Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2008 sigorta girişi ve %78 raporla ne zaman emekli olurum?

kenan91

Aktif Üye
Konular
29
Reaksiyonlar
2
OturanBoğa 2008 Sigorta girişim var, 2013 itibariyle aktif çalışmaya başladım 4a olarak. %64 raporum vardı 2016’da öğrendim hastalığımız o zamandan beri hep 1 yıl süreli, bu sene %78 rapor verildi. 4a olursa ne zaman emekli olurum? Bildiğim mevzuat değişti sanırım. Memuriyete (devlete) geçersem ne zaman olurum?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

OturanBoğa 08.09.2008 ilk işe giriş yazıyor ama lise stajı içindi. 28.08.2013'te bi işe girdim ama iki gün sonra istifa ettim üniversite okumaya başladım. 17.07.2016'dan beri çalışıyorum. İlk engelli raporumu 21.10.2016'da aldım %64 olarak. Şu an rapor oranım %78. Raporu hep 1 (bir) yıl süreli veriyorlar. Her yıl engellilik vergi indirimine başvuruyorum. Birde atıyorum ileride kamuya geçersem. Bağ-kurlu olursam vs. emekli olma şekli değişir mi?

O halde sigorta başlangıcın 28.08.2013

Emeklilik zamanı geldiğinde kurum sevki ile alacağın rapordaki orana göre emeklilik için aşağıdaki tabloya tabisin.
Vergi indirimi ile emekliliğin hiç bir ilgisi yok.

bagkur.PNG

OturanBoğa Aklıma takılan şey şu hizmet dökümünde sigorta başlangıç tarihi 08.09.2008 yazıyor ve bir ara SGK'ya gittim bir şefle görüştüm bu tarih baz alınır demişti. İlk prim yatmaya başlayan gün mü baz alınıyor?

Malülen emeklilik şartları nelerdir?

Malülen emekli olan biri tekrar çalışabilir mi?

Çalışabilirse, ne şeklide emekli olan ne şekilde bir işte çalışabilir?

Örn; İsteğe bağlı Bağ-Kurlu olarak emekli oldum, kendi işimi kurabilir miyim?

kenan91

10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 prim şartı ve SGK Hastalık Listesi'ne göre Ağır tanısı

Malulen emekli olan kişi çalışamaz ama Bağkur'lu işveren olabilirsin.

OturanBoğa teşekkür ederim desteğiniz çok kıymetli.

Peki Bağkurlu işveren prim ödemesi yapar mı?

Malülen emekli birisi yurtdışında çalışabilir mi?

Emekli kişi bağ-kur primi ödemez.ancak yurtdışına çıkarken senin emekli olduğun görünecektir. Kaçak çalışırsın veya orada işveren olabilirsin.

Malulen emekli olmayı düşünüyorum, fikirlerinizi almak istiyorum.

Yaşım 32. Yaklaşık bir yıl önce organ nakli oldum. Nakil öncesi engelli raporu aldım rapor oranım 90%+. İş arıyorum ancak engelli konumunda olduğum için herkes asgari ücret veriyor, inanın çalışmayı o kadar çok istiyorum ki, ama pandemi ile birlikte 3 yıldır da işsizim ve hiçbir şekilde iş bulamıyorum. Malülen emekli olabileceğimi öğrenmiştim ancak o maaşla yaşayabileceğimi de düşünmüyordum, bugün emekli maaşları 7.500₺ oldu bu maaş durumumu düşününce makul, zaten çalışınca da asgari ücret verecekler, ileride emekli olsam da 30% maaş bağlanacak hiçbir fark olmayacak. Üstüne üstlük bir sürü pisliğin ağız kokusunu çekeceğim...

Bazı sorularım olacak, bilgisi olanlar net şekilde yanıtlarsa çok sevinirim.

1. Malülen emekli olursam raporum iptal olur mu? (Oran düşer diye korkuyorum, çünkü param olursa araba alma hayalim var)

2. Malülen emeklilikte çalışamıyorum ancak, şirket kurabileceğim söylendi forumda, bu ne kadar doğru? (SGK'ya gidip sordum öyle bir şey yok dediler)

3. Malülen emeklilere ekstra bir maaş veriyorlar mı? (İşgöremezlik maaşı gibi)

4. Şu an sigortam 4B işliyor bu şekilde mi emekli olmayı talep edeyim? Yoksa 4A ile mi olmam mantıklı? (4A ise en az ne kadar prim yatmalı?)

5. Bir yandan da Ekpss'ye hazırlanacağım malulen emekli olsam dahi şansımı denemek istiyorum. Eğer emekli olursam devlete atanabilir miyim?

kenan91

1) Malulen emeklilik raporunda oran belirtilmez. SGK Hastalık Listesi'ne göre Ağır tanısı almak gerekir. O nedenle var olan rapora etkisi olmaz.

2) 1 Ekim 2008'den sonra ik kez sigortalı olup malulen emekli olanlar emekli maaşlarını durdurmadan 4a-b-c fark etmeksizin çalışamazlar (son satır).

3) Hayır

4) Malulen emeklilikte hiç fark etmez

5) Emekliliği sonlandırmadan kamuda çalışamazsın

OturanBoğa; (son satır)

Bülent abi tekrar selam, bu tablolardaki kanunları tek tek okudum. Malul olan birinin son tablo hariç (o da belli şartlar) çalışamayacağını düşünüyordum, ancak ilk iki tablodaki kanunları inceleyince şunu farkettim, Tarım Bağ-Kur'lu malul birisi belli şartlarda aylığı kesilmeden 4a, 4b hatta 4c olarak çalışabiliyor gözüküyor. Bu doğru mu?

kenan91

1 Ekim 2008'den sonra sigortalı olan tarım bağkurlu da olsa 5510 4b'dir. Diğer kanun maddeleri artık yok.

Üst Alt