Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

103.02 kodu mağdurları: Zorunlu tutulan kontrolü keyfi olarak değerlendirip ücret almak

Zong67

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
6
Karayolları Trafik Yönetmeliği ve ilgili sağlık yönetmelikleri gereğince, sürücü belgesi alabilmem için nöroloji uzmanından düzenli olarak "sürücü olabilir" raporu almam zorunlu tutuldu.Bu rapor, devlet hastanesinde sağlık kurulu aracılığıyla verilmekte ve ücret talep edilmekte 6 ayda bir kontrol ücretli işsiz ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayan sağlık hizmetlerinden devlet tarafından karşılanan (eski adıyla Yeşil Kart kapsamında) yararlanan rapor ücretlerini karşılamakta güçlük çeken birinden devletin zorunlu tuttuğu bir sağlık kontrolünün, kamu hastanesinde ve sosyal güvencesi olmasına rağmen ücretli olması; hem Anayasa'nın 56. maddesinde düzenlenen sağlık hakkına hem de sosyal devlet ilkesine aykırıdır.Bu konuda yaşanan mağduriyetin giderilmesi, zorunlu sürücü raporlarının ücretsiz hale getirilmesi en azından genel sağlık sigortası kapsamında karşılanması gerekir mevzuat keyfi diyor sağlık sorunu değil diyor devlet hem seni zorunlu tutuyor hem de ücret talep ediyor bu konuda mağdur olanlar dilekçe vs yazsın üşenmeyin ben hem cimer hem de kamu denetçiliği kurumuna yazdım az kişiyi kaale almazlar kalabalık olursa ses getirir isterseniz "change.org" sitesinden ücretsiz imza kampanyası başlatabilirsiniz

@Üzümlükekim, bana geçen sene 12.ayda verdi ben sadece yenilirken para ödüyoruz sandım her kontrole gidişimde ödeyeceğimi söyledi dr hem devlet hastanesi hem de para veriyoruz devlet hem zorunlu tutuyor hem de keyfi diyor yani ameliyat vs olmadığı için sgk karşılamıyor ben bir de işsizim benden bile alıyor düşün ben mevzuata kadar baktım didik didik ettim istersen yine de sen de araştır

benimde 6 ayda 1 kontrol şartım var. kontrollerime gidiyorum fakat ehliyete işletmiyorum. 20 kez çevirmeye girdim bakan bile olmuyor. kontrol mekanizmaları yokmuş.

• Beğen
Reaksiyonlar: aro
hayır. normal sgkdan bakılıyorum, şehir hastanesinde kimlik ile ücretsiz muayene oluyorum.

@m32t Normal kimlik mi, engelli kimliği mi?

Ben de sürücü raporu almayı düşünüyorum ama muhtemelen bana da kontrol şartı verecekler. Ama benim gerekmedikçe araba alma gibi bir niyetim yok, sadece ehliyetim cebimde dursun istiyorum.

Peki raporu aldıktan sonra ehliyet alsam ama kontrole gitmezsen ne olur? 5 sene sonra yeni sürücü raporu çıkarsam elimdeki ehliyet tekrar geçerli mi olur? Yoksa sıfırdan ehliyet almam mı gerekir?

@m32t, ben işsizim sigortamı devlet karşılıyor eski adı ile yeşilkart benden para alıyorlar devlet hastanesi hem de bu ne saçmalık ben ilk yenilirken vereceğim sadece sanmıştım meğer her kontrole gittiğimde ödeyecekmişim sağlık müdürlüğüne gittim mavzuata baktım ne yapsam boş sen nasıl ücretsiz oluyorsun sağlık çalışanı olduğun için mi

@berke26, Mavzuatı attım oku:

1. Karayolları Trafik Kanunu (2918 Sayılı Kanun)
Bu kanun, sürücü belgesinin alınma şartları, sağlık raporları, trafik güvenliği gibi konularda genel çerçeveyi çizer. Özellikle kanunun 41. maddesi, sürücü belgesi alacaklarda aranacak sağlık şartlarını ve bu şartların yönetmelikle belirleneceğini ifade eder. Sürücülük yapmaya engel bir sağlık durumunun ortaya çıkması veya mevcut durumun devam etmesi halinde belgenin geri alınması veya iptal edilmesi mümkündür.
2. Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik
Bu yönetmelik, sürücü belgesi alacak ve sahip olacak kişilerin sağlık açısından hangi şartları taşıması gerektiğini detaylı olarak düzenler. "Kontrol şartı" da bu yönetmelik kapsamında değerlendirilir.
Önemli Maddeler ve Uygulamalar:
* Sağlık Raporu Yükümlülüğü: Sürücü belgesi alırken veya yenilerken sürücü sağlık raporu ibraz etme zorunluluğu vardır. Eğer sağlık durumunuz, belirli aralıklarla kontrol edilmeyi gerektiren bir durumu içeriyorsa, bu durum sağlık raporunuzda belirtilir.
* Periyodik Kontroller: Yönetmelik, bazı sağlık durumları için sürücülerin belirli sürelerde (örneğin 3 ayda, 6 ayda, yılda bir veya daha uzun periyotlarla) kontrole gitmesini zorunlu kılar. Bu kontroller, sürücünün sağlık durumunun sürücülük yapmaya devam edip etmediğini tespit etmek amacıyla yapılır. Örneğin, nörolojik hastalıklar veya ilerleyici göz hastalıkları gibi durumlarda periyodik kontroller istenebilir.
* Kod Uygulamaları: Sürücü belgelerinde, sürücünün sağlık durumuna özel olarak bazı kodlar yer alabilir. Bu kodlar, sürücünün belirli koşullar altında araç kullanabileceğini veya belirli kısıtlamalara tabi olduğunu belirtir. Örneğin, "103.03" kodu "Yılda bir sağlık kontrolü" anlamına gelebilir. Bu kodlar, sürücü sağlık raporunda belirtilen kontrol sürelerini gösterir.
* Sağlık Şartlarının Sürekliliği: Yönetmeliğe göre, sürücü belgesine sahip olabilmek için gerekli sağlık şartlarının sürekli olarak taşınması esastır. Eğer sağlık durumunuzda sürücülüğe engel bir değişiklik olursa veya kontrol şartına uymazsanız, sürücü belgenizin geçerliliği sorgulanabilir.
* Kontrole Gitmeme Durumu ve Sonuçları: Mevzuatta, kontrol şartına uyulmaması durumunda sürücü belgesinin doğrudan iptal edileceğine dair açık bir ceza maddesi genellikle bulunmaz. Ancak, kontrol şartına uymamanız, sürücü belgenizin sağlık şartlarını taşımadığınızın göstergesi olarak kabul edilebilir. Bu durumda:
* Belgenizin Geçersiz Sayılması: Denetimler sırasında veya E-Devlet sistemi üzerinden yapılan sorgulamalarda, kontrol sürenizin geçmiş olduğu tespit edilirse, sürücü belgeniz geçersiz sayılabilir. Bu durumda, "sürücü belgesiz araç kullanma" kapsamına girersiniz.
* İdari Para Cezası: Karayolları Trafik Kanunu'na göre, sürücü belgesiz araç kullanmanın veya geçersiz sürücü belgesiyle araç kullanmanın idari para cezası vardır. Ayrıca, araç trafikten men edilebilir.
* Sigorta Sorunları: Geçersiz bir belgeyle kaza yapmanız halinde, sigorta şirketleri zararı karşılamayabilir, çünkü sözleşme şartlarına aykırı bir durum oluşmuş olacaktır.
* Hukuki Sorumluluk: Herhangi bir olumsuz durumda, sağlık kontrolünü yaptırmadığınız için hukuki sorumluluğunuz artabilir.
Özetle: Kontrol şartı ile sürücü belgeniz varsa, belirtilen periyotlarda ilgili sağlık kuruluşlarına (aile hekimi sevkli olarak uzman hekim veya sağlık kurulu) giderek kontrolünüzü yaptırmanız ve yeni bir "sürücü olur" raporu almanız hayati önem taşır. Bu raporu yanınızda bulundurmanız veya ilgili kurumlara bildirilmesini sağlamanız, herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmamanız için gereklidir. Aksi takdirde, sürücü belgenizin yasal geçerliliği ortadan kalkabilir ve bunun beraberinde ciddi idari ve hukuki sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Bu konuda herhangi bir şüpheniz varsa, sürücü belgenizi aldığınız Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğüne veya ilgili sağlık kuruluşlarına danışmanız en doğru yol olacaktır.

Son düzenleme:
Üst Alt