Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

10.02, 20.03 ve 25.08 kodları ile otomatik vitesli araç kullanabilecek miyim?

AS21

Üye
Konular
24
Reaksiyonlar
1
Merhaba arkadaşlar bugün heyete girdim.

Rapor aynen şöyle:

Araç uyarlama kodlarında 10.02 otomatik vites 20.03 sol ayağa uyarlanmış fren pedalı 25.08 soldaki hız pedalı.

Bu durumda sadece otomatik vitesli araçta kullanabilir miyim?

Not: [FONT=sans-serif]Araç alabiliyorum sorun yok. [/FONT]

Arkadaşlar rapor çıktı ve ehliyet yenileme işlemini yaptım. 15 günlük geçici belge verdiler. Belgede yazılan kodlardan bir şey anlamadım.

Kısıtlamalar: Sürücü: 03.02 102 Sınıf (B-10.02 20.03 25.08)

Yukarıdaki kodları açıklayabilecek varmı ?

AS21

Hayır, bu kodlar özel donanıma işaret ediyor. Donanım olmadan araç kullanamazsın. Sende kısıtlılık hangi bacakta?

03.02 *Bacak/bacaklar için protez/ortez
102. Ambulans, ticari araç veya resmi araç kullanamaz

10.02 *Otomatik vites
20.03 *Sol ayağa uyarlanmış fren pedalı
25.08 *Soldaki hız pedalı

AS21

Sağ bacakta kısıtlılık olduğunda araçta/pedalda özel donanım olması şart. Salt otomatik vitesli araç kullanılamaz.

Sağ bacakta tertibatlı araç dışında otomatik vitesli araba kullanabilir miyim?

AS21

Sağ bacakta kısıtlılık olduğunda araçta/pedalda özel donanım olması şart. Salt otomatik vitesli araç kullanılamaz.

@OturanBoğa merhaba . Peki bu kodlarla ÖTV indirimli araç alınabilir mi?
Aynı kodlar bugün bana çıktı çünkü ?

@OturanBoğa Bülent Abi merhaba, Sol ayağımda sorun yok. Otomatik vites kullanan bazı arkadaşlar sadece sol ayak kullanıyor. H sınıfı ehliyeti B sınıfına çevirebilir miyim? Ayrıca Engelli raporuna başvurdum. Yeni raporda özel tertibatsız araç kullanabilir raporu alır isem ehliyet için tekrar rapor almam gerekiyor mu? veya alacağım rapor geçerli sayılır mı?

1. Tertibatsız araç kullanamazsın sıkıntı olsun veya olmasın komisyon o kodları sana verdiyse o kodlarda bulunan tertibatlar projelendirilip takılacak TSE onaylaayacak Noterde Ruhsata işlenecek.
2. Engelin tamamen düzelmediği sürece normal ehliyet alamazsın.
3. Tertibat takılarak otomatik vites araç kullanabilirsin.

@Leylek81, Kodların anlamını biliyorum. Tertibatsız engelli araç kullanabilmem için ne yapmalıyım?

@AS21, Kodlar verildikten 2 sene sonra tekrar komisyona gireceksin komisyon kaldırır veya kaldırmaz. Kaldırmaz ise itiraz edeceksin. Ankaradaysan önce kırıkkaleye gönderileceksin orada kurula gireceksin haklı çıkarsan sonra samsuna gideceksin her 2 s ide olumlu olursa kodlar kaldırılır. Bu seferde tertibat sökülü proje çizilip TSE gidecek sonra Noter gidecek bu da ortalama 20 bin tl masraf demek

@Polmiks, Hangi komisyondan bahsediyorsun? Ehliyeti 2009 da aldım. Yenileme süresi 2027.

@OturanBoğa yeterince açıkça yazmış aslında daha fazla uzatmanın gereği yok. Bir kez de ben anlatmaya çalışayım.

1- Ehliyetinizdeki kodlarla otomatik vitesli, sol ayağa uyarlanmış gaz ve fren pedalı bulunmayan (yani özel donanımlı) bir araç kullanamazsınız. Yalnızca otomatik vitesli bir araç olması yeterli değil. Gaz ve fren pedalı sol ayağa uyarlanmış olmak zorunda.

2- 2009 yılında almış olduğunuz ehliyet artık geçersiz. Anladığım kadarıyla yenilenmiş ehliyetinizden bahsediyorsunuz. 2009da aldığınız ehliyet artık yok hükmünde. Çünkü yenisini almışsınız.

3- Yeni ehliyetinizdeki kodlara itiraz için başvurabilir veya yeniden ehliyet alabilirsiniz. Ancak bu durumda engeliniz kalıcıysa kodlar %99 ihtimalle aynı kalır. Hatta itirazınıza yönelik incelemede komisyon "Sürücü olamaz." kararı verebilir ve elinizdeki ehliyet de iptal edilebilir.

@AS21 Umarım yeterince açıklayabilmişimdir.

@AS21,
Engelli İl Sağlık Komisyonlarında tertibat kodları verilir. Aile Hekimi>Eğitim Araştırma Hastanesi> Komisyon süreç bu şekilde oluyor. Kodları sadece komisyon kaldırır kaldırmazsa itiraz süreci dediğim gibi ama sonuç olumsuz da çıkabilir. Bir üst mesajda arkadaşın dediği gibi komisyon o gün canı ister ilgili DR eşi ile tartışır senin ehliyetine el koyar. Sudan sebeplerle ehliyetine el koymaları da mümkündür. Bence çok kurcalama Tertibat %99 kalkmaz üstüne ehliyetten bile olabilirsin.

Aynı kodlar bende de var. araca sol ayağa uyarlanmış gaz pedalı olması gerekiyor. fren pedalı için gerekirse ek aparat yapılıyor. (ben de yapılmamış) araç zorunlu otomatik vites olmak zorunda. düz vitez araç kullanmazsın.
Resim1
Resim2
aracı 2. bir kişinin kullanma hakkı olduğu için aparat yukarı doğru katlanır.
resimler 3 gün önce bayide çekildi.
araç bayide kaldı vergi dairesi önce araç alabilir dedi tüm işlemleri yapırdık aparat taktırdık. son onay için tekrar evraklar vergi dairesine gitti bu sefer de araç alamaz 10 yıl beklemesi lazım dediler. işler karıştı.

@AS21, saglik kuruluna dilekce yazip doktorlara girecekain sinra heyet, uygunsa raporun cikar, alirsin bu sekilde otv muafiyetli arac almak istiyorum diye dilekce yaznislemi baslat arkadasim..

10yilda bir ehliyet yenilenir. 2009 aldigin ehliyet 2019da yenilenir. 2019da yeniledigin ehliyet 2029da yenilenir, sistem bu sekilde dewam eder arkadasim..
10yilda bir ehliyet yenileme islemi uapilmaktadir..

Üst Alt