Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%42 raporum var. Emekli olabilir, çalışmaya devam edebilir miyim?

berk3435

Üye
Konular
17
Reaksiyonlar
0
Merhaba Arkadaşlar, bir süredir aranızdayım. Yaklaşık 2 sene önce ankilozan spondilit, görme kaybı ve hafif mitral yetersizlikten dolayı engelli raporu almak için başvurumu yaptım. Amacım ekpss'ye girmek ve engelli kimlik kartı alıp, bize sağlanan bazı şeylerden yararlanmaktı. Süreli olarak %42 rapor verdiler. Yakın zamanda da ağır uyku apnesi tespit edildi. Bununla birlikte toplam raporum kaç olur ve emekli olabilir miyim? Kıdem tazminatı kalkacağı söylentilerinden dolayı tazminatımı alıp aynı işime devam etmek istiyorum. Çalıştığım yerin muhasebesi ile görüştüm. Aynı şartlarda, maaşınızda bir azalma olmadan çalışabilirsiniz ve bizim için de avantaj olur dediler. Engelli çalıştırma zorunluluğundan dolayı. Konu hakkında görüşlerinize ve yardımınıza ihtiyacım var. Yardımcı olursanız sevinirim. Ayrıca şunu da belirtmeliyim, sigorta girişim 2002 ve 5400 günüm mevcuttur.

Son düzenleme:
berk3435
Alacağınız yeni rapor %60 ın üzerinde olur ve bu rapora istinaden 2.derece vergi indirimi alabilirseniz erken emeklilik şartlarınız 17 yıl 8 ay sigorta süresi ve 3920 prim gün sayısı şeklinde olur.
Yok vergi indiriminiz 3.derece olursa emeklilik şartlarınız 19 yıl sigorta süresi ve 4240 prim gün sayısı şeklinde olur.
Önce bir rapor ve vergi indirimi durumunu açıklığa kavuşturun net şartlar o zaman belli olur. Şu anda sadece ihtimaller üzerinden fikir belirtilebilir.
İşyeriniz sizinle engelli çalıştırma zorunluluğunu yerine getirse de maddi olarak hiç bir avantajı olmaz, aksine dezavantajı olur. Çünkü emekli çalışanın SGDP çalışan payı normal sigorta priminin hemen hemen yarısı kadardır. normal %14, SGDP %7,5
Ancak işveren payı ile birlikte toplam prim oranı %32 ile sabittir. Aradaki bu fark işverenin cebinden çıkacaktır.
Başka bir husus da devletin engelli çalıştıran işverenlere sunduğu prim teşviki.
Emekli çalışanlar teşvik kapsamı dışındadır. Her ne kadar engelli kontenjanında çalışsanız da işvereniniz sizin için prim teşviki alamaz.
Muhasebeciniz biraz ezbere konuşmuş.

Ayrıntılı bilgi için teşekkürler. İlk önce rapor için hastaneye gideceğim. Peki bu raporu almak için kendimizin gitmesi oluyor değil mi? Yani onların bir yere göndermesi gerekmiyor. Kendi kafama göre sağlık kurulu için randevu alıp gideceğim. Peki emekli olarak çalıştığım zaman işveren teşvik primi alamayacak ama ben onların engelli kotasını doldurmuş olacak mıyım?

berk3435
Vergi indirimi almak için ister vergi dairesi sevki, isterseniz bireysel başvuru ile kendiniz rapor alabilirsiniz. Durumu önceden görebilmek ve raporu başka işlemlerde de kullanmak açısından bireysel başvuru daha iyi gibi.
Evet emekli de olsanız engelli kontenjanında çalıştırılabilirsiniz. Başka bir deyişle, işvereniniz sizi çalıştırmakla engelli çalıştırma yükümlülüğünü yerine getirmiş olur.

Cevabınız için teşekkür ederim. Bir sorum daha olacak. Emekli olmak için de geçerli değil mi yazdıklarınız? Yani kendim başvurumu yapıp rapor alacağım ve p raporla emeklilik için başvuru yapacağım.

berk3435
Dikkatli okumamışsınız.
İlk mesajımda emeklilik şartlarınızı alabileceğiniz muhtemel vergi indirimi derecelerine göre iki ihtimal olarak verdim.
Yani erken emekli olabilmeniz için vergi indirimi almanız gerekiyor, öyle elinize raporu alıp sgk'ya giderek değil.
Vergi indirimi almak için de işyerinizden alacağınız orada çalıştığınıza dair belge ve raporunuz ile vergi dairesine başvurmanız gerekiyor.
Vergi indiriminiz kaçıncı derece olarak onaylanıp gelirse emeklilik şartlarınız ona göre netleşir.
Süre kısıtı olmayan bir vergi indirimi aldığınızda emekli olurken artık rapor almanıza gerek olmayacak. Sizin emekliliğinize esas belge rapor değil vergi indiriminiz olacak.
Biliyorum biraz kafanız karıştı. Anlamadığınız nokta olursa sormaktan çekinmeyin. 7
Ama sorarken beni etiketleyin ki mesajınızı görebileyim.

Ufuk bey kontrole muayenesinde su anki cetvel mi yoksa rapor tarihindeki cetvel mi geçerli

ALEXSANDERS
Sevk yazılarında aksi bir ibare olmadıkça raporlarda her zaman son cetvel geçerli olur.

Raporda aynen yazan 2016 tarih ve 1944 numaralı rapordaki hastalıkların teşhisi için dendi yeni hastalıkların eklenmemesi diyor sizce hangi cetvel olur ufuk bey

@Ufukalp evet tahmin etmişsiniz zaten. :) kafam karıştı. Benim şu anda %42 raporum var. Bu raporu almak için kendim başvurmuştum. Son zamanlarda bu uyku apnesi de çıkınca, öğrendim ki; bu apne de raporda dereceyi yükseltiyormuş. Benim şu anda ne yapmam gerekiyor? Elimdeki mevcut raporla mı? Yoksa yeni alacağım rapolar mı işyerime başvurmam gerekiyor?

berk3435
Tabi ki uyku apnesinin de eklendiği yeni bir raporla başvurmak daha avantajlı olacaktır. Bu şekilde ya 3.derece vergi indirimi alabilirsiniz ya da birkaç puan düşürülüp %39 a indirilirse hiç alamazsınız.
Ağır uyku apnesi de eklenirse ve rapor %60 ve üzerine çıkarsa 2.derece vergi indirimi alma ihtimaliniz ortaya çıkar ki bu da 3.dereceye göre bir buçuk yıla yakın bir süre daha erken emeklilik demektir. 60 olmasa bile en azından 3.derece vergi indirimi garanti edilmiş olur.
Ayrıca rapor ile işyerine değil, yukarıda da belirttim vergi dairesine başvuracaksınız.
ALEXSANDERS
Emekliliğe esas ilk raporu mu sorguluyorlar yolsuzluk şüphesi üzerine yoksa rutin kontrol mü bilemiyoruz. Başka hastalık eklenmesin dendiğine göre ilk raporunuzun gerçekliği sorgulanıyor gibi geldi bana. Rutin kontrolde son cetvel geçerli olmakla birlikte ilk raporun gerçekliği sorgulanıyorsa raporun alındığı zamanın cetveli göz önünde bulundurulmalı diye düşünmek daha mantıklı geliyor.
İnanın kesin bir şey söylemek mümkün değil.

Ufukalp hastaneden randevu almak istedim. Vergi indirimi için şu maddeyi koymuşlar. "- Vergi İndirimi için Gelir İdarisi Başkanlığı İstanbul Vergi Dairesinden sevk yazısı."
Yani kendim yapamıyor muyum? Bu sevk yazısını mı almam gerekiyor?

berk3435
Vergi indirimi değil de engelli kimlik kartı diyebilirsiniz.

Ufukalp daha önce öyle almıştım. Tekrar o şekilde yapıp, raporu aldıktan sonra vergi indirimine ve daha sonra emeklilik için başvurabilir miyiz? Şu anda ha hazırda raporum var.

Ufukalp

Ufuk bey 2016 yılında sürekli rapor ve 1 yil süreli vergi indirimi aldım ve emeklilik için baş vuru yaptım 2017 yılında kontrol muayenesinde raporum iptal oldu tekrar çalışmaya başladım sıfırdan hastaliklarim arttı deyip vergi dairesinden sevk alıp yeniden rapor aldım ikinci kez rapor sürekli vergi indirimi sürekli tekrar emekli oldum 01/07 2018 tarinde ssk beni tekrar kontrole çağırdılar ilk iptal olmuş raporla yeni hastalıkları ekletmicen sadece 2016 2017 tarihleri arasında olan rapor için bu rapor 40 altında kalırsa her şey biter diyor benim sormak istediğim yeni rapor alınca eski rapor geçerliliğini yitirirmi

berk3435
Zaten engelli kimlik kartınız varsa sosyal yardım deyin, sevk gerektirmeyen başka bir şey deyin.
Evet şu anda da raporunuz var da sınırda bir rapor, bir kaç puan düşse herşey en başa döner, sadece vergi indirimi sonuçlanma süreci yaklaşık 4 ay, bir sürü zaman kaybı olur.
Aynı zamanda uyku annesini ekletip yeni rapor alınırsa vergi indiriminin 2.derece olması ihtimali var ve bu yaklaşık bir buçuk yıl daha erken emeklilik demek, bunları yukarıda yazdım zaten. Tabi isterseniz yine de elinizdeki mevcut raporla başvurabilirsiniz.
ALEXSANDERS
Sizin şu andaki emekliliğinizi sağlayan vergi indirimine dayanak teşkil eden rapor 2016 tarihli rapor değil ki.
Sizin o emekliliğiniz iptal edilmiş, çalışma hayatına dönmüş, yeni bir raporla tekrar vergi indirimi almış ve o vergi indirimine istinaden emekli olmuşsunuz, yazdıklarınızdan ben bunu anladım.
Bu durumda sizin şu anki emekliliğinizin 2016 tarihli rapor ile ne ilgisi var ki onu sorguluyorlar ?
Normal bir kontrol muayenesi için bu çok mantıksız bir durum. Şöyle bir düşünce geliyor aklıma:
Bunlar sizin şu anki emekliliğinizi sorgulamıyorlar.
İlk kontrol muayenesinde emekliliğiniz iptal edildi ya, ilk aldığınız o raporun usulsüz alınan sahte bir rapor olup olmadığı değerlendiriliyor olabilir.
Süreç ve başka hastalık eklenmemesi talebi bende bu fikri çağrıştırıyor. Bu durumda 2016 da geçerli olan cetvel ile değerlendirilir. Ve durum düşündüğüm gibiyse ve rapor oranınız %40 ın altında kalırsa korkarım ki ilk emekliliğiniz ile onun iptal edildiği tarih arasında aldığınız emekli maaşlarının iadesini talep edebilirler.
Bakın kesin böyle demiyorum, sürecin bende oluşturduğu fikir bu.

Herhangi bir usulsüzlük söz konusu değil hastalıkları aynı teşhis aynı tanı aynı ama oranlar değiştiği için psikiyatri 25 yerine 20 ye düşmüş göz dereceleri aynı 20 yerine 11 düşmüş kardiyoloji 10 aynı 2016 yılında 46 olan oran 2019 da 36 olarak çıkacak böyle olursa nasıl bir yol izlemem lazım

Ufukalp cevabınız için teşekkür ederim. Sahip olduğum hastalık kronik ve tedavisi olmayan bir hastalıktır. Aynı zamanda gözde de görme kaybı ve hafif mitral yetersizlik var. Bunlardan %42 almıştım. Şimdi bir de ağır uyku apnesi çıktı. Bunlara istinaden raporumu düşürebilirler mi? Ya da hiç bişey yapmadan şu anki rapora göre mi beklemeliyim emekliliği? Ayrıca şu an elimdeki rapora uyku apnesini eklenme gibi bir şey olabiliyor mu? Yoksa hepsi için tekrar mı kurula girmem gerekiyor?

ALEXSANDERS
Dediğim gibi 2016 tarihli rapor sizin şu anki emekliliğinizi etkilemez. Düşündüğüm gibi bir usulsüzlük şüphesi üzerine hareket ediliyorsa o zaman da o tarihte geçerli olan cetvel esas alınmalıdır. Aksi olur ve maaş iadesi istenirse bu argümanla yargıya gidebilirsiniz.
berk3435
Mevcut rapora hastalık eklemek gibi bir şey söz konusu değil. İtiraz da etseniz yeni rapor başvurusu da yapsanız tüm rahatsızlıklarınız yeniden değerlendirilir.
Raporla emekliliği beklemeyeceksiniz. İster mevcut raporla, isterse yeni alacağınız raporla olsun, erken emeklilik için vergi indirimi almak zorundasınız. Bakın bunu ilk mesajımdan itibaren söylüyorum. Hep tekrara düşüyoruz son kez tekrar ediyorum, erken emeklilik raporla değil vergi indirimi ile olur. Emekliliğe raporla değil vergi indirimi yazınız ile başvuracaksınız.

Ufukalp anladım. Teşekkür ederim. :) Vergi indirimi alacağım ama şu an ki raporumla başvuru yapsam 2 sene sonra emekli olabiliyorum. Ama yeni rapor alırsam, yeni raporun yüzdesi şu anki raporun yüzdesinden fazla olursa o zaman alacağım vergi indirimini de etkileyeceği için daha erken emekli olabilirim. Bu sefer doğru anladım değil mi ? :)

Ufukalp bey cevabınız için tekrar teşekkürler ama şu an benim maaşı 3 aydir durdurdular cuma günü ankara vergi dairesini aradım bu rapor 40 altında kalırsa vergi indiriminiz iptal olur diyor 6 ay bekle tekrar baş vuru yap diyor

Ufuk bey sizden ALLAH razı olsun şu yalan dünyada sizin gibi insanlar var ya ALLAH gönlünüze göre versin herşeyi

berk3435
Evet doğru anladınız, yeni rapor 60 ve üzeri olursa 2.derece vergi indirimine girer ve mevcut rapor ile alacağınız 3.derece vergi indirimine göre yaklaşık bir buçuk yıl daha erken emeklilik sağlar.
ALEXSANDERS
Allah hepimizden razı olsun inşaallah.
İyi de 2016 tarihli rapor ile elde ettiğiniz emeklilik zaten iptal edilmedi mi, siz iptalden sonra tekrar sigortalı olarak çalışmaya başlayıp tekrar rapor alıp bu raporla yeniden vergi indirimi hakkı elde ederek tekrar emekli olmadınız mı?
Yukarıdaki yazdıklarınızdan ben bunu çıkardım.
Peki bu durumda şu anki emekliliğinizi sağlayan vergi indirimine esas rapor 2016 tarihli rapor değil, sonradan aldığınız rapor olmuyor mu ?
Ya ben tam anlamadım durumu, ya da daha başka bir şey var sanırım.
Bana çok mantıksız geldi.

Ufukalp

Siz doğru anladınız 2016 daki rapor kontrol muayenesinde 40 altına düştü ve emeklilik iptal oldu sonra s tekrar çalışmaya başladım bu arada bende şeker hastalığı ve meslek hastalığı çıktı 6 ay sonra tekrar vergi dairesinden sevk alıp yeniden rapor aldım ikinci raporda sürekli vergi indirim de sürekli olarak onaylandi sgk gidip evrakları teslim ettim 01/07/2018 tarihinde sgk tekrar emekli etti beni eve gelen evrakta herhangi bi kontrol tarihi yazmıyordu ve bu arada emekli maaşı 100 tl gibi düşmüştü sordum neden diye 6 ay ssk asgari ücret üzerinden ödendiği için diye cevap aldım bu mu adalet sgk beni hiç dinlemedi

Ufuk bey bu arada 2017 kontrol den sonra yersiz ödeme diye borç çıktı 2700 tl onuda ödedim borcu yoktur diye ödeme makbuzlarini aldım hepsini iş bankası internet şubesi ile ödeme yaptım

Şu an evraklar ankara kurula gitti cevap gelince olumlu veya olumsuz mahkeme açıcam avukatım ile konuştum

Ufukalp Peki hastaneden randevu aldığımda emeklilik için istiyorum desem. Benim için dezavantajı ne olur? Yani yeni rapor almaya gittiğim zaman bu şekilde yapsam benim için olumsuz mu olur? Bu ay sonuna randevu aldım sağlık kurulu için. İlk raporumu aldığım hastane değil. Başka bir hastaneden aldım. İlk raporumu alırken götürdüğüm belgeleri yine götürmem gerekiyor değil mi? Tekrar test vs. istiyorlar mı acaba? Ayrıca özel hastaneden aldığım ve cihaz alımında da kullanabileceğim uyku apnesi raporum var. o da geçerli olur sanırım. bunların haricinde uyku apnesi testinden sonra titrasyon testi yaptırmak gerekiyordu. Henüz bu testi yaptırmadım. Yani şu anda cihaz kullanmıyorum. Bu sorun olur mu? Ne tavsiye edersiniz?

İnternette yaptığım araştırmalar sonucunda vergi indirimi alabilmek için, "kimlik belgeniz, dilekçeniz ve iş yerinizden alacağınız sigortalı çalıştığınızı gösterir belge yeterli oluyor. Başvurunun ardından engelli çalışan bir hastaneye sevk edilerek engellilik derecesi raporla tespit ediliyor. Raporunuzda belirlenen engellilik oranınız ve işe ilk giriş tarihiniz sizin emekli olacağınız zamanı da belirliyor." diye belirtmişler. Yani ilk önce ben normal bir şekilde engelli raporumu alacağım. Sonra bu raporumla iş yerime başvuruda bulunacağım. Onlarda dilekçeyle birlikte bir hastaneye sevk edip tekrar rapor için taramadan mı geçiriliyor?

ALEXSANDERS
Allah yardımcınız olsun kardeşim, vallahi insanın nutku tutuluyor. Verdikleri verecekleri üç kuruş emekli maaşını insanın burnundan fitil fitil getiriyorlar. İnşaalah olumlu haberlerinizi bekliyoruz. OLumsuz bir durumda yargıya gitmekten hiç çekinmeyin.
berk3435
Sanırım burada biz sizinle anlaşamayacağız.
Size her şeyi yazdım, siz hala internetten şunu demişler bunu demişler gidiyorsunuz.
Bildiğiniz gibi yapın ben pes ediyorum.

Ufukalp tamam hocam kızmayın. Kafam çok karışık. Aklımda bir sürü soru var. Desteğiniz için gerçekten çok teşekkür ederim. İnternette yazanları boş veriyorum. Sadece şunu öğrenmek istiyorum. Uyku apnesi için titrasyon testi yaptırıp, cihaz kullanımına başlamadım. Bunu yaptıktan sonra mı kurula gideyim? Yoksa elimdeki ağır uyku apnesi yazılı raporla gitmem yeterli mi?

Ufukalp

Iş kazası için şu an devam eden mahkeme var avukatimla bugün konuştum sonuç olumlu olsada dava açalım dedi hem iade ettiğin 2700 tl yi hem almadığın 8 aylık maaşı alırız diyor sizce nasıl olur sizin yorumunuz nedir bu benim için çok önemli ufuk bey

Üst Alt