Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%92 engelli adına alınan araçlar hangi vergilerden muaftır?

Bekir1988

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Benim ablam %92 engelli ve onun adına araç almak istiyoruz, buradaki konuları okudum ama tam anlamı ile anlayamadım.

Biz Citroen C4 almayı düşünüyoruz fabrika fiyatı 40-45 bin arası bunu alırsak ne kadar indirim olur? Bize ne kadara gelir bu araç? Ayrıca aracı aldıktan sonra ödemiş olacağımız vergiyi de alabilir miyiz? Evetse o vergi tutarı ortalama ne kadar olur?

Ayrıca arabayı alsak ben kullansam ablamın maaşının kesilme gibi bir durumu olur mu ? Ablam omur ilik felçi.

Yardım edecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum Allah hepinize en kısa zamanda şifa versin.

selam arkadaşım % 40 indirim var ama satış fiyatindan değil fabrika çıkış fiyatından indirim yapıyorlar.
alacagın aracın bi bayiinin web sitesine gir iletişimden msj ve telefonunu yaz seni ararlar yardımcı olurlar

Bekir, 2022 aylığı alan ablanla birlikte aynı hanede mi oturuyorsun sen?

@şuayip teşekkür ederim cevabın için :)
@Kalem evet aynı evdeyiz...

40-45 bin liralık araç alacaksınız. Bu araç ablanızın adına olacak.
1. bu aracın 120'de biri gelir hesabına katılır hanenin gelir hesabı yapılırken.
2. bu araca verilen para gelir değişikliğinin göstergesi sayılır ve hanenin gelirleri tek tek araştırılır ve yeniden hane gelir hesaplaması yapılır.

Vakıftan sosyal inceleme için geldiklerinde bu aracın olması aylığın kesilmesine yol açar.
Çünkü ablanızın hanesinde alınan evde bakım aylığı ve 2022 aylığı hariç hanede kişi başına düşen gelirin 119,62 lira altında olması gerekir.
Bu şartlarda bu araç nasıl alınmıştır merak konusu olur.
Eğer yapılan sorgulamada muhtaçlık sınırının geçildiği tespit edilirse ablanızın 2022 aylığı kesilir.
Bu muhtaçlık tespiti şu şekilde yapılır:
Hanedeki herkesin gelirlerinin aylık ortalaması tespit edilir.
aracın kasko/rayic degerinin 120'de biri tespit edilir. Gelir olarak hesaba katılır.
Tüm gelirler hanedeki kişi sayısına bölünür. Kişi başına düşen aylık miktar 119,62 liraya eşit ya da üstünde çıkarsa aylık kesilir.
Aynı şekilde hanenin aylık harcalamaları da toplanır. Harcamaların aylık ortalaması ([FONT=tahoma]gıda, giyim, kira, ısınma, eğitim, sağlık, ulaşım, eğlence ve benzerlerine yapılan yıllık ödemelerin aylık ortalaması)[/FONT] hanedeki kişi sayısına bölünür.
Eger harcamalar gelirlerin aylık ortalamasından yüksekse bunda da harcamalar gelir kabul edilir ve hanedeki kişi sayısına bölünür. Çıkan sonuç 119,62 liraya eşit ya da üstündeyse aylık kesilir.
harcamaların aylık ortalaması gelirlerin aylık ortalamsından düşükse harcamalar dikkate alınmaz.
lakin hiçbir şekilde harcamalar hanenin gelirlerinden düşülmez.
Bu şartlara göre araç aldığında bir hesap yapmalısın derim.
Ayrıca şurayı inceleyiniz:http://www.engelliler.biz/forum/202...-icin-gelir-hesaplamasi-ornekleri-guncel.html

Anladım Melek hanım çok açıklayıcı bir cevap oldu çok teşekkür ederim :) O zaman daha düşük miktarlı araç almak daha doğru olur sanırım indirim ile 20 25 bin arası olsa sorun olur mu peki ?

Verdiğim linki inceleyin. sonuçta kasko/rayic bedelinin 120'de biri hanedeki kişi sayısına göre etkiler ya da etkilemez. hane kalabalıksa sorun çıkarma zbu miktar. Lakin araca vereceğiniz para sorun çıkarır o yuzden gelir hesabını çok iyi yapın. Dediğim gibi hanedeki gelirlerin aylık ortalaması ile aracın rayic/kasko bedelinin 120'de birinin toplamını hanedeki kişi sayısına böldüğünüzde 119;62 liraya eşit ya da üstünde olmamalı alacagınız aracın da mevcut gelirinizle alamayacak degerde olmamasına dikkat etmelisiniz.
Yoksa gelirlere bakarlar, aracın degerine bakarlar aradaki farkı harcamalara katıp o maaşı keserler:)
Unutmayın harcamalar(([FONT=tahoma]gıda, giyim, kira, ısınma, eğitim, sağlık, ulaşım, eğlence ve benzerlerine yapılan yıllık ödemelerin aylık ortalaması)) eger hane gelir ortalamasından yüksek çıkarsa bunda da gelir olarak harcamalar dikkate alınacak. Bu şekilde araca verilen para da dikkate alınır.
Artık hesabı siz yapın.[/FONT]

%92 rapor c4 alıodum kesdiler kırpdılar %40 ötv oldu %23 ötv ayrıca aracın fiyatıda o değildi.

Melek hanım birde annem evde bakım ücreti alıyor ablam için başka bir konuda verdiğiniz cevabı okudum evde bakım ücreti olunca kişi başı gelir 423 lira altı olması gerekiyor sanırım ? Biz 6 kişi yaşıyoruz evde bu durumda eve giren toplam gelir 6 x 423 = 2538 den aşağı olmalı sanırım yanlışım varsa düzeltin lütfen.

hanede 6 kişi yaşıyorsa bu hanenin toplam aylık geliri 2022 ve evde bakım aylığı hariç 717,72 liradan az olmalıdır.
Harcamalarının aylık ortalaması da bu miktarın altında olmalıdır. aksi takdirde aylık kesilir.
Bu durumda diyelim ki 25 bin liralık rayic/kasko bedeli olan bir araç aldınız. Bunun 120'de biri= 208 lira.
Bu durumda toplam gelirden bu aracın kasko/rayic degerinin 120'de birini çıkartalım=509,72 ediyor.
Yani hanenizin aracın kasko/rayic degerinden haric ve 2022 ve evde bakım aylıklarından hariç toplam aylık gelirleri 509,72 lira etmeli.

509,72(hanenin toplam geliri) + 208(aracın kasko/rayic degerinin 120'de biri)= 717,72 eder hanenin toplam geliri olarak.
kişi sayısına bölelim: 717.72/6= 119,62 ediyor.
O yüzden aracın kasko degei 25 bin ise sizin hanenin geliri 509,72 liranın altında olmalı.
hesabı bu şekilde yapın yani.
Harcamalar için de hanenin harcamaları 6 x 119,62 liranın altında olmalı. 2022 ve evde bakım aylıkları sonuna kadar harcanabilir gelir hesabında da harcamalarda da 2022 ve evde bakım aylıkları dikkate alınmaz.
2022 ve evde bakım aylıkları kadar yapılan harcamalar bu gider/harcamalar hesabına dahil edilmez yani. Yok sayılır.
Aynı şekilde gelir hesabında da dahil edilmez bu aylıklar.

Kafam biraz karıştı ama almak istediğim araç kasko bedeli /120 yaklaşık 300 lira buna göre;

717,72 - 300 = 417,72 ve biz 6 kişi olduğumuz için 6 x 417,72 = 2506,32 lira 2022 ve bakım aylıkları hariç gelir olabilir değil mi ? Hanede ben çalışmaktayım babam emekli benim maaş asgari ücret üzerinden yattığı için 770 küsür lira 2506 dan çıkarınca 1730 lira gibi bir şey kalıyor. Yani babamın emekli maaşı 1730 lira altında olursa ki altında zaten :) bir sorun çıkmaz sanırım?

Çok uzattım sizinde başınızı ağrıttım kusura bakmayın benim yüzümden ablamın maaşı gitsin istemiyorum çünkü.

ben de yoruldum şu an:) babanın emekli aylığı ne kadar? Sizin aylığınız ne kadar?
tek gelirler bunlar galiba. BUnları soyleyin hesabı yapayım ben.

1130 lira gibi birşey babamınki benimde 770 lira yani 1900 lira başka gelir yok :)

Bekir bunu hesaplamaya gerek yok ki. Sırf babanın emekli aylığıyla ablanın 2022 aylığı kesilir durum tespit edildiğinde.
1130/6= 188 lira ediyor. Yani hanede kişi başına düşen aylık miktar 119,62 liranın ustunde.
Ablanın sosyal incelemesi yapıldıgında bu durum farkedildiğinde ablanın aylığı kesilir.
Aracı bırak senin maaşını bile katmadım.
babanın emekli aylığı ablanın 2022 aylığının kesilmesine kafi.

Zaten tespit etmeye geldiklerinde de babam bu maaşı alıyordu ama maaşı bağladılar. Toplam gelirlere göre 119 liraysa kimse alamamalı o maaşı asgari ücret bile 770 lira ondan bile düşük alması lazım babamın o zaman :) Başınızı şişirdim sizinde hakkınızı helal edin bunu araba almadan önce gidip yerinde sormak doğru olacak sanırım :)

25 Ocak'ta yeni yönetmelik yayınlandı. durumlar değişti artık. 1 sene içinde sosyal incelemesi yapılacak ablanın. vakıftan gelip sosyal inceleme yapacaklar. durumu farkettiklerinde aylığı keserler. durum bu.
hesabınızı ona göre yapın.
yönetmelik böyle diyor. istediğin yere de sor. sadece biraz oyalarlar. ama ablan bu yönetmelik hukumleriyle en fazla 1 sene aylık alır en iyimser ifadeyle.

Bu yönetmeliğin rezilliğini hep soyledik arkadaşlarla sanırım duymadın sen. Durum bu.
ister inan ister inanma. git aç yönetmeliği oku. ya da uygulama kitapçığını vakıflara gönderilen.
kafadan uydurmuyoz bakanlık böyle buyurdu!

Melek hanım yanlış anladınız galiba siz beni ben size bir şey demedim devletin uygulamasına lafım kusura bakmayın iyi geceler.

Yok ben de oylesine dedim ablam. Bu resilliği gordukçe onume bakmadan kızıorum. sana değil kızgınlığım. elbette bana oyle bir kinayede bulunmadın. ama bu durumları gordukçe kızıorum bu sorumsuzluğu yapanlara.

Bu konuda yazmıştım zaten okursun şurayı:http://www.engelliler.biz/forum/2022-engelli-ayligi-ile-vakif-ayligi/106241-evinde-bir-calisan-ya-da-emekli-varsa-2022-engelli-ayligi-alamazsin.html

Y
ani aracı bırak, senin maaşı bırak sadece babanın emekli maaşı ablanın aylığının kesilmesine kafi.
Düşün bir emekli 6 kişiyle yaşayacak ve o haneden ablan durumundaki bir kişi aylık alamayacak alıyorsa aylığı kesilecek.
Başka gelir olmasa bile.

Üst Alt