Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%53 oranlı raporumla emeklilik başvurusu yaptım..?

raistlin87

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
1
Arkadaşlar merhaba, bir süredir araştırdığım ve olumlu neticelendirmediğim bir emeklilik süreci içerisindeyim. SKG'da ki şef gerçekten çok çaba sarf etti durumum hakkında. Mantıken haklı olduğumu ama uygulamada istediğim sonucu alamayacağımı söylüyor.

Diğer yandan olayı inceleyen 2 avukat velimiz ve mevzuat üzerinden olayı analiz ettirdiğim yapay zeka ise hukuken haklı olduğumu söylüyor. Belki konu hakkında bilgisi olan, yönlendirme yapacak arkadaş vardır diye buraya yazıyorum olayı

Doğum Tarihim: 16.11.1987

Sigortalı İşe Başlangıç Tarihim: 29.07.2005

26.04.2022 tarihinde aldığım ilk engelli raporumda engel oranım %43 olarak belirlendi. Bu tarihte sigortalılık sürem 16 yıl 9 ay olduğu için erken emeklilik hakkım bulunmamaktaydı.

02.05.2024 tarihinde yeni rahatsızlıklarım nedeniyle aldığım ikinci raporda engel oranım %63 olarak belirlendi.
Bu rapor “1 yıl sonra kontrol” şerhliydi. Bu tarih itibariyle sigortalılık sürem 18 yıl 9 ay olduğundan, yasal şartları sağladım ve tarafıma emekli maaşı bağlandı. Mayıs 2024 - Mayıs 2025 arasında 1 yıl boyunca emekli maaşımı aldım.

22.05.2025 tarihinde yapılan kontrol muayenesi sonucunda engel oranım bu defa %53 olarak belirlendi ve bu rapor süresiz düzenlendi.

%53 oran nedeniyle mevzuata göre 40–59 arası engel grubuna dahil oldum.
Bu grupta erken emeklilik için 20 yıl sigortalılık süresi şartı bulunduğundan, kontrol muayenesi tarihi itibariyle sigortalılık sürem 19 yıl 9 ay 23 gün olduğu gerekçesiyle emeklilik hakkım sona erdirildi ve maaşım kesildi.

Bu durumu sorun etmedim; zira tarafıma Alo 170 SGK hattı üzerinden verilen bilgiye göre, 29.07.2025 tarihinde 20 yıllık sürem dolduğunda maaşımın yeniden bağlanacağı ifade edilmişti.
Ancak sonrasında, 18 yaşımı doldurduğum tarihten itibaren geçen günlerin dikkate alınacağı ve bu nedenle ancak 16.11.2025 tarihinde emeklilik hakkı elde edebileceğim bilgisi tarafıma bildirildi. Ben de süreci beklemeye başladım.

Fakat bu süreçte SGK İl Müdürlüğü tarafından, artık emekliliğimin eski mevzuata bağlı olmadığı, 2025 yılında yürürlüğe giren yeni engelli emekliliği düzenlemesine göre sıfırdan başvuru yapmam gerektiği bildirildi. Ancak yeni düzenlemede Balthazard formülünün kaldırıldığı, sadece tek hastalık üzerinden en yüksek engel oranının dikkate alındığı, bu sebeple mevcut durumda erken emeklilik hakkımın olmayacağı ifade edildi.
Yeni prosedürlere göre emeklilik talep başvurusunu dün yaptık ama %99 red gelecek dediler.

Uyku apnem, cihaz kullanmama rağmen 5+ AHİ olduğunun raporlarını ilgili hastaneye sunmuştum. Malulen emekli olunuyor bu şartlarda yeni yasaya göre..

Fakat takdir edersiniz ki ben malulen değil, erken emeklilik hakkı üzerinden emekli olmak istiyorum.

Bu süreç hakkında bilgisi ve fikri olan arkadaşlar paylaşım yaparsa çok müteşekkir kalırım.

Hiçbir fikrim yok takipteyim, benimde 56 raporum olduğu halde red geldi itiraz dilekçesi verdim bekliyorum artık bu sisteme şaşırıyorum önce emekli et sonra durdur 🤔

Kısacası insanları yokuşa sürüklüyorlar hepsi bu. Ama kazanılan hak geri alınmaz kanun bu

Raporu ceren doktorlar. İkinci defa raporu verende doktorlar. Eeee şimdi her doktorun görüşüne göre mi veriliyor bu anlamadığım konu. Heee a doktor yüzde 60 B doktor yüzde 50 bu nasıl oluyor arkadaş. Prosüdür neyse odur. Benim canım sıkıldı yüzde 10 benim bugün sevinçliyim yüzde 50 hayret.

Son düzenleme:
@raistlin87, Öncelikle geçmiş olsun,

Kontrol muayenesi için alınan raporda bir alt kademeye düşmeniz sonucunda ilk tahsis talep tarihine göre o kademe için istenen 20 yıl sigortalılık süresi aranmış ve sizde olmadığı için maaş durdurulmuş. SGK'nın bu durumda son yayınladığı genelgeye göre yanlış bir işlemi yok.

Aldığınız %53 oranlı rapora itiraz hakkınız vardı bunu kullanmadınız mı 🤔 Başka hastaneye sevk işlemleri yapılırdı belki %60 ve üzeri oran alıp emeklilik devam edebilirdi.

Normal şartlarda alınan raporlara itiraz süresi 1 aydır bu süreyi geçirmişsiniz ama SGK tarafından kurum talebi olursa bir ihtimal yeni rapor alabilirsiniz. Öncelikle bu durumu SGK ile görüşün. Fakat kontrol muayenesi için belirlenen tarih üzerinden 3 aydan fazla bir zaman geçmiş şu an kabul edilmeyebilir.

Uyku apnesi ile ilgili hastalık listesinde detaylı açıklamalar mevcut. Şartlarınız uyuyorsa emekli olabilirsiniz.

Uyku apnesi hastalığı ile sadece malulen emekli olunmuyor. Yeni yasaya göre çalışma gücü kayıp tespiti ile emeklilik hakkınızda olabilir.

Ağır düzeyde kayıp oluşturan bu hastalığınız işe başlamadan önce varsa normal emekli olursunuz, işe başladıktan sonra uyku apnesi hastalığı meydana gelmişse malulen emekli edilirsiniz.

Sgk tarafından yayınlanan 2025/4 sayılı genelgede şöyle der. Kontrol muayenesi sonucunda emeklilik hakkı yitirenler,

Bu sigortalının yeniden talepte bulunması halinde bu talebi Kanunun 28 inci maddesi kapsamında değerlendirilecek ve çalışma gücü kayıp oranı tespit işlemleri yapılacaktır."

Olayı inceleyen 2 avukatınız ve kullandığınız yapay zeka neye göre sizin haklı olduğunuzu söylüyor onu anlamadım.

Son düzenleme:
Yapay zeka haklısın diyorsa sorun var o işte gecelerde syn Ali Koç yapay zekaya sormuşlar en başarılı takım fenerbahçe imiş diyor gelecekte dahada başarılı olacakmış diyor bu mantıkla hareket edersek senin iş yaş gibi duruyor kardeş

@BnymnYldz,
Hocam çok teşekkür ederim öncelikle bilgi için. Pazartesi okula gittiğimde bilgisayarımdan yapay zekanın verdiği cevabı sizinle paylaşacağım.

"2 avukatım" yok hocam ne yaptın :)) avukat velilerimiz var onlarla konuştuk olayı ilgilendiler sağ olsunlar.
Onların düşüncesi de yapay zeka ile örtüşürek kazanılmış hakkın iptal edilemeyeceği yönünde idi.
Özet olarak "Yüzde 40 altına düşerse emeklilik iptal edilir, 40 üstü olduğu sürece eski kanun maddesindeki süre dolduğu gün tekrar emekli maaşı bağlanır" şeklinde görüş belirttiler.

@raistlin87, Yüzde 40 altına düşerse emeklilik iptal edilir, 40 üstü olduğu sürece eski kanun maddesindeki süre dolduğu gün tekrar emekli maaşı bağlanır" şeklinde görüş belirttiler.

Bu durum sadece eski sisteme göre 3. Derece yani %40-59 arası oran ile emekli olanlar için geçerlidir. Bu derece ile emekli olanlar %40 altına düşmedikçe sıkıntı olmaz.

2. Derece %60-79 ve 1. Derece %80 üstü için geçerli değildir.

Kontrol muayenesi sonucunda ilk bakılacak şey ilk tahsis talep tarihindeki kişinin sağlamış olduğu kriterler. Eğer sizde ilk emeklilik tarihinde 20 yıl sigortalılık süresi kriterini sağlıyor olsaydınız kontrol muayenesi ile %53 e düştüğünüz halde şu an emekliliğiniz devam edecekti.

Bir önceki mesajda da söylediğim gibi burada bakılması gereken 2025/4 sayılı genelge. Bu genelgede birçok örnek ile bu durum açıklanmıştır.

Şöyle söyleyim o zaman tanıdık avukatlar ve yapay zeka bu genelgeyi okuyup ona göre fikir verebilir. Direk konuya hakim olmadan kazanılmış hak geri alınmaz demek biraz yanlış geliyor bana.

Birçok arkadaşımızın bu sebeple emekliliği durduruldu maalesef.

Mesela sizin kontrol muayenesi değilde, başka biri sizi şikayet etseydi oranınız alt derece düşünce yine emeklilik durdurulacaktı.

@BnymnYldz,

Hocam maalesef şöyle bir durum var.

SGK Hastalık Listesi'ne göre:

3. Uykuda solunum bozuklukları
Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
a) Uyku apne sendromları
Obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS) veya santral uyku apne sendromu (CSAS) tanılarından birinin varlığı olan olgularda aşağıdaki kriterlerden en az birinin sağlanması;
1. Apne hipopne indeksi (AHİ) >30 olup uygulanan PAP (Pozitif havayolu basınç) tedavisine yanıt alınamaması (AHİ’nin 5’in altına indirilememesi) veya hastanın bu tedaviyi tolere edememesi (Her iki durumda da son bir yıl içinde alınmış en az 3 aylık cihaz kullanım raporunun ibrazı gereklidir).
2. Apne hipopne indeksi (AHİ) >30 olup kronik noktürnal hipoksemiye bağlı kardiyovasküler, serebrovasküler komplikasyonların varlığı, pulmoner hipertansiyon veya kor pulmonale gelişmesi

Ben bu iki şartı birden sağlıyorum ve devletim diyor ki (anladığım ve sgk memurlarının da teyit ettiği kadarıyla); "sen malulen emekli olabilirsin, sonrasında sigortalı bir işte çalışamazsın"
Ben de doğal olarak bu olmasın diye çabalıyorum ama sanıyorum boşa kürek çekiyorum :/

Birkaç haftaya Sgkdan resmi red cevabı gelecek, ben de binlerce engelli vatandaşımız gibi ileride yasanın tekrar bizim lehimize değişmesini bekleyeceğim...

Tekrar çok teşekkür ederim vakit ayırdığınız için, Allah razı olsun.

@BnymnYldz arkadaşımızın yazdığı bilgi doğru.

Bu yılın başında 2008 öncesi çalışmaya başlayanların vergi indirimi ile emeklilik hakları ellerinden alınırken senin durumda net olarak ele alındı.

Mesela emekli kişi her yıl kontrole çağrılıp rapor almaya sevk edilse ve her defasında birden çok hastalıkla 40 üzeri rapor alırsa emekliliği devam eder.
mesela 20 yıl sonra da kontrole çağrılsa emekliliği sonlanmadıkça birden fazla hastalıkla raporu onaylanır ve emekliliği devam eder.

Herhangi bir nedenle emeklilik durdurulur, sonlandırılırsa sonraki işlem @BnymnYldz arkadaşın da belirttiği gibi yeni mevzuata göre tek hastalık üzerinden değerlendirilir.

----

Sizin durum için %53 olan rapora itiraz edip %60 ve üzeri rapor almaya çalışılarak düzeltilebilirdi. Lakin bunun içinde gerekli süreler geçmiş durumda.

----

Malesef bu yılın başında AKP'nin çıkardığı ve engellilerin emeklilik haklarını ellerinden alan yasanın mağduru olmuş durumdasınız.

@habibe68, @BnymnYldz, @raistlin87, benim ise giris ilk sogortali olarak 2007 benim rahatsizligim dogustan 2010 da 2. Derece rapor aldim 72 oran sene basinda yasa cikti dediler raporlar yenilenecek 21 gunum kalmisti oysaki emeklilige neyse ocak 25 hastaneye sevk edildim sonra mayista bi ara karar cikti benden hastaligimin onceden mi sonradan mi olmus diye butun eski raporlari gonderdim dogustan hastaligim diye adamlar beni yinede malulen emekli etmis dusunun dedim benimki dogustan dosyada verdik nasil malulen olur olabiliyor dediler sgk gittim bagkurluyum 2 3 senedir dediler bir gunlugune sgk acilisi yap gel evragini ver sgkdan seni normal yaslilik ayligina baglayalim maglulen olmassin dediler acayip acayip isler tutarsiz kafalarina gore isler yani mantik aramayacaksin bu islerde

@ucuncubahar,

Üzücü olan ne biliyor musunuz, sizin bu bilginize sgk daki memurlar mayıs haziran temmuz ağustos ayları boyunca vakıf değildi..
İtiraz etme 29 temmuzda emeklisin dediler.
Temmuz gibi arandım, 16 kasımda emeklisin dediler,

Ben 16 kasımı beklemeye devam ederken geçen hafta tekrar arandım, durumumun yanlış ele alındığını ve yeni yasaya göre değerlendireleceğim söylendi :))

Keşke sizlerle daha önce tanışsaydım.

Benim üzüldüğüm ise engellilerin her türlü haklarını birer birer elinden alan akp hükümetine engellilerin destek olması.

Toplumun ya da bu ülkede yaşayanların arasında en zayıf, en savunmasız kesimi engelliler oluşturuyorken Recep Tayyip Erdoğan en çok engelli haklarına saldırıyor.

Ve burada hala destekleyenler var üzücü olan bu.

Üst Alt