Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%90 ve üzeri raporla alınan aracı hem araç sahibi hem yakınları kullanabilir

arkadaşlar bakın aracı trafiğe çıkartmaya onay vermiyolarmış b sınıfı ehliyet varken %90 ve üzeri araç alan arkadaşlar için diyorumm..

bende biliyorum seçilburgaz böyle bir madde olmadığını... yaklaşık 4 bayinin araştırması sonucunda trafik takipçilerinin de trafikten aldığı cvp da %90 üzeri araç alındığında h sınıfı ehliyet yada rapor sahibi kullanamıyacak aracı 3. derece yakınlara kadar kullana bilir.. b sınıfı ehliyeti varsada araç trafiğe çıkmadan iptali gerekli deniliyor...

benim e sınıfı ehlıyetım var %90 rapor ilr aldıgım aracı kendim kullanıyorum simdiye kadar bir problem yasamadım

daha bugün yeni ruhsat aldık.% 94 özür oranı ve b sınıfı ehliyet var.trafikte her hangi bir olumsuzluk olmadı.ruhsatı verdiler .fakat ruhsatta 3.derece akrabadan başkası kullanamaz koymuşlar.benim bildiğim yurtiçinden alınan araçlar için bu sınırlama kalkmıştı.ruhsatın değiştirilmesini adamlara nasıl anlatacağız allah bilir...

bülent bey siz anlaığım kadari ile aracı %90 rapor alan ve 3. derece kan ve sıhri akrabaları kullanır demişsisinz öğrenmek istediği; bugün rahatsızığı nedeniyle %90 rapor alıp ötv indiriminden faydalanarak araç almak amacıya hataneye baş vuran babama doktoru raporu veririz ancak sağlık kurulu ile yapılan görüşmede mevcut olan b sınıfı ehliyetinin iptal edleceği belirtilmiş yani babam hiç bir şekilde araç kullanamayacak. anlamadığım %90 raporu olan kullanamaz sadece 3. derece kan ve sıhri akrabaları kullanır . hastanenin nasıl yaptığı bir uygulama demekki trafik şube veya tescile yazı ile bildiriyorlar babamında ehliyetine el konuluyor ve araç kullanamıyor acaba böylemi uygulama nasıl bir türlü çözemedik %90 raporu var ancak araç kullanmaya engel hali yok

%90 raporu olup B sınıfı ehliyetle araç kullanabilirsiniz , yasa değişti artık . Bu durumu bizzat trafikteki yakınım söyledi .........:eek:

teşekürler ama yasayı bir bulabilsek yada hastane halen %90 rapor alırsanız B sınıfı ehliyetiniz iptal ediliyor diyebiliyorsa kafamız çok karıştı bir tğrlü çözemedik veya bu işin müdaimleri kimdir ki kime danışalım yardımcı olursanız sevinirim...

sürücü yönetmeliği'Ne göre kişinin sürücü olamayacağına dair bir tespit varsa, hastane emniyet'e yazı yazabiliyor. bu konuda çok net bir uygulama yok, ama heyettekiler isterse bunu uyguluyor

bülent abi heyettekiler derken hangi heyeti kast ediyorsun? hastanedeki heyet mi? trafikteki heyet mi?

Hastanedeki heyet. Emniyet'te bu konuda bir heyet yok zaten.

bunu yapan sadece il sağlık müdürlükleri yapıyor oda ehliyetiniz olduğunu bildirirseniz! Yoksa ben H sınıfı alcam ilk başvuru olarak yaparsanız Trafiğe her hangi bir bilgi gitmiyor..

Merhaba %90 raporumla bugün trafiğe başvuran trafik işlemlerini yürüten takipçim işlemlerin yapılabilmesi için B sınıfı olan ehliyetimin iptal olması gerektiğini söylüyor. Polisin dediğine göre sürücü olur raporu çıkartmam gerekiyormuş aksi takdirde ehliyetim iptal olurmuş. Ne yapmam lazım acil yardım lütfen. Bu arada ortopedik engelim yok. Acil cevaplayabilir misiniz? Cevap veren tüm arkadaşlara teşekkürler.

Tüm arkadaşların faydalanabilmesi için olayı çözümlediğimde buradan paylaşacağım.

Bende %92 raporla ÖTV indiriminden yararlanarak yurt içinden araba almak istiyorum..fakat araba alındıktan sonra engelli maaşının kesilebileceği söyleniyor..bu konuda bilgisi olan var mı?

Tarfikte işlemleri biraz baskı yoluyla birazda arştırarak hallettim. Ruhsatta sadece 5 yıl boyunca satılmaz ibaresi var ve B sınıf ehliyetim iptal edilmedi.

Ancak genede B sınıfı ehliyetle araba kullanabilir raporu çıkaracağım. Çevirmelerde problem olmasın diye.

% 90 rapor nasıl alabilirim

benim % 50 özürlü raporum var işe giriş için aldım daha sonra bu raporla vergi indirimi aldım benim fiziksel hiç bir sorunum yok ötv indirimli araç almak istiyorum ayrıca rapor almadan önce b sınıfı ehliyetim var bayii ile görüştüğümde % 90 oranında rapor alman gerekiyor dedi bu % 90 lık rapor ötv indirimde yüzdelik neye göre hesaplanıyor kısacası ben nasıl ötv den yararlanabilirim işe nerden başlamam gerekiyor

sakatlık oranı cetveli 'nden bakabilirsiniz rahatsızlığınızdan ne kadar oran alacağınıza.
Ortopedik engeliniz yoksa, % 90 ve üzeri oranında raporunuz olmadığı sürece yararlanamazsınız bayiininde dediği gibi.

% lik oran organdaki kayba göremi hesaplanıyor mesele benim dolaşım sistemi hastalığım var hastalık oranı %75 diğer hastalıklardanda oran var % 40 bunları balthazarta göre mi hesaplanacak yoksa hastalık oranına göre mi

doktorlar neye göre hesaplama yapacak raporda tüm vücut fonksiyon kaybı oranı %50 işe giriş için almıştım raporu

Merhabalar, bende aracı akrabaları dışında birinin kullanıp kullanamayacağını sormak istiyorum. Bildiğim kadarıyla 2012 yılında değişiklik oldu fakat kesin bir bilgi alamadım henüz. Yönetmelikte " Özel tertibatı olmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan özürlüler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden satın alınıp ilk iktisabı yapılan araçların tescil belgelerine “İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur." diyor.
Buradan çıkan sonuç ise sadece akrabalarının değil 3. şahıslarında noter akdi olmaksızın kullababileceği. Yanılıyor muyum?

mulkiyeliaslan;

yurt içinden alınıyorsa , yerli veya yabancı oto farketmez herkes kullanır arabayı..3.derece şahısların kullanma olayı yurtdışından bizzat kendin getirtiyorsan geçerli

Merhaba arkadaşlarbı konuda sızden fikir talep edıyorum %90 engelli biri olarak 2010 yılında donanımsız ötv indirimli araba aldım 5yıllık süre dolduktan sonra özel tertibatlı kendım kulanabıleceğim bir araba almayı düşünüyorum buraya kadar herşey guzel ehlıyet kursuna 2013 tarıhınde başvurdum özel tertibatlı h sınıf ehlıyet ıcın ancak surucu kursu adıma araç kayıtlı olduğu için özel tertibatlı h sınıfı ehlıyet almam durumumda 2010 yılında aldığım arabanın ötv sını ödeyebıleceğimi söylendi.
h sınıfı özel tertibatl ıehliyet başvuru mu 2015 yılınamı bırakmaKmı gerekıyor ötv yı gerı odememek için anlamalandıramadım gitti?

OturanBoğa;
Hocam Bize Bayi sıkıntı yok dedi Teyzemın oglu adına arac aldık ben Kuzenı oluyor yani Benım kullanmak yasakmı hiç birşey anlamadım bu forumkı acıklamalardan yardımcı olur musunuz ?

s3mp4t1c,
Araçta özel donanım yoksa kullanabilirsiniz.

Engel Durumuna Göre Tüm Vücut Fonksiyon Kaybı Oranı (Engellilik Derecesi) % 90 Veya Daha Yüksek Olanlarda ÖTV İstisnası Özel Tüketim Vergisi Kanununa göre, engel derecesi % 90’ı aşanların herhangi bir mekanik ilave veya tadilat yapılması şartı olmaksızın
iktisap ettikleri taşıt araçlarından ÖTV tahsil edilmeyecektir.
Engel sebebinin önemi bulunmamaktadır. Görme, işitme, konuşma veya ortopedik olabileceği gibi zihinsel engelliler de yasadan yararlanabilmektedir.
Yukarıda sözü edilen araçların engellilik derecesi % 90 veya daha fazla olan malul ve engelliler tarafından ilk iktisabında ÖTV istisnası uygulanması için, bu kişilerin araçları kullanması şartı aranılmamakta ve özel tertibat yaptırılmasına da gerek bulunmamaktadır. İstisna uygulamasında, aracın ilk iktisabını yapacak olan kişinin engellilik derecesinin % 90 veya daha fazla olduğuna dair Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğe göre yetkili sağlık kuruluşlarından alınacak sağlık kurulu raporu aslı veya noter onaylı örneğinin, araçların ilk iktisabının yapılacağı motorlu araç ticareti yapanlar tarafından söz konusu araca ait 2A numaralı ÖTV beyannamesinin verildiği gün vergi dairesine verilmesi yeterlidir.
ÖTV istisnası uygulanan araçlar için istisnadan yararlanan kişi adına düzenlenecek faturalarda ÖTV gösterilmeyecektir."

Buradan anladığım kadarıyla engel türü ne olursa olsun, % 90 ve üzeri raporu olanlara kendi kullanıp kullanılmadığına bakılmaksızın ÖTV den faydalanabilecek. Bunun için sadece raparun aslı veya noter onaylı örneği defterdarlığa verilecek.

Benim zaten B sınıfı ehliyetim vardı. Ben şimdi rapor çıkarttırmak için defterdarlığa mı yoksa hastaneye mi dilekçe ile başvuru yapacağım. Ayrıca dilekçemde sadece özürlülük oranının tespit edilmesini istiyorum desem yeterli mi yoksa ÖTV den muaf olmak istediğimi belirtmeme gerek var mı? Ya da rapora sürücü olmasından herhangi bir sakınca yoktur ibaresini? Defterdarlık sadece raporun %90 ve üzeri olup olmadığına bakar. Emniyet beni sonradan hastaneye göndererek, sürücü olmasında herhangi bir sakınca yoktur ibareli rapor isteyebilir mi? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürlerimi iletiyorum.

Bülent abi bende birşey sorayım.. Benim engelim ortopedik, ehliyetim de yok. Şimdi %90 üzeri rapor alsam, araçta otomatik vitesli olduğunu varsayalım, bu aracı yakınım kullansa.. sonra ben kendime H sınıfı ehliyet alsam.. Bu aracı hem yakınım, hemde ben kullanabilecek miyim?

ozkancan;
Özel donanıma ihtiyaç duyuyorsanız, araçta tertibat olduğu sürece % 90 ve üzeride olsa yakınlarınız kullanamaz..

Kullanabilmem için, Otomatik vitesli olması yeterli.. Benim kafama takılan nokta; %90 ortopedik engelli olmak, ağır engelli olmaktır, ağır engele sahip olan bir insana nasıl kullanma izni verecekler, o kısmı merak ediyorum.

Üst Alt