Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Tüberküloz ve Malulen Emeklilik..?

MuratB.

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhabalar 2560 Gün primim var ve ben 2005 yılında tüberküloz rahatsızlığı geçirerek 3 ay hastanede tedavi altına alındım. 3 ay boyunca hastanede yattım ve onun sonucunda tecilliydim askere gitmeye karar verdim tecilimi kaldırıp fakat askerliğe elverişli değildir raporu verdiler. Fakat raporlarımda %20 %40 gibi bir ibare göremedim sanırım malulen emeklilik için belli bir oran aranıyor. Şuan ben malulen emekli olabilirmiyim veya ne gibi şeyler yapmam gerekiyor.

ilgi alakanıza teşekkür ederim

birde son olarak tekrar hastaneye gidip hastalığımın devam edip etmediğine dair rapor mu almak gerekiyor ? Tekrar heyete sokup neye bakılıyor ?

Askerlik ile ilgili verilen raporlar sivil hayatta geçerli olmaz,

Malulen emeklilikte aranan oran % 60'tır (5510 sayılı yasanın 25. maddesi). Ama sgk açısından belirleyici olan oran değil, maluliyet cetveli'dir.

maluliyet cetveli 'nde tüberküloz ile ilgili şu bölüm var:
  1. Tüberküloz
Çoklu ilaca dirençli tüberküloz (İki yıl sonra tekrar değerlendirilir.)

sigorta başlangıcından önce rahatsızlığınızın hiç olmaması, yada olsada yukarıdaki seviyede olmaması ve daha sonra bu seviyeye ilerlemiş olması gerekir.
bunun tespitini yaptırmak için, 10 yıl 1800 gününüz tamamsa ve çalışıyorsanız maluliyet tespiti için, çalışmıyorsanız doğrudan malulen emeklilik için başvuru yapın... maluliyet tespiti yaptırmak için işten çıkmanız şart değildir, ancak malulen emeklilik başvurusu için şarttır. işinizi kaybetmemeniz açısından çalışıyorsanız maluliyet tespiti yaptırırsınız... bu raporda oran olmaz, yalnızca tanı yazılır ve sgk bu tanının yukarıdaki maddeye uygun olup olmadığını inceler...

malul sayılmazsanız ve malulen emekli edilmezseniz erken emeklilik hakkınız var:

sakatlık oranı cetveli 'ne göre şu oranlar verilir:
1-) Doğuştan veya kazanılmış akciğer, plevra ve göğüs kafesi hastalıkları veya akciğeri tutan diğer bütün hastalıklarda, solunum ve dolaşım fonksiyonunda bozukluk yapmışsa; Solunum Fonksiyon Testlerine göre değerlendirme yapılır;

a- Az etkilenme varsa:% 20
b- Orta derecede etkilenme varsa:% 40
c- Ağır derecede etkilenme varsa veya kronik kor pulmonale gelişmişse:% 80

NOT: İlaca dirençli kronik tüberkülozlu olgular aynı şekilde uygun tedavi süresinin bitiminden sonra 1. maddedeki ölçeğe göre değerlendirilir.
Ekstra pulmoner tüberkülozlu olgularda ise tedavi sonunda ilgili branş tarafından özür oranı belirlenecektir.

% 40 ve üzeri almanız yeterlidir. ne zaman emekli olacağınızın belirlenmesi için
sigorta başlangıç yılınızı
doğum yılınızı
ve statünüzü (ssk,bağkur,e.s.) bilmemiz gerekir.

KKELEBEKK;

01.07.2004 Sigorta başlangıç yılım
29.04.1984 Doğum yılım

Hastalığım sigortalılık sürecinde oldu ve 3 ay hastanede yattım emekli olabilmem için bunlar yeterlimidir ? neler yapmam gerekiyor tam olarak ?

10 yıl 1800 günle emekli olmak için, şuan çalışıyorsanız maluliyet tespiti çalışmıyorsanız malulen emeklilik başvurusu yapın. Son sigorta priminizin yatırıldığı sigorta müdürlüğüne yapmalısınız başvuruyu. Kararı sgk verebilir, yetip yetmeyeceği konusunda bir fikrim yok... Tecrübesi veya bilgisi olan arkadaşlarımız varsa mutlaka yardımcı olacaklardır...

Erken emeklilik şartlarınız:
ssk'dan emekli olacağınızı varsayıyorum şu tabloya göre:
2008_oncesi.PNG

emekli olursunuz.
Ancak, ssk'dan emekli olmak için vergi indirimi almanız şart.
Vergi indirimi almak içinde çalışıyor olmanız şart.
İşyerinizden çalıştığınıza dair belge alıp, defterdarlığa şahsen başvuru yapmalısınız.
Sizi hastaneye sevkederler ve
verilen oranlara göre % 20 alırsanız vergi indirimi kazanamazsınız ve erken emekli olamazsınız. En az % 40 almanız gerekiyor.
% 40 ile 3. dereceden vergi indirimi kazanırsanız, 20 yıl 4400 günle,
% 80 ve üzeri oranla 1. dereceden kazanırsanız 15 yıl 3600 günle emekli edilirsiniz...

peki benim şuan sigortam başla ilde yatıyor. şahsen o ile mi gitmem gerekiyor ? Birde bu bilgileri net olarak kimden öğrenebilirim ? bu benim için bir umut mu yoksa hala çalışmaya devam mı :)

Sigortanızın yattığı ildeki sigorta müdürlüğüne başvuru yapıp, yaşadığınız ildeki bir hastaneye sevkinizi isteyebilirsiniz... Doktorunuza sorabilirsiniz, burada bilgisi olan varsa yardımcı olabilir. Başka da bende bilemiyorum.. :)

Çok teşekkür ederim azıcık umutlanayım o halde :))

Sayın @OturanBoğa sizinde görüşlerinizi almak isterim ek bilgi var ve tam olarak neler yapmam gerektiği hakkında

Çalıştığınız işyerinin bağı olduğu sigorta müdürlüğünden sevk alıp hastaneye gitmeniz lazım. Başka bir ile sevk ederler mi, sanmıyorum. Bir deneyin... Olmazsa, yaşadığınız yerde bir yerde de 10 gün sigortalı çalışan olun (aynı anda iki işyerinde sigortalı olabilirsiniz) ve orada maluliyetinizin tespiti için başvurun... Hastane-SGK sonunda malul sayılırsanız, işinizden çıkış alır, bu sefer malulen emeklilik için başvurursunuz

OturanBoğa;

peki şöyle birşey sormak istiyorum. Şimdi ben hastalığımı geçireli baya oldu bu şekilde sorun teşkil eder mi ? Birde şansmı deniyeyim mi % kaç olumlu sonuç alabilirim bu şartlarda ?

Şu anda tüberüloz aktif değilse, ilaç tedavisi yanıt vermişse, malulen emekliliğin onaylanması mümkün değil.

aynen ilaç tedavisi yanıt verdi. Allah a şükür tekrarlamadı. peki ben bu durumda erken emekli olabilirmiyim yoksa şansımı fazla mı zorluyorum :)

:) Tedaviye yanıt verdiği sürece emeklilik mümkün değil maalsef

o zaman emekli olamayacağız ne kadar prim ödersem ödiyeyim :)

Aralıklarla -örneğin her 3-6 ayda bir balgam baktırmanız ve en az 6 ayda bir Akciğer grafisi çektirmeniz gerekir. Bu zamana kadar uygulamış olmanız gerekirdi ama yaptırmadıysanız bundan sonra yaptırmalısınız. Bu arada geceleri yükselen ateşle birlikte terleme ve/veya iştahsızlık ve/veya kilo kaybı ve/veya kanlı balgam olursa hiç zaman yitirmeksizin doktora başvurmalısınız. Bu önemli genel bilgilerden sonra söylenebilir ki sizde kronikleşmiş ya da nüksetmiş ya da direnç gelişmiş bir tbc. yok. Bu nedenle malulen emekli olmanız ancak tbc. zemininde güncel yaşamınızı kısıtlayan önemli bir hastalık durumunda gündeme gelebilir.

Kemalaydın;

eskiden yaptıryordum son zamanlarda sıkıntı olmayınca yaptırmadım haklısınız sürekli kontrol ettirmem gerekli. Ama emeklilik işi yattı bizim :)

01.07.2004 ssk girişim mevcut 2005 senesinde tüberküloz teşisiyle 2,5 ay hastanede yattım. Ve şuan hala çalışıyorum. ara ara kontrollere gidiyorum. Erken emeklilik veya malulen emeklilik için neler yapmam gerekiyor. Askerliğe elverişli değildir raporu aldım.

konuyu açmışım daha önce gerçi ama herkes değişik şeyler söylüyor. bu konuda tam bilgiyi nereden öğrenebilirim

Herkes aynı şeyi söylüyor gibi geliyor bana. Sadece "Çoklu ilaca dirençli tüberküloz (İki yıl sonra tekrar değerlendirilir.)" varsa 10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 gün primle malulen emeklilik olabilir, aksi halde mümkün değil.

Rapor nereden alabşlirim ?

Arkadaşlar merhaba çok kötü zamanlar geçirdim ve hala geçiriyorum. Lafı fazla uzatmadan ben 2004 senesinde tüberküloz geçirdim ve askerlikten muaf oldum. Ama rapor falan almadım şimdi elimde ki evraklarla hangi birime gitmem gerekiyor rapor alabilmek için. İş yerinde sıkıntılar yaşıyorum nefes darlığı falan tozlu bir ortam.

2. sorum ise eşim beni aldattı gitti maddi manevi çöküntüye uğrattı psikolojim acaip bozuk ölüm tehditleri falan aldık kızımın velayeti için uğraşıyorum psikoloji raporu vs hastalığımla ilgili rapor alabilirmiyim ? bunun bana etkisi nedir ve nereye başvurabilirim ? hangi evraklar gereklidir

MuratB.

Sabırlar diliyorum. Ama olur böyle şeyler, hayat bu! Yeni bir sayfa açıp devam etmek lazım. En doğru seçenek bu.

İşyerinizin bağlı olduğu defterdarlığa gidip sakatlık indirimi için başvurun. Sizi hastaneye sevk etsinler...

Hastaneye gittiğinizde psikolojik durumunuza dair de değerlendirme yapacaklardır. Tüm branş doktorlarına rahatsızlıklarınızı anlatın. sakatlık oranı cetveli'ne göre hepsi için bir oran verilir.

herhangi bir rapor yok bende. defterdarlığa gidince vergi indirimi için başvurup hastaneye mi sevk edilmemi isteyeceğim ? sonuç oradan mı belli olacak

Sayın OturanBoğa defterdarlığı aradım şimdi bizde öyle bir uygulama yok. Size yanış bilgi verilmiş denildi. ben ilk müracaatı nereye yapacağım ?

yanlış anlamadıysam benim işyerim ikitelli de ve ben vatan caddesinde kine başvuracağım doğrumu..

peki şöyle söyliyim diyelim %40 ve üzeri rapor aldım ve onaylandı 2004 ssk girişim ve 3500 günüm mevcut şu şartlarda ne oluşur ?

Kusura bakmayın rahatsız ediyorum da. Bu işlemler ne kadar sürüyor sizce. Vergi dairesi beni hastaneye sevk edince hangi bölümlere gidiyorum ?

MuratB.

Hastaneye sevk eder ama sağlık heyetine girmek için hastaneden randevu alabilmeniz gerek. Randevu aldıktan sonra 1 haftada biter süreç. Hastane raporu vergi dairesine gönderir vs.vs. derken, sonraki 2 ayda sonuçlanır.

Peki hangi bölümlere gireceğime onlar mı karar verecek ben mi ?

MuratB.
Ek olarak şunu belirteyim de defterdarlığın neden bizde öyle bir uygulama yok dediği açıklığa kavuşmuş olsun.
Eskiden sakatlık indirimi işlemleri İstanbul'da da defterdarlık tarafından yapılmaktaydı, ancak sonradan bu işlem İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmeye başlandı, defterdarlık uzun zamandır bakmıyor.
Birbirine karıştırmayalım lütfen, defterdarlık Cağaloğlu'da, valiliğin yanındadır, İstanbul vergi dairesi başkanlığı ise Fatih Vatan Caddesi'nde.
İstanbul vergi dairesinin bir çok bölümü Topkapı / Cevizlibağ'daki Yeşil Kundura'nın altına taşındı, ancak siz Vatan Caddesi'ndeki komplekse gideceksiniz ilgili yer hala orada, sorduklarınız Cevizlibağ'a yönlendirirse aklınızda bulunsun diye belirtmek istedim.

Üst Alt