Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2017 OTV duzenlemesinin engellilere etkisi..?

2017 yılı yeni araç ötv uygulaması

Arkadaşlar iyi akşamlar. 2017 yılında araçlardan alına ÖTV oranlarında yeni düzenlemeler yapılacağı Maliye Bakanlığı tarafından açıklandı. Bizi ilgilendiren 1600cc motorlu araçlarla ilgili olarak "1.6 litre ve altı hacimli motorlara yönelik kategori ikiye bölünmüş. 55 bin altı ve 55 bin üstü olarak ÖTV oranları değişmiş. Vergisiz çıplak fiyatı yani matrahı 55 bin TL ve altındakiler için ÖTV yüzde 45’te kalırken, 55 bin TL üstündekiler için ÖTV oranı yüzde 74 çıkarılmış" açıklaması yapıldı. Acaba bu yeni düzenlemede bizler araç alırken 55 bin TL ve altındakiler için ÖTV yüzde 45 olan bölümden mi değerlendirileceğiz? Yoksa bizler için bir yine eskisi gibi sadece 1600cc sınırlaması mı olacak?
Not: ÖTV indirimi ile aldığım aracımın 5. yılı doldu eğer herhangi bir sınırlandırma gelecekse eğer yıl sonu gelmeden yeni araç almayı düşünüyorum. Yardımınızı rica ederim.

muafiyet ile ilgili bir duzenleme yoksa eğer lüks araçta alsak % 74 gider yanı arabanın fiyatı / 1.74 olur
yoksa devlet lüks araç alamazsınız gibi bır kısıt falan koyamaz bence cunku senın kac paran varsa var ama 1.6 motor sınırını tutar gene

gürcan_balcı

Size katılmıyorum ve hatta sizi fazlasıyla iyimser bulduğumu söyleyebilirim. Şu sebeple : "1.6 cc motor hacimli" otolarda ÖTV deki artış beraberinde %74 ve %90 gibi artışları beraberinde getirecektir. Bu bizim bu otoları alırken oldukça yüksek bir ÖTV muafiyetinden faydalanma ve satarken de ( 5 yıl dolduktan sonra) vergilerden dolayı oldukça yüksek fiyatlara satma imkanını doğurur. 100 bin TL ve üzerinde 1.6 cc motor hacmi olan araçlarda ÖTV yi % 90 a yükseltmeyi düşünüyorlar. Bu derece haksız kazanç elde etmeye maliye uzmanları izin vermez. Dolayısıyla engelli bireylerin araç alımındaki şartları mutlaka değiştireceklerdir.

Umarım siz haklı çıkarsınız ama hiç sanmıyorum. Mutlaka bir düzenleme gelecektir..

SON UYARI : YENİ ARAÇ ALACAKLAR OCAK 2017 YE KADAR MUTLAKA ALSINLAR..MÜMKÜNSE 100 BİN TL ÜZERİ 1.6 CC ARAÇ ALSINLAR...

O değil bazı haber kanallarında ötv indirimi geliyor, fiyatlar düşecek gibi haberler yapıldı.
Bu kadar kolay yalan nasıl söylenebiliyor anlamıyorum.

Şu an kesin bi şey yok ama arkadaşların dediği gibi değişiklik bu şekilde olursa bize en düşük halini verirler 1,6 ve 55 bin TL altı diye.
Şimdi birileri çıkıp neyine yetmiyor demesin, her seferinde hakkımız gasp ediliyor sesimi duyan yok malasef.

Arkadaşlar az önce Gelir İdaresi Başkanlığı nin 444 0 189 nolu telefonunu aradım ve durumu onlara sordum.onlarında hiçbir bilgisi yokmuş.daha bir tebliğ falan yayınlanmamış.ama bugün bloomberght de bu konu hakkında maliye bakanının açıklaması olduğu söylendi.gib çalışanlarının bile haberi yoksa artık biz neyleyelim anladığım kadarı ile bu bilgi sadece maliye bakanında mevcut :) bence tam anlamıyla 31 aralıkta açıklanır ve 1 ocakta devreye girer ve bizde birkez daha isyanları oynarız :)

Bu Ötv muhabbetinden sonra kalkıpta engelliler ÖTV indiriminden faydalanırken liste fiyatı 55.001 TL ve üzeri araçları alırken ÖTV indiriminden faydalanamaz diye bir kanun çıkarsa hiç şaşırmam.

Arkadaşlar biraz empati yapalım mı ?

Tamam, bizler zar zor, gak guk diye diye bir şekilde ÖTV indiriminden faydalanıyoruz ve bunu bir kenara bırakalım.

Net liste fiyatı 55.000 tl ve 55.001 tl olan araçlara bir bakalım. 55.000 TL olan araçlar genelde orta alt kesim araçlardır. Bir diğer deyiş ile firmaların aslında ucuza maal edip uygun fiyata piyasaya sürdükleri sözüm ona daha çok şirket aracı olarak satılan araçlardır.

Net liste fiyatı 55.000 TL olan bir araca en ufak opsiyon eklemesinde aracın net liste fiyatı en düşün 57.000 - 58.000 Tl bandına gelecektir ve buda %45 ÖTV'ye haiz bir araba almak isteyenin alacağı aracın en düşün ( baz model ) modelini almaya mecbur bırakacaktır.

Şuna iyi karar verilmesi lazım, 55.000 TL net liste fiyatlı araç lüks değil, 55.001 TL net liste fiyatlı araç Lüks müdür ? yani şöyle ambiyane tabir ile örneklemek gerekirse donanımlı bir pakete sahip Focus lüks müdür ? bunun yanında mercedes ve bmw'ler varken üstelik ?

Lüks kavramını iyi bilmemiz gerekiyor. Bundan 1 sene önce diyanet bakanlığının veya diğer bakanlıkların kullandığı son model S Class Mercedesler " Çerez parası ile alındı " diye nitelenirken hiçde pahalı olmadıkları ve lüks sayılmadığına dair vurgu yapılırken bugün 55.001 TL lik bir rakam nasıl lüks'e giriyor ?

Bir arkadaşımız yorumunda demiş, Otomobil piyasası zaten çok pahalı ve pahalı olduğu kadar durgun bir piyasa iken bu kanun ile birlikte hepten durulacak. Zengin dünde zengin di bugünde zengin yarında zengin, alacak olan zengin adam alır. Ama heveslenip it gibi çalışan parasını biriktiren biri, sadece birileri 55.001 TL için lüks dedi diye hayalini kurduğu orta üst segment aracına kavuşamayacak.

Yazıldıkca yazılabilir otomobil ve akaryakıt'da uygulanan vergiler üzerine ama dağıtıp uzatmayalım fazla.

Kısaca bu vergi kanunu ile bir nevi otomotiv sektörü dibi görebilir ve bu çok sayıda kişinin işinden olması anlamına geliyor. Bu kanun yasallaşmadan gereken aksyonu yapmak ve karşı çıkmak gerekiyor bence.

tek ıstegım bıze bır kısıt getirmesinler de ne yaparlarsa yapsınlar zaten % 45 ötv yi bile dolaylı yoldan % 32 sini falan almıyor %45 in tamamı düşmüyor malesef

insanların hayalleriyle oyanamazlar inşallah ama taslak tasarı teklifte neyse bunda muafiyet ile ilgili bir hüküm hiç bi yerde görmedim yani ama olmayacağı anlamına gelmez tabi

hayırlısı diyelim

Yeni Ötv Düzenlemesinin engellilere etkisi olur mu?

Herkesden düşüncelerini bekliyorum sizce bizi etkiler mi araç alımında özellikle oturan Boğa sizden de yorum bekliyorum

@OturanBoğa @Ceylinfatih44 Şöyle bir haber buldum.

[FONT=Arial]2017 ÖTV ZAM DÜZENLEMESİ BEKLENTİSİ

[/FONT]

[FONT=Arial][FONT='inherit']Hükümetin 2017'nin Ocak ayında geçerli olacak şekilde ÖTV oranlarını yeniden düzenlemesi bekleniyor.

Uzunca bir süredir konuşulan lüks otodan daha yüksek ÖTV alınması amacıyla yapılacak düzenleme belirginleşiyor. Yeni listede net fiyatı 55 bin TL'nin altında olan araçlardaki ötv oranı yüzde 45 olarak kalmaya devam ederken, net fiyatı yani yaklaşık satış fiyatı 95 bin TL'nin üzerinde olan araçların ötv oranı yüzde 74'e çıkıyor. Bu da güncel oranlara göre 95 bin TL'lik bir etikete sahip olan aracın fiyatını yaklaşık 114 bin TL'ye çıkmasına yani yaklaşık yüzde 20 zamlanması tekabul ediyor.

motor hacmi 1.6 lt. altında net fiyatı 55 bin TL altında ise ötv %45
motor hacmi 1.6 lt. altında net fiyatı 55 bin TL üzerinde ise ötv %74

Motor hacmi 1.6 litre ile 2.0 litre arasında olan araçlarda ise net fiyatı 160 bin TL'nin altında olan araçların ÖTV oranı yüzde 90 olarak devam ederken, net fiyatı 160 bin TL'nin yani yaklaşık satış fiyatı 358 bin TL''nin üzerindeki modellerde ise ÖTV oranı artık yüzde 120 olacak. Bu da yaklaşık yüzde 16'lık bir artışa isabet edecek. Yani mevcut halde 358 bin TL'ye alınabilecek bir araç yeni ÖTV düzenlemesi ile artık yaklaşık 415 bin TL'ye alınabilecek.

motor hacmi 1.6 lt. - 2.0lt. arasında net fiyatı 160 bin TL altında ise ötv %90
motor hacmi 1.6 lt. - 2.0 lt. arasında net fiyatı 160 bin TL üzerinde ise ötv %120

Motor hacmi 2.0 litrenin üzerinde olan araçlarda yeni düzenlemeden nasibini alacak. Net fiyatı 200 bin TL yani yaklaşık satış fiyatı 578 bin TL'nin üzerinde olan modellerin ÖTV oranı yüzde 145 'ten yüzde 168'e çıkacak. Yani 578 bin TL'lik bir araç artık 632 bin TL'ye alınabilecek. Buradaki artış ise yüzde 9 civarında olacak.

motor hacmi 2.0 lt. üzerinde net fiyatı 200 bin TL altında ise ötv %145
motor hacmi 2.0 lt. üzerinde net fiyatı 200 bin TL üzerinde ise ötv%168

Hafif ticari araçlarda da yeni ÖTV düzenlemesi bekleniyor. Buna göre yüzde 15 olan ÖTV yeni düzenleme ile yüzde 20'ye çıkacak. Bu da hafif ticari fiyatlarında yüzde 6'ya yaklaşan bir artışa işaret ediyor.

tüm hafif ticari araçlarda ötv oranı %5 daha zamlanarak yüzdek 15'ten yüzde 20'ye çıkıyor.

[/FONT]
[/FONT]
[FONT=&quot]Motorlu taşıtlarda yeni 2017 ÖTV tasarısı TBMM'de kabul edildi.

[/FONT]
[FONT=&quot]Motorlu taşıtların ÖTV oranlarını çeşitli kriterlere göre yeniden belirlemeye yönelik, Bakanlar Kuruluna yetki verilmesi, alacakların yapılandırılmasında başvuru süresinin uzatılması düzenlemelerini de içeren "Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı", TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanunla, Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli (Il) sayılı listede yer alan mallar için; mevcut oran değişikliklerine ilişkin yetki sınırları içinde kalmak şartıyla, özel tüketim vergisi matrahını esas alarak fiyat grupları oluşturmaya, bu fiyat grupları ve malların cinsi, sınıfı, üst yapı gövde tanımı, emisyon türü ve değeri istiap haddi ile yolcu ve yük taşıma kapasitesi itibarıyla farklı oranlar belirleyebilme; uygulanmakta olan oranları EURO normlarını sağlayan katalitik konvertör sistemi ile teçhiz edilmiş taşıtlarda yarısına kadar indirme ve kanuni oranına kadar çıkarma hususunda Bakanlar Kuruluna yetki veriliyor.[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]Böylece, bir aracın vergilendirilmesinde sistem değişikliğine gidilerek, vergileme ölçütleri genişletiliyor. Otomobillerin ÖTV oranları, sadece motor silindir hacmine ve yaşına göre değil; satış fiyatına, tipine, sınıfına, taşıma kapasitesine, cinsine, emisyonuna, kasa yapısına göre ayrı ayrı belirlenebilecek. Düzenlemeyle, bu konuları belirlemede Bakanlar Kuruluna yetki verilecek.[/FONT]

kimse bişe bilmiyor forumda konuşulanlara pek itibar etmeminizi öneririm en kötü lüks araç alamazsınız der muafiyet kalkmaz

:cool: Gürcan sen bu adamları daha tanımıyorsun.. Ama zamanla tanıyacaksın..

bugün sözcüde okuduğum yazı aynen şöyle:
Buna göre, araçların ÖTV oranlarını sadece motor hacmine göre değil, aynı zamanda satış fiyatına, tipine, sınıfına, kapasitesine, cinsine, kasa yapısına göre ayrı ayrı belirleyebilecek. Böylece örneğin her ikisi de 1600cc olmasına rağmen vergisiz fiyatı 20 bin lira olan otomobille 100 bin lirayı aşan otomobilden farklı oranlarda ÖTV tahsil edilebilecek. Bu iki araçtan birine yüzde 45 diğerine yüzde 90 ÖTV uygulanabilecek. demiş gazete yani 20000 altında vergi yok vergisiz bedeli 100000 tl üzerine %90 gibi bir durum söz konusu yani buda der ki 99%45+%18= buda derki hala 161000 tl lik arabalara kadar ötv indirimi alınabilecek buda 110000 tl gibi bir bedel yazıyor buda haberin linki Otomobilde ÖTV sistemi silbaştan ? Sözcü Gazetesi
ya zaten engelliler için ötv düzenlemesinde 1,6 motorlar için ötvden muaftır yazmıyormu yani yine muaf olarak yazarsa bu uygulama bize zarar vermeyebilir ama hükümetin engelli oranlarını aşşağı çektiği düşünülürse bizimde yağımızı çıkarırlar.

Engelliler ötv etkilenirse tabiki kötü, düzenleme inşallah bizi kapsamaz 55 bin üzeri vergi yükselir diye söylenti var. Fakat engellilerin çoğu otomatik vites almak mecburiyetinde, en azından 70 bin limiti olmalı engellilerde.

beterin beteri ve daha beteri gelecek.

Son düzenleme:
Arkadaşlar ben hükümetimize güveniyorum. İnanın bu yasadan karlı çıkacağız. En kötüsü Bizim sadece motor hacmine değişiklik yaparlar oda dizel otomatik değilde Benzinli otomatik alırız. 1,4 bir sürü araba var

ozaman bana 1.4 tfsi audi a4 un yolu acılır :)

yane hukumet hıc ellemezse gene 1.6 deyip luks arac almamıza da ızın verırse super olur yanı 1.6 dusuk marka da alsan lux markada alsan muafsın kardeşim desin çok güzel olur neden olmasın kı yani merak etmeyın o luks araclar gene catır catır satacak bizim gibi engellilerden kestıgı ötv den bıse olmaz onun ıcın bırsey olacagına ınanmıyorum olumsuz dusunmeyın

Büyük ihtimalle motor hacmi ile ilgili kısıtlama kaldırılarak bir çok araç için %45 e kadar olan ÖTV den muaf olup verginin kalan kısmı ödenmesi şeklinde revize edilebilir... Mantıklı'da olur...

net kardeşim. sen raporunla, 55000 net fiyatına kadar araba alırsın. motor hacmi, ister 1.2 ister 1.6 olsun. burda kıstas fiyat. özür oran muafiyeti ne kadara kadar etkili. cevap yüzde 45. peki yeni düzenlemede hangi araçlar bu orana tabi 55bin fiyata kadar olanlar. engelli hakları yönünden kalem bile oynatmalarına gerek yok. 55bin e kadar olan aracı al diyor sana. önü sonu bu. acı gerçekler...
kanıksanır, alışılır gider. mesela şunu sorgulayan var mı. bugüne kadar. niçin 1.6 hacme kadar muafız üstüne değil diye. çünkü bir sınır getirilmiş. mantıklı mantıksız kanıksanmış kabul edilmiş. şimdi de fiyat belirleyici oluyor. 55000 üstü araçları raporu olanlar , bu düzenlemeden sonra unutsa iyi olur.

benim merakım da şu: bilen varsa aydınlatırsa sevinirim. bu kapsam daraltıla daraltıla iş oyuncak arabaya kadar indirgenecek o kesin de :)
ötv muafiyeti değil, ötv indirim hakkında.
h sınıfı ehliyet kalktı ve 2017 yılı sonunda iyice kaldırılacak diye okudum.
benim ortopedik engelim yok. benim durumumda olanlar için soruorum.
rapor oranımız da yüzde 90 üzeri değil.
bizde muafiyet yok biliyorum. peki indirim var mı?. sanırım önceden varmış. bu da mı kaldırılıp yok edilmiş haklardan

engelli bir vekilin çıkıp, çırpınıp, zamanında lokman ayva nın yaptığı gibi, mecliste gündem oluşturup, hak talep etmesi lazım ki , bi şeyler olsun diye düşünüyorum.
peki siz. benim yazdığım ikinci konu hakkında ne düşünüyorsunuz. bilginiz var mı?, yani engel oranı yüzde 90 ın altında olup. muafiyetten değil de. ötv indiriminden faydalanan var mı?

Bence %40 raporu olan her engelliye indirim olmalıdır. Sonuçta engellilerin yaşamını kolaylaştırır. H sınıfı ya da engelli ehliyeti şartı çok saçma. İçine trafik ve emniyetin bulaştığı tüm işlerde insanlar mağdur oluyor.
Ayrıca benzinli otomatik diyen arkadaş benzine hangi bütçe dayanır. Dizelden benzinliye geçip de hükümet iyi iş yapıyor demek de ne oluyor. Ben de engelliyim ama B sınıfı olduğu için fiyatlardan dolayı bizler de mağdur oluyoruz.

beyoglubeyy

gelecek vergi kanunun yane tebliğ gibi birşey bu ötv 2. sayılı genel tebliğin içine eklencek yanlış bilmiyorsam ..
ve gelecek düzenlemenin muafiyetle falan ilgiside yok sadece adamlar lüks araçlar 1.0 motorada sahip olsa vergi zammını yicek diyor 1.6 olması da şart değil

hayır böyle birşey yok % 90 ve üzeri olan kendisi kullanmaz ve varisleri alır ortopedik olması şart değildir .
% 90 altında olan ların ise bizzat kullanmak şartıyla kendisi alabilir ortopedik olmalıdır birde engeli 3. derece akrabalara kadar da kullanabilir artık

engelli oranlarını düşüren bu hükümet değilmi kardeşim benim şu anda %40 rapor almam lazımdı ama şimdi 15 veriliyor ve hala hükümete güveniyorsunuz öylemi. sınava girersin sorular birine servis edilmiş, mülakata girersin zaten kendi adamlarını seçmişler, birde keşke bütün engelliler mongol olsa diye bir zihniyetleri yokmu. yani bizi zaten yük olarak görüyorlar siz gerçekten güveniyorsunuz öylemi. engelli olarak bile değil geçen seneki araba fiyatlarına bakın şimdiki fiyatlara bakın ne kadar zam gelmiş. yetmedi birde ötv mevzuatını değiştiriyorlar ve hala güveniyorsunuz. 12 sene teröristlere operasyon yaptırmayan milliyetciliği ayaklar altına almaktan gurur duyan Türkiyeyi resmen hoca efendimiz dedikleri bir adama peşkeş çekip menfaat çakışması yaşayınca tu kaka çeken, iktidara geldiklerinden beri kandırılmadık kimse bırakmayan ve daha birbirlerine kendileri güvenmezken siz güveniyorsunuz öylemi. Güvenmeye devam edin ne diyeyim.

@murat220
h sınıfı ehliyet için %40 şartı yok ortopedik rahatsızlıklarda duruma göre %5 bile yetiyor deniyor yani durum şu sağ el baş parmakta sıkıntı olsun alınıyor. benzin konusunda bende rahatsızım bu hükümet varil fiyatı 200 dolarken 4,70 lere çıkardı ve varil fiyatlarını gösterdi fakat sonra varil fiyatı 47 dolara düştü indirim olmadı normalde bu mantıkla yine 1,50 yada 1,70 falan olması gerekirdi ama olmadı zırt dediler pırt dediler geri çekmediler ama şu anda act motorlar var yada 1 motorlar çıktı onlar la benzinli alınır diyorum.

Herkese merhaba bence yeni ötv yasası düzenlemesi ötv indirimli araç alımını etkilemez..çünkü sağlık raporu yüzde doksan ve üzeri olanlarda 1600 cc geçmeyen araçlar için ötv istisnası var..1600 cc geçmeyen araçlarda ötv oranı ister yüzde 45 ister 75 olsun farketmeyecektir..tabi eğer kanunda düzenleme yapılıp engelli araçlarınada bir kıstas getirilse o zaman mecburen 55.000 tl sınırına takılıp kalırız..şuan için sadece 1600 cc geçmeme şartı var

birleşik bir hüküm o canım kardeşim. iki kıstas var. 1.6 yı geçmeyecek neden deniyor?. çünkü 1.6 ya kadar olanlar yüzde 45 e tabi olduğu için.pekiiiiiii, şimdi yüzde 45 e hangi araçlar tabi?. cevap . fiyatı 55 bin i geçmeyenler. motor şartı olmazsa olmaz şartmış gibi yazıp durmayın lütfen. burda esas olan, vergi dilimine, yani yüzde 45 lik ötv ye hangi araçlar giriyor, orası mühim.
sizi de gayet iyi anlıyorum. ilk duyduğum gün ben de kabullenmek istemedim :)
ertesi gün fikre alıştım.
eh, sizinki biraz zaman alıyor demek ki :)

örneği devam ettirelim. olur ya, siz özendiniz. bütçeniz de uygun. motor hacmi 1.6 , ancak çıplak fiyatı 160 bin tl nin üzerinde bir araç buldunuz. o araçta ötv almış başını gitmiş. yüzde yüzaltmışsekiz olmuş. devlet. heeeeeeeee, güzel kardeşim, 1.6 araç bulmuş kendine deyip, yüzde yüzaltmışsekiz ötv sinden vaz geçecek mi sanıyorsunuz?
yurt dışından mı yazıyorsunuz yoksa ? :)

çıkardığım sonuç, yurtdışında yaşıyorsunuz herhalde. türkiye gerçeklerine az uzak kalmışsınız. :)
gürcan_balcı teşekkürler cvp için. ben okudum bununla ilgili birşey. ancak o geçmişte kalan bir hüküm mü?
dielim kişi ortopedik engelli değil. h sınıfı ehliyeti yok almaya haiz değil.
özür oranı yüzde 90 değil.
normal başka tür engelli. diyelim yüzde 60 oranda.
ötv sıfır olmuyormuş da,
ötv de kısmi indirim oluyormuş diye.
hikaye mi bu da :)

Gerçekten utanç verici yeni bir durumla , uygulamayla karşı karşıyayız. Ben kararımı verdim kimseyle muhatap olmadan uğraşmadan gideceğim Gürcistan'a Türkiye'de hayal bile edemediğiniz,istediğim,beğendiğim arabaya türkiye'deki fiyatın 3/1 fiyatına binip geleceğim ne formalite ne bürokrasi .......

teo planın detaylarını az açık yazarmısın. biz de istifade edelim. cidden. aklınızdaki nedir?

beyoglubeyy

aynen bu şekilde şimdi bu konuda herkes haklı olabilir ama getirilen bir kısıt ve kıstas yok cunku muafiyet ve istisnalar ayrı bır konu ama ne olacağı gene belli olmaz..

gürcan_balcı , şu yazımın sonunda hani benim sorduğum soru var ya. muafiyet değil de. indirim mevzusu. o konuda eminsin değil mi?.
onunla ilgili, elinde güncel bilgi içeren bir link var mı?. okusam ben de. teşekkürler

Üst Alt