Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%90 oranlı raporum var. Özel donanımlı olarak ÖTV'siz araç alımında sorun..?

courageous

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaslar merhaba,

Dun otv indirimli arac almak icin Honda bayisiyle gorustum. Araci tertibat kurdurtarak kendim kullanacagim. Devlet hastanesinden aldigim saglik kurulu raporumun fotokopisini cektiler. Saglik kurulu raporumda "H sinifi ehliyet alabilir ve ozel tertibatli arac kullanabilir." ve engel orani da %90 olarak yaziyor. Bayi raporumu vergi dairesine gondermis ve %90 raporu varsa araci kendisi kullanamaz demis. Kesinlikle bir bilgi yanlisi oldugunu soylememe ragmen bir turlu ikna edemiyorum. Satisin ve kullanimin ayri seyler oldugunu belirtiyorum ancak bu sekilde tertibati kurduramayiz ve muayeneye gonderemeyiz diyor bayi.

Sizce nasil bir yol izlemeliyim? Hangi mevzuati bunun icin gosterebilirim?

Yardimlariniz icin simdiden tesekkurler.

Hey Allah'Im!

Mevzuatı yazarken o kadar kötü yazıyorlar ki, okuyan nereye isterse oraya çekebiliyor.

1- Bir defa kimlerin araç kullanabileceğine dair karar verme yetkisi Maliye'de midir? Hayır! Bu konuda söz sahibi olan kurum Emniyet'tir ve orası da size H sınıfı sürücü belgesi vermiş. Yani özel donanımlı araç kullanaiblirsiniz.

2- Üzerinde özel donanım bulunan aracı ötv-mtv istisnası ile satın alma hakkınız var mı? Var!

3- Bunun yanı sıra kanun yapıcı özel donanımsız araç alma konusunda bir de ekstra hak öngörmüş ve demiş ki % 90 ve üzeri orana sahip raporu olanlar için özel donanım şartı aramam, bu kişiler donanımsız aracı vergi istisnası ile satın alabilirler.

Yani kanunun verdiği ekstra bir hakkın özel donanımlı araç kullanan sizin önünüze engel olarak çıkartılması mevzuatın ruhuna aykırıdır. Kaldı ki özel donanım bulunduğunda orana dair hiç bir alt sınır belirtilmemişken, (yani % 5 oranlı raporu bulunan biri aracına özel donanım taktırdığında vergi istisnasından yararlanabiliyorken) % 90 raporu bulunan ve çok daha fazla pozitif hak ile desteklenmesi gereken kişilere "senin oranın çok yüksek" denerek engel çıkartılmasının da mantıkla ve hakkaniyetle bir ilgisi olamaz.

Bu konuda vergi dairesine gidip gelirler idaresi başkanlığı'ndan özelge talep edin bence... Belirsizlik kesinlikle ortadan kaldırılacaktır.

Cevabiniz icin tesekkurler.

Gercekten mevzuat cok karisik ve her yerde belirsizlikler var. H sinifi ehliyetimi henuz almadim fakat surucu kursuna kaydoldum. Daha isin basinda olmama ragmen hastaneden saglik raporu almak, h sinifi ehliyet veren kurs bulmak, kursa tertibat konusunda dil dokmek ve bu belirsizliklerle ugrasmaktan gercekten gina geldi.

Konuyla ilgili gun icinde gorusmelerim olacak. Bakalim nasil sacmaliklarla karsilasacagim. :) Konu uzerinden bilgilendirmeye devam edecegim.

Yogunluktan dolayi uzun suredir yazamadim.

Oncelikle konuyla ilgili olarak hem vergi dairesi, hem de emniyetle gorustum. Vergi dairesi H sinifi ehliyet olduktan sonra vergi indiriminden oran farketmeksizin yararlanabilecegimi, emniyet de yine ayni sekilde H sinifi ehliyetle istedigim tertibatli araci kullanabilecegim bilgisini verdi.

Bayiye de gerekli bilgiyi verdim fakat tertibat takilacagi icin ehliyeti beklememiz gerekti. 11 Ekim'de direksiyon sinavini gectim ve suan sadece ehliyeti bekliyoruz. Ehliyetle birlikte hem tertibat kurulacak, hem de vergi indiriminden faydalanilarak aracin tescili yapilacak.

Buna benzer sorunlar yasayanlar icin; bir konuda magdur oldugunuzu dusunuyorsaniz o konuyla ilgili mevzuati bularak okuyun. Ben okudugum ve durumdan emin oldugum icin bayiye rest cektim. Sonuc olarak sorun ugrasilsa da cozulmus oldu.

Tekrar merhabalar,

Ehliyetimi aldim, butun evraklari bayiye ve tertibat icin ilgili kisiye teslim ettim. Proje asamasinda TSE'deki muhendis Ankara'dan bir yazi geldigini, artik %90 ve uzeri raporu alan kisilere proje cizilemeyecegini soyleyerek kestirip atmis.

Olayi hizli bir sekilde cozmek icin yarin ikamet ettigim ilcedeki Trafik Tescil'e baska bir ilde cizilen projenin kabul edilip edilmeyecegi sorulacak. Eger kabul etmezlerse son care hastane ile gorusup raporu %89'a dusurmelerini isteyecegiz.

Sizce bu durumu nasil halledebilirim baska bir oneriniz var midir?

Şaka gibi bu kurumlar! Bu tür yorumlar kafası çalışmayan insan yorumları! Bir parça aklı olan, bir parça vicdanı olan insan bu eziyetten utanır. Kurumlar sorun çözmek için değil, sorun çıkartmak için varlar!

Üst Alt