muratoto
Mesajınıza baktım.Haklı olduğumu söylemişsiniz.Ama benim yazımın ana fikri, seyyanen zammın uygulandığı ancak bizim uzman olmadığımızdan bunu anlamamızın zor olduğuydu
İnternet ağzına kadar seyyanen zammın uygulandığını gösteren yazılarla dolu.Devlette kanun ve ek madde ile böyle bir uygulama olduğunu belirtmiş zaten.
Siz maaş hesaplama sitelerinde maaşınızı hiç hesaplattınız mı acaba? Oradan seyyanen zam öncesi durum ve eklenen seyyanen zamla maaşınızın geldiği durumu görerek belki ek bir fikir edinebilirdiniz? Sizin durumda maaşınız aşırı düşük olduğundan belki tam hissetmiyorsunuz.Ancak 2016 başında değil de şimdi emeklilik başvurusu yapsaydınız, bu sefer 800 tl civarı emekli maaşı alabileceğinizi de düşünün.
Ben 18.08.16'da SGK'ya emeklilik için başvurdum.Aşağıdaki linke bakarsanız benim maaş hesabımı kuruş farkla ( bana bağlanan 2710,82 TL idi.Program bunu 2710,71 TL olarak hesapladı ) bilen sitedeki excel dosyasının detayında, seyyanen zammın hesaba nasıl sokulduğunu göreceksiniz.Benim yazımda bahsettiğim boyut bu.Bu sitelerde hesaplama programları yapanlar, devletin maaş hesaplama formülasyonunu bu tip programlara uyarlayarak, alınacak maaşları doğru şekilde hesaplayan programlar geliştirmişler.
Kendimiz maaşımızı hesaplayamadığımıza göre, ben şahsen bizler için uğraşıp bu programlar vasıtasıyla maaş hesaplamaları yapan arkadaşların datalarına güveniyorum.Onlar sayesinde ekim ayı başlarında bile ne kadar emekli maaşımın olacağını gördüm.
Bütün bu yazdıklarımın da daha önceki mesajımla çeliştiğini düşünmüyorum.Şu anda bile acaba bu emekli maaşı devletçe hatasız hesaplandı mı hesaplanmadı mı diye düşünmüyor değilim
Ancak birbirinden bağımsız iki kaynakça yapılan hesaplamada ( devlet ve özel olarak program yazan arkadaş ) neredeyse aynı çıkan sonuç, bir şekilde o kadarda kafaya takmamam gerektiğini söylüyor bana.
Bu link bahsettiğim benim maaş hesabımı yapan excel programının maaş sonuç bölümünden ekran görüntüsü.100 TL seyyanen zam 2016 başı hesap satırında görünüyor.
Screenshot by Lightshot
Bu da yukarıda görünen ekran resmindeki excel dosyasını indirebileceğiniz site.SSK 4a bilgilerinizi manual olarak programa girerek seyyanen zam boyutunun maaşınıza nasıl uygulandığını görmeniz mümkün.SSK emeklilik başvuru tarihinizi 2016 ve 2017 olarak iki versiyonda girip aradaki farkı görürseniz sanıyorum kafada soru işareti kalmayacak.
?SGK Emekli Maaş Hesaplaması - Ana Sayfa