Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

10.02 ve 35.04 kodları ile ÖTV muafiyetli araç alabilir miyim?

arslan1881

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Öncelikle merhaba herkese,

Annemin sol humerus'unda 10 cm kısalık mevcut. Yani sol kolu sağ koluna göre kısa. Eski ehliyetindeki mevcut kodlar yanlış olduğu için hem ehliyetini hem de engelli raporunu yeniledik bu sene başında. Şuan ehliyetinde;
10.02 - Otomatik vites ,
35.04 - Direksiyondan sağ eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları,
47 - İki tekerlekli araç kullanamaz,
78 - Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir,
102 - Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz kodları var.

Engelli raporunda ise "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir." ifadesi yer alıyor.
Vergi dairesine gidip sorduğumda bu kodlar ile muafiyetli araç alamayacağını, sol koldaki engelin ÖTV muafiyeti için hareket ettirici aksamda bir tertibat değişikliği kapsamadığı için ret dönüşü alacağımızı söylediler. 30 günü geçtiği için itiraz da edemiyoruz ehliyet raporuna. Ama normal engelli raporunu 4 Şubat'da aldık ve eğer itirazlık bir durum olursa erkenden bir şeyler yapmamız gerek.

Yani 35.04 kodu hareket ettirici aksam dahilinde değil, ve 10.02 de yeterli değil diyorlar. Ama yine bu sitede eski bir içerikde sadece 10.02 olması muafiyet için yeterli diye bir şey okudum. Bu sene başındaki yeni kararla birlikte bir değişiklik mi oldu. Bana farklı vergi dairelerine de gidip danışmam gerektiğini söylediler. Bilgisi olanlardan ricam yardımcı olabilir misiniz, Zar zor biriktirdiğimiz para üstüne kredi çekip araç almak istiyoruz, işlemler başlatılırsa tertibat ücretleri alınacakmış ve dosya reddedilirse verdiğimiz ücret yanacakmış. Emin olmadan işlemlere başlamaya korkuyoruz. Şimdiden herkese teşekkür ederim.

Son düzenleme:
@arslan1881,
Bizde de durum aynı, Türkiye geneli çoğu bayiyi aradım, birçok vergi dairesi ile görüştüm, vermiyorlar, sürekli bahane buluyorlar, hepsi tamam olsa muhakkak bi tane kod bulup bu olursa veririz diyorlar, yani anlayacağınız işi çok zorlaştırdılar, torpilli engelli raporu çıkaranlar yüzünden raporlarımız iptal oluyor, yakınları üzerinden araç alanlar çoğalınca bizim araç hakkımızı alıyorlar, ne diyeyim....

Cumartesi günü bayiye gidip işlemleri başlatacağız. Duruma göre tekrardan güncelleme geçeceğim buraya. Pek ümidim yok ama bakalım. Muhtemelen vergi dairesinden ret dönecekler

Ayni kodlar ayni raporla basvuru yaptim aracin odemelerini yaptim tertibat takildi fatura kesildi suan vergi dairesi onayi bekliyorum hastaneye yazi gondermis bakalim ne sonuc cikacak

Alırsın daha yeni aynı kodlarla abim aldı 7 ay önce yasadan önce pejo 2008

dediğim gibi ret verdi vergi dairesi. Muhtemelen yeni yasayla birlikte artık mümkün değil

@arslan1881, alakası yok yasayla baska sehir mersine sor burası zorluk cıkarmıyor kodların sinyal olması yeterli abimin ki de senin gbi aldı ayrıca sehir sehir ara mersindeki bayiyi ara alacagın bayiyi anlas ehliuetini raporunu at onlar yerine sorar vergi dairesine

@arslan1881,

gerçekten çok saçma bır durum 10.02 - 35.04 ve 78 yeterli istersen dostum ozelden yazarsan hangi marka araç alacaksın bilmiyorum Edirne renultta satış danışmanı yakın arkadaşıminin telini vereyim görüşün rapor ve ehliyet fotosunu atın Edirne vergi dairesi ile görmüşsun bakalım ne cevap verecekler olur alirsaniz Edirne de RENAULT - FİAT - TOYOTA bayii var onlarla irtibata geçip araç alabilirsiniz

@arslan1881,
Cumartesi arac alimi icinislem baslatacagim demissinjz pazartesi red verildi demissiniz ayni raporla 10 gundur bekliyorum nasil boyle hizli sonuc aldiniz birde yazili bi kagit belge gibi bisey verdilermj

@cemalbey,

Şöyle söyleyeyim, bayiye gittik aracı ayırttık ödemesini yaptık. İşlem öncesi bayi vergi dairesine danışmış. Onlar bize gelirse ret döneriz boşuna işlemlerinizi başlatmayın demiş. Dediğiniz gibi otomatik vites yeterli değil, hareket ettirici aksamda tertibat olmalı demişler. Yazılı kağıt yok

@arslan1881,

Anladim bende bekliyorum fakat vergi dairesi hastaneye yazi gondermis durum sormus sonuc hala cikmadi bizimde hani oyle danisma gibi bisey olmamis evraklar verilmis onay icin hastahanenin gorusunu bekliyolar hastahanede verdigi kararin arkasinda durup ona gore gorusunu bildirir heralde bu islemler uzun surdugu icinde bazi bayiler hic yanasmiyo bu ise hakkimizda hayirlisi sonuc ciktiginda bilgi veririm sizlere

benim sağ ayak 5 cm kısalık var 2024 ağustosta aracımı aldım.raporum 2014 eski tarihli o zamanlar hareket ettirici filan ibaresi yoktu vergi dairesi 1 haftada onay verdi.2019 ve sonrası raporlarda hareket ettirici yazısı olmalı eskilerde gerek yok,

@AHMET FATİH ERYILMAZ,

Daha dün bu kodlar ile ÖTV indirimi alamayacağımi söyledi maliye.sag el engelim var lakin hareket ettirici tertibatlarim olmasına rağmen parmak sayısı engel teşkil etmiyormus vites kolu için..bu konuda emsal bir âlim bulursam itiraz edicem

Üst Alt