Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%49 Fiziksel engelliyim. ÖTV ve MTV'den muaf olabiliyor muyum?

Konular
46
Reaksiyonlar
0
04.07.1996 doğumluyum yani ..

17 yaşındayım 2014'ün temmuz'un başında 18 olacağım ..

araba almayı planlıyorum fakat; Bana insanlar haklarımın olduğunu indirimli araç alabileceğini söylediler öncelikle durumumu özetliyeyim;

* % 49 engelliyim
* sol bacakta kalça çıkıklığı, bilek kayması ve aşırı kırılmadan kemiklerin gücsüzlüğü ve esnekliği var o yüzden 20 cm kısalığıda gitmek amacıyla protez tarzı bir şey takıyorum .. Sağ bacağın üst kısmında problem yok fakat ayak bileğim dışa doğru dönük epey bir dönük hemde ..

alabiliyor muyum?

sizden tek isteğim ALABİLİYORSUN ya da ALAMIYORSUN demeniz öyle cevap vermenizdir .. Teşekkür ederim

Sol Ayak veya Bacakta Sakatlık - Ne demek oluyor?

Bu ne demek oluyor? Yani sol bacağından veya ayağından sakatlık bulananlar ÖTV'siz araç alamıyor mu?

Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir.

Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için yetkili satıcılar veya bayiler tarafından verilecek ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir.

%50 bedensel engelliyim, ÖTV siz MTV siz araç aldım, alırken H ehliyet ve raporumda özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresini istediler bayiiden.

selam ılgın hanım benimde ehliyette özel tertibarlı otomobil yazyo yarın ötv için heyyete girecem otomatik vitesli araç kullanabiliyorum raporda özel tertibat yazarsa ötv indirimi olurmu

H sınıfı ehliyet raporu

Selamlar ben 18 yasindayim 18 yasima girer girmez rapor almak için doktora başvurdum ve doktora gittim araba alacagim için rapor almaya geldim dedim ve oda bana %40'ilk bir rapor cikardi sagligimla ilgili elime verdi ve çapa bashekimlige yonlendirdi bende orada sektere verdim ve 1 ay sonra gel al dedi.. Ben simdi size şunu soracağım..- Bu raporda H sinifi ehliyet alabilir mi yazmasi lazim yoksa her böyle %40 üzerinde raporu bulunan fiziksel engelli kişilerin raporunda zaten boyle bir şey var mi?Yani raporda özellikle belirtilmeli mi yoksa her %40'lık raporda bu yazar miÇünkü ben sekretere verirken belirtmedim araç alicam o yüzden bu rapor diye sadece doktora söyledim doktorda ona gore yazicam dedi .. Ama bana verdiği kagitta yani bashekimlige verdiğim kagitta özel tertibatli araç veya h sinifi ehliyet alabilir falan yazmiyordu.

bahsettiğimiz rapor tek bir doktorun çıkara biliceği bir rapor değil arkadaşım. tam teşekküllü bir hastaneden alınacak ve sen h sınıfı ehliyet için ve hastalığına bağlı olarak değişen 8 veya 9 bölüme muayene olacaksın ve sonucunda olumlu olursa yazılması gereken yazı senin belirttiğin yazı. tabi tertibat gerekli ise eklenir bazısı otomatik vites der mesela. anlatabiliyormuyum.

Raporu isteme amacını mutlaka sekreteryaya bildir. Aksi halde raporla ehliyet ve araç alabilmen mümkün olmaz:

Tanı olarak sol alt ekstremitede kısıtlılık olduüu yazılacak
İbare olarak da "otomatik vitesli araç kullanır, h sınıfı sürücü belgesi alır" yazılacak.

Bu şekilde hem tüm otomatik vitesli araçları kullanabilirsin, hem de otomatik vitesli aracı ÖTV-MTV istisnası ile satın alabilirsin (aracını herkes kullanabilir)

Raporu aldım ya sonra?

Tamam uzun süre sonra raporu alabildim! :) Otomatik araba ve h sınıfı ehliyet alabilir yazıyorum raporda..

* Peki şimdi hangi yolları izlemeliyim?

Önce ehliyeti mi alayım yoksa ehliyet almadan aracı alabiliyor muyum?

Ehliyeti almadan araba alamıyorsunuz. Fakat daha az beklemek istiyorsanız öncelikle hangi marka araba alacağınıza karar verdikten sonra oraya gitip sağlam bir pazarlık yapınız ve en sonunda benim ötv indirimim de var deyin ki pazarlık yaptıktan sonraki fiyattan %45 düşsünler :) parada anlaştıktan sonra bir miktar kapora verip aracınızın gelmesini bekleyebilirsiniz. Bazı firmalarda arabalar 1-2 ay sonra geliyor siz arabayı siparişi verip onlar getirene kadar da ehliyetinizi almış olursunuz ve direk arabayı alırsınız :) Ama araba ellerinde varsa ehliyet almak için beklemelisiniz :)

araba markası falan tamam :) indirim falan da tamam .. Fakat maliye diyorlar başka devlet dairesiyle işim var mı onu öğrenmek istiyorum

O kadarını bende bilmiyorum bana da B sınıfı otomatik vites araç kullanabilir raporu verdiler onu H sınıfı yaptığımda yukardaki denilenleri yapcakmışım araç yeri ile konuştum onlar hallediyormuş hepsini :)

Ek olarak nasıl araba alıcaksınız merakımdan soruyorum :)

Üst Alt