Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
%65 engelli raporum var. Yetim aylığı alabilir miyim?
Düz engeli raporu farklı bir şey çalıma gücü kaybı raporu farklı birşey normal 65 raporla bağlamazlar tekrar kuruma girip rapor çıkartacaksınız raporu size vermezler Ankara sgk ya gönderirler onlar karar verir beni rapor oranım 74 ama başvurmadım vermeyeceklerini bliyorum emekli bile etmiyorlar bir bacak dizüstü yok mesela.
Merhaba, 5510 sayılı kanunda malul: "Sigortalının veya işverenin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmetisunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbîbelgelerin incelenmesi sonucu, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerikapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucumeslekte kazanma gücünün en az %60'ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışmagücünün en az %60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünükaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır." şeklinde düzenleniyor. Yani çalışma gücünün %60 ve üzerinde kaybedilmesi gerekiyor.
Fakat bu malul sayılmanın kurum yani SGK'nın 5510 sayılı Kanun'a göre tespiti gerekiyor. Haricen alınan raporlar Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik'e göre düzenlendiği için SGK'yı bağlamaz.
Fakat ekseriyetle 5510 sayılı kanundaki Meslekte Kazanma Gücü Tespit İşlemleri Yönetmeliği'nde daha fazla maluliyet çıkıyor.
Bu nedenle kuruma başvuru yaparsanız büyük ihtimalle malul yetim aylığı bağlanacaktır.