Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2016'da emeklilik daha mı avantajlı olacak?

Konular
7
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaş lar benim bir sorum olacak ben 3 derece engel ile şuan emekliliği hak ettim.6.500 günüm var 400 bini gecik matrah. Biraz daha devam edip maaşım yükselsin istiyorum ama kafam karışık. sadece 2016 emekli olanlara 100 tl seyyanen ödenen fark varmış. ne kadar doğru bu emekli olup bu parayı alan var mı?
mustafa kahveci

Emeklilik için 2017'yi bekleyeyim mi?

herkese mrblar ALLAHİN iziniyle 30.12.2016 emeklı olcam sorum şu bu ayın 30 cumaya denk gelıyor ben 30 cuma gunu sgk emeklılık dılekçemi verip emeklı olabılır yazısını çaliştıgım şırkete 02.01.2017 pazartesi gunu verebılırmıyım yada salı günü

ayın 30da çıkşimi verip 1 yıllık çift maaş ıkramıyemı yakmak istemıyorum

2cısı .2016 yılın emeklılere olan seyane zamından yararlanmak istıyorum

sızlerce ne yapmam gerekıyor

umarım yardımcı olursunuz

Seyyanen zam 2017 de emekli olacakların maaşlarına da yansıtılmış durumda.
2017 de zamlı maaş alacaksınız.
Bu konuda herhangi bir tereddüt oluşmasın.
Ayrıca emeklilik müracaatı için çalışmıyor olmanız gerekir.Yani müracaatınızdan önce işyerinizden çıkış almanız gerekmektedir.

2016 dan itibaren,tüm ödenen ve gelecekte ödenecek maaşlar seyyanen zam dahil edilerek hesaplanıyor.

Bende başka bi yerde okumuştum.
Bende yanılıyor olabilirim.
Bi araştırayım bu konuyu.

seyyanen zamdan 2016 yılında emekli olanlar yararlanacak olup 2017 yılında emekli olacaklar yararlanamayacak maalesef. bence 31.12.2016 da işten çıkışınızı yaptırıp aynı gün e devlet üzerinden tahsis talep formunu doldurun sonra da 02.01.2017 de sgk müdürlüğüne elden verirsiniz vergi indirim yazısı ile beraber. vermenize de gerek yok aslında ama bazen atlayabiliyorlar vergi indirimi olduğunu.

2016 yılının zamlarından faydalanabilmek için emeklilik başvurusu ne zamana kadar yapılabilir?

Biraz düşününce insanın aklına şu geliyor,
2017 den itibaren bağlanan maaşlar seyyanen zamdan yararlanmayacak ise sizin için vakit geçmiş demektir.
Siz bu ay sonuda başvursanız maaşınız 01.01.2017 itibaren hesaplanmaya başlayacak.

her yıl yapılan zamlarda en düşük emekli maaşı şu şu oldu diye hesaplama ve bilgilendirme yapılıyor katsayılar ve zamlar taban maaşa yansıyordur sanıyorum.. seyanen zamla 2016 da emekli olup 1700 alan 2017 de 1600 maaşın bağlanacağını sanmam..

BuTcHeR

Konuyla igili nette her kafadan bir ses çıkıyor gibi.Ancak birkaç siteyi inceledikten sonra benim anladığım 2017 yılında ( devletçe ek bir açıklama olmadığı taktirde ) seyyanen zam uygulaması yok gibi.

Aşağıdaki linkteki yazı bu konu hakkında düzgün sayılabilecek bir açıklama yapmış.Başka sitelerde de benzer içerikler gördüm.Yalnız dikkat edersen şu anda başvuracak olanlar 01/2017'den itibaren maaş alacakları halde ısrarla 2016 zamlarından yararlanabilmemiz için süreyi kaçırmadan yılsonundan önce başvurun diyorlar.Bunlara göre o konuda bir şüphe yok.

Benim buradan çıkardığım sonuç maaşın hesaplanmasında tahsis talep tarihi geçerli oluyor.Maaşı 01/2017'den itibaren almaya başlayanların emekliliğe başvuru tarihleri 2016 içindeyse demek ki 2016 şartlarına göre hesapları yapılıyor.Maaşın işlemeye başlaması değil ama hesaplanması tahsis talep anına göre oluyor gibi.
chelıx

100 tl seyyanen zamlar sabit bir katsayı gibi maaş hesabına baz bir hale getirilse mutlaka birilerinin haberi olurdu.Gerek link verdiğim site gerekse benzeri birçok sitede gördüğüm kadarıyla hemen herkes ısrarla 2017'de seyyanen zam yok diyorlar.

Şu anki ekonımik durumu da gözönüne aldığımda, bende devlet 2017 yılı için böyle bir ek maliyetten kaçınacak diye düşünüyorum.Bence de yeni emeklilere haksızlık olacak.Ama öyle haksızlıklara alışıyoruz ki bunu da biraz mırıldanıp unuturuz:)
Emeklilik olayını asıl batıran konu 2008 sonrası SSK primlerinin emekliliğe katkısı için getirilen %30 aylık bağlama oranıdır.Başımıza düşük maaşlarla ilgili gelen hemen herşeyin asıl sorumlusu maalesef o oran.Onu da herkes doğal birşeymiş gibi kabullenmiş durumda.

Emeklilik Dilekçemi 2017 Yılbaşından Öncemi Vermeliyim Sonra mı? | SGK, SSK, EMEKLİ SANDIĞI, BAĞ-KUR VE ÇALIŞMA HAYATI İLE İLGİLİ GÜNCEL BİLGİLER

masterzek alo170 aradım ordaki memur 2016 yılı emeklisi olamazsın dedi bugün itibariyle başvursan bile kesin bilgi nasıl edinebiliriz? tşkler

YASİN41

Nasıl bir kesin bilgi istemektesiniz?

Yönetmelik çok açık ve net. Emeklilik başvurularında işlemler bir sonraki ayın ilk gününde başlar. Yani siz bugün bile başvursanız 01/01/2017 de işleme alınıcak.

YASİN41
Emekliliğe bu gün müracat etseniz bile 1 ocak 2017 den itibaren geçerli olacak,emeklilik başvurusunda başvuruyu yaptığınız aydan sonraki gelen ayın 1 den maaş başlar,sizin 2016 emeklisiolabilmeniz için başvuruyu 30 kasıma kadar yapmış olmanız gerekirdi.şimdi başvurunuzu yaparsanız 1 ocaktan itibaren emeklisiniz ocakta başvurursanız 1 şubattan itibaren emeklisiniz

emeklilik içn başvuru tarihimi baz alınıyor? maaş bağlanma ayımı ?

YASİN41

Emeklilik için başvurduğunuz tarihten sonraki ilk ayın 1. Gününden işlemleriniz başlar. Bugün başvursanız 01/01/2017 işlemler başlar 15/03/2017 bağlandığını farz edelim. 01/01/2017'den itibaren birikmiş maaşınız + almanız gerek emekli maaşınız ödenir.

Ümit Kurtuluş
yasin41
tarboy
BuTcHeR
OturanBoğa

Bu konuda benim 1.sayfadaki mesajıma baktıysanız, orada birşey anlatıp konuyla illgili bir link paylaştım.

Şu anda yani Aralık/16'da kim emeklilik için başvurursa başvursun maaşın 01.01.2017'den itibaren birikmeye başladığına dair bir belirsizlik yok .O kesin.Bu zaten kanun yönetmelik gereği net bir durum.

Ancak emeklilik için hangi yılın şartları geçerli olacak konusunda bir belirsizlik var.İnternetten gördüğüm anladığım, tahsis talep tarihi denen boyutta maaşın 01.01.2017'de başlaması gibi bir netlik yok.Bende sizler gibi 2016 şartlarından yararlanabilmek için 30.11.2016'ya kadar emeklilik başvurusunda bulunulmalı diye düşünüyor hatta eski mesajlarımda böyle yazıyordum ancak konu hakkında internette biraz araştırma yapınca garip bir durumla karşılaştım.Herkes yanlış biliyor da olabilir ancak birçok sitede aşağıdaki linkteki içerik var.Durumun öyle olmadığını söylüyorlar.

Emeklilik Dilekçemi 2017 Yılbaşından Öncemi Vermeliyim Sonra mı? | SGK, SSK, EMEKLİ SANDIĞI, BAĞ-KUR VE ÇALIŞMA HAYATI İLE İLGİLİ GÜNCEL BİLGİLER

Bu linkte anlatılan mantık ilginç.Bana da olabilirliği var gibi geliyor.Çünkü maaşın bağlanması 01.01.2017 olarak kesin bilgi de olsa maaşın hesabının emeklilik için başvurulan yani tahsis talep evrağının tarihi olma ihtimali bence de ciddi var ve mantıklı.

Eğer böyleyse 30.12.2016 cuma günü emeklilik için başvuranlar bile 2016 zamları ve seyyanen zamdan yararlanma hakkına kavuşacak demektir.

Ve yine bu konuya bağlı olarak internette ısrarla vurgulanan şey 2017'de seyyanen zam kesin olmayacak deniyor. Hükümetten "2017 yılı içinde seyyanen zammı uygulamaya karar verdik" gibi bir açıklama gelmedikçe bence de 2017'de seyyanen zam olmayacak.

Arkadaşlar bu yıl en düşük emekli maaşı 1100 tl olduğunu farz edelim aralık ayına kadar ,ocakta en düşük emekli maaşı 2017 ocakta herhalde 1000 tl olmaz bu 100 tl düşmeyi kimse açıklayamaz

çoban1966

Bunu açıklamaya zahmet bile edeceklerini sanmam.Yani bir sıkıntı hissetmezler:)

Şu anda emekli oluyoruz olmaktayız.Bende 2016'da emekli olanlardanım.Maaşımın içine 100 tl seyyanen zam gerçekten eklenmiş mi? Buna emin değilim ki? Buralarda neredeyse kimse SGK hesap uzmanı değil ve emekli maaş hesapları birçok değişkenin rakamın işin içine girdiği bir bilinmez zaten.Ben emekli maaşımın düzgün hesaplanıp hesaplanmadığını, hakkımın bir şekilde yenip yenmediğini bilemiyorum ki 100 tl seyyanen zam eklenmiş mi onu anlayayım? Bu sitedekilerin hatta Türkiyedeki emekli olmakta olan insanımızın %999'unun da bilmesi zor değil imkansız gibi birşey. Dolayısıyla zaten bir bilinmezlik var.

Ancak hepimizin uzman haline geldiğimizi ve bunu algılayacak seviyeye geldiğimizi düşünelim.Adamlar "seyyanen zam bir hak değildir, o yıl durum onu gerektiriyordu verildi.Gerçek almanız gereken emekli maaşlarını almaya zaten devam ediyorsunuz bir hak kaybınız yok" deyip geçeceklerdir.

Umarım bir mucize olur ve 100 tl seyyanen zammı artık kalıcı hale getirecek şekilde, maaş hesaplarında ek katsayı gibi rakam yapar ve sürekli hale getirirler.Ama özellikle bu ekonomik kriz ortamında açıkçası hiç sanmıyorum.

Haaa.Bunlar olmayınca ne olur? İsyan mı eder millet? Valla aynı sakatlık oranıyla diyelim %40 ile 30.09.2008'de işe başlayan biri 20 yılda, ertesi gün 01.10.2008'de işe başlayan başka biri ise 18 yılda emekli olabilmektedir.Açıklaması, mantığı, adaletli bir yanı var mı yok.Bunu kim itirazla değiştirebilmiş ki 100 tl ye itiraz sonuç versin?:)

Merhaba
Emeklilik hakkınız tam 30 da doluyorsa müracaatınızı bir kaç gün sonra yapmanız gerekiyor. Yani sizin işlem ister istemez 2017 yi bulacaktır. İkinci konuya gelirsek 2016 2. seyane alımı doğal olarak sizi bağlamayacaktır. Çalıştığınız yerden alacağınız çift maaş ikramiye daha mantıklı olacak...

''Emeklilik olayını asıl batıran konu 2008 sonrası SSK primlerinin emekliliğe katkısı için getirilen %30 aylık bağlama oranıdır.Başımıza düşük maaşlarla ilgili gelen hemen herşeyin asıl sorumlusu maalesef o oran.Onu da herkes doğal birşeymiş gibi kabullenmiş durumda.''

BU KONUDA NE YAPABİLİRİZ ARKADAŞLAR..En azından engelliler için bu oranın eskiden olduğu gibi %60 olması için bir platform oluşturamaz mıyız? Bu çok önemli..Kime nasıl sesimizi duyurabiliriz?

emekli maaşı az vermek için kırk takla atan hükümet iyi yapmadı bunu düzeltsin 30 kaldırılsın maaşlar yükselsin

Tüm yorumlar 31.12.2016 tarihine kadar başvuru yapılırsa seyyanen zamdan yararlanılabileceği yönünde.
Bu durumda 30 aralıkta dilekçe vermek en mantıklısı.

BuTcHeR masterzek arkadaşların dediği gibi izmit sigorta müdürlüğüne gidip sordum başvuru tarihi baz alınıyor dedi
dolayısıyla emekliliği hak edenlerin yıl bitmeden başvurması avantajlarına diye düşünüyorum.saygılarımla

butcher kardeş 31 de cumartesıye denk gelıyor benim için kotu olan 30.12.2016 tarihın cumaya denk gelmesı.

benım dogum tarıhım 30.12.1980.oldugu için emeklılık tarihimde 30.12.2016 oluyor

sıgorta başlangıcım 01.01.1998 .19 yıl sıgortam olmuş benden istenen şartlar 18 yıl sıgortalık suresı 4080 gun pirim benım 6200 gun oldu şuan fazlam ilk sıgortam 17 yaşinda başladıgım için 18 yaşindan baz alındıgı için 1 yılım sayılmıyor ve oyuzden dogum tarihim baz alınıyor
şimdi ben 30 12 2016 cuma gunu dılkeçemı versem işlemlerim 02.01 2017 tarininde devam edicek .31.12.2016 cumartesı tatıl 01.01.2017 pazar tatil oldugu için .
dılekçemi 30.12.2016 verip işlemlerim 02.01 2017 devam etse bile benim 2016 yılının haklarından yaralanmam gerekmıyormu
yogun çaliştıgım için siteye gırmeye pek zamanım olmuyor o yuzden geç cvp yazdım kusura bakmayın

@masterzek arkadaşimızın yorumlarıda biraz umut verıyor ama hayırlısı neyse o olsun 12.30.2016 da dilekçemi verirsem 02.01.2017 işlem yapılacagından ve maaş baglancagından hiç şuphem yok
ama 12.30.2016 dilekçe verecegım için 2016 yılı emeklılık haklarından yararlanacagımı dusunuyorum çaliştıgım şirketınde 1 gunle ikramıyemı yakacaklaarını düşünmuyorum

@dexter

Benim bu konu altındaki mesajlarım genelde 2016 yılı aralık ayı içinde emeklilik başvurusu yapma hakkı olanlar emekli maaşları 2017 başından itibaren bağlanmasına rağmen 2016'daki haklarını alabiliyorlar mı diye soran diğer arkadaşların sorularıyla ilgiliydi.

Ancak sizdeki özel durum nedeniyle sonuç genelden farklı olabilir:

1-18 yaşa takıldığınızdan, normalde prim gün sayısı yıl vs dolmasına rağmen başlangıçtan bu yana 18 yıl ancak 30.12.16'da doluyor.Bu durumda o günün bittiği tarihin geçerli olup, 31.12.16 ve sonrasında yapılacak emeklilik başvurusunun tarih olarak geçerli olma ihtimali büyük.Çünkü mantıken tahsis talep anında emekli olma şartlarını her yönden doldurma zorunluluğunun olması gerek.31.12.16'da tatil olduğundan emeklilik başvurunuzun 02.01.17 ptesi gününden önce kabul edilmeme ihtimali büyük.

2-SGK'ya emeklilik başvurusu yaptığınızda, tahsis talep formunu doldururken çalışmıyor olmanız şartı gibi bir şart var diye biliyorum.Çünkü memur işlemi başlatmadan soruyor zaten bir işte çalışıyor musunuz diye.Hatta ne zaman ayrıldınız diye tam tarih soruyor.Ekrandan bir kontrol yapıyor da olabilir.Yanlış beyan halinde ileride sıkıntı olacaktır.Sizin 30.12.16 itibarı ile ikramiye dolayısıyla işyerinizle ilişkinizi kesmeyecek olmanızdan yola çıkarak burada da sorun olacağı görülüyor.Emekli olabilir diye kağıt alıp işyerine götürmekle emeklilik başvurusu farklı şeyler olduğundan, emeklilik başvurusu sırasında işsiz olmanız gerekiyor.

3-Son olarak...
Seyyanen zam olayının maaşlara nasıl yedirildiğine rağmen çok net bir bilgi yok.Yani uzman görüşleriyle maaşımıza birşeylerin yedirildiğini umuyor bu söylemi yiyoruz:) Yani elle tutulur devletçe beyan edilen e-devlette falan gördüğümüz maaşınız x bunun üzerine 100 tl seyyanen zam ile maaşınız şu diye birşey yok.Dolayısıyla iki maaş ikramiye seyyanen zamma göre avantajlı olabilir.Tekrar diyorum.Eğer bu seyyanen zam hayatımızın geri kalanında her ay alacağımız birşey olsa önemli ama ben bu rakamı zaten hissedemediğimizden arada kaynayıp gideceğini düşünüyorum.Zaten diğer iki maddede yazdıklarımda geçerlilik payı varsa emekliliğinizin 2017'ye sarkması kaçınılmaz gibi.

Yine de bağlı bulunduğunuz SGK ya atlayın gidin konuşun.Ne nedir tam öğrenin.Kafanızda soru işareti kalmasın.Burada yardım etmeye çalışanlar bir yere kadar yardım edebilirler.Gerçek SGK binasından girdiğinizde karşınıza çıkacak.

dexter

2016 yılında verilen seyyanen zamdan yararlanmak için en geç 31.12.2016 da tahsis talebinde bulunman gerek. Emekli aylığı hesabı tahsis talebinde bulunulan tarihe göre yapılır. Tahsis talebi için mutlaka işten çıkış işleminin yapılmış olması zorunluluğu vardır. 30.12.2016 da işlemlerini yetiştiremezsen 31.12.2016 cumartesiye de gelse e-devlet üzerinden tahsis talebinde bulunabilirsin.

Üst Alt