Malulen emekli olmayı düşünüyorum, fikirlerinizi almak istiyorum.
Yaşım 32. Yaklaşık bir yıl önce organ nakli oldum. Nakil öncesi engelli raporu aldım rapor oranım 90%+. İş arıyorum ancak engelli konumunda olduğum için herkes asgari ücret veriyor, inanın çalışmayı o kadar çok istiyorum ki, ama pandemi ile birlikte 3 yıldır da işsizim ve hiçbir şekilde iş bulamıyorum. Malülen emekli olabileceğimi öğrenmiştim ancak o maaşla yaşayabileceğimi de düşünmüyordum, bugün emekli maaşları 7.500₺ oldu bu maaş durumumu düşününce makul, zaten çalışınca da asgari ücret verecekler, ileride emekli olsam da 30% maaş bağlanacak hiçbir fark olmayacak. Üstüne üstlük bir sürü pisliğin ağız kokusunu çekeceğim...
Bazı sorularım olacak, bilgisi olanlar net şekilde yanıtlarsa çok sevinirim.
1. Malülen emekli olursam raporum iptal olur mu? (Oran düşer diye korkuyorum, çünkü param olursa araba alma hayalim var)
2. Malülen emeklilikte çalışamıyorum ancak, şirket kurabileceğim söylendi forumda, bu ne kadar doğru? (SGK'ya gidip sordum öyle bir şey yok dediler)
3. Malülen emeklilere ekstra bir maaş veriyorlar mı? (İşgöremezlik maaşı gibi)
4. Şu an sigortam 4B işliyor bu şekilde mi emekli olmayı talep edeyim? Yoksa 4A ile mi olmam mantıklı? (4A ise en az ne kadar prim yatmalı?)
5. Bir yandan da Ekpss'ye hazırlanacağım malulen emekli olsam dahi şansımı denemek istiyorum. Eğer emekli olursam devlete atanabilir miyim?