Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5 yılın sonunda satılan aracın yeniden el değiştirmesinde bir vergilendirme olur mu?

Konular
22
Reaksiyonlar
0
merhaba arkadaşlar.
ötv ile ilgili bir şey duydum onu paylaşmak istedim ,ve bilgisi olan arkadaşlar cevap yazarsa çok yararlı olacaktır.

ötv siz aldığımız aracı 5 yıl dolduktan sonra satmak istiyoruz ve bu aracımızı engelsiz normal bir vatandaşa sattık. buraya kadar bi sıkıntı yok çünkü 5 yıl dolduğu için ötv düşüyor.
benim sorum bundan sonra başlıyor,arabayı sattığımız kişide belli bir sene sonra o arabayı satmak istiyor ve satıyor ,peki o kişinin karşısına bizim başta ödemediğimiz ötv çıkıyormu ? bizim vermediğimiz ötv yi ileride bizim aracı sattığımız kişiden maliye talep ediyormu? çünkü ben böyle bir şey duydum artık maliye istiyormuş diye doğruluğu varmıdır?
bu arada ben 2 tane sıfır araç alıp 5 yıl arayla engelsiz kişilere sattım böyle bir sorunla karşılaşmadım şu anda 3'üncü aracımı kullanıyorum. aracımı sattığım kişiler ileride bugibi sorunla benim başımı ağrıtırlarmı? cevabınızı bekliyorum.

Ilk olarak senden böyle bir konu duydum araclarda ötv sadece sıfır araçlardan alinan vergidir ikinci el de ötv uygulaması yoktur bu konuda bence hiç caninizi sikmayin hiç bir şey çıkmaz

Öyle birşey olsa neden engelli aracını engelsiz birine satabilmek için 5 yıl beklesin ki? ÖTV değil de MTV olmasın o? 5 yıl sonra sattığınız o aracı alan engelsiz kişinin aldıktan soraki o araca ait MTV 'siini ödemesi gerekir zira...

Mehmetyilmaz
user-offline.png
Arkadaşım, sana iki tane çok güzel mantıklı cevabı aliozdemir_57
user-online.png
ve mac72
user-online.png
arkadaşlarımız vermiş. Siz aldığınız aracı 5. yıl kullanıp özürlü olmayan bir başkasına sattğınız anda o araç ikinci el muamelesi görecektir. Zaten siz sattıktan sonra araca yeni ruhsat çıkacaktır yeni ruhsatta normal araç statüsünde görüneceği içinde O alacak olan kişi sadece her yıl mtv'sini vermekle yükümlüdür. Bana göre aldığınız duyum sadece birinin düşünürken kendi kendine ürettiği bir teoridir. Yani burası türkiye yarın öbürgün benim karşıma böyle bir problem çıkartılırmı diye düşünmüş bu düşüncesinide sesli olarak dile getirmiştir.Zaten siz kendinizde diyorsunuz şu ana kadar iki tane araç aldım engelsiz kişilere sattım böyle bir sorunla karşılaşmadım.! Yani kısacası şu an için böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil, Ancak; burası Türkiye her an her şey değişir yarın öbürgün ne olur bilinmez, sık sık kanun kural değiştirdikleri için her gündemi mümkün olduğunca takip etmek lazım.

ilk önce bu benim aldığım duyum malesef öyle durup dururken birinin düşünürken kendi kendine ürettiği teori değil. keşke öyle olsa.
başta söylemedim çünkü doğru olmasını asla istemediğimden ve inanmak istemediğimdendir.
bunu bana söyleyen kişi dayım dır. dayımda maliyede memur. bana aynen şunu söyledi: artık araba alırken başta ödemediğin ötv yi 5 yıl sonra normal bir kişiye sattığında eğer o kişide senden aldığın arabayı satmaya kalkarsa başta senin vermediğin ötv yi isteyecekler dedi. bende: dayı ben bu şekilde 2 araba sattım.daha yeni 3 üncü arabamı aldım sende biliyorsun. olsun artık değişti bundan sonra böyle dedi.
ben yinede fazla üstüne gitmedim ,heralde başka şeyle karıştırıyor diye düşündüm ,fakat içime kurt düştü işte bide sizlerle paylaşayım dedim .inşallah yanlış bir anlama yada anlatma vardırda bu duyduğum doğru değildir.

O ödemediğin ÖTV'yi senden isteyeceklerse ÖTV indirimi neden var?
Yok sattığının sattığı eleman dan isteyeceklerse kim üçüncü el olmuş arabaya ÖTV öder ki? gider bütçesine göre 0 araba alır..
Madem dayın maliye de memur, bu söylediği hangi kanunda hangi yöetmelikteymiş öğrenir burda paylaşırsan seviniriz..

Mehmetyilmaz
user-online.png
Şimdi kanuni olarak şu anda öyle bir şey yok.! "olsun artık değişti bundan sonra böyle"! değişti dediğine göre aklıma şu geliyor seçimden sonra açıklayacakları maliye bakanının düzenleme yaptık (Bunun içinde otomotivde var) dediği düzenlemelerin içeriğinde bu bahsettiğinizde olabilir ona bir şey diyemem. Ancak banada enteresan gelen şuydu; devlet bizim ötv indirimi ile araç almamızı sağlıyor ve 5. yılın sonunda satarken bizden ötv'yi geri istemiyor.? İlk zamanlar istiyordu daha sonra o madde değiştirildi artık istemiyor diye biliyorum. Şayet bu uygulama hayata geçirilirse o zaman biz 5. yıl sonunda bu araçları satmaya kalktığımızda alacak olan kişide diyecekki kardeş ben bunu alırım ama senin istediğin net rakkamdan ötv yi düşer sana kalan parayı veririm çünkü senin ödemediğin ötv'yi devlet benden istiyor.! Zaten sigorta şirketleride kasko yaparken aynı sistemi uyguluyorlar,özürlü aracı pert olursa ödenecek tutar fatura tutarı ne ise o tutar üzerinden araç sahibine ödenir diyor.!Size ödemediğimiz ötv farkını biz vergi dairesine yatırıyoruz diyor. Yani bu uygulama hayata geçirilirse biz araçları satmaya kalktığımız zaman hiç bir avantajımız olmayacak, satacağımız dönem ikinci el piyasası ne ise ona satacağız ama o paradan ilk başta alırken ödemediğimiz ötv kesilecek ben böyle değerlendirdim.
"5 yıl sonra normal bir kişiye sattığında eğer o kişide senden aldığın arabayı satmaya kalkarsa başta senin vermediğin ötv yi isteyecekler" Burda yapmak istediikleri sanırım özürlüye zarar vermeden ötv olayını normal alıcıya yüklemeye kalkıyorlar ama alacak olan kişide o zaman neden gelip bendeki 5.yıılık aracı alsın kardeşim adam gider yine ötv verir sıfır araç alır kendine.!
İnşallah dayınızın dediği gerçekleşmez ama maliyede memursa aldığı duyumda doğrudur diye düşünüyorum. Yinede inşallah olmaz diyelim.

Bir ekleme yapayım mac72
user-online.png
arkadaşın dediğide çok çok doğru o zaman neden 5.yıl bekliyoruz.? Madem satarken ötv ödeyeceğiz o zaman al bir yıl sonra sat. Farklı bir uygulama çıkabilir bu Maliye bakanının düzenlemesi neymiş açıkladığında göreceğiz artık.

novandan söylediğin her şeye katılıyorum.

banada zaten mantıklı gelmediğinden üstüne olmadım konunun. bu arada yanlış anlaşılmasın ötv yi bizden istemeyecekler, sattığımız kişide aracı başkasına satarsa o sırada isteyeceklermiş satan kişiden ötv yi.
yanlız şöyle bir şey düşündüm.. acaba bunlar eğer doğruysa tabikide neye dayanarak bu maddeyi çıkarırlar diye?
şu geldi aklıma: engelli sıfır araç alıp kendine avantaj sağlasın ve sadece bu araç engelliler arasında dolaşmak koşuluyla ben ötv istemiyim. eğer normal vatandaşa satarsa kendine parasal anlamda hak sağlar bu yüzden ben bu kuralı getireyim.

Ama olmazki yine saçma geldi, sadece engelliler arasında dolaşakca araç niye 5 yıl bekliyoruz ? zaten engelliden engelliye ötv istenmiyor :confused: bence yanlış bir anlama var inşallah öyledirde .

"ötv yi bizden istemeyecekler, sattığımız kişide aracı başkasına satarsa o sırada isteyeceklermiş satan kişiden ötv yi." Buna cevap olarak mac72
user-online.png
yazdığı mesajından bir satırla örnek vereyim;""Yok sattığının sattığı eleman dan isteyeceklerse kim üçüncü el olmuş arabaya ÖTV öder ki? gider bütçesine göre 0 araba alır..""
Hocam, 32.sayfa ile 39 sayfa arasındaki maddeleri oku bizim aradığımız bütün cevaplar orda yazıyor ve bunlar son düzenlemeyle resmi gazete yayınıyla yürürlüğe giren maddeler.
http://www.gib.gov.tr/fileadmin/beyannamerehberi/2013_engellilervergirehberi.pdf

yanlış anlama yada anlatmadır heralde diyorum artık .inşallahta öyledir.

Mehmetyilmaz

5 ylın sonunda araç kendiliğinden ötv ödenmeyecke şekilde işlem görür. Yani, ondan sonra yüz defa da el değiştirse fark etmez.

Böyle bir değişiklik yok ve olması da mümkün değil.
Engelliden değil satın alandan istenecekmiş vs... O eleman bu durumda direkt senin kapıya dayanır ki çıngar çıkar valla. :)

Mehmetyilmaz kardeşim..

Öyle birşey yok.Kusura bakma ama dayın doğru söylemiyor. Bu mesajın üstüne defterdarlıkta uzman olarak çalışan bir arkadaşımı aradım..Sorum kendisini baya bi güldürdü :) . Böyle uydurma bilgilerle hareket etmeyin diyor.

Şu an 7. arabamı kullanıyorum..6 tane araba sattım..Böyle birşey görmedim de duymadım da..

virgo öncelikle bu konuyu araştırıp yüreğimize su serptiğin için çok teşekkür ederim.
ama dayım konusuna gelirsek ''doğru söylemiyor'' lafı ağır olmuş.
koskoca adam bana durup dururken yalan söylecek hali yok ,zaten yazımda da söyledim büyük bir ihtimalle yanlış anladığı bir konuyu bana söylemiştir yada ben yanlış anlamışımdır .

Üst Alt