Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%90 raporulu kişi için araç alırken H sınıfı sürücü belgesi mi olmalı?

Loris

Aktif Üye
Konular
168
Reaksiyonlar
0
merhaba. Abimin yüzde 87 ağır özürlü raporu var ve annem onun üzerine süresiz vasi atandı. Şimdi Görüyorum forumda yüzde 90 rapor olması şart diye okudum ve ağır özürlü kısmı burada birşey ifade etmiyor. Peki ötvsiz araç almamız için h sınıfı ehliyet alma yükümlülüğüm ortaya çıkıyor. Bu ehliyeti engelli kişi mi alacak yoksa kişinin yakınları babası annesi kardeşi mi alacak? Diyelim eğer biz araba alırsak, arabayı babam kullanacak. Şimdi babamın h sınıfı ehliyet mi alması lazım? Yoksa H sınıfı ehliyeti engelli kişinin kendisi mi almalı? :)

Loris

% 90 raporlu kişi adına alınan aracı B sınıfı sürücü belgesi olan herkesler de kullanabilir. KUllanıcılar için H sınıfı diye bir şart yok

aracı ailenizden herkes kullanabilir yeğenlerinize kadar. ruhsatta öyle yazıyor. B sınıfı ehliyeti olması yetiyor. sizde de H sınıfı ehliyet varsa ve araç kullanımınıza uygunsa sizde kullanabilirsiniz. mesela ehliyetinizde otomatik vites yazıyor ve aracınız otomatik vites ise sizde kullanabilirsiniz.

87 ile h sınıfı ehliyet alınır..ancak abinizin rahatsızlıklarını bilmem gerekli..örnek epilepsi varsa gene olmaz..

Şimdi anladım. Engelli olanlar H sınıfı ehliyet alıyor. Yüzde 45 oranım var benim psikotik bozukluk tedaviyle çalışabilen yazıyor. Eğer h sınıfı ehliyeti alabilirsem ben de ötv'siz araç alabilirim. Lakin annem benim üstüme süresiz vasi atandı. Bu haldeyken kendi üstüme araç alamam. :)

Hayır yanlış anlamışsınız.
engeli ortopedik olmayanların ötv muafiyetiyle araç alabilmeleri için %90 ve üzeri rapor şarttır. Bu şekilde alınan aracı herkes kullanır.
Ortopedik engeli olup alt ya da üst ekstremite kısıtlığı bulunanlar oranları ne olursa olsun h sınıfı ehliyet alır otomatik vitesli/tertibatlı araç kullanır şeklinde düzenlenmiş raporla ötv siz araç alabilirler, bunlarda H sınıfı şarttır, aracı kendileri kullanır, tertibat durumuna göre engelli kişi ile birlikte yasa da izin verilen kişiler de kullanabilir.

Anladım teşekkürler :)

Üst Alt