Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%90 ve üzeri raporla alınan aracı hem araç sahibi hem yakınları kullanabilir

OturanBoğa

Yönetici
Konular
681
Reaksiyonlar
1,965
Her ne kadar bu konuda yasal bir eksiklik yok idiyse de, bugüne kadar varolan uygulama, "%90 ve üzeri raporla alınan aracı ya araç sahibi ya da diğerleri kullanabilir" şeklindeydi.

Aşağıda yer alan (ROMANTİKDÜŞ kullanıcı adlı üyemizin bana aktardığı), Antalya Emniyet Müdürlüğü'ne gönderilen yazı bu uygulamanın hatalı olduğunu çok açık olarak belirtmektedir. Denilmektedir ki, %90 ve üzeri raporu olan kişinin sürücü belgesi varsa, bu rapora karşılık aldığı aracı hem kendisi kullanabilir, hem 3. dereceye kadar kan bağı olan kişiler, hem de noterlerce düzenlenmiş iş aktine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü.

Trafik yönetmeliği de bu konuda çok nettir zaten: "Özel tertibatı olmayıp, sakatlık derecesi %90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak bizzat ithal edilen yada ülkemizden satın alınan araçların tescil belgelerine, “araç sahibi malul ve engelli kişinin kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterlerce düzenlenmiş iş aktine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup"

Aşağıdaki yazının bir çıktısını alıp ruhsatın içinde saklamak, olası hatalı uygulamaların önüne geçmenizi sağlayacaktır diye düşünüyorum.

Not: Bu konuda Kasko firmaları nasıl bir uygulama yapacak, onun da ilgili firmalarla görüşülerek açıklığa kavuşturulması çok önemli. Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlarımız lütfen bilgilerini bizlerle paylaşsın.

engelli_otomobili.PNG

yani biz aracımızda olduğumuz zaman herhangi ehliyetli birinin kulanması artık sorun olmiyacakmı
veya noter vekaleti versek birine aracımızı kulana bilirmi verdiyiniz yazı okunaklı çıkmamış keşke okunacak
şekilde elimize geçse

sevgili hdaglar;
resmin üzerindeki sarı şerite tıklayarak resmi orijinal boyutuna getirip okuyunuz...

%90 ve uzerı engellıysen zaten sorun yoktukı? konu zaten baskasının kullanması degıl asıl %90 ve uzerı engellının kendının kullanabılmesı

tek ameliyat ama bir çok rahatsızlık var benim 2 rahatsızlıkdan rapor yüzde 90 la ankaraya gitti ancak formülle kesin düşürülecek araç alımı için devlet hastanesine nasıl başvuru yapacağız dilekçe nasıl olacak bu bir 2 .si ise devlet hastanesinden alacağım rapordadamı balhartz formülü uygulanır....

Arkadaşlar % 90 ve üzeri raporu olan vatandaş ÖTV indirimi alıp B sınıfı ehliyetiyle araç kullanabiliyormu_? Bugün aradığım araba firmaları %90 rapor varsa kullanamazsın diyolar.... OLAY tam bir bilmece çık çıkabilirsen...

Eğer sürücü yönetmeliği'nde sürücü olmasına mani bir durum yoksa, evet, %90 rapora karşılık vergi avantajlı araç alınabilir ve evet, hem B sınıfı sürücü belgesi sahibi kişi hem de onun 3. dereceye kadar yakınları bu aracı kullanaiblir (araçta herhangi bir donanım bulunmaz. Ama plakada sakat damgası olmak zorunda)

%90 ve üzeri özürlülük durumunda,ÖTV siz araç alabilirsiniz.Ancak bu aracı siz kullanamazsınız.
Peki şöyle bir soru da ben sorayım.Hangi kanun yada yetkiliye dayanarak Aracı kişi kendisi kullanamaz diyorsunuz kesin bir dille.Büyük bir yanılgı içerisimdesiniz. % 90 engelli olan hemodiyaliz hastasının böyle bir rahatsızlığı oldugunu ehliyet rapor veren kurul nerden ve nasıl tespit edecek.Şöyle bir bilgi yada yorum yapayım. Kanunda geçen uzman doktor görüşü alınması gerekir söylemini hakkıyla yerine getirecek kaç tane doktor yada uzman var.Benim nefroloji uzmanım bir taraftan tam teşekküllü devlet hastanesinde görev yaparken diğer taraftanda özel diyaliz merkezi işletiyor.Diyelim ki Benim ehliyet almam gerektiğinde ( E sınıfı ehliyete sahibim) benim doktorum bana olur raporu yada görüşü vermeyecekmi zannediyorsunuz.Onun içindir ki diyaliz hastalarına ehliyet vermezler diye sıkıntıya düşmeyin ve kendi adınıza aldığınız ÖTV den muaf aracınızı da gönül rahatlığıyla kullanırsınız.Raporunuzu yanınızda bulundurmanız şartıyla tabiki.Bu bilgi kesin ve resmi makamlardan alınmıştır.

-Abi konuyu sabitlersen daha iyi olur diye düşünüyorum..

Arkadaşlar % 90 ve üzeri raporu olan vatandaş ÖTV indirimi alıp B sınıfı ehliyetiyle araç kullanabiliyormu_? Bugün aradığım araba firmaları %90 rapor varsa kullanamazsın diyolar.... OLAY tam bir bilmece çık çıkabilirsen...
-Soruda kendisi kullanacak gibi anlatılmış eğer öyleyse H ehliyeti olmak zorundadır, Sağlık sorunu ortaya çıktığı için .

bülent abi slm.. benim bildiğin gibi %94 raporum var. ötv den muaf yurt dışından araç getire bilir raporum mevcut!! bende B sınıfı ehliyet var! ve bütün arabaları kullana biliyom.. sorum şu abi; bu yukardaki konuda açmışsın! Antalya emniyet müdürlüğüne gönderilen genelgeyi..bunun üzerine trafiği aradım.. böyle birşey yok denildi! ve bir kaçtane oto bayi dende bilgi aldım!! onlarda %90 ve üzeri olunca hasta araba kullanamaz! diyor! ben arabamı satıp sıfır araç almayı düşünüyom emekli olunca bildiğin resmi bir yasa varmı abi?? teşekürler :)

B sınıfı ehliyeti olupta %90 ve üzri raporla kendi araçını kullanan var mı?

B sınıfı ehliyeti olupta %90 ve üzri raporla kendi araçını kullanan var mı?

benim abim trafik tescilde görevli polis memuru ona bu konuyu sordum oda bilmiyor arkadaşlarına sormuş kimi kullana bilir kimi kulalanmaz diyor
kanundan kimsenin haberi yok
benim eski raporum %45 h ehliyetim var özeltertibatlı aracım var ve kullanıyorum
raporumu yeniledim %90 üzeri verildi aracımı değiştirmek istiyorum ama yeni raporada araç kullana bilirmiyim kullanamazmıyım bilmiyorum oyüzden yeni araç almıyorum şuan kullanmazsın derler diye

arkadaşlar benim yeni raporum %65 eski raporum %95 ben yeni raporla araç alamıyorum ama eski raporum yüksek bununla alasbilirmiyim bilgileriniz için teşekkür ederim

yani eski rapor geçerlimidir

eğer eski tarihli değilse ve sürekli ibaresi varsa geçerlidir.. bu arada ehliyetinizin sınıfını öğrene bilirmiyim!!!

arkadaşlar slm.. bu gün klasik türkiye rezilliğiyle karşılaştım yine:( trafik tescil şube müdürlügünde trafik emliyet amiri ve emliyet müdürüyle yaklaşık olarak bir saat konuyu tartıştık!! Ne kadar kanun bilen insanlara emanet olduğumuzu gördüm..benim sorduğum soru şu sadece;%90 üstü raporum var. B sınıfı sürücü olur raporum ve B sınıfı ehliyetim var dedim! Ötv den muaf araç alınca bu aracı ben kullana bilirmiyim? bu kadar basit bir soru sordum! Antalya em. müdürlğ. gönderilen yazıyıda gösterdim!! verilen cevapları yazıyorum!
yok efendim yakalanırsam ehliyet yetersizliğinden işlem görürmüşüm, ehliyetim iptal olurmuş %90 üzeri rapor olduğu için, 90 ve üzeri rapor da ötv muafiyeti ala bilmem için zihinsel engelli olmam ğerekiyomuş!! sonra antalya emliyetine gönderilen yazıyı gösterdim!! Dedikleri aynen şu cümleler!!Ben sizin yerinizde olsam hiç onbin, onbeşbin için deymez ehliyetimi riske atmaya!! kesin cevap istiyosanda iç işleri bakanlığına dilekçe yaz en net cvp onlar verir dediler... bu deninlenlerin üstüne 2. sorduğum soruya aldığım cevapsa dahada utanç verici:(

ben %90 üzeri raporumla ötv den muaf araç alınca ve o aracı ben kullanırken memur beni durdurup sen bu aracı kullanamassın dediğinde bende antalya emliyetine gönderilen yazıya istinaden bu aracı kullana bilirim dersem memurun verceği cvp ne olur? memurun insiyatifine kalmış:):) buyrun yorumlarınızı yapın arkadaşlar!!!

yorum sadece ve kısaca şu olur rezillik....

Yüzde 90 engelli olmak nasıl olur bülent abi tesekkürler

bir türkiye rezilliği daha işte kimse yasaları bilmiyorr!!!

yasaları bilmiyen memurları kınıyorum!!! oturmasınlar koltuklarında!!!

arkadaşlarr bu yukarda yazmış olduğum konuyla ilgili resmi bilgiyi hangi kurum verir!!

Merhabalar...Diyaliz hastasıyım ve B sınıfı ehliyetim var.19 senedir araç kullandım ve şuanda da kendi aracımı kullanmaktayım.%90 engelli raporum var.Aracımı satıp,engelli plakalı bir araç almak istiyorum.Aklımı kurcalayan sorular:
Bu aracı kullanmamda herhangi bir yasak var mı?
Ben kullanırken herhangi bir kazadan sonra sigorta şirketi;''Kardeşim sen %90 engellisin aracı kullanamazsın o yüzden de biz ödeme yapmayız!'' diyebilir mi?

Tüm cevaplara teşekkürler...

[SIZE=2]mesela benim %92 ağır özürlü raporum var ÖTV İÇİN DURUM BİLDİRİR raporu ama ellerimi serbest kullanamıyorum Üst Ekstremite noksanlığı var acaba araç kulanabilirmiyim veya ehliyet alabilirmiyim hangi doktor karar verecek[/SIZE]

Önemli olan iki şey var:
1- sürücü yönetmeliği'ne göre sürücünün ehliyeti legal mi
2- Araç sahibi %90 ve üzeri raporuna karşılık mı aracı satın aldı.

Evetse, ne kullanımda ne de kasko işlemlerinde bir sorun yaşanır... Trafik yönetmeliğinin ilgili maddesi:

b) Özel tertibatı olmayıp, sakatlık derecesi %90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak bizzat ithal edilen yada ülkemizden satın alınan araçların tescil belgelerine, “araç sahibi malul ve engelli kişinin kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterlerce düzenlenmiş iş aktine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde adken devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır” şeklinde şerh konulur. Ayrıca, ithal araçların gümrük şahadetnamelerinde, yukarıda belirtilen şerh dışında varsa diğer şerhler de tescil belgesine işlenir.

LGMDBKRMD;

aynı anlattığın şeyleri bende bugun istanbul emniyet müdürlüğü trafik tescil servisinden yazdığım mail karşılığında saçma bir cevap aldım ve antalya emniyetinin cevabını 2 nci mailde gönderdim telefonumuda yazdım memur bey dayanamayıp telefon açtı ve aynı hikayeyi anlattı banada

LGMDBKRMD;

aynı anlattığın şeyleri bende bugun istanbul emniyet müdürlüğü trafik tescil servisinden yazdığım mail karşılığında saçma bir cevap aldım ve antalya emniyetinin cevabını 2 nci mailde gönderdim telefonumuda yazdım memur bey dayanamayıp telefon açtı ve aynı hikayeyi anlattı banada

gelen mail

[FONT=&quot]Sn. ZAFER CEYLAN ,[/FONT]

[FONT=&quot]14.06.2011 [/FONT][FONT=&quot]tarih ve 1928 sayılı Bilgi Edinme Başvurunuz incelenmiş olup;[/FONT]
[FONT=&quot]2918 sayılı karayolları trafik kanununa bağlı yönetmeliğinin 53 üncü maddesi gereği bizzat kullanım amacı ile malul sakat ve engelli tarafından satın alınan özel tertibatlı araçları kullanabilmeleri için ( h) sınıfı sürücü belgesine sahip olmaları gerekmektedir.[/FONT]
[FONT=&quot]Bilgilerinize rica[/FONT]

ozaman sende sürücü olur raporunu ibraz etcen o kişilere!!!öylece bakıp kalıyolar zafer kardeşim!! :)

sürücü olur raporunu nerden alacağım zaten b sınıfı ehliyetim var.

yaaa yeni ehliyet alcakmış gibi her devlet hastanesi veriyo alabilirsin!!

Üst Alt