Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Psikiyatrik hasta, normal işlere neden alınmıyor?

anonymous

Aktif Üye
Konular
352
Reaksiyonlar
458
Bipolar bozukluk, şizoaffektif bozukluk ve organik olmayan psikotik bozukluk teşhislerim var. Dışarıdan bakıldığımda sağlıklı insanla hiçbir farkım yok. Ataklar geçiriyorum fakat kendimden başka kimseye zararım yok. İnsanlar bu hastalıklarımı duyunca hemşireler bile pek yaklaşmıyor. Herkes teyakkuzlu yaklaşıyor. Ama şu ana kadar hiç kimseye zararım olmadı. İş ararken hastalığı gizlesem iş yeri hekimi görecek durumumu. Mühendislik yapmak istiyorum ama kimse geri dönüş bile yapmıyor. Tek yolumuz KPSS-EKPSS mi olacak? Bu ayrımcılıkla nasıl mücadele edeceğiz?

başvurulan işler çok deneyimli mi arıyor aceba. belki bipolardan dolayı bizim beklentilerimiz yüksek. bipolar kişiler çalışamıyor kendimden biliyorum.

Atipik psikoz ,bipolar teşhislerim var işe girince 1 ay içinde kovuluyorum zaten beni gören bi sorunum olduğunu anlıyor tek yol kpss gibi gözüküyor

Bendede aynı durum var. Kimseyle konuşmam, kendi halinde yaşayan bir tipim. Tüm mahalle hasta olduğumu duymuş.
Eskiden staj yaptım 30 iş günü. Remisyondaydım. 0 fireyle A1 aldım. Şimdi evden zor çıkıyorum. Okulu dondurdum. Ekpss den de ümidim yok. Ataklardan dolayı doğru dürüst ders çalışamadım. İşkurdan engelli iş ilanlarına bakıyorum. Meydancı, beden işçisi, temizlik görevlisi vs. Küçümsemiyorum ama kendi seviyemde bir iş yok. Verecekleri bir askeri ücret zaten. Kendim iş başvurusunda bulunuyorum. İş yeri hekimi zaten görüyor sistemde. Artık burama kadar geldi. Bu dünyaya azap çekmek içinmi geldim diye düşünüyorum.
Sülalemde kimde ne hastalık varsa bende çıktı. Bunada şükür ama artık ağır gelmeye başladı.

Şöyle düşünün kimseye zararınız yok ama belli sorunlarınız olduğu raporlarınızda gözüküyor iş yeri neden risk alsın ? Benim sol elimde 3 parmak yok mesela adam ağır işlere almıyor neden alsın ki ? Ben bunun için sitem etmiyorum vardır bir hayır deyip geçiyorum

@anonymous Ben de,yüksek mühendisim.Yurtdışında devlet bursuyla yüksek lisans yaptım,lisansı özel üniversitede ÖSS derecesiyle burslu okudum.2019’dan beri şizofreni ile uğraşıyorum.Şimdi stabilim ama sağlık kurulu raporum var.Şimdi emekli oldum.4160 günüm vardı şükür,hepsi sağlıklı olduğum zamandan gelen prim günlerim.İŞKUR ve LinkedIn başvuruları yapıyorum ama bir Koç Sistem aradı.O da emekli olanlarda uzman arıyor sanırım geri dönüş olmadı.Şizofreniyi duydumu herkes korkuyor.L’Oreal Paris İstanbul şubesiyle iş görüşmesi yaptım o da aranan pozisyona stajyer almış.Dünya Katılım ile görüştüm herhalde emekliyim diye geri dönüş yapmadılar.Cargill’le görüştüm,sağlık kurulu raporunu istedi o da olumsuz oldu.Sorduğumda Cargill’e insan kaynakları başka adayla devam etme kararı almış.En son Bağcılar’da diş sağlığı merkezi bilişim personeli alıyordu.CV’in iyi ama asgari ücret veririz dedi.Ben kabul etmedim.Özel’de anladığım kadarıyla referansla yürüyor işler.Birinin seni referans etmesi lazım.

Emekli olmadan önce hiç bir yer geri dönüş yapmıyordu,şimdi hiç geri dönüş yapmazlar diye düşünüyorum.Yaşım 41 ama ne yazık ki qualify elemanların bu statüde iş bulması çok zor galiba.

Sağlığımda 4700 küsür yere başvurdum LinkedIn’de 100 küsür yer mülakata çağırdı.

Demek istediğim özel çok zor iş bulması bir de emeklilik ve özel durum eklendi iyice zorlaştı.

Devlet’den sağlığımda istifa etmiştim,özelde daha çok kazanırım diye.Ne yazık ki özelde psikolojik hasta çok,patronundan işçisine kadar.Devlete bir daha dönmek istedim sağlık kurulu raporu almadan önce,dilekçemi işleme aldı kurum fakat geri almadı.Devlet kurumlarıda ne yazık ki para bakımından tatmin etmiyor bir de kariyerine ve kendine hiç bir şey katmıyor.Özel’de devlet tecrübeni iş görüşmelerinde dikkate almıyorlar.

Son düzenleme:
benim ulaşabildiğim (kendim için kullandığım) ipuçlar (Sadece psikiyatrik engelliler veya psikiyatrik hastalar için)ı:

1- hastalığınızı ve detayları aileniz ve bildirmekle sorumlu olduğunuz kimseler hariç hiçkimse ile paylaşmayın.
2- kendi alanınız ile alakalı işe yerleşmeniz güzel olur elbette. Ancak imkanlar dahilinde meşru ve alanınızla ilgili olmayan bir işte çalışıyor olmanız, işsiz olmaktan iyidir. Dolayısı ile yapılan iş eğer meşru bir iş ise o zaman o işe girmeyi tercih edebilirsiniz.
3- istikrar çok önemlidir. Dolayısı ile küçük de olsa yapabileceğiniz devamlı bir işi sürdürün.
4- bazı şeyleri/istekleri bence uzun zamana yaymak daha karlı.

Ama tabiiki sizlerin tercihleri/görüşleri farklı olursa saygı duyarım.

Son düzenleme:
Merhaba kaç yaşında şizofreni tanısını aldınız acaba hastalanmadan önce sosyal hayatınızda nasıldınız mahsuru yoksa öğrenebilirmiyim🙏🏻 @magni84

@sevgi07 2018 yılında sessiz sakin yaşam sürüyordum.Yaşım o zaman 34’tü.Boğaziçi Üniversitesinde sözleşmeli bilişim personeli olarak çalışıyordum.O aralar bir seferberlik kâğıdı geldi.Ondan sonra alt üst oldum.Askerliği asteğmen olarak yapmıştım.Seferberlik kâğıdındaki ibareden kendimi üstün görmeye başladım.Yani anlayacağınız grandiose ve delusion(false belief) saplantısına girdim.Bende halüsinasyon hiç olmadı.2019’da Yani 35 yaşında özelde psikiyatri tedavisi almaya başladım.Doktorum inorganik olmayan psikotik bozukluk dedi.Psikoza girdin dedi.2024’e kadar aynı doktora gittim özelde ama geçmedi.2025’de devletde tedavi olmaya başladım ve şizofreni denildi.Şimdi iyiyim 2mg risperdal akşam alıyorum o kadar.Düzenli devlet hastanesine gidiyorum.Kariyerimi bozdu psikoz.Şimdi emekli oldum.
Sosyal hayatımda başarılıydım.Kimseye karışmazdım.Ama çok mobbing oldu özelde.Kıskanmak çok revaçta bizim toplumda.

@anonymous,
seni cok iyi anliyorum yazdiklarin gercekten insanin icine dokunuyor cunku ayni seyleri ben de yasadim ben de en son bir ise girdim iki ay calistim sonra isten cikardilar ilk basta moralim cok bozuldu kendimi sorguladim ama sonra oturup dusununce aslinda benim icin daha iyi oldugunu fark ettim cunku su an kafam daha rahat ve ekpssye cok daha duzenli calisabiliyorum

senin yasadigin durumun en zor kismi hastalik degil insanlarin bakis acisi cunku sen de diyorsun disardan bakildiginda hicbir fark yok ama insanlar taniyi duyunca bir anda degisiyorlar bu cok agir bir sey insan kendini anlatmak zorunda kaliyor sanki sucsuz oldugunu kanitlamaya calisiyor gibi hissediyor ama ortada bir suc yok ki sen kimseye zarar vermemissin sadece kendi icinde mucadele veriyorsun bu bile aslinda ne kadar guclu oldugunu gosterir

insanlarin korkmasi genelde bilmemelerinden kaynaklaniyor bilmedikleri seyden cekiniyorlar ve bu da direkt onyargiya donusuyor ama bu senin yetersiz oldugun anlamina gelmez bu tamamen sistemin ve toplumun eksikligi sen kendini bu yuzden kucultme

is bulma konusu maalesef zor bunu kabul etmek lazim ozellikle boyle durumlarda daha da zorlasiyor insanlar en kucuk riski bile almak istemiyor ama bu senin yapamayacagin anlamina gelmez muhendislik istemen cok degerli bir sey bu hedefinden kesinlikle vazgecme belki yolun biraz daha dolambacli olacak ama bu imkansiz degil

su an icin en mantikli ve en garanti yol ekpss gibi duruyor cunku en azindan daha adil bir sistem var kimse senin tipine bakmiyor kimse taniyi sorup seni elemez orada sadece yaptigin nete gore bir sonuc var bu da senin icin buyuk bir avantaj o yuzden bu donemi iyi degerlendirmek lazim

ben de su an oyle dusunuyorum ne puan alirsan al hic fark etmez butun illeri yaz yeter ki atan cunku once bir sisteme girmek onemli zaten bir yil sonra tayin isteyebiliyorsun kendine daha uygun bir yere gecersin yani bu is bitmis olmuyor aksine yeni baslamis oluyor

ayrimcilikla mucadele etmek tek basina cok zor bir sey herkesle tek tek savasamazsin kendini yipratmaktan baska bir sey olmaz en guclu cevap basarmak kendi ayaklarinin ustunde durmak insanlarin ne dusundugunu tamamen degistiremezsin ama kendi hayatini degistirebilirsin

yalniz degilsin bunu bil ayni yollardan gecen cok insan var ve bu durum senin degerini dusurmez senin elinde olan sey su an calismak sabretmek ve hedefe odaklanmak zaman zor geciyor olabilir ama emeginin karsiligini aldigin zaman bunlarin hepsi geride kalacak

o yuzden kendine guven vazgecme ve su an en onemli seye odaklan ekpss senin icin gercekten iyi bir firsat bunu iyi kullanirsan hayatini cok farkli bir noktaya tasiyabilirsin

Özelde iş imkanı olmuyor.Tabi meslek hastalığa uygun değilse.Devlette ekpss için kura veya lise mezun sınavı atanma puanı çok yüksek.
Engelli diyince ortopedik bir anlayış yaygın.Seçenekler çok az anlatmaya çalıştığım.Ekpss den bir şey çıkmazsa nerede çalışabilir bir engelli.İyi kötü işçi sınıfı Türkiye de belirli imkanlara sahip.Hem iş zor hem mobing var hem paranı verilmeyebilir üstüne sakatlanabilirsin.Sanayi bölgelerinde kopan parmak takılır diye reklam var.

@NewDay,
dediklerinin coguna hak veriyorum cunku gercekten ulkede sartlar kolay degil ozelde is bulmak zor hele ki insanlar taniyi duyunca daha da zorlasiyor bunu inkar edemem ama ben yine de tamamen umutsuz bakamiyorum cunku bizzat kendim de denedim gordum en azindan denemeden olmaz

ben de ise girdim iki ay calistim sonra cikardilar evet ama bu bana suyu gosterdigi gibi ozel sektor herkese gore degil hele ki boyle durumlarda insan daha cok yipranabiliyor o yuzden ben su an daha cok ekpssye odaklanmis durumdayim cunku en azindan daha net bir sistem var kimse seni taniya gore degil yaptigin nete gore degerlendiriyor

puanlar yuksek diyorsun dogru ama imkansiz degil duzenli calisan biri gayet iyi puan alabilir ben de oyle dusunuyorum zaten su an elimizdeki en mantikli yol bu gibi duruyor kura da var sinav da var yani tamamen kapali bir kapi degil

engelli denince sadece ortopedik anlasilmasi da ayri bir sorun insanlar ruhsal hastaliklari ya da gorunmeyen durumlari anlamiyor bu da bizi ekstra zorluyor ama bu yine bizim degersiz oldugumuz anlamina gelmez sadece sistemin eksikligi

sanayi isleri icin dediklerin de cok dogru gercekten zor ve riskli isler hem fiziksel olarak yipratir hem de dedigin gibi mobing para sikintisi guvenlik sikintisi cok oluyor herkesin kaldirabilecegi seyler degil bu yuzden herkesin kendine uygun yolu bulmasi lazim

ben kendi adima sunu dusunuyorum ne olursa olsun once bir yere girmek lazim ekpss ile atanmak bu yuzden onemli ne puan alirsan al tum illeri yazmak lazim yeter ki bir yerden baslayalim zaten bir yil sonra tayin isteyebiliyorsun daha iyi bir yere gecme sansin oluyor yani tek bir yere mahkum kalmiyorsun

ekpss den bir sey cikmazsa hayat bitti gibi dusunmemek lazim o zaman da daha hafif isler daha uygun ortamlar bulunabilir mesela masa basi isler belediyeler ozel kurumlar ya da daha az stresli alanlar illa ki bir yol bulunur ama su an icin en mantikli en guvenli yol ekpss gibi duruyor

ben acikcasi kendimi sanayiye atip hem sagligimi hem psikolojimi riske atmak istemem o yuzden biraz daha sabredip ders calisip daha garanti bir yol denemek bana daha mantikli geliyor

yani kisacasi evet zor ama tamamen cikissiz da degil biz elimizdeki en mantikli secenegi sonuna kadar zorlamaliyiz su an o da ekpss gibi duruyor

Tek çıkar yol ekpss. Özel iş vermez. Verirse de yarı canını almadan bırakmaz. Simit sat, lahmacun sat, sermayen varsa kendi işini kur. Boş durma.

Üst Alt