Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5 yılı dolan engelli aracı devir ve satış işlemleri için gerekli işlemler?

indian

Üye
Konular
18
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Forumda aynı başlıkta konu buldum ancak kapatıldığı için oraya yazamadım. Aşağdaki konularda bilgisi olan var mı acaba?
Dün aracımı engelli olmayan birine sattım. Satışla ilgili yapmam gerekenleri adım adım yazabilir misiniz?

Teşekkürler,

2.b) Özürlü aracı

2.b.1) Özürlüye ait özel tertibatlı bir aracın normal (tertibatsız) kullanacak bir kişiye satışı ve tescili
  • Tescile İlişkin Geçici Belge düzenlenecek, (Noterce düzenlenen Noter Satış belgesi mi?)
  • Araç tescil belgesi ücreti noterce tahsil edilecek, (Noterce düzenlenen Noter Satış belgesinin ücerti mi?)
  • Satışta kullanılan araç tescil belgesi iptal edilerek noterce muhafaza edilecek, (Bu belge Noter Satış belgesiyse niye iptal oluyor. Karşı tarafa ruhsat çıktıktan sonra mı iptal edilecek?)
  • Araçta tadilat yapılması gerektiğinden, gerekli tadilat projesi düzenlettirilip, muayenesi yaptırıldıktan sonra alıcının ikamet adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunamüracaat edilecek, araç tescil belgesi bu aşamadan sonra basılacaktır. Üzerinde özürlülereait işaret bulunan plaka işlemi yapacak olan trafik tescil kuruluşunca alınarak iptal edilecektir. (Tertibatın proje çizilerek çıkartılması için hangi evraklar gerekli??

indian;

İndian kardeş,
Öncelikle aracı nereden yani yurt içinden sıfır mı yoksa yurt dışından mı aldığınızı bilmek istiyorum.

SELAMLAR

Merhaba Arkadaşlar,

Aracımın satışını tamamladım. Yapılan işlemleri sizlere adım adım aktaracağım.
  1. Rehin Kaldırma: Öncelikle aracınızda rehin olmamalı. Rehin varsa ilk işlem rehini kaldırmak. Ben ihmalkarlıkta yıllar önce biten rehni kaldırmamıştım. Satış işlemleri ile birlikte kaldırdım.
    1.1 Rehin Kaldırma için ilgili bankaya gidip oradan işlem yapacaksınız. Size bankadan rehnin kadırıldığını belirten belge verilecek. Gerekli Belge; Ruhsat ve Kimlik
    1.2 Bankadan aldığınız rehin kaldırma belgesini Notere götüreceksiniz Noter sizden 50 TL işlem ücreti alcak ve size bir belge verecek.
    1.3 Noterden aldığınız belgeyi en yakın Trafi Tescil şubeye götüreceksiniz ve onlar birkaç dakikalık işlemle sistemden rehin kaldırıldığını işleyecekler. Bundan sonra aracınız satışa hazır olacak.
  2. Araç Satışı:
    2.1 Noter' e gidip satış yapıp Alıcı adına geçici belge düzenlenecek. Alıcıya ve size birer kopya verilecek. Noter ruhsatın isim yazılı kopyasını kendisine alacak ve sizden 86 TL mahsup edecek.
    2.2 Noner satış belgesini, Geçici Belgeyi, Ruhsatın aslını, sizin ve alıcının kimlik fotokopilerini tertibatı söktüreceğiniz firmaya (Sayar Otomotive) götüreceksiniz. Bu firma tertibatın sökülmesi için proje hazırlayacak. Tertibatı ister bu aşamada isterseniz proje onaylanıp çıktıktan sonra söktürebilirsiniz. Firma bu işlem için sizden belli bir ücret alacak.
    2.3 Eğer plakanızda engelli işareti varsa tadilat projesinden önce yada sonrasında muayeneden önce plakayı engelli işareti olmayacak şekilde değiştirmeniz gerekmektedir. Bu işlem için Noter Satış Belgesi ve Geçici Belge ile Trafik tescile gidip Plaka değişiklik belgesi alacaksınız. Tabi bu belge karşılığında sizden aracınızın plakalarını istiyorlar. Gitmeden önce plakaları söküp yanınıza alıp gidiniz. Plaka değişiklik belgesi ile plaka basan kuruluşa gidip plakanızı çıkartacaksınız. Ben Üsküdar Beylerbeyi sapağındaki kuruluşu bulup orada plakayı çıkarttım. Plaka basımı için bu kuruluşa 30 TL vermeniz gerekmekte.
    2.4 Proje onaydan çıkıp tertibat söküldükten sonra aracı Tüv Türk' e Tadilat muayenesine sokacaksınız. Araç tadilat muayenesine giriyor ancak normal rutin muayene yapılıyor yani aracın herşeyine bakıyorlar, sadece tertibatın çıktığına değil. Muayeneye girmeden önce Ek-1 belgesini doldurmanız gerekli. Bu Ek-1 belgesi şöförler odasından alınmakta yada muayene istasyonu etrafındaki ayakçılarda bulunuyor. Biz bu Ek-1 belgesinden haberdar omadığımız için ayakçılardan 20 TL karşılığı temin ettik. Şöförler odasındaki fiyat nedir bilmiyorum. Bu belgeyi Tüv Türk vermiyor kesinlikle temin edip muayeneye götürün. Ayrıca tadilat projesinide muyenede yanınızda götürmelisiniz. Ek olarak aracınız satış gördüğü için engelli önceliğiniz ortadan kalkıyor ve dolayısıyla kesinlikle randevu alıp gitmelisiniz.
    2.5 Muayeneden sonra kalan belgeleri alıcı noter satışının yapıldığı ilçedeki Trafik tescile belgeleri iletmesi gerekmektedir.
    2.6 Son olarak alıcı kendine ruhsat çıkartmak zorundadır. Tadilat işlemi yapıldığı için ilk alıcı trafik sigortası yaptırıp kendi adına ruhsat çıkartmak zorunda. Aksi takdirde geçici belgeyle 3. şahsa satış yapamaz.
  3. Maliyet Tablosu
    Rehin kaldırma 50 TL (Satıcı masrafı)
    Noter satışı 86 TL (Alıcı masrafı)
    Tertibat söktürme (Fiyatı tadilat yapacak firma ile özel görüşülmeli)
    Plaka değişikliği 30 TL (Satıcı mastafı)
    Muayene 150 TL (Satıcı masrafı)
    EK-1 Belgesi 20 TL (Satıcı masrafı)
    Ruhsat değişim 77 TL (Alıcı masrafı)

5 yıllık süre

selamlar arkadaşlar belki konuya çok dahil değil ama ötv indirimi ile alınmış aparatsız araçların satış sürelerinin düşürülmesi gibi bir çalışma varmı? bu konuyla ilgili bilgi verirseniz sevinir. bir aracı 5 yıl kullanmak o aracın sıkıntıları 3. yıldan sonra başlıyor bu durumdan kurtulmuş oluruz. saygılar

Ben aracı 5 yıl önce şu an 9 yaşında olan oğlumun adına aldım. Şimdi satıcam fakat forumda benimle aynı durumda olan bir arkadaş satarken noterin "vasi belgesi" istediğini yazmıştı. O da başka notere gitmiş oda aynı şeyi istemiş. En sonunda bir başka noter gerek yok siz zaten anne-babasısınız, alan ve satan razı ise gerek yok demiş ve sadece 10 dakikalık bir işlemle aracı satmışlar. Yani kendi öz oğlum için neden vasi belgesi istenir anlamış değilim. Velayeti bizde zaten. Kaldıki satışı yapan noter olduğuna göre demekki olabiliyor. Yani vasi belgesi çıkarmak en iyi durumda bile 2 aydan önce bitmez. Engelli çocukları adına araç alıp 5 yılı dolduktan sonra satanlar satış aşamasında yaşadıkları tecrübeyi bizlerle paylaşırlarsa seviniriz.

arkadaşlar bizde kızım adına ötvsiz araç aldık.öğrenmek istediğim.babam yani ddesi kullanamazmı bayi soyadının aynı olması gerek demiş böyle bişey varmı.bilgi verirseniz sevvinirim.kızım 13 yaşında veyüzde 92 raporu var.teşekkürler.

Üst Alt