Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%100 rapor ile bu araba için ne kadar vergi muafiyetimiz var?

Tuxes

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Lütfen yanlış anlamayın kanun maddelerini okudum fakat öyle şeyler var ki okuyarak anlaşılmıyor maalesef dolayısıyla bu konuda bilgi sahibi birinin hüküm maddelerini buraya olduğu gibi geçirmek yerine açıklamasını beklerdim ama maalesef öyle bir şey de yapılmamış dolayısıyla bu hesabı kendim yapamıyorum bilinmeyen faktörlerden dolayı

örnek: G.T.İ.P. numaraları ve 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç) ile 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç)gibi kendi içinde paradoks ifadelerden dolayı, kısacası ben okudum anlamadım arkadaşlar. Belki sorun bendedir bilemiyorum...

Şu başlıkta da https://www.engelliler.biz/forum/oz...ngeliler-yillik-arac-vergisinden-muaf-mi.html herkesin farklı şeyler bildiğini gördüm dolayısıyla yine kesin bir bilgi sahibi olamadım bir de şansımı arabanın özelliklerini vererek denemek istedim umarım bir bilen çıkar;

Biraz birikimim var ve yatırım amaçlı bir araç almak istiyorum. Aracın özellikleri:

Motor hacmi: 2,143 cm3

ÖTV oranı: 160%

Tescil Masrafları: 2,700

Vergiler Hariç Liste fiyatı: 143,253 TL

Tavsiye Edilen Anahtar Teslim Fiyatı: 442,200 TL

Araç Tipi: SUV

%100 raporlu biri bu aracı kaça alıyor arkadaşlar? Vergiler Hariç liste fiyatına mı? Değilse kaça?

Son olarak ben bu araca ek paket satın almak istediğimde onlardan da vergi indirimi oluyor mu? Örnek bir güvenlik pakedi var aracın ve fiyatı: 18,000. Bu pakedi almak istersem bu fiyatı direk vermem mi gerekiyor çünkü paketlerde herhangi bir kdv- ötv oranından bahsedilmemiş sadece fiyat bilgisi yazılmış aracın internet sitesinde.

Umarım bayiye gitmeden ödemem gereken fiyatı biriniz bana söyleyebilir çünkü telefonda konuşmuyorlar gelin görüşelim diyorlar ve almak istediğim markanın en yakın bayiisi hayli uzakta ve ben %100 engelli biriyim, umarım anlatabilmişimdir. Şimdiden çok teşekkürler ilginiz için.

Lamborgini ferrari bugatti falan bak satarken iyi para kaldirisin.

musty35

Kime ne faydası oldu bu yorumunuzun? Sorduğumuz soru gayet açık destek olamıyorsanız köstek de olmayınız.

87.03 binek araç 1600cc en fazla,87.04 işe eşya taşıma yani ticari o da kapalı kasa değil yan pencere olması gerek , mesela tekerlekli sandalyeli Engelli taşmak için uygun hale getirilecek burda husus özel şoför söz konusu!

Son düzenleme:
Teşekkürler cevabınız için yani ben binek araç olarak 1600cc'den büyük bir motora sahip araç alamıyorum ötv'siz doğru mu? Yalnızca özel donanım gereksinimi olanlar daha büyük cc li motorlu araçlar alabiliyor. Yazdığınızdan anladığım bu.

Özel şoför söz konusu derken 87.04'lerin tümünde aracı engellinin kendisi dışında birisinin mi kullanması gerekiyor? Benim araç kullanmam için özel bir donanıma ihtiyacım yok kaldı ki özel donanım şartı da yanlış bilmiyorsam 95 ve üzeri raporlular için gerekmiyor. Aracı kendim kullanabilecek durumdayken 1.dereceden akrabamı (oğlumu mesela)şoför olarak yazdıramıyor muyum? Sorularımı bağışlayın ama zaten bir şey bilmediğim için soruyorum bunları.

motor hacmi 1,6 uzerı arac alamazsın . Aracın ÖTV si ne ise o kadar ÖTV ındırımı uygulanır . Eger kı hasta siz iseniz. % 90 ve üzeri agır engelli sınıfına girer ve hastanın kendisi arac kullanırken polis vs farkederse sorun cıkabilir. % 90 ve uzerı hastalarda genelde vasi tayin ettiği kişi aracı kullanır .

87.04 demek ticari ve 2800cc en fazla ama burada ehliyet önemli ticari araç kullanabilen olması gerekir bu durumda bir engelli için imkansız bir durum,mesela yatalak ve tekerlekli sandalye de hasta taşıma için uyarlanan araçtan bahsediyoruz!

@Tuxes

Hayır,hayır özel donanım demek engelli kişiye özel uyarlanmış düzenek demek sadece binek araçlarda geçerli ama engelli kişi kendisi kullanacak!

Sanırım yanlış anlaşılma şurdan kaynaklanıyor,2800 cc araç demek ticari araç demek yanı otomatıkman ehliyeti SRC li olması gerek bu da engelliler için çok zor tabi sizin durumunuz nedir bilemiyoruz ama genelde engelli kişilere ticari araç kullanmak yasak!

@fahru ve @egemmm

İlginiz için çok teşekkürler, tamam şimdi mesele anlaşıldı. Son olarak; bende src yetkisi yok bu saatten sonra da olamaz zaten fakat oğlum src belgesi alırsa ticari denilen sınıfa giren bir araç alabilir miyiz ötv indiriminden yararlanarak? Ve bunun muhakkak ki "donanımlı" mı olması gerekir yani silindir hacminden kasıt o donanımı taşıyabilecek bir şey olması mıdır?

Çünkü benim araç kullanmak için herhangi bir donanıma ihtiyacım yok vasi tayin edilmesi gerekir mi gerekmez mi ona ilgili kurum karar verir tabii ama raporumun en üst sınırda olmasının nedeni dediğim gibi kalıcı bir durum olması ve araç kullanmak için dolaylı- dolaysız hiç bir şekilde gerekmeyecek bir yerimde bu durum.

Ayrıca src çok zor demişsiniz engelli kişiler için. 25.02.2003 öncesi ehliyet almışlar için zaten eğitime ve sınava katılmadan src belgesi veriliyormuş sadece psiko-teknik belgesi isteniyormuş. Bu belgenin de içeriğine baktığımda sağlık açısından sadece psikolojik değerlendirme yapılıyor ve tabii ki " kişinin söz konusu yetenek düzeyi ile sürücülüğe devam etmesinde risk olup olmadığı belirtilir." diye bir ibare var ki zaten benim de kastım buydu yani engelim de sürücülük durumuma devam etme riskim yok çünkü sürücülükle alakası yok engelimin haa belki yaşımdan dolayı alamayabilirim en son 66'ya çıkartılmış src belgesi yaşı ben de 62 yaşındayım ama diyelim ki olmadı dediğim gibi oğlum alsa bu belgeyi o zaman 2800cc altı bir motora sahip araç alabilir miyiz eğer ki oğlumu varis olarak yazarsalar?

Tarih: 30/04/2010
Sayı: ÖTV-2/ 2010-3
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ SİRKÜLERİ/12

Konuyla ilgili olarak 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin 7 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği ile değişik (7.2.1.) bölümünde yapılan açıklamalara göre, yukarıda sözü edilen araçların sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malul ve engelliler tarafından ilk iktisabında ÖTV istisnası uygulanması için, bu kişilerin araçları kullanması şartı aranılmamakta ve özel tertibat yaptırılmasına da gerek bulunmamaktadır.

İstisna uygulamasında, aracın ilk iktisabını yapacak olan kişinin sakatlık derecesinin % 90 veya daha fazla olduğuna dair yetkili sağlık kuruluşlarından alınacak sağlık kurulu raporu aslı veya noter onaylı örneğini, araçların ilk iktisabının yapılacağı motorlu araç ticareti yapanlar tarafından vergi dairesine verilecek 2A numaralı ÖTV beyannamesine eklenmesi yeterlidir.

Bende bu günlerde bu vasiyet olayı ile uğraşıyorum Türk Medeni Kaununun/da vesayet gerekçeleri maddeler halinde yazılmıştır önce Mahkemeye başvurulur ve hakim karara bağlar,diye biliyorum ama uzun süre bilir ve nasıl sonuçlanacağını kestirmek zor bir durum.

Üst Alt