Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5 yılı dolan aracımı engelsiz birine satacağım. Hangi belgeler gerekecek?

ugurci

Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
merhaba
5 yılı dolan ötv den muaf aracımızı engelli olmayan birine satmaya karar verdik. ancak noter satısı yapılırken büyük bir ihtimalle mevzuatı bilmeyen bir görevli nedeniyle sorun yasamamak için elimizde ruhsat ve kimliklerimiz dısında ne tarz belgeler bulundurmamız gerekecek. malum MTV muafiyeti nedeniyle vergi dairesinden borcu yok yazısı almamız gerekecekmi yada ötv muafiyetiyle ilgili bir belge istenebilir mi? birde bu konu ile ilgili yasal mevzuatı elimizde bulundurmak istiyorum her ihtimale karsı.
http://www.engelliler.biz/forum/ozel-donanimli-otomobiller-motorlu-araclar-h-sinifi-ehliyet/72314-engelli-araci-devir-ve-satis-islemleri-icin-gerekli-islemler.html
y
ukarıdaki link "özel donanımı olmayan aracın engelli olmayan kişiye satısı" ile ilgili bilgi içermiyor.benzer durumda olup arac satısı yapanlar varsa tecrübelerini paylasabilirler mi acaba?
forumda benzer durumlara ilişkin bir mesaj bulamadım.paylasımlarınız için tesekkürler

Mevzuatı okudumda her durumda notere bayılıcaz....:cool:

Bilgi ve deneyimlerini paylasırsan seviniriz..........

ugurci ;

2006 yılında alınmış ötv indirimli aracı 2 ay önce engelli olmayan birine sattım.. aracımı %90 üzeri raporla ek donanım olmadan almıştım.. noterde hiç bi belge istemediler bilgisayardan baktı borcu falan yoktur satılabilir dediler sattık ..

Satışta hiç bir sorun olmaz. Satışı yaptıktan sonra araçtaki donanımı proje çizdirerek çıkarttırmalı ve tescil işlemini de plakasındaki damga olmayacak şekilde yapmalısınız.

Bende aracımı satmak istiyorum 6 sene oldu alalı 5 yıl sürem doldu ama ben çok yüksek vergi ödeyecekmişim. Neden halen anlamış değilim. 15 bin liralık araca 7 bin lira vergi istiyorlar. Saçmalık.

5 yılı dolmuş aracı istediğiniz kişiye satarsınız diye biliyorum neden sizden 7 bin lira istemişler anlam veremedim

sayın oturan boğa benim aracımında 5 yıllık süreci doldu şimdi siz şöyle demişsiniz:"Satışı yaptıktan sonra araçtaki donanımı proje çizdirerek çıkarttırmalı ve tescil işlemini de plakasındaki damga olmayacak şekilde yapmalısınız." yani araçta bir donanım varsa ve bu projeli ise tekrar bir mühendise gidip tekrar normal araç projesi çizdirip mi satacğız bu kısmı anlamadım. aracımda gaz ve fren için donanım var ama ben buna ihtiyaç duymuyorum, öyle takılı duruyor gaz sola alınmış durumda; burada sadece değişecek olan şey gazın yeri sağa alınacak diğer kollar vs. vidalı kolayca çıkacaktır sanırım. yani bir tek gazı eski yeri olan sağa aldıracağız diye proje mi çizdireceğiz. küfletli ve zaman alıcak baş ağrısı bişey değil mi bu. illa böyle mi olması gerekiyor. unutmadan birde sanırım bildiğim kadarıyla artık plakalar değişmiyor yani plaka sattığınız araçla sattığınız adama gitmiyor sizin plaknız sizde kalıyor sattığımız kişinin varsa önceden plakası aldığı araç o plakaya işleniyor yoksa yenisi çıkıyor yani benim engelli plakam bende kalıyor bu nedenle zaten karşı taraf engelli değilse plakasında o işaret olmayacaktır yanlış mı biliyorum bu mevzuyu.

http://www.engelliler.biz/forum/oze...ve-satis-islemleri-icin-gerekli-islemler.html

bu linktekileri okudumda resmen engelli, aldığı engelli aracına mahkum ediliyor zaten aracı engelli olmayan birine satamazsan kim alacak bir engelli mi? engelli niye 30 milyara 2. el araba alsınki sıfırını daha ucuza alacakken. ee sağolsun devletimizde okudğuma göre engelli aracaın engelsiz kişiye satışında en az 2 milyarlık ve en az 15 günlük bir para ve zaman kaybı yaratmışken kimse kusura bakmasın ama hiç bir sağlam insan engelli aracının bu ıvır zıvır işleri ile uğraşmaz engellide o araca mahkum kalır ne satabilir nede değiştirebilir. bu şuna benziyor bilgisayaranızda viruslerden korktuğunuz için 10 tane virus programı kurarsınız ne pc açılır ne internet girersiniz. devlette sözde sanırım bu konuda suistimalleri engellemek için yasal mevzuatı çok alengirli tutmuş ama ne engelli, engelini aşabiliyor ne de hakkını rezil rüsva olmadan kullanabiliyor. siz aracınızını sağlam bir insana satmak için değerinin en az 2 milyar aşağısında vermelisiniz ki satıştaki masrafları ortadan kaldırabilesenizde kurtulasınız eski aracınızdan. yada arabanızla toprak olursunuz bu yasayla. bu satış prosedürü ile kolay kolay hiç bir normal insan engelli aracını başına bela etmez.

Bu işleri yapan firmalar var, bence siz hiç uğraşmayın.
Belli bir ücret karşılığı yapılıyor zaten.

Aracım yurt dışından gelmişti. O yüzden sanırım yüksek miktarda vergi vermem gerekiyor.

Engelli birine satarsın ucuza satabilrisiniz, yok eğer engelli olmayan birine satarsanız kdv sini de ödemeniz gerekli....

Engelli birine uygun fiyata satabilirim aslında aracım temiz ve tüplü. Yani az yakıyor isteyen olursa görüşebiliriz.

Yurt dısından gelen aracı 10 yıl satamıyorsunuz o yuzden 7bin tl istemislerdir.. Aracınızın markasını modelini ve fiyatını bu bolumde yeni bir baslık altında yazarsanız belki daha faydalı olur.. Hatta resimde eklerseniz..

Aracım 95 model BMW 3.16i.
Kliması var.
Çok anlamam ama ben aslında çok severek biniyorum. Eşim değiştirmek istediği için satıyorum.
Resmini en kısa zamanda eklerim.

iyi aksamlar
özürlü cocugumuz için arac alınırken vasi tayinine gerek yok ve taahhütname yeterli kabul ediliyor ama aynı kişi aracını satmak isterken (18 yas altı ve özürlülük devam ediyor) anne ve babanın yani yasal olarak vekil olan ebeveynlerin beyanı yada taahhüdü kabul edilmiyor ve noterler muhakkak vasi tayini için hakim kararında direniyorlar. bugün 16 yasında % 92 özürlü oglumuz için 5.5 yıl önce satın aldıgımız ötv muaf arabayı satmak için vekalet vermek aracıyla gittiğimiz 2 noter de (büyükçekmece 9. noter ve silivri 2.noter) anne ve babanın beyanını kabul etmeyerek muhakkak mahkemeden vasi tayini gerekir diyerek vekalet vermeyi reddettiler. üstelik arabayı satın almak isteyen kişiler de yola izmirden cıkmıslar ve yarın arabayı izmire götüreceklerdi ve yeni araba için otomotiv firmasına sipariş de vermiştik. Allahtan dogus oto en erken kasımda araba teslim ediyor ve arabayı alacakları da manisaya gelmeden yoldan cevirebildik. bakalım, pazartesi günü vasi tayini için sulh hukuk mahkemesine müracaat edecegiz. insallah euro daha da artmadan karar cıkar da fazla zarar etmeyiz

Bence başka noterlere gidip şansınızı deneyein.

ugurci merak ettim bende seninle aynı durumdayım ne yaptınız sorunu halledebildinizmi ben 18 yaş altı için vasi olmaz diye biliyorum sadece anne babası olmayanlar için vasi gerekir diğerleri için veli vardır

büyüğüm

evet yasal olarak velayet kurulamayan durumlarda vesayet kurulur diye bir madde varken noterleri ikna edemediğimiz için vesayet davası acıp kendi çocugumın vasisi oldum zaten vesayet davası sonuclanıncaa kadar gecen sürede çocugum 18 yasını da gecyi vasi kararı çıkardıktan sonra ise aynı mahkemenin yazı işleri müdürü gereksiz yere ugrasmıssınız dedi ama noterdeki sekreterlere derdimizi anlatamadık. sonrasında ise vasi kararından daha sıkıntılı bir sürec baslayacak ve o kadar ugrastıktan sonra arabayı satttıgınızda yeni araraba almak isterseniz hakimin keyfine kalmıs satıs bedelini kullandırıp kullandırmayacagı.

bugün 5 yıl önce arabayı alırken işlemlerini yaptırdığım notere gittim ordaki başkatibe araç ruhsatını göstererek konuyu sorduğumda çocuğunuzun doğum tarihi 1999 olduğundan aracınızın beş yılı dolduğunda velayetle satışı yapablirsiniz rapora gerek var mı dediğimde hayır 18 yaşının altında olduğu için velayetiniz yeterli dedi

Son düzenleme:
Üst Alt