Uzun süredir giremiyordum siteye. Buradaki yazıları görünce çıldırdım dayanamayıp girdim siteye.
Arkadaşlar, niçin kafanız karışıyor? Niçin her duyuma inanıyorsunuz? Bu duyum SDYV'dan bile olsa mevzuata dayanmadıkça duyum olarak kalmaya mahkumdur ve buna SDYV'ler de dahildir.
Şimdi başlıklar halinde yazıyorum. Lütfen SDYV da dahil duyumları bu yazdıklarıma göre degerlendirin, gerisini yeni mevzuat yayınlanana kadar dikkate bile almayın.
1. 2022 aylığı alanlar yeni rapor vermeyecek. SDYV da istese vermeyin. Çünkü mevcut düzenleme 5 yıllık raporların geçerli oldugu konusunda nettir. Yeni başvuranlar zaten rapor verecek ayrı konu.
Aylık alanlar gidip de kendi başına rapor vermeye kalkmasın. Lüzum yok.
2. 2022 aylıgı alanların muhtaçlığı mevcut mevzuata göre degerlendirilecek. Hanedeki tüm kişilerin gelirleri toplanıp, giderleri hesaplanmadan hanedeki kişi saysıına bölünmeyecek! Bu asla yasal değil!. O yüzden SDYV kalkıp da hanedeki toplam geliri kişi sayısına bölerek muhtaçlıgı belirlerse itiraz ediyorsunuz. Dayanak istiyorsunuz. Bildiklerini okumaya devam ederlerse verin mahkemeye!
Mevcut mevzuata uyacak vakıflar. Daha yeni düzenleme olmadan muhtaçlıgı kendi başlarına degerlendiremezler. Yasal işlem yapmadıkları incelemede anlaşılırsa kaybederler!
Yeni düzenleme olunca da bakarız. Ona göre degerlendiririz.
2022 aylıkları muhtaçlık sorgulamasında nafaka yükümlüsü yakınlarından alabilinecek yardım miktarı şu şekilde yapılır:
http://www.engelliler.biz/forum/202...22-ayliklari-gelir-hesaplamasi-ornekleri.html
Gerçi önceki mevzuata göre bu linkteki bilgiler ama şimdiki mevzuata da uygun. Mevcut mevzuatta da böyle hesaplanıyor.
Zaten 2022 aylığına başvuracak kişinin dogrudan kendi geliri varsa bu da aylık 119 Tl'yi geçiyorsa aylık baglanmaz. kendi geliri muhtaçlık sınırını aşmıyorsa ya da kendi geliri yoksa nafaka yukumlusu yakınlarından alabileceği yardım miktarıyla birlikte toplam geliri tesbit edilir. Bu da aylık 119,61 TL'yi geçmeyecek.
Yakınlarından alabileceği yardım miktarı tesbit edilirken giderler de dikkate alınacak. Bu konuyla ilgili örnekler linkte var zaten.
3. 2022 aylığına başvuranlara SDYV, "hanedeki toplam geliri, giderleri hesaplamadan hanedeki kişi sayısına bölerek muhtaçlığı belirliyoruz" demiş. Böyle bir mesaj okudum. Arkadaşa böyle denmiş. Halt etmişler. Bu dedikleri yasal değil. Böyle bir şey oldugunda itiraz edin. onlara "mevcut mevzuat ne diyorsa onu yapın" diyin. Yoksa mahkemeye gideriz diyin. Mevzuata uymakla yükümlüler çünkü!
4. 2022 aylığı alanların muhtaçlık durumu şimdiki mevzuata göre yeniden degerlendirilmesi gerekiyor. mevcut Yönetmelik yayınlanmadan önce aylık alanların durumu 2014 Aralık ayına kadar yeniden degerlendirilecek. Tarih aklımda yanlış kalmadıysa tabi. Mevcut mevzuata göre boyle. Bu anlamda Aile ve Sosyal Politikalar Sosyal yardımlar mudurluğu bu şartta olanların muhtaçlıgının yeniden degerlendirilmesini isteyebilir ve vakıflardan yeni muhtaçlık kararı isteyebilir. Bu durumda yasaldır bu işlem.
Fakat burada da şuna dikkat edin. Muhtaçlıgın yeniden degerlendirilmesini Ankara Aile ve sosyal politikalar bakanlığı Sosyal yardımlar genel müdürlüğü isteyecek, vakıflar ona göre muhtaçlıgı yeniden degerlendirebilecek. Yoksa vakıflar istediğini kafasına göre degerlendiremeyecek. Müdürlük de şu aşamada mevcut aylık alanların muhtaçlıgını degerlendirmez. Bunun için yeni düzenlemeyi bekler.
O yüzden "Ya aylıklarımız kesilirse, Mart aylıkları ödenmezse" gibi luzumsuz endişelere kapılmayın, o tatlı canınızı boşuna üzmeyin...
Bütün yukarıda açıkladığım bilgiler mevcut mevzuata uygun açıklamalardır.
yeni mevzuat yayınlanırsa ona göre yeniden degerlendirriz.
Şimdilik saglıcakla kalın. Nolur duyumlara aldırış etmeyin.
Mevzuatta olmayan hiçbir açıklamaya vakıflar da dese itibar etmeyin. Hakkınızı arayın.
mevzuatta olmayan hiçbir şeyi hiçbir kurum uy gu la ya maz! Nokta.
Ormanda yaşamıyoz ki yaw
Sevgiler.