Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%60 raporu olan Bağ-Kur'lu babamın emeklilik başvurusu reddedildi..?

hakanbektas

Yeni Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
25 Şubat 2010 Güncel: Babam Bağkur'dan emekli oldu (bkz: Başlıktaki 35 numaralı mesaj)

babam 1982 yılında bağkur başlangıcı bulunmakta ve 17 yıl 8 ay 23 gün ödenmiştir, 9. basamaktadır. 1956 doğumludur.

borcu yoktur hepsi ödenmiştir,

1 ekimde çıkan kanundan faydalanmak için bağ-kur a müracaat ettik ve dün eve mektup geldi red verildi. sizce neden red verilmiş olabilir her hangi bir bilginiz var mı?

bu arada en önemli konu ise; babam işe başlamadan önce bağ-kur a engelli raporu vermedi çünkü o zamanlar engellilere sanırım hiç hak yoktu

bizim şu anda ne yapmamız gerekmektedir?

Muhtemelen gelen red yazısında da "25 yıl sigortalılık ve 9000 prim gerçekleşmediğinden emeklilik talebiniz reddidilmiştir" gibi bir yazı mevcuttur. Bu konuda yapılacak tek şey yargı sürecini başlatmaktır.
Çünkü Ekim/2008 tarihi itibariyle 5510 sayılı yasa gereği 4/b'li olan sigortalı
bağ-kur tarafından (çünkü hala kendilerini bağ-kur memuru sanıyorlar) gerekli şartları taşımadıklarından emekli etmiyorlar. Ve en önemlisi hala ve hala ve inatla 5510 sayılı yasayı ipledikleri yok.
Özida'ya başkan yardımcısı olan -sanırım reyhan gazel'di- sayın yardımcı birde buna el atarsa ki -atmaması için bir neden yok- 5510 sayılı yasadan kimler, nasıl ve ne şekilde yararlanacaklar engellileri aydınlatmaları yerinde olacaktır. Yoksa hiç bir engellinin/sakatın/özürlünün BM engelliler yasasına imza atıp atmadığımız yönünde bir beklentisi yok.
Toparlarsak, sgk sizi yasal hakkınız olmasına rağmen emekli etmeyecektir. Ama yasa da emekli olabilir diyor. O zaman yasayı işletip, hukuksal mücadele vermekten başka çare yoktur. Özetlersek babanıza gelen red edildi yazısıyla mahkemeye gidin. mutlaka kazanacaksınız ve mahkemeyi kazandığınızda da emeklilik için ilk müracaat ettiğiniz tarihten itibaren de emekli maaşınızı alacaksınız.

sevgili Makri arkadaşım gereken bilgi için çok çok teşekkür ediyorum,

bağ-kur dan babama gelen yazı aynen şöle ne olur yardımcı olun çok zor durumdayız ne yapacağız bize doğru yolu gösterir iseniz minnetar kalırım,

Kurumumuz Sağlık işleri Dairesi Başkanlığınca incelenen ilgide kayıtlı raporunuzda,malüllük aylığı bağlanmaya esas teşkil edecek oranda iş gücünü kaybetmiş durumda sayılmanızı gerektiren bulgu mevcut olmadığına karar verildiğini,

sadece bu yazı geldi şimdi biz hangi yolu izlemeliyiz

teşekkürler...

Siz malülen emeklilik için başvuruda bulunmuşsunuz.Malulen emeklilik için gerekli şartlar
1)%60 işgücü kaybı
2)10 yıl hizmet ve 1800 gün prim
3)Daha önce malülüyet derecesinde engelli olmamak
Babanız şartların tümünü taşımadığından emekliliğ red edilmiştir.

1: verilen rapor %60 dır
2:17 yıl 8 ay 21 gün prim
3:bunu anlayamadım..

1 ekimde çıkmış olan kanun ne işe yarıyor anlamadım gitti bu kanun babamı kapsamıyor mu?

adamı mezarda emekli ederlerse bende bağ-kur u emekli edecem sonunda sanırım inanın öle morel boızucu ki anlatamam.

insan gibi davranmıyorlar ki bize deselerdi olmazsa olmaz die boşa uğraşmazdık ilçede oturuyoruz onun için ile gitmek zorunda kalıyoruz ne çekiyoruz onların maaşı bizlerin yatırmış olduğumuz vergi,prim v.s. sayesinde maaş alıyorlar hepside haram olsun öbür dünyayı düşünen yok kul hakkının ne demek olduğunu biliyorlar mı acaba?

hakanbektas,
babanız %60 rapor almasına rağmen sağlık kurulunca yapılan inceleme sonucunda özür oranı yetmediği gerekçesiyle emekliliği reddedilmiştir. Raman dediği gibi %60 işgücü kaybı yasayla/kanunla %50-%40 olsa bile babanız yine emekli edilemeyecekti, edilmeyecekti. Şimdi sizden öğrenmek istediğim babanızın özrünün nasıl geliştiğini ilk raporu ne zaman ve hangi oranda aldığınızı ayrıntılı bir şekilde anlatırsanız, malülen emeklilik yolu kapalı olsa bile engelli sıfatıyla emekli olabilmesinin olup olmayacağı yönünde görüş alışverişinde bulunalım.

Bağ-Kur henüz malulen emeklilik dışında sakatlıktan dolayı işgücü kaybı olanların erken emekli olabilmelerine dair uygulamaya geçmedi. Daha doğrusu, memurlar uygulamanın nasıl olacağını bilmiyorlar. 5510/28'den erken emeklilik başvuruşarını malulen emeklilik olarak kabul edip reddediyor.
Babanıkzın emekliliğini reddedemezler. Yüzde yüz emekli olur babanız.
Konuyla ilgili bilgilere şu başlıktan ulaşabilirsiniz: http://www.engelliler.biz/forum/eme...973-gunum-var-ne-zaman-emekli-olabilirim.html

5510 sayılı yasanın 28. maddesi Bağ-Kur'luların da erken emeklilik şartlarını düzenler:
Çalışma Gücünde Kayıp Oranı %60 ve daha çok olanlar: 15 yıl, 3960 gün
Çalışma Gücünde Kayıp Oranı %50 – %59 arası olanlar: 16 yıl, 4320 gün
Çalışma Gücünde Kayıp Oranı %40-%49 arası olanlar: 18 yıl, 4680 gün primle emekli olurlar.

Bağ-Kur'a erken emeklilik için başvuracaksınız, hastaneye sevk edecekler. Hastane rapor düzenleyip SGK'ya yollayacak, SGK Sağlık Kurulu raporu değerlendirecek, %40 ve üzerinde işgücü kaybınızı onaylarsa, işgücü kaybı oranına göre emekliliğiniz onaylayacak. Bu kadar net

OturanBoğa,
Bizim bile yorumlayıp, "erken emekli olursun" dediğimiz maddeyi nasıl oluyorda sgk memurları yorumlamaktan aciz duruma düşüyorlar. Kanun 01 Ekim 2008 de yürürlüğe girmesine rağmen, hala insanları mağdur etmek hangi akla, mantığa ve insiyatife sığar ki? Bu bilmemekten değil (çünkü öbür maddeleri yürürlüktedir ve yükümlülüğü yerine getirmediğinize İPC maruz kalırsınız.) tamamen engelli insanların hükümet/devlet tarafından haklarının gaspedilmesidir.

Makri bu konuda haklı.Kanun çıkıyor herkes kendine göre yorumluyor.Memurda sorumluluk taşıdığı için,Yasada en küçük bir açık yakalaması halinde olmaz diyor.Devlette Kanun Çıkardıktan sonra konunun net anlaşılması için Yönetmelik,Genelge,Tebliğ yayımlıyor.

sevgili OturanBoğa arkadaşım o dediğinizi yaptık dilekçe verdik malülen emeklilik için hastahaneye sevk etti sonra bizden bir takım evrak v.s. istediler bizde verdik yukarda da belirttiğim gibi red geldi,

babam 2022 den faydalanıyor şu an onun rapor oranı %85 dir,

geçenlerde yine aldık %85 verdiler ve ağır özürlü yazıyor raporda....

babam 1975 de almış olduğu %60 raporu vardır elimizde, 1982 de de bağ kur a müracaat başlangıcı var,yalnız bu rapordan o zamanlar bağ kurun haberi yok,

bu arada biz adana ilçesinde ikamet etmekteyiz,Adana da tanıdığımız bir kişiye neden emeklilik red edilmiş diye sordutturduk o kişiye de aynen;

eski kanuna göre işlem yaptık demişler;

ya arkadaşlar ne kadar saçma bizim dilekçede 1 ekim yasası die yazıyor neden yeni yasayı uygulamıyorlar,bu yasadan nasıl haberleri olmuyor bu kanun çıktığında bu kişilere bilgi verilmiyorlar mı?

1975'te aldığınız Sağlık Kurulu Raporunu Bağ-Kur kabul etmez.1975'ten sonra Sağlık Kurulu Raporları için bir çok yönetmelik değişti.Maluliyet için yeni rapor almanız gerekmektedir.Sağlık Kurulu Raporu için yeniden başvurup,raporun %60 ve üzerinden onaylanması durumunda babanız malülen emekli olabilir.

5510 sayılı kanunun 28. maddesine göre (malulen değil) Yaşlılık Aylığı için emeklilik işlemlerimin gerçekleştirilmesini...

Sizi hastaneye sevk edecekler vs.vs.vs.

murat temizyurek,
BU kadar basit değil işte. engelli sıfatı nedeniyle emekli olan bir 4/b'li gösterebilirmisin? Ya da hangi ilde engelli emekliliği gerçekleştiriyorlar?

sevgili arkadaşlar tüm cevaplar için teşekkürler fakat şimdi biz ne yapabiliriz.
raman72 arkadaşım yaw yukarda işe başlamadan önce raporunuz var mıydı dedin bende var dedim bu ne olacak?

müracaat ettik red geldi bunun için ne yapacağız?

ben bu sorunun cevabını arıyorum?

Eski raporunuz kabul edilmemiş.Bağ-Kura'yeniden başvuracaksınız.Bağ-Kur maluliyet raporu için sizi Hastahaneye sevk edecek.Raporun %60 ve üzeri bir derece ile olumlu sonuçlanması durumunda babanız malulen emeklilikten yararlanabilir.

Başvurunuz malulen emeklilik olarak değerlendirilmiş ve reddedilmiş. Şimdi ise malulen değil, 5510/28. maddeye göre Yaşlılık emekliliği için başvuracaksınız. Ve emekli olacaksınız. Bu kadar net.

Yani malulen emekliliğe başvurmayacaksınız.

pekii arkadaşlar yaşlılık emekliliği nasıl oluyor almış olduğu maaş diğer emekliler ile aynı mı olacak?

o halde bizim yapacağımız tek şey yaşlılık emekliliği için tekrardan müracaat mı etmemiz gerekiyor?

Foruma katılan arkadaşlar,.. Pardon, pardon, pardon,.. hakanbektas adlı arkadaş babasının bağ-kurlu olduğunu, emeklilik için müracaat ettiğini, bağ-kur (anlaşılsın diye)'da emeklilik talebini malülen talep kabul ederek reddedildiğini yazdı. Oturanboğa, raman72, ben ve diğer arkadaşlarda "5510 sayılı yasanın 28. maddesi gereği erken emeklilikten yararlanabilir" diye görüş bildirdik. Haliyle bu görüş doğru ve yasalara uyan bir görüş. Ama, 01/10/2008'den bu yana ne yazık ki hiçbir bağ-kur'lu erken emeklilikten yararlanarak emekli edilmedi. Bilerek edilmedi. Çünkü bu anlamda SGK yasa dışı olarak kanunu uygulamamakta direniyor.
Açık çağrı; 5510 saylı yasadan yararlanarak erken emekli olan varsa aramızda "benim" desin. Bizde bilelim.
hakanbektaş,
konuyu yargıya taşıyın.Çünkü kurum memurları emekli etmemek için ellerinden geleni artlarına koymuyorlar. Kurum hiç mi kanun, yasa, tebliğ okumaz... İnanıyormusunuz?

Bu konuda erken emeklilikten yararlanabilir diye yazmadım.Yeniden rapor alması durumunda malulen emeklilikten yararlanabilir.Dedim.

O zaman düzeltiyorum. Yeniden rapor alırsa malülen emekli olabilirsiniz diyorsunuz. Oturanboğa'da 5510 sayılı yasanın 28. maddesi gereği erken emeklilikten yararlanabileceğini yazıyor ki, doğrudur. Israrla, neden malülen emekliliğe tekrar müracaat etmesi gerektiğini söylüyorsunuz anlayamadım?
Malülen emekliliğini kabul etmemişler -ki malülen emeklilik talep edip etmedikleri belli değil- erken emeklilik talebi yerinde ve doğru bir karar değil mi?

Müracaatını malülen emeklilik için yapmış.Israrım ondan.Birde Yeni Yasa ile birlikte uygulamaya geçirilmesi gereken birçok konu uygulamaya geçirilmedi.Örneğin,Memurların erken emeklilikten yararlanması için Sağlık kurulu Raporlarının yeniden istenmesi gibi.

ilginiz ve alakanızdan dolayı hepinize tek tek teşekkürü bir borç bilirim sevgili arkadaşlar,

sevgili Makri arkadaşıma katılıyorum çok doğru sölemiş emekli etmemek için ellerinden geleni yapıyorlar şimdi biz red gelen cevaba itiraz mı edelim?tekrar mı müracaat edelim yoksa yasal işlem mi başlatalım?yasal işlem başlatsak kaç ay sürer Allah bilir....

bu arada defalarca sölüyorum sevgili dostlarım babam vergi indirimi müracaatı hiç yapmadı bu güne kadar, bağ-kur babamın engelli olduğunu bilmiyordu bağ-kur yatırır iken bu kriterlerde önemli,

yani babam bağ-kur yatırır iken babam bağ-kur a rapor filan vermemiş önceden...

hakanbektas,
Konuyu toparlayacak olursak;
Babanız emekliliğe müracaatında "malülen" emeklilik talep etmiş. Ama Kurum
"siz malülen emekli olamazsınız, özrünüzden dolayı erken emekliliğe başvurun dememiş." Zaten demesini de beklemiyorduk. Siz müracaat ederken tahsis fişine talebinizi " malülen" mi, yoksa "yaşlılık aylığı" mı yazdınız. Bunu şunun için soruyorum. Dava ederseniz "talebi malülen olduğu için, ve mevzuatta malülen emekliliğe izin vermediğinden emekli edilmemiştir" diye savunma yapacaklardır. Şimdi;
1- Müracaatınızın malülen mi, yaşlılık aylığı mı olduğunu tespit edin.
2- Malülen ise, engelli sıfatıyla emeklilik için tekrar müracaat edin.
3- engelli sıfatıyla emeklilik içinse red geldiği için dava açın. Çünkü Kurum 5510 sayılı yasayla bağ-kur engelli emekliliğini hala ve hala yok sayıyor.
4- Engelli emekli müracaatınızı kabul ederse, sizi (babanızı) rapor için hastaneye gönderecek alınan rapor ankara da değerlendirilecek ve özür oranı ve çalışma kriterleri tutarsa da emekliliğe sevk edilecek.
5- Genel bilgi; vergi indirimiyle emeklilik diye birşey bağ-kur (4/b) sigortalıkta yoktur.

müracaatımızda malülen emeklilik die başvurmuştuk...

Babam %60 raporu ile emekli olabilecek mi?

Babam için erken emekliliğe başvuruda bulunmuştuk, cep teline bugün mesaj geldi ve esnaf sicil odasına yazı gönderildi demişler. bu ne demek anlamadık? daha önce ise kaydınız alındı die mesaj gelmişti.
şimdi ise sgk.com a girip kontrol ettiğimde Bağkur sigortalı borç durumuna baktığımda önceleri borcu bulunmamaktadır diyordu şimdi ise şu yazıyor:

0001: YAPILANDIRMA SÜRESİNDE ÖDENMEMİŞ İPTAL OLMALI​
bu yapılandırma süresi dediği bu yazı neyi ifade ediyor acaba?
bu yazı çıkıyor. emekli aylık bilgisine baktığımızda:

0001: GİRİLEN BAGKUR.NO.İÇİN AYLIK BİLGİSİ YOKTUR​

sigortalı basamak işlemine baktığımızda

02 01.12.198303 01.12.198404 01.12.198505 01.12.198606 01.12.198707 01.10.199908 01.10.200009 01.10.200110 01.10.200211 01.10.2003

ödeme listesine baktığımızda ise; borcumuz yok gözüküyor.

1 yıldır uğraşıyoruz emeklilik için fakat neden olmuyor anlamış değilim........yardımlarınızı bekliyorum tabii işin işin ilginç tarafı babamın normal özürlülük oranı %80 fakat bağkura müracaat ettiğimizde sağolsunlar %60 verdiler her iki bacağıda yok doğuştan ama nasıl veriliyor anlamıyorum.

Bu son gelişmelere dair bir bilgim yok maalesef. Biraz daha bekleyeceksiniz gibi görünüyor

Alakanızdan dolayı teşekkür ederim Sayın Bülent Bey. Bir sorum daha olacaktı,
son olarak baktığımda babamın bilgilerine önce 9. basamak idi şimdi baktım 11. basamak olmuş.

Mecburi Sigortalılık 20/04/1982 07/06/1982 0 yıl 1 ay 17 gun
Yeniden Mecburi Sigortalılık 01/01/1983 10/03/2004 21 yıl 2 ay 9 gun
Toplam Hizmet: 21 yıl 3 ay 26 gün
önce ki baktığımda ise: 17 yıl 8 ay 23 gün idi

şu anda da borcu yok konumun içine yazıyorum ki biliyorsunuz malulen erken emeklilik için müracaat etmiştik. bağ-kur emekli etmemek için direndi, biz de tekrar başvurduk yaşlılık emekliliği için. sizce 11. basamakta olan ve yukarıda da bilgilerini belirttiğim babam ne kadar maaş alır?

bağ-kurdan gelen tüm bilgileri burada vereceğim. babamın telefonuna mesaj olarak sgk dan geldi:
müracaatınız onaylanmıştır yazıyor.

Üst Alt