Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%90 ve üzeri raporla alınan aracı hem araç sahibi hem yakınları kullanabilir

arkadaşlar sorum şu:

İstanbul'da ikamet eden %90 üstü engele sahip yeğenim adına, İzmir'de kullanılmak üzere araç alabilir miyim?

Olayın suistimal sayılabileceği ihtimaline karşı bilgi vereyim: Abimin, yeğenimin özel durumunu gözeterek seçip aldığı bir arabası var, eğer yukarıda bahsettiğim olay mümkün değilse, onun aracını ben alacağım ve kendisi aynı araçtan bir tane daha alacak. Aynı araçtan aile içinde iki tane olmasını istemediğimiz için bunu yapmak istemiyoruz. Farklı ihtiyaçlara yönelik değişik bir araç almak istiyoruz.

Aracın nerede kullanılacağına dair de bir kısıtlama yok.

Bilgi olması için aktarıyorum %91 raporum ve B sınıfı ehliyetimle 6 ay önce ÖTV den muaf bir araç aldım. Noter onaylı raporumu bayiye verdim onlar halletti. Ruhsatı alırken özellikle sordum. Kim olursa olsun aracı kullanabilir sen de kullanabilirsin arabada sen yokken başkası da kullanabilir normal araç gibi yani dediler. Plakası da normal sadece ruhsattaki bir damgadan engelli aracı olduğu anlaşılıyor
...Ben yine de bazı sebeplerden bir kaç kişi dışında kimse kullanamaz diyorum ama herkes kullanabiliyor.. ( Polislerin yalancısıyım)..

yani akraba dışında başka biride aracı kullanabiliyormu ?

benim babamın özürlü raporu yüzde 99 biz onun adına araba almak istiyoruz..bu aracı akraba olmayan başka biri kullanabilirmi?

herkes kullanabilir. herhangi bir kısıtlama söz konusu değil.

aracın normal araçlardan tek farkı ötv ve motorlu taşıtlar vegisinden muaf olması ve 5 yıl içinde satılamaması onun dışında normal araçtan farkı yok herkes kullanabilir %90 üzeri alınan araçlar...

[FONT=lucida grande]Bu şekilde yurt içinden taşıt aracı iktisap edecek veya ithal edecek olanların motorlu taşıt kullanma ve ehliyet alma imkânları olmadığı için bunlar adına alınan taşıtlar başkaları tarafından kullanılacaktır. Bu kişilerde, Gümrük Vergilerinden Muafiyet ve İstisna Tanınacak Haller Hakkında Karar ve Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde tanımlandığı üzere, araç sahibinin üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlarından birisi veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü olacaktır.ama resmiyette bu şekil diyor

[/FONT]

benim babamın yüzde99 raporu var ve biz araba almak istiyoruz..bu arabayı yabancı biri kullanabilirmi? kullanması için ne yapması gerekiyor ...bu konuyla ilgili net bir bilgi hiç kimseden alamıyoruz..jandarma farklı söylüyor ..rafik farklı söylüyor.lütfen net bir bilgi yazarmısınız rica etsem

bu bilgi kesin mi?

benim konu farklı %90 ve üzeri abim engelli 5 ayda yazmıştım araç nasıl satılır. mahkeme aracı görmeden yıpranmmadığı ve kısıtlının yararına olmadığı için red etmişti. Bir daha dilekçe verdim arabayla kaza yaptım masraflarını gösterir ve kaza raporunu dilekçemin ekinde sundum. 350 tl bilirkişi parası yatırmamı istediler yatırdım rapor düzenlendi . satış için izin çıktı ihale ile satılacak basın ilan müdürlülüğüne mahkeme ilan için yazı yazdı ilan için 1.000,00 TL para istiyorlar mahkeme kısıtlıyı düşünüyor arkadaşlar 350 tl bilirkişi parası,1.000,00 TL ilan parası ve bundan sonra daha ne masraf çıkacak bilmiyorum. arabanın degeri mesala 10.000,00 TL kim verir bu masraflarıda üzerine düşünün

Babamin %90 engelli raporu var 80 yasinda ve ehliyeti yok otv indirimli araç alabilme hakkimiz var mi yardim edebilir misiniz

manovar87;

Evet...Babanızın adına ÖTV indirimli araç alabilirsiniz

herkese iyi günler

benim sorum ablamın eşi abisinin adına otvden muaf arac aldı %90 raporlu zıhınsel engelli bu aracı ben diğer ablam ve babam kullanabilir mi ? polisler kullanamassın diyor yakalanırsan araç bağlanır diyorlar...

Benim ruhsatimda 3.dereceye kadar kullanabilir diye ibare yok odunc verilemez yaziyor sadece yanliz polis araci bahlarlar diyor otv odersin diyor ben bi kanun gordum otv odeme diye vergi kanunu yokmus bende diyorum ki ben .3.derece akrabaya giremem mi polis moral bozuyor benim istedigim elimde kanun olarak bi kagit olsun egm ye mail attim cvp gelmedi bu bilgiyi verecek bi trafik sube yok mu

Furkan, Emniyet'e gidip yazılı dilekçe ile başvurun ve "%90 üzeri raporlu kişi adına alınan aracı kimler kullanabilir, kimler kullanamaz" diye sorun.

Aracı kimlerin kullanabileceğine dair hiç bir kısıtlama kalmadı.

"Madde 53-
e) Özel tertibatı olmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan özürlüler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden satın alınıp ilk iktisabı yapılan araçların tescil belgelerine “İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur."

http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.8182&sourceXmlSearch=&MevzuatIliski=0

İyi günler. Yurt içinden % 90 ve üzerinde engelle araç alınmışsa ve araçta özel tertibat yoksa aracı herkes kullanabilir

Kendi kullanan engelli kaza yaparsa sigorta sirketleri ne gibi uygulama yapıyo hadi trafik bişey demiyor kendi kullanırsa kasko ödeme yapılıyor mu?

Şöyle bir mantık kurmaya çalışıyorum,araç benim üstüme kasko benim üstüme ben kullanırken kaza yaparsam sigortanın bunu ödemesi gerek. Ancak sanırım H sınıfı sürücü belgesi olupta aracı sadece kendi kullanabilecek olanlar kazayı kendileri değilde o araçla başkası kaza yaparsa ve trafikle sigorta bunu farkederse o zaman dediğiniz gerçekleşir diye tahmin ediyorum.

araçta tertibat yoksa kullanılabilinir sorun yaşamazsınız tertibatlı araçları normal ehliyetli kişiler asla kullanamaz

Arkadaşlar merhaba ,

Belki daha önce çok kez soruldu ama benimde birkaç sorum olacak. Herkes farklı farklı konuşuyor.
Ya kimse bir şey bilmiyor yada herkes çok şey biliyor.

1. halamın çocuğunun % 90 raporu var , onun üzerine araç almak istiyoruz. Araştırmama göre 2011 de yasa değişmiş , 53.madde f bendi sanırım. Buna göre herkes mi kullanabiliyor ? yoksa sınırlama varmı hala? NET BİLGİ İSTİYORUM.

2. Araç ruhsatına herhangi bir ibare yazılıyor mu kullanıma dair ?

3. Kasko vb. işlemlerde 3.kişi kullanımlarına dair herhangi bir madde ekletmek veya çıkartmak gerekiyor mu?

4. Üçüncü derece akraba dilimine giriyor muyum? ( Öz halamın kızı engelli olan )

Lütfen işi iyice araştırıp konunun uzmanı arkadaşlar cevap verirse çok sevinirim.

Şimdiden teşekkürler.

iyi akşamlar ben işitme engelliyim ve aynı zamanda organ nakilliyim %94 engelli raporum var h sınıfı ehliyet alacagım benim merak ettigim işitme engelliler h sınıfı ehliyetle düz vites araç kullanabilirmi bu konuda çok çelişki var dogru olan nedir

@izzet_akkus işitme engelli olduğunuz gösteren sticker olduğu sürece ticari araçlar hariç, istediğiniz vites aracı kullanabilirsiniz.

@emre4141 % 90 ve üzeri raporla alınacak aracı herkes kullanabilir, aracın alımı ve kullanımı konusunda herhangi bir kısıtlama yok. Yalnızca zihinsel engel varsa vasilik ve hakimden araç alım&satım izni gerekir.

emre4141

1. herkes kullanır sınırlama yok
2. kullanıla dair ibre yazılmıyor ancak 5 yıl içinde satılacaksa ÖTV. ödenmeden satılamaz konusu yazılıyor.
3. hayır normal şartlar devam..
4. 1 sıkta cevaplandı

5. zihinsel engelli olması durumunda araç vasi üzerine kaydediliyor. Vasisi izin verirse herkes kullanır.

Not: Mahkeme kararı ile araç alırken, satma hakkıda bulundurun. İleride satmak için mahkeme kararını tekrar çıkartmayasın.

Peki şöyle bir soru da ben sorayım.Hangi kanun yada yetkiliye dayanarak Aracı kişi kendisi kullanamaz diyorsunuz kesin bir dille.QUOTE]
[FONT='inherit']3) (Değişik:RG-21/3/2012-28240) Harf ve rakam gruplarının plaka üzerindeki yerleri ile genişlik, yükseklik, çizgi kalınlığı ve aralıklarına ait ölçüler; 12, 12/A, 12/A-1, 12/B, 12/B-1, 12/C, 12/C-1, 12/G, 12/G-1, 12/H, 12/H-1, 12/J, 12/J-1, 12/N, 12/N-1, 12/N-2, 12/P, 12/P-1, 12/P-2, 12/R, 12/R-1, 12/R-2, 12/S, 12/S-1, 12/S-2, 12/T, 12/U, 12/V eklerdeki şekillerde gösterilmiştir. [/FONT] [FONT='inherit']Özürlülere ait araçların trafik tescil kuruluşlarınca tescil işlemlerinin yapılması sırasında;[/FONT] [FONT='inherit']
a) Bizzat kullanım amacıyla özürlüler tarafından ithal edilen özel tertibatlı otomobiller ile motosikletlerin tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
[/FONT] [FONT='inherit']b) Özürlüler tarafından ithal edilen özel tertibatlı minibüslerin tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına "Araç sahibinin üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.[/FONT] [FONT='inherit']
c) Özürlülük derecesi % 90’ın altında olan özürlüler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.[/FONT] [FONT='inherit']
ç) Özel tertibatı olmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak bizzat ithal edilen araçların tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi özürlü kişinin kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, beş yıl içerisinde Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Ayrıca ithal araçların gümrük şahadetnamelerinde, yukarıda belirtilen şerh dışında varsa diğer şerhler de tescil belgesine işlenir. [/FONT] [FONT='inherit']
d) Özürlüler tarafından ithal edilerek getirilen araçların, aynı durumdaki başka bir özürlüye devri veya bunların ölümü sonucunda varislerine intikali halinde, bu araçlar gümrük vergisinden muaf olup, devir ve tescil işlemi ilgili gümrük müdürlüğünün iznine bağlıdır.[/FONT]
[FONT='inherit']e) Özel tertibatı olmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan özürlüler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden satın alınıp ilk iktisabı yapılan araçların tescil belgelerine “İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.[/FONT]
[FONT='inherit']f) Özürlülere ait yurt dışından ithal edilmiş olan özel tertibatlı araçların Yönetmelikte izin verilen kişiler dışında başkaları tarafından kullanıldığının tespiti halinde; araç trafikten men edilerek bu hususta düzenlenecek bir tutanakla mer'i mevzuat çerçevesinde işlem yapılmak üzere Gümrük Müsteşarlığının ilgili birimlerine intikal ettirilir.
yönetmeliğe göre yazdım.2012 de yönetmelikte bazı değişiklikler oldu.
[/FONT]

Karayolları trafik kanunu 53.madde; [FONT='inherit'](Değişik:RG-21/3/2012-)[/FONT]

Eski: b
Özel tertibatı olmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan özürlüler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden satın alınıp ilk iktisabı yapılan araçların tescil belgelerine “(Araç sahibi malul ve engelli kişinin kanuni mümessille üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen br sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup)", Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi kiralanması yasaktır." şeklinde şerh konulur.

Yeni: e
Özel tertibatı olmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan özürlüler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden satın alınıp ilk iktisabı yapılan araçların tescil belgelerine “İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yani düzenlemedende anlaşılacağı üzere üçüncü derece yakın, akraba vs vs kalkmış gönül rahatlığıyla araçlarınızı kullanabilirsiniz.

Üst Alt