Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%90 ve üzeri raporla alınan aracı hem araç sahibi hem yakınları kullanabilir

bugün gelen cevapta şöyle (emniyet müdürlüğünün ek olarak gönderdiği 21.06.2011 tarihli yeni çıkan bir genelgesi var onuda yazınca gönderecem koymayı beceremedim )

Sayın Zafer CEYLAN 15.06.2011 tarih ve 23864 sayılı bilgi edinme başvurunuz incelenmiştir.

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 53 üncü maddesi gereğince, sakatlık derecesi %90 ve üzerinde olan malul ve engelliler adına Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak tescil edilmiş özel tertibatı olmayan araçlara, üzerinde sakatlara mahsus işaret bulunan plakalardan verilmesi zorunludur.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 45 inci maddesi ile 26.09.2006 tarih ve 26301 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik gereğince %90 özürlü raporunuzla birlikte müracaat ederek, il sağlık müdürlüğünden adınıza tescilli aracı "B" sınıfı sürücü belgesi ile kullanabileceğinize dair sağlık raporu almanız halinde ÖTV’den muaf olarak satın almış olduğunuz özürlü plakalı aracınızı kullanmanızda sakınca bulunmamaktadır.

İyi günler dileriz.

(2064)

sağlık raporunu normal ehliyet için alınan yerlerden mi almalıyız? yoksa il sağlık müdürlüğünden mi?

Burada söz konusu edilen raporun genel özür oranını gösteren rapordan ayrı bir rapor olduğunu algıladım ben doğru mu acaba?
Yetkili hastanelerden birisine başvurarak "B" sınıfı ehliyetim ile araç kullanabileceğime dair ayrı bir rapor almam lazım.Ben böyle anladım umarım doğrudur.

"il sağlık müdürlüğünden adınıza tescilli aracı "B" sınıfı sürücü belgesi ile kullanabileceğinize dair sağlık raporu almanız halinde ÖTV’den muaf olarak satın almış olduğunuz özürlü plakalı aracınızı kullanmanızda sakınca bulunmamaktadır."

bağlı bulunduğum trafik tescile bizzat gidip sordum memur bey il sağlık müdürlüğünden rapor getir dedi vede ankaraya bir yazı yazıp görüş alacağını onaylanırsa ruhsata araç sahibi ve 3 derece akrabalar yazarım dedi. fakat il sağlık müdürlüğünü aradım istanbuldakini burda rapor verilmiyor dedi.

b sınıfı ehliyetim var fakat daha sonra diyalize basladım ve %90 rapor aldım sıfır bir arac almak ıstıyorum otv ındırımınden faydalanarak
raporumda agır ozurlu ıbaresı ve arac kullanamaz ibaresi bulunmamakta
aracı kendım kullanabilir miyim

hakan araştır bakalım bir sonuca ulaşırsan haber verde bende işlemlere başlayım... bendede %94 rapor var b sınıfı ehliyet var...

Bu aralar sıfır araç almayı ciddi ciddi düşünüyorum ama ah bu sorunlar!!!
Bende uygulamanın tam olarak oturmamasından,sıkıntılı duruma düşmemek için bekliyorum desem yalan söylemiş olmam.

Kaskonun nesini soruyorsunuz bilmiyorum ama Bülent bey oğlum adına aldığımız aracın kaskosu yine oğlum adına yapıldı, 5 yaşında.

Hakan, %90 ve üzeri rapor alabilirsen, aracını sen ve 3. dereceye kadar yakınların kullanabilir. Bu konu başlığındaki ilk mesajda yer alan görüş yazısı bunu ifade ediyor

akg58, bu yazı kasko için ne anlam ifade ediyor bilemediğim için "bakmak lazım" dedim.

Bülent bey ANTALYA EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNE yazılan yazı kim tarafında yazılmış yazını baş tarafı ve alt kısmı silinmiş gözükmüyor bu nu açıklarsanız sevinirim

merhaba arkadaşlar
benim özür oranım % 90 ın üzerinde fakat tertibatlı araç kullanır raporum olduğundan nasipse 20 ağustos 2011 de direksiyon sınavına girecem daha önce e-A2 ehliyetim vardı heralde bunuda alırım.sonra araba aldım benim anlamadığım B sınıfı sürücü belgesi olan eşim ben araçta olsam bile kullanamayacakmı ? 3 üncü dereceye kadar akrabam damı kullanamayacak ? eğer doğru ise birlik olalım devamlı yazalım bu çok yanlış . gerekçeleri yazalım . uzun yola gittiğimizde çok problem olur heralde.
iyi çalışmalar.

slm arkadaşlar.. %90 üzeri raporu olupta kendi üzerine ötv den muaf olarak araç alıp ve bu aracı kendi b sınıfı ehliyetiyle kullanan arkadaşlar var mı? varsa trafik polisi durdurunca nasıl bir savunma yapıyosunuz?

ben yüze 95 raporum var 8 yıdır araba kullaniyorum h sınıfı ehliyetim

3 derece ye kadar kan bagı bulunan akrabalar arac kullanabilir ibaresi

arkadaslar benim merak ettigim bişi var 3 uncu dereceye kadar akrabların %90 engelli kardeslerimizin aracını kullanabilir diye biliyorum şimdi benim bi akrabam var soyadımız aynı kendisi babamın kuzeninin oğlu ve ailesinde arac kullanacak ehliyetli biri yok. ben veyahut kardeşim bu aracı kullanıp engelli olan kuzenimizin ihtiyaclarını karsılamak kullanma hakkımız varmıdır ? cevaplarsanız sevinirim bilgilerinizi paylastıgınız icin tesekurler ...

% 90 ve üzeri raporlu kişi adına alınan aracı kimlerin kullanıp kullanamayacağına dair hiç bir kısıtlama kalmadı. O aracı istisnasız herkes kullanaiblir.

Yalnız, eğer bu yeni düzenlemeden önce alınan bir araçsa ve ruhsatında kimlerin kullanabileceğine dair bir kısıtlama varsa, ruhasatı yeniletmek ve o ibareleri oradan çıkarttırmak lazım.

Dayanak: http://www.engelliler.biz/forum/oze...si-zorunlu-damgali-plakalar-iptal-edildi.html

Bülent Bey engelli raporumu kullanarak araç alma arifesindeyim. Bu yazıyı defalarca okumama rağmen soru işaretleri kafamda yerli yerinde duruyor. Sizin yazdığınız 53. madde 1997 yılında çıkan yönetmelikte araç sahibi ve kanuni yakınları şeklinde çıkmasına rağmen alıntı yaptığım yönetmelikte, 2012 yılında şu şekilde değimiştir."" (Değişik:RG-21/3/2012-28240)
e) Özel tertibatı olmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan özürlüler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden satın alınıp ilk iktisabı yapılan araçların tescil belgelerine “İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur."""

Bu durumda ruhsatta sürücü olarak kısıtlama yok gibi anlıyorum. Son gelişme bu şekildeyse son durum ne olur? Aracımı ben kullanabilirmiyim? (B sınıfı ehliyet, araç tertibatsız)Bu arada ilk sayfadaki Emniyet Müdürlüğünün yazısı 2011 tarihli bu durumda onu yasal dayanak alamayız gibi geliyor. Sizin görüşünüz nedir?

Arkadaşlar Kara Yolları Trafik Yönetmeliğinde atladığınız bir nokta var.

%90 ve üstü engeli olupta vergi muafiyetiyle araç alan kişilerin araçlarını denildiği gibi herkes kullanamaz.

İlgi yönetmelik 53. Madde e fıkrası aracı kullanacak kişilere yönelik bir açıklama yapmıyor. Satışı ile ilgili bir açıklama yapıyor.

e) Özel tertibatı olmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan özürlüler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden satın alınıp ilk iktisabı yapılan araçların tescil belgelerine “İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.

İlgi yönetmelik 53. Madde ç fıkrası ise aracı kullanabilecek kişilere yönelik kısıtlamalarda bulunmaktadır. Denmektedir ki; "[FONT=Times New Roman]Araç sahibi özürlü kişinin kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup..."
[/FONT]
Yani raporuyla beraber aracı alan kişi aracı kullanamaz demek oluyor bu. Ayrıcı belirtilen kişiler dışında kimse de kullanamaz diyor. Ben de %100 raporu olan bir kalp hastasıyım ve B sınıfı ehliyetim var. Yönetmeliğe göre raporum ile araç alırsam hem bu aracımı kullanamam hem de ehliyetim ile ilgili şüpheli bir durum ortaya çıkar. Ancak önceki yazılarda İl Sağlık Müdürlüklerinden alınan yazı ile araç kullanılabilir mi bilemiyorum. Ama yönetmelik bu konuda kesin gözüküyor..

ç) Özel tertibatı olmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak bizzat ithal edilen araçların tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi özürlü kişinin kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, beş yıl içerisinde Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Ayrıca ithal araçların gümrük şahadetnamelerinde, yukarıda belirtilen şerh dışında varsa diğer şerhler de tescil belgesine işlenir.

DÜZELTME: Arkadaşlar çok önemli bir noktayı atlamış bulunmaktayım.
1- e fıkrasında da ç fıkrasında da aracı kullanabilecek kişiler hakkında bilgi vermektedir.
2- ç fıkrasına göre bizzat %90 ve üzeri engeli bulunan kişi tarafından ithal edilen aracı kanuni mümessili ve akrabaları kullanır deniyor.
3- e fıkrasında ise %90 ve üstü engeli bulunan kişi yurt içinden araç alırsa sadece satış ve devir ile ilgili kısıtlama olur diyor.

İşin özü " %90 ve üstü özürlü olupta yurt içinden ötv muafiyeti ile araç alan engelli vatandaş da dahil olmak üzere aracı herkes kullanabilir." Yurtiçi Yurtdışı ayrımı bu konuda çok önemli...

ömer birinci merhaba; Sanırım atladığın bir nokta var!! trafiğe ve yaklaşık 4 bayiye gidip sordum..Eğer %90 ve üzeri raporla araç alınacaksa araç sahibi kullanamıyacağı için, B sınıfı ehliyeti iptal olmadan aracın trafiğe çıkışı yapılmıyor dendi. Bayilerinde araştırdığında trafik takipçileride bu cvb ulaşmışlar..

LGMDBKRMD;

bende aracımı %90 raporla aldım ve b sınıfı ehliyetim iptal olmadı aracımıda kendim kullanıyorum şimdilik bir sorun yaşamadım inşallah bundan sonrada yaşamam

nezaman aldın rahatsızlığın ney? hangi marka yazarmısın..

die another day;

Ortopedik engeli yoksa herkes gibi kendiside B sınıfı ehliyetle kullanabilir % 90 ve üzeri raporu varsa, özel donanıma ihtiyacı varsa H sınıfı ehliyeti ve özel donanımlı olması gerekiyor aracı, bu aracıda % 90 üzeri raporla da alınmış olsa sadece kendisi kullanabilir..

Benim b sınıfı ehliyetim var , tertibata ihtiyacım yok . Kullanabilirim yani değil mi?

Evet özellikle birşey yapmanıza gerek yok, % 90 ve üzeri raporla aracı alın sende herkes gibi kullan.

orda bir ayrıntı var sakat işareti bulunan plaka verilmesi zorunludur diye halen mecburiyet varmı ki ?

Üst Alt