Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2028 EKPSS'ye hazırlanacaklara lisans seviyesinden 88 puan alan adaydan tavsiyeler

efebulent

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
28
2026 Ekpss Lisans sınavından 88 puan aldım. Sözelciyim ve 5 Matematik sorusu yapamadım. Benim gibi Matematik dersi zayıf olan adaylara tavsiyelerimi kısaca iletmek istiyorum. Matematik soruları aslında kolay, süreyi ayarlar ve düzenli çalışırsanız 15 soruyu da doğru yapabilirsiniz.

Analizlerim ve tavsiyelim ders ders şöyle:

TÜRKÇE

Toplam 15 soru var. Lisansta 3 soru dilbilgisi. Dilbilgisinde belli konulardan sorular çıkıyor; Ses Bilgisi, Cümlenin Öğeleri, Sözcük Türleri (Zamir, Sıfat ağırlıklı), Fiilimsi bu konuları kesinlikle çok iyi bilin. Çekim ekleri, Yapım ekleri de çalışın. Büyük olasılıkla bu konulardan 3 soru gelecektir. Ales sınavına girdiyseniz, Ales çıkmış soruları her gün süreli olarak çözün. Günde 20 tane paragraf sorusu çözün. Başlangıçta 10 ile başlayabilirsiniz. Evet, Ales soruları EKPSS ve KPSS sınavlarından uzun ve daha soyut ama kendinizi zorlayın. Başlangıçta KPSS Lisans Türkçe çıkmış soruları çözebilirsiniz. Ama Ales Türkçe çözmeden sınava girmeyin. En çok süreyi Türkçe soruları alacak.

MATEMATİK

Benim de en zorlandığım ders. Rasyonel sayılar, Ondalıklı sayılar, Üslü sayılar, Köklü sayılar her gün çözüp hız kazanın. Çıkmış EKPSS sorularını muhakkak inceleyin. Soru tiplerini iyice sindirin. Çok konu çalışıp vakit harcamayın. KPSS soruları daha zor onlara odaklanmayın. 2 geometri sorusu geliyor, kare, dikdörtgen, daire çevre, alan ilişkilerini bilin. Analitik geometrinin soru tiplerini bilin. Her gün 10 problem çözün, hareket, yaş, yüzde, sayı-kesir problemlerine ağırlık verin.

TARİH

2026 sınavında Genel Kültür’de en çok zorlayan ders oldu. Ben tarih doktorası yapıyorum, benim bile yanlışım çıktı. Kesinlikle İnkılap Tarihi bölümünden başlayın. Önceki tarihi dönemlerden başlarsanız ayrıntıda boğulursunuz. Kurtuluş Savaşı kronolojisini, anlaşmaları, cepheleri, kişileri iyi bilin. TBMM hükümetlerini, Cumhuriyet hükümetlerini bilin. Lozan Anlaşması ve uluslararası sorunları bilin. Musul, Hatay sorunu gibi. Burada kişileri de sorabiliyorlar. Bilmediğiniz, hatırlamadığınız soruyu kesinlikle boş bırakın. Tarih dersinde konuları tekrar tekrar çalışmak çok faydalı değildir. Bol bol soru bankası çözün. KPSS, EKPSS ve öğrenim düzeyi fark etmez, bütün çıkmış soruları çözün.

COĞRAFYA

Beklenenden kolay gelebiliyor, Türkiye Fiziki Coğrafyada göller, ovalar, dağlar ön plana çıkıyor, Nüfus önemli, Ekonomik coğrafyada ürün, maden yerlerini bilmek gerekir. Hiç altyapısı olmayan için zor gelebilir ama sorular o kadar zor değil. Bol soru çözmek bu işin ilacı.

VATANDAŞLIK

Yürütme, Yasama, Yargı konuları iyi bilinmeli. Bazı kıyıda köşede kalmış kavramlar sorulabilir. Onun için bütün alanlarda iyi okuma yapmak ve terminolojiye hâkim olmak gerekir. Bol soru çözmek oldukça faydalı olacaktır. Ama önce kavramları bilmek gerekir.

GÜNCEL BİLGİLER

En dezavantajlı ders olabilir. Siyaset, spor, kültür gibi alanlarda birikim ister. Son sınavda kolay soru soruldu. Zorlanmak istenirse en müsait alan olur. Çoğu kişinin yapamayacağı sorular gelebilir.

ÇALIŞMA RUTİNİ

Bu kişiden kişiye elbette değişecektir. Çalışanlar, anneler için süreç daha zorlayıcı olacaktır. Ama bir gün içinde şunlar yapılabilir:

Paragraf-20 soru

Ana Ders 1

Ana Ders 2

Problem-10 Soru

Soru Bankası soru çözümleri

1 çıkmış sınav (Her gün değil)

HAFTALIK PROGRAM

Pazartesi-Türkçe, Matematik

Salı- Matematik, Tarih

Çarşamba-Tarih, Coğrafya

Perşembe-Coğrafya, Vatandaşlık

Cuma-Vatandaşlık, Türkçe

Cumartesi-Genel toplama, Boş gün

Pazar- 1 Çıkmış Deneme Sınavı

Ek olarak kaynaklar. Piyasadaki Soru Bankaları özellikle Matematik ve Türkçe için çok yetersiz. Genel Kültür soruları çözülebilir ama Matematik dersinde hiç sorulmayacak soru tipleri soru bankalarında var. Deneme sınavları da felaket, gerçek sınavla hiç alakası yok. Boşuna paranızı vermeyin. İnformal yayınları, Yargı gibi yayınların çıkmış sorularını alın. İlk aydan itibaren sadece hafta sonlarında süre tutarak deneme sınavı çözün. Sınav kondisyonunuzu yüksek tutun. Dilbilgisi ve Matematik için çıkmış soruları detaylı inceleyin. Her sınavda çıkan soruları yan yana yazın. Örneğin defterinizde Rasyonel sayılar bölümü açın, son sınavdan başlayarak ilk sınava dek tüm rasyonel sayı sorularını yazın çözün. Ondalık sayılar, üslü sayılar, köklü sayılar ve diğerleri için böyle yapın. Problemler ve geometride de aynı yöntemi uygulayın. Unutmayın 2012, 2014, 2016 soruları son yıllardaki sorulardan farklıdır. Yine de bu sınavların matematik sorularını çözün. Sınavda da uygulayacağınız stratejiyi deneyerek bulun. Genel Yetenek ile mi başlayacaksınız yoksa Genel Kültür'le mi? Süreyi yetiştirebilmek özellikle 60 dk sınav süresi alanlar için zor olabilir. Panik olmamaya çalışın.

Son düzenleme:
Üst Alt