MertAta;
mert ata isimli arkadaş, ben bir insanım senin de insan olduğunu sanıyorum ama yazdıklarına bakınca farklı düşünmeye başladım. ben sana şuan vakıflarda yapılan hesaplama şeklini anlatıyorum. gelir tespitlerinde , sgk lılara yapılan yardımlarda, 2022 sayılı kanundan faydalanmak isteyenlere bu şekilde hesaplama yapılmakta. eğer mevcut mevzuatta giderler gelirlerden düşülerek hesaplama yapılacak diye ibare varsa buraya eklersinde görürüz. eşek arkadaşım.
mevcut yönetmelik: [FONT=Times New Roman][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman]İKİNCİ BÖLÜM[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman]Muhtaçlık, Hak Sahipliğinin Tespiti, Özürlülüğün
Belirlenmesi ve[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman]Aylıktan Faydalanamama[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman]Muhtaçlık[/FONT]
[FONT=Times New Roman]MADDE 5 –
(1) 2022 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde
belirtilen gösterge rakamının Devlet memurlarının aylıklarına uygulanan katsayı
ile çarpılmasından bulunacak tutardan daha az geliri olanlar 2022 sayılı Kanunun uygulanmasında muhtaç sayılır. 2022 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen
gösterge rakamı, yılı merkezi yönetim bütçe kanununda farklı olarak tespit
edilmesi halinde bütçe kanunundaki gösterge rakamı uygulanır.
[/FONT][FONT=Times New Roman](2) Muhtaçlığına karar verileceklerin;[/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman]a) Birinci fıkrada belirtilen muhtaçlık sınırına eşit
veya üzerinde nafaka almaması, [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman]b) Nafaka bağlanmamış olmakla birlikte, nafaka
yükümlülerinin gelir durumu itibariyle aile fertlerinin sayısı ile
ikametgahlarındaki sosyal ve ekonomik durumları dikkate alınmak suretiyle
yapılacak inceleme sonucunda, nafaka yükümlüsünün 2022
sayılı Kanuna göre aldığı aylık hariç olmak üzere, ilgiliye ayırabilecekleri
yardım miktarının muhtaçlık sınırına eşit veya üzerinde olmaması,[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman]c) Muhtaçlık sınırına eşit veya üzerinde ticari,
zirai, serbest meslek kazancı, ücret, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı,
diğer kazanç, irat ve benzeri gelirinin olmaması,[/FONT]
[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman]ç) Muhtaçlık sınırına eşit veya üzerinde tarımsal
destek gelirinin olmaması,[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman]d) İlgili mevzuat çerçevesinde tedavi yardımları
kapsamında yapılan yardımlar hariç olmak üzere, il veya ilçe sosyal hizmetler
müdürlüklerinden, Vakıflar Genel Müdürlüğünden, il ve ilçe sosyal yardımlaşma
ve dayanışma vakıflarından veya mahalli idarelerden ödenen muhtaçlık sınırına
eşit veya üzerinde sürekli nakdi yardım almaması,[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman]gerekir. Muhtaçlığın tespitinde yukarıda sayılan gelir
ve yardım tutarlarının toplamı da dikkate alınır.[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman](3) Evli olanların aylık gelirlerinin hesabında,
eşlerin 2022 sayılı Kanuna göre aldıkları
aylıklar hariç olmak üzere, her türlü mal ve gelirlerinden Türk Medeni Kanunu
hükümlerine göre aile masraflarına iştirak edebileceği miktar ayrıca dikkate
alınır.[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman](4) Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü tarafından ödenen bakım ücreti muhtaçlığın tespitinde bir gelir
olarak dikkate alınmaz.[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman](5) Muhtaçlık, Ek-1 veya Ek-2 de yer alan ve durumuna
uygun başvuru formu ile yapılan başvuru üzerine, aylık başvurusunda
bulunanların, ADNKS’ye kayıtlı oldukları adreslerin bağlı bulunduğu il veya
ilçe idare kurullarınca formun ilgili bölümünde sebepleri açıkça gösterilmek
suretiyle belirlenir.[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman]6) İl veya ilçe idare kurullarınca, muhtaçlık kararı,
başvuru tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde verilir.
[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT]
ben uygulamanın doğru olduğunu savunmuyorum. ayrıca muhtaçlık sınırının çok düşük olduğunu sgk'lılara yapılan yardım başvurularında bile asgari ücretin 3/1 hesaplamada muhtaçlık sınırı olarak kabul ediliyor yani 760,00 /3 =250 civari ortada bir adaletsizlik var ama bunu SYDV çalışanlarına hakaret ederek kimse çözemez.
mert ata isimli arkadaş, ben bir insanım senin de insan olduğunu sanıyorum ama yazdıklarına bakınca farklı düşünmeye başladım. ben sana şuan vakıflarda yapılan hesaplama şeklini anlatıyorum. gelir tespitlerinde , sgk lılara yapılan yardımlarda, 2022 sayılı kanundan faydalanmak isteyenlere bu şekilde hesaplama yapılmakta. eğer mevcut mevzuatta giderler gelirlerden düşülerek hesaplama yapılacak diye ibare varsa buraya eklersinde görürüz. eşek arkadaşım.
mevcut yönetmelik: [FONT=Times New Roman][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman]İKİNCİ BÖLÜM[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman]Muhtaçlık, Hak Sahipliğinin Tespiti, Özürlülüğün
Belirlenmesi ve[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman]Aylıktan Faydalanamama[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman]Muhtaçlık[/FONT]
[FONT=Times New Roman]MADDE 5 –
(1) 2022 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde
belirtilen gösterge rakamının Devlet memurlarının aylıklarına uygulanan katsayı
ile çarpılmasından bulunacak tutardan daha az geliri olanlar 2022 sayılı Kanunun uygulanmasında muhtaç sayılır. 2022 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen
gösterge rakamı, yılı merkezi yönetim bütçe kanununda farklı olarak tespit
edilmesi halinde bütçe kanunundaki gösterge rakamı uygulanır.
[/FONT][FONT=Times New Roman](2) Muhtaçlığına karar verileceklerin;[/FONT]
[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman]a) Birinci fıkrada belirtilen muhtaçlık sınırına eşit
veya üzerinde nafaka almaması, [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman]b) Nafaka bağlanmamış olmakla birlikte, nafaka
yükümlülerinin gelir durumu itibariyle aile fertlerinin sayısı ile
ikametgahlarındaki sosyal ve ekonomik durumları dikkate alınmak suretiyle
yapılacak inceleme sonucunda, nafaka yükümlüsünün 2022
sayılı Kanuna göre aldığı aylık hariç olmak üzere, ilgiliye ayırabilecekleri
yardım miktarının muhtaçlık sınırına eşit veya üzerinde olmaması,[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman]c) Muhtaçlık sınırına eşit veya üzerinde ticari,
zirai, serbest meslek kazancı, ücret, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı,
diğer kazanç, irat ve benzeri gelirinin olmaması,[/FONT]
[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman]ç) Muhtaçlık sınırına eşit veya üzerinde tarımsal
destek gelirinin olmaması,[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman]d) İlgili mevzuat çerçevesinde tedavi yardımları
kapsamında yapılan yardımlar hariç olmak üzere, il veya ilçe sosyal hizmetler
müdürlüklerinden, Vakıflar Genel Müdürlüğünden, il ve ilçe sosyal yardımlaşma
ve dayanışma vakıflarından veya mahalli idarelerden ödenen muhtaçlık sınırına
eşit veya üzerinde sürekli nakdi yardım almaması,[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman]gerekir. Muhtaçlığın tespitinde yukarıda sayılan gelir
ve yardım tutarlarının toplamı da dikkate alınır.[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman](3) Evli olanların aylık gelirlerinin hesabında,
eşlerin 2022 sayılı Kanuna göre aldıkları
aylıklar hariç olmak üzere, her türlü mal ve gelirlerinden Türk Medeni Kanunu
hükümlerine göre aile masraflarına iştirak edebileceği miktar ayrıca dikkate
alınır.[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman](4) Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü tarafından ödenen bakım ücreti muhtaçlığın tespitinde bir gelir
olarak dikkate alınmaz.[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman](5) Muhtaçlık, Ek-1 veya Ek-2 de yer alan ve durumuna
uygun başvuru formu ile yapılan başvuru üzerine, aylık başvurusunda
bulunanların, ADNKS’ye kayıtlı oldukları adreslerin bağlı bulunduğu il veya
ilçe idare kurullarınca formun ilgili bölümünde sebepleri açıkça gösterilmek
suretiyle belirlenir.[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman]6) İl veya ilçe idare kurullarınca, muhtaçlık kararı,
başvuru tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde verilir.
[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]
[/SIZE][/FONT]
ben uygulamanın doğru olduğunu savunmuyorum. ayrıca muhtaçlık sınırının çok düşük olduğunu sgk'lılara yapılan yardım başvurularında bile asgari ücretin 3/1 hesaplamada muhtaçlık sınırı olarak kabul ediliyor yani 760,00 /3 =250 civari ortada bir adaletsizlik var ama bunu SYDV çalışanlarına hakaret ederek kimse çözemez.