@
dexter
Benim bu konu altındaki mesajlarım genelde 2016 yılı aralık ayı içinde emeklilik başvurusu yapma hakkı olanlar emekli maaşları 2017 başından itibaren bağlanmasına rağmen 2016'daki haklarını alabiliyorlar mı diye soran diğer arkadaşların sorularıyla ilgiliydi.
Ancak sizdeki özel durum nedeniyle sonuç genelden farklı olabilir:
1-18 yaşa takıldığınızdan, normalde prim gün sayısı yıl vs dolmasına rağmen başlangıçtan bu yana 18 yıl ancak 30.12.16'da doluyor.Bu durumda o günün bittiği tarihin geçerli olup, 31.12.16 ve sonrasında yapılacak emeklilik başvurusunun tarih olarak geçerli olma ihtimali büyük.Çünkü mantıken tahsis talep anında emekli olma şartlarını her yönden doldurma zorunluluğunun olması gerek.31.12.16'da tatil olduğundan emeklilik başvurunuzun 02.01.17 ptesi gününden önce kabul edilmeme ihtimali büyük.
2-SGK'ya emeklilik başvurusu yaptığınızda, tahsis talep formunu doldururken çalışmıyor olmanız şartı gibi bir şart var diye biliyorum.Çünkü memur işlemi başlatmadan soruyor zaten bir işte çalışıyor musunuz diye.Hatta ne zaman ayrıldınız diye tam tarih soruyor.Ekrandan bir kontrol yapıyor da olabilir.Yanlış beyan halinde ileride sıkıntı olacaktır.Sizin 30.12.16 itibarı ile ikramiye dolayısıyla işyerinizle ilişkinizi kesmeyecek olmanızdan yola çıkarak burada da sorun olacağı görülüyor.Emekli olabilir diye kağıt alıp işyerine götürmekle emeklilik başvurusu farklı şeyler olduğundan, emeklilik başvurusu sırasında işsiz olmanız gerekiyor.
3-Son olarak...
Seyyanen zam olayının maaşlara nasıl yedirildiğine rağmen çok net bir bilgi yok.Yani uzman görüşleriyle maaşımıza birşeylerin yedirildiğini umuyor bu söylemi yiyoruz

Yani elle tutulur devletçe beyan edilen e-devlette falan gördüğümüz maaşınız x bunun üzerine 100 tl seyyanen zam ile maaşınız şu diye birşey yok.Dolayısıyla iki maaş ikramiye seyyanen zamma göre avantajlı olabilir.Tekrar diyorum.Eğer bu seyyanen zam hayatımızın geri kalanında her ay alacağımız birşey olsa önemli ama ben bu rakamı zaten hissedemediğimizden arada kaynayıp gideceğini düşünüyorum.Zaten diğer iki maddede yazdıklarımda geçerlilik payı varsa emekliliğinizin 2017'ye sarkması kaçınılmaz gibi.
Yine de bağlı bulunduğunuz SGK ya atlayın gidin konuşun.Ne nedir tam öğrenin.Kafanızda soru işareti kalmasın.Burada yardım etmeye çalışanlar bir yere kadar yardım edebilirler.Gerçek SGK binasından girdiğinizde karşınıza çıkacak.