT=Times]ş[/FONT] olan ve[FONT=Times]ü[/FONT]zerinde [FONT=Times]ö[/FONT]z[FONT=Times]ü[/FONT]rl[FONT=Times]ü[/FONT]lere mahsus i[FONT=Times]ş[/FONT]aret bulunan tescil plakalar[FONT=Times]ı[/FONT], ara[FONT=Times]ç[/FONT] sahiplerinin istemeleri halinde veya zayi, y[FONT=Times]ı[/FONT]pranma ya da arac[FONT=Times]ı[/FONT]n bir ba[FONT=Times]ş[/FONT]ka tescil kurulu[FONT=Times]ş[/FONT]una nakli durumunda ek-12/U ve ek-12/V'de nitelik ve [FONT=Times]ö[/FONT]l[FONT=Times]çü[/FONT]leri g[FONT=Times]ö[/FONT]sterilen tescil plakalar[FONT=Times]ı[/FONT] ile de[FONT=Times]ğ[/FONT]i[FONT=Times]ş[/FONT]tirilir.[FONT=Times]”[/FONT]

ben 12 yasında zihinsel özurl çocuğum var bu çocuğun vasısı ben ve annesı olmuyormu yaşı tutmadığı için yoksa özurlu aracı alalbılmem için mahkemenınmı benı vasih tayın etmesı gerekıyormu bılgısı olan varsa sevınırım

Arkadaşlar ben şöyle birşey yaşadım. Akrabam var zihinsel engelli. Bu olay geçen senenin sonunda oldu. Araç aldılar. Hayatta sadece kardeşi ve eşi var. Kardeşi araç kullanmayı bilmediği için, bacanağının arabayı kullanmasını istedi. Araç alındı işlemler bitti. Falan filan neyse bir gün mahkemeye kağıdı geldi. Mahkemeye gittiler ve hakim sen bunu bacanağının kullanması için almışsın dedi ve arabayı sattırdı. Gene kendileri aldılar ama araba şu anda normal yani özürlü haklarından faydalanamıyor. Aracın satış işlemleri herşeyide kardeşinin üzerine olmuştu. Bu iki kardeş dışında sağ olarak birinci derece akrabalarıda yok. Şöyle birşey dahada oldu hakim bu arabayı sattırmakla kalmadı. Özürlü kardeşim aldığı maaşı bile durdurdu. Nasıl bir fayda sağlar anlattıklarım bilemiyorum ama görünce paylaşmak istedim.

volki cevabın için saol eğer sana gelen cevabı da yazarsan memnun olucam.

arkadaşlar bana gelen cevap aynen şu Eylül 2011 de değişen yönetmelik ile özel tertibatı bulunmayan %90 ve daha üzeri özürlü kişilerin üzerine kayıtlı olan araçları herhangi bir kişi tarafından kullanmaya uygun hale gelmiştir.ayrıca üzerine kayıtlı olduğu özürlü kişinin araçta her zaman bulunma zorunluluğu bulunmamaktadır.cevap bu arkadaşlar yani anlaşılacağı gibi aracı ehliyeti olan herkez kullanabilir.özürlü kişide araçta bulunma zorunluluğu yok

zihinsel engellilere ait aracın kullanılabilmesi için 3 kişiye kadar yakınları notere gidip tahütname yaptıracaklar ve trafik şubeye verecekler ondan sonra bu üç kişiden kim isterse o kullanabiliyor tahütname örneğini yazabilirim bu olay şart ayrıca öz akrabadan başka sıhri hısımlara bile hak verildi tabii hayatta olan yakınlık derecesinie göre.

Yok gülsüm, o eskidendi. Artık % 90 ve üzeri oranla alınan araçları herkes kullanabiliyor.

sevgili admin arkadaşlar bana yardımcı olursanız cok sevinirim sabırsızlıkla sorularımın cevabını beklıyorum.

1.hiç bir kan bagım olmayan arkadasımın % 90 üstü özürlü çocugu var bunun adına aldıgımız aracı ben kullanabilirmiyim hangi yolu izlemeliyim trafik polisleri bu kanunları maddeleri bilmiyor bunun resmi yazısını ruhsata koymam gerekıyor bu yazıyı buraya koyarmısınız.
2.sorum 70 yaşının üstünde annem iki gözünden biri hiç görmüyor digeri çok az görüyor gözlüklerde fayda vermiyor göz damarları kurumuş
kulakları çok az duyuyor.

bi tarafında kalçasında protez var yürüme zorlugu çekiyor .
ÖNCELİKLE ALLAH ANNEME VE tüm dertlilere ŞİFA VERSİN
anneme % 90 üstü rapor alabilirmiyim bu konuda lütfen beni aydınlatırmısınız?

sevgili oturanboğa bülent bey lütfen beni aydınlatırmısın?

sayın bülent bey 1. sorumun cevabı burda fakat ben şunu ögrenmek istiyorum trafik polisleri bu aracları herkesin kullanacagını bilmiyor . trafik polisi beni durdurursa ben ona kendimi nasıl ispat edecegim.

sevgili muhaberat arkadasım ruhsata herkes kullanabilir ibaresini notermi yoksa trafik şubemi yazıyor?

hayır hayır, böyle bir ibare eklenmez. Ruhsatta "şu kişiler dışında kimse kullanamaz" gibi bir sınırlama yoksa -ki olamaz- herkes kullanabilir demektir.

Bence emniyet genel müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurup resmi bir yazı almak ve ruhsatta taşımak en garanti yol. Yoksa memurlarla uğraş dur

bizde % 90 üzeri raporla araç aldık fakat ruhsatta 3.derece akraba yazısı vardı.trafik tescile gittik değiştirin bu kanun kalktı diye ama adamalarda bize gelen bir tebligat yok diye işin içinden çıkıyorlar..Bimere yazdım 2 hafta sonra trafikten aradılar gelin değiştirelim diye..şimdi ruhsatta sadece engelli aracı diye yazıyor..Kısıtlama yazısı olmadığı için çevirmelerde polis bir şey diyemez...

sevgili admin ve arkadaşlar açıklamalarınz için tesekkur ederim bende BİMERE yazdım cevap beklıyorum yanlız mamimami arkadasım bimere yazdıgın yazının bi kopyasını bana mail yada bi şekilde ulaştırırmısın sefimiz61@hotmail.com rica ediyorum bunu burdaki trafikdeki memur arkadaşlara göstermek istiyorum başka türlü olmayacak lütfen ..

polis çevirmesinde derdimizi anlatacak bir yazı vs varsa ve paylaşılırsa çok faydalı olacaktır.

evvvveeeet en sonunda başardım BİMER den EGM ye yazdım bana cevabını yolladılar herkes kullanabiliyor ilçedeki memurlar bilmesede yazı geldi ruhsatın arasına koydummu sorum yok isterseniz BİMER den EGM ye yazın cevabı gelsin isterseniz yazıyır en kısa sürede sizinle paylaşırım. herkese teşekkürler yardımlarınız için.

ruhsatın içine yazıyı koyacağınıza bence bu yazı ile trafiğe gidin ve ruhsatı değiştirin...Polisin birine denk gelirsin elinde ne kadar yazı olsada derdini anlatamassın...bana herhangi bir yazı gelmemişti..Ben direk ruhsatı aldığım trafik şubeyi bimere şikayet etmiştim..sonrasında şubeden arayıp gelin değiştirelim dediler..

Nasıl değiştirecekler ki, ruhsatta engelli aracı da mı yazmayacak ?
Size nasıl bi işlem yaptılar, şu an ruhsatınızda ne yazıyor ?

ben daha araba almadım riske girmedim önce işimi saglama aldım bimer den yazı gelince iş saglamdır artık onu için.. şimdi alacagım arabayı inceliyorum
yazı aynen şu :

Sayın Murat YAĞCI
12.07.2013 tarihli başvurunuz incelenmiştir.
Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 53 üncü maddesinde yapılan değişiklik ile (09.09.2011 tarih ve 28049 sayılı Resmi Gazete), yurt içinden satın alınan özel tertibatlı araçların (otomatik vitesli araçlar dahil) veya %90 üzeri engelliler adına tescil edilen özel tertibatı olmayan araçların sahibi dışında, aracı kullanmaya yeterli sürücü belgesine sahip herhangi bir kişi tarafından kullanılması mümkün hale gelmiştir. İyi günler dileriz.
-----------------------------------------------------
Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Baskanligi

-----------------------------------------------------
Emniyet Genel Müdürlüğü Kurumsal E-Posta Servisi

Ancak bu yazıya göre %90 sağlık raporunu da ruhsatta mı bulundurmamız gerekebilir.

sayın ahmetx sen yinede koy ruhsatın arasına evrakları bi ağırlık yapmaz.bulunsun yani bunu sormaya gerek yok sağlam olsun ben sağlam işi severim riske girmeyi sevmem .. iyi geceler .

Bu konuyla ilgili basta oturanboğa ve diger admin ve üye arkadaşlara yorumlarından ve yardımlarından dolayı teşekkür ederim.

ruhsatta sadece engelli arabası yazıyor..eskiden 3.derece akraba vs.. yazıyordu .şimdi o kalktı ..herkes kullanabiliyor..ruhsata rapor falan koymanıza gerek yok..rapor polisin işi değil ..onun baktığı sadece ruhsat o kadar..

sefimiz 61 ..o yazıyo her ne kadar almış olsan bile işgüzar polis bize böyle bir tabligat gelmedi diye başından savıyor..Bende birincisinde değişen kanunu gösterdim adamlara ama nuh dediler peygamber demediler..İkinci iş olarak şubeyi bimere şikayet ettim.Onun üzerine Bimerden şubeye yazı yazıldı ve benim ruhsat öyle düzeltildi..Tabi bu her trafik tescil şubeye göre değişiyor.Bu kanunu bilende var bilmeyende var..Siz en iyisi arabayı alırken bağlı bulunduğunuz trafik şubeye önceden sorun..sonradan ruhsat değiştirmeyle uğraşmassınız..

yeni araç alacaklar için problem yok öyleyse, ruhsatta artık 3. derece yazmıyorsa..

mamimami;

Aynı durum benim de başıma geldi 3. derece yazısını kaldırmak için ne yapmam lazım yardımcı olur musunuz ?
Tam olarak nereye ne yazmıştınız size geri dönüş yaptılar ?

Eğer istanbuldaysan Direk Gayrettepe trafik tescil şubeye git ve durumunu anlat..ya onlar yeni ruhsat verirler yada ruhsatı aldığın trafik şubeye resmi yazı yazarlar...Benimkinde onlar şubeye yazı yazdılar ve 2-3 gün sonray arayıp ruhsatı değiştirdiler.Şayet İstanbul dışındaysan Bimere şikayet et.Yukarda Sefimiz 61 nikli arkadaşın durumu gibi sana yazı gelecek ve o yazı ile birlikte trafik tesçile gidip ruhsatı değiştir

Üst Alt