Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Süresiz rapor, süreli vergi indirimine karşı emeklilik başvurusu..?

egeli_35

Belki aynı durumda olan arkadaşlar için son durumum hakkında bilgi vermek istedim. SGK ya gidip durumu sorduğumda 11. ayda emekliliğimin açılacağını, istersem askerlik borçlanması ile öne çekip Mart ayında emekli olabileceğimi veya rapora itiraz edebileceğimi söylediler. Bende vakit olduğu için itiraz edeyim dedim. İl sağlığa itiraz dilekçesi verdim Tepecik eğitim ve araştırma hastanesine sevk ettiler. Oradan kısa sürede gün aldım ve yeni raporum 2 gün önce çıktı ( %67 olarak ) ve yeni raporu SGK ya dün itibari ile verdim. Onlar İl sağlık ile aralarında yazışacaklarını ve emekliliğimin açılacağını belirttiler. Şimdi sürecim tamamlanmasını ve emekliliğimin açılmasını bekliyor. Benim için tek sıkıntı Hastane yeni raporu 1 yıl verdi, daha öncekiler süresizdi ( Bununda sebebi bu sefer kolestrolüde eklediler sanırım ondan ) Bu arada İzmirden hastaneye gidecek arkadaşlara da Tepecik eğitim ve araştırmayı öneririm 20 Günde işlemlerim bitti. Bozyaka hastanesini ise kesinlikle önermem.

egeli_35

Merhaba,sürecin hakkınızda olumlu sonuçlanması çok sevindim.Sizin yazılarınızdan da anladığım ve arkadaşımın başına gelen engelli vergi indirimi emeklilik sürecinde kontrol muayenesinden engel oranı düşer ve derecesi değişiklikliğe uğrarsa ,yeni şartlarla oluşan engelli vergi indirimi derecesinin emeklilik şartları mevcut olan SGK hizmet yılı ve(veya ) SGK prim gününden eksik kalmış olursa ilgili eksiliğin tamamlanmasını talep ediyorlar SGK kurumu.

Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.

Saygılar.

Ben teşekkür ederim. Evet aynen dediğiniz gibi. %40 altına düşmediği takdirde iptal etmiyor. Ama yeni dereceye göre şartların sağlanana kadar askıya alıp bekletiyor. Yeni dereceye göre, şartları sağladığınızda dilekçe ile başvuruyorsunuz açıyorlar. Veya benim gibi itiraz edeceksiniz sonucuna göre işlem yapılacak.

%40 altına düşmediği takdirde iptal etmiyor. Ama yeni dereceye göre şartların sağlanana kadar askıya alıp bekletiyor. Yeni dereceye göre, şartları sağladığınızda dilekçe ile başvuruyorsunuz açıyorlar.

Bunu neye dayanarak yapıyorlar? Yok böyle bir şey. Oran %40'ın altına düşerse maaş kesilir diyor ilgili düzenleme, o kadar.

SOSYAL SİGORTA İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ

Yaşlılık aylığının başlangıcı, kesilmesi ve yeniden bağlanması
MADDE 57

c) Çalışma gücünün %40 ile %59 arasında kaybedilmesi nedeniyle yaşlılık aylığı alanların yapılan kontrol muayenesi sonucu, çalışma gücündeki kayıp oranının %40’ın altına düştüğünün anlaşılması hâlinde, bu durumun tespitine esas tutulan raporun tarihini takip eden ödeme dönemi başında yaşlılık aylığı kesilir.

Neye dayanarak yapıyorlar bilmiyorum ama, rapor oranım %61 den %53' e düşün ce ( %40 altına düşse tamamen iptal olacaktı sanırım ) derece değiştiğini ve derece şartlarını da sağlayamadığım için ( sigortalılık yılı dolmasına 9 ay daha olması )gününüz gelince gelin dilekçe verin açılsın veya askerlik borçlanması ile önce çekmem istendi. Bende il sağlığa itiraz etmeyi seçtim ve SGK ya yeni raporumu verdim ve sürecin sonuçlanmasını bekliyorum.

egeli_35

Bu gerekçeyi neye dayandırdıklarını sormanızı öneririm. Bu kesinlikle haksız ve mevzuata aykırı bir uygulama. Nerede yazıyormuş, göstermek zorundalar.

Yukarıda alıntıladığım 57. madde konuyu düzenleyen tek maddedir. Kontrolün ardından oranın %40'ın altına düşmediğini görüp maaşı kaldığı yerden devam ettirmeliler. Ya da bilmediğimiz başka bir dayanak varsa, bunu bize söylemek zorundalar.

Bence de öyle haklısınız, hatta DYS den baktığımda emeklilik açılmak üzere Emeklilik 3 servisine gönderildi yazıyordu, açılmayınca gidip sordum. yeni oranı ve SGK bilgilerimi girdiklerinde SGK yıl sorununa takıldığımı söylediler.

egeli_35

Tekrar merhaba, aynı süreçte olan arkadaşlar için bilgi vermek istedim. Yaklaşık 1 aylık bir bekleyişin sonucunda dün itibari ile maaşımı açtılar, geriye dönük birikmiş maaşlarımı da yatırdılar. Şimdilik tek merak ettiğim rapor 1 yıllık olduğu için kontrol şerhi koydular mı, onu da bir ara SGK ya gidip soracağım. Herkese kolay gelsin dilerim.

Çok teşekkürler, umarım herkesiz istediği sonuçlara kavuşur.

Çok teşekkür ederim.

Arkadaşlar selamlar 1 yıllık engelli raporum var 3 yıl emekliliğime ne yapmam gerekiyor emekli olduktan sonra sorun yaşarmıyım verdiğiniz destek için teşekkür ederim

egeli_35
Kardeşim hayırlı olsun.emeklilik sonrası kontrol olduğunda %40 üzerinde olması yeterli mi onumu anlıyoruz.derece değişikliği fark ediyormu.hepimizin başına gelebilecek bi olay.
Selametle

Raporda 1 yıl geçerlilik süresi var emekli olabiliyorum ama vergi indiriminde süre şartı vermese hangisi geçerli çünkü 3 senem var emekliliğime ne yapmalıyım

Teşekkürler, derece değişikliği fark etti, 2. kontrol raporum %60 ın altına düşünce, sigortalılık yılımı beklememi söylediler veya askerlik borçlanması ile öne çekebiliyordum. Ben rapora itiraz hakkımı kullandım. Sonucunda tekrar %60 üstü gelince emekliliğim kaldığı yerden devam etti ve geriye dönük 7 aylık maaşımı aldım. Bana askerlik borçlanması ve itiraz etmezsem 8 ay sonra gelin dilekçe verin emekliliğiniz açılalım dediler. ( Gün sorunum yoktu sadece yıl sorunum vardı )

Merhaba, benim ilk emekli olurken raporu değil, vergi indirimin süresini baz aldılar. Vergi indirimim 1 yıllık, engelli raporum süresizdi. Emekli olduktan sonra Kontrol muayenesine gönderdiler. En son verdikleri raporda 1 yıl bakalım tekrar gönderecekler mi göreceğiz :)

Yardım Lütfen

OturanBoğa

Süresiz %46 olan engelli raporumu vergi dairesi %42 ve 2 yıl süreli olarak verdi. %40 üstü normalde emekli olmama yetiyor. Çalıştığım şirket emekli de olsam çalışabileceğimi söyledi sizce ne yapmalıyım? konuda uzman olan arkadaşlar ne önerirsiniz? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler....

Ozgurs

Emekli olun ve çalışmaya devam edin.
SGK vergi indirimindeki süre kısıtlamasına rağmen emekliliği süresiz olarak onaylayabilir.

Çok teşekkürler 🙏

Peki eğer SGK da 2 yıl sonra kontrol der ise yeni engelli raporu alıp SGK ya vermek yeterli mi? Yoksa yine vergi dairesine onaylatmak gerekiyor mu yeni raporu. Eğer vergi dairesine onay gerekiyor ise, Vergi dairesi geç onayladığı icin 8 ay önceden falan raporu onay icin vergi dairesine vermek gerekir emeklilik hakkının dolmamalı icin degil mi?

OturanBoğa
Merhaba,
SGK kontrol muayenesi şerhi ile emekli etti. Emekli oldum. Kontrol muayenesi tarihinde önceden aldığım süresiz engelli sağlık kurulu raporumu versem oluyor mu? Yoksa yeni bir engelli raporumu almalıyım?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

Ozgurs

Kurum sevki ile gidip yeni rapor alınması gerek.
Kontrol zamanı gelmeden 3-4 ay önce sgk'ya gidip sevk alın mutlaka. Gecikmeyin

3 ay kala sevk aldığımda uyku testi için randevu alamazsam raporum yetişmeyebilir. Testi önceden sürekli takibimi yapan devlet hastanesinde yaptırsam, engelli raporu almaya gittiğimde o test üzerinden işlem yaptırabilirmiyim sizce

Ozgurs

Çok uzak olmayan (birkaç aylık) bir tarihse olabilir. Bende kabul etmişti doktor/heyet.

Üst Alt