Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1 yıl önce ÖTV'siz alınan aracın satın alınması hakkında..?

tansel

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
2 yıl önce ötv ödemeden bir araç aldım arabayı şimdi başka bir engelliye devrettim.

1-Aracı alan kişi bu aracı satıp sıfır araç almak isterse, ilk iktisap tarihinden itibaren geçerli olan (araç 2 yıl önce alındığına göre) 3 yılın dolmasını mı bekleyecek yoksa 5 yıl mı bekleyecek?

2-Ben şimdi 1 yıl önce ötv istisnası ile alınan başka bir 2.el aracı alabilir miyim? Bunun içinde 2 yıl önce hakkımı kullandığım için 5 yılın dolmasını beklemem gerekiyor mu?

Benim sorularımı tam anlamadınız sanırım ben aracımı başka bir engelliye sattım ve ötv ödenmedi.

1-Aracı alan kişi bu aracı satıp sıfır araç almak isterse, ilk iktisap tarihinden itibaren geçerli olan (araç 2 yıl önce alındığına göre) 3 yılın dolmasını mı bekleyecek yoksa 5 yıl mı bekleyecek?

el cevap:evet bu kişi ötv kanununa göre indirimli araç alabilmek için 5 yıl beklemek durumundadır.

2-Ben şimdi 1 yıl önce ötv istisnası ile alınan başka bir 2.el aracı alabilir miyim? Bunun içinde 2 yıl önce hakkımı kullandığım için 5 yılın dolmasını beklemem gerekiyor mu?

el cevap evet senin de 5 yıl beklemen gerekmektedir.

Mehmet Bey gerekçesinide yazarsanız sevinirim.

engellilere sağlanan ÖTV siz taşıt satın alma imkanı 5 yılda bir defa kullanılabilmektedir. 5 Yıllık süre içersinde aracını elden çıkaran engellinin bu sürenin geçmesini beklemesi gerekmektedir. Bu süre sınırının sağlanan imkanın alım satım suretiyle kötüye kullanılmasını önlemek için konulduğu açık olmakla birlikte doğal afetler v.b sebeplerle aracın pert olması durumunda da bu hükmün uygulanmasını hukuki açıdan açıklamak çok zor. İşte bu kaygılar göz önüne alınarak yapılan yasal değişiklik ile yukarıda cins ve özellikleri belirtilen taşıtların malûl ve engelliler tarafından ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelmesi halinde yeni bir aracın alınmasında 5 yıl şartı aranmamaktadır.

Buna göre sahip olduğu araç hurdaya çıkan engelli yeni bir aracın ilk iktisabında bu istisnadan yararlanması için, aracının deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale geldiğini tevsik eden ekspertiz raporu ile "hurdaya çıkarılmıştır" damgası vurularak kayıt konulan tescil belgesinin aslı veya noter onaylı örneği araçların ilk iktisabının yapılacağı motorlu araç ticareti yapanlara ibraz edecek bunlar tarafından da vergi dairesine verilecek ÖTV beyannamesine eklenmesi yeterli olacaktır.

buyur gerekçesi bu

aracı sattığı kişi 5 yıl sen ise 3 yıl beklicen

Eğer satın alan kişi 5 yıl bekleyecekse;

Sıfır araç alırken ki indirim ile ikinci el almak arasında fark kalmıyor dolayısıyla engellinin engelliden araç almasının hiç bir esprisi kalmıyor... Aksine aldığınız ikinci el araç 5 yılda bir olan sıfır araçtaki ÖTV indirimi hakkınızı öldürüyor...

Üst Alt