Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emeklilik için aldığım raporun oranını Maliye düşürdü!?

Asım katı

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Eşimin 25.04.2005 tarihden itibaren sigorta girişi bulunmaktadır. Eşim malulen emekliliği için Maliye tarafından Aksaray Eğitim ve Araştıma Hastahanesi'ne sevk edilmiştir. Araştırma Hastahanesi bize bir gözünün %95 görmediğinden %32, Kronik astım hastalığından %40, Egzema hastalığında %10 olmak üzere totalde bize %63 engellilik raporu 3 yıl için verildi. Bu oran eşimin bu yıl emekli olmasına yetiyordu. Fakat Maliye söz konusu raporu Ankara'ya gönderdi. Maliye'de rapor %51 oranına düşürüldü. Bundan dolayı itiraz etmemize rağmen Maliyeden red cevabı aldık. Aslında ilk rapora da Aksaray İl Sağlık Müdürlüğünde itiraz etmiştim. Onlarda beni Niğde'ye yönledirmişlerdi. Çünkü hanımının kulaklarında alerjiden dolayı %30 işitme kaybı bulunmaktadır ve egzema için verilen oran en asgariden verilmiştir. Bunlardan dolayı da oranın %70'in üzeri çıkmasını bekliyordum. Biz %70' den fazla çıkmasını beklerken Maliye söz konusu düzeltme ile raporumuzu %51 e düşürdü. Bu durumdan dolayı eşimin malulen emeklilik hakkı üç yıl ertelendi.

Benim sormak istediğim; ilk aldığım %63 lük rapora itiraz edip de rapordaki engellilik oranın yükseltilmesi için mi yoksa Maliyenin verdiği %51 lik rapora dava açma veya itiraz yoluna gitmemiz daha uygun olur?

Not: Sağlık İi Müdürlüğüne yaptığım itirazda diyelim ki Niğde Hastahanesi %70 verse dahi Maliye yine oranı 12 puan düşürürse biz yine %60ın altına düşeceğiz ve emeklilik hakkımız yine 3 yıl ertelenecek.

Bize bu konuda bir yol gösterebilirseniz çok sevinirim. Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.

Eşim malulen emekliliği için Maliye tarafından Aksaray Eğitim ve Araştıma Hastahanesi

Eşim malulen emekliliği için Maliye tarafından Aksaray Eğitim ve Araştıma Hastahanesi'ne sevk edilmiştir. Araştırma Hastahanesi bize bir gözünün %95 görmediğinden %32, Kronik astım hastalığından %40, Egzema hastalığında %10 olmak üzere totalde bize %63 engellilik raporu 3 yıl için verildi. Bu oran eşimin bu yıl emekli olmasına yetiyordu. Fakat Maliye söz konusu raporu Ankara'ya gönderdi. Maliye'de rapor %51 oranına düşürüldü. Bundan dolayı itiraz etmemize rağmen Maliyeden red cevabı aldık. Aslında ilk rapora da Aksaray İl Sağlık Müdürlüğünde itiraz etmiştim. Onlarda beni Niğde'ye yönledirmişlerdi. Çünkü hanımının kulaklarında alerjiden dolayı %30 işitme kaybı bulunmaktadır ve egzema için verilen oran en asgariden verilmiştir. Bunlardan dolayı da oranın %70'in üzeri çıkmasını bekliyordum. Biz %70' den fazla çıkmasını beklerken Maliye söz konusu düzeltme ile raporumuzu %51 e düşürdü. Bu durumdan dolayı eşimin malulen emeklilik hakkı üç yıl ertelendi.

Benim sormak istediğim; ilk aldığım %63 lük rapora itiraz edip de rapordaki engellilik oranın yükseltilmesi için mi yoksa Maliyenin verdiği %51 lik rapora dava açma veya itiraz yoluna gitmemiz daha uygun olur?

Not: Sağlık İi Müdürlüğüne yaptığım itirazda diyelim ki Niğde Hastahanesi %70 verse dahi Maliye yine oranı 12 puan düşürürse biz yine %60ın altına düşeceğiz ve emeklilik hakkımız yine 3 yıl ertelenecek.

Bize bu konuda bir yol gösterebilirseniz çok sevinirim. Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.

Asım katı

Merhaba,paylaştığınız bilgiler ışığında eşiniz için yaptığınız emeklilik başvurusu Malulen Emeklilik değildir.Çünkü Maliye veya Vergi Dairesi Malulen emeklilik işlemleri ile uzaktan yakından ne yazık ki hiçbir alakası yoktur.

Acaba sizin anlatığınız bilgilerden yola çıkarak önce bir Hastaneden Engelli Sağlık Kurulu raporu aldınız ve akabinde bulunduğunuz ilde bulunan vergi dairesi engelli servisine başvurarak Engelli Vergi İndirimi belgesi mi almaya çalışıyorsunuz?

Bu arada eşiniz bir işyerinde çalışmakta ve bahsettiğiniz emeklilik tablosunun adı "ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİ İLE EMEKLİLİK " olabilir mi?

Eğer sizin bahsettiğiniz Gelir İdaresi Başkanlığı (T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı) tarafından verilen , 2. rapor olarak bahsettiğiniz ve de düşük engel oranlı (rapor oranının düşürüldüğü konusu) aldığınız ve 1.-2.-3. dereceleri olşan Engelli Vergi İndirimi belgesi ile emekli olacak iseniz,SGK kurumu emeklilik servisine gittiğinizde hastaneden aldığınız Engelli Sağlık kurulu raporu Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik işlemlerinde işe yaramayacaktır.

Velasıl sizin Gelir İdaresi Başkanlığı sizin deyiminizle Hazine ve Maliye Bakanlığında aldığınız Engelli Vergi İndirimi belgesininin oranını düzeltmeniz gerekmektedir.

Daha öncede bahsettiğim gibi eğer Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik ile emekli olacaksanız SGK emeklilik servisi sizden kimlik ve Gelir İdaresi Başkanlığından alacağınız Engelli Vergi İndirimi belgesinden başka hiçbir belge talep etmeyecektir.

Eğer farklı bir durum ve emeklilik işlemi ise lütfen buradan belirtiniz.

Saygılar.

Not: Malulen Emeklilikte birden fazla hastalıktan rapor alarak emekli olamazsınız.Sadece bir hastalık için eğer rahatsızlığınız şartları karşılıyor ise emekli olabilirsiniz.

Sizinde bahsettiğiniz birden fazla rahatsızlığın Balthazard formülü ile hesaplanarak Engelli Sağlık Kurulu raporu sonucu bir sonraki adımda Vergi Dairesi Engellilik Servisinden Engelli Vergi İndirimi Belgesi ile emekli olunabilecek bir tek emeklilik sistemi vardır.O da Engelli Vergi İndirimi ile Emekliliktir.

Saygılar.

Son düzenleme:
Bilgi Hazinedir

Öncelikle değerli bilgileriniz için teşekkür ederim.

Söyledikleriniz doğrudur. İş yerimiz vergi indirimi için bizi Maliye'ye gönderdi. Maliye de heyet raporu için hastahaneye sevketti. %63 engellilik heyet raporu aldık. Bunu Maliye Ankara'ya gönderdi ve oran %51 e düşürülerek bize bildirildi. Dediğiniz gibi Engelli Vergi İndirimi ile Emekli olmak istiyoruz.

Engelli Vergi İndirimi belgesininin oranını nasıl ve ne şekilde düzeltebiliriz?
Yeni bir rapor mu almalıyız yoksa itiraz veya dava açma yoluna mı gitmeliyiz?

Not: Vergi Dairesine itiraz ettik ancak oran yükseltilmedi ve %51 olarak kaldı.

Tekrar ilginiz, vaktiniz ve sabrınız için teşekkür ederim.
Çocukları beklediğim için mesajınıza ancak cevap veremedim kusura bakmayın lütfen.

Saygılarımla...

Asım katı

Rica ederim.

Engelli Vergi İndirimi belgesine anladığım kadarıyla itiraz hakkınızı kullanmışsınız ancak Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu itirazını red etmiş.Engelli Vergi İndirimi belgeniz süresiz olarak %51 oranı (3.derece) ile onanmış ise ne yazık ki sadece mahkeme hakkınız bulunmaktadır.Dava açmanız gerekmektedir.

Ancak Engelli Vergi İndirimi belgeniz süreli onandı ise süre bitiminden yeni bir başvuru yaparak süreci yönetebilirsiniz.

Bunların dışında eşinizi hastane sağlık kurulu tarafından tesis edilen Engelli Sağlık Kurulu raporunuzun engel oranı %63 'dür ve değişmemiştir.Engelli Vergi İndirimi belgesi başka bir rapordur ,Engelli Sağlık Kurulu raporu başka bir rapordur.

Yani hastaneden aldığınız rapor mevcut halini korumaktadır.Vergi dairesi raporunuzu inceleyip ayrı bir karar vererek Engelli Vergi İndirimi belgesini tesis etmektedir.Bu bağlamda Engelli Vergi İndirimi belgesi farklı bir rapor olarak devlet kurumlarında kullanılır.Bu konuya örnek olarak size bahsettiğim SGK emeklilik işleminde Engelli Vergi İndirimi belgesini talep etmek iken sizden hastaneden aldığınız raporu talep etmemektedir.Belirtiğim üzere 2 rapor birbirine ilintili ancak ayrı ayrı raporlardır.

İnşAllah hakkınızda hayırlsı olur.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

Peki ben İl Sağlık Müdürlüğüne itirazımı kullanıp Niğde Devlet Hastahanesi'den yeni bir Engelli Sağlık Raporu için başvursam bu raporu Gelir İdaresi'ne iletsem Engelli Vergi İndirimi Belgesi'ne etkisi olabilir mi?
Yeni bir Engelli Sağlık Raporunun oranı yukarı veya aşağı yönlü değişiklik gösterir mi?
Gelir İdaresi Başkanlığı raporda yine benzer bir düşürme işlemi yapabilir mi?
Engelli Vergi İndirimi belgesinin süreli onandığının nereden öğrenebiliriz?
Yoksa tek yol dava açmak mı olacak?

Gerçekten verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Zamanınız ve sabrınız için teşekkür ederim.
Allah razı olsun..
Saygılarımla

Asım katı

Allah sizden razı olsun İnşAllah.

Yeniden bir Engelli Sağlık Kurulu raporu alıp akabinde bu rapor ile yeniden Engelli Vergi İndirimi belgesi almanız mümkündür.Burada önemli olan husus mevcut Engelli Sağlık Kurulu raporunuzdan daha düşük engel oranı almanız durumunda %63 raporunuz iptal olacaktır.Bu bir risk oluşturabilir.

Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık kurulu bahsettiğim gibi 2. farklı bir rapor veriyor.Yani hastaneden aldığınız rapora bir etki yaratacak bir karar değil başk 2. bir rapor tesis ediyor.Yani hastaneden aldığınız Engelli sağlık kurulu raporunuzun oranı değişmedi ve Gelir idaresi başkanlığı Engelli vergi indirimi belgeleri kendi içinde farklı karar ve oranlar her zaman alabilir.Buda aynı durumu bir daha yaşabilirsiniz demektir.

Engelli Vergi İndirimi belgesinde şu tarihe kadar geçerlidir gibi cümle içinde bir yazı var ise süreli ,Engelli Vergi indirimi belgesi açıklamasında hiçbir bitiş tarihinden bahsedilmemiş ise süresizdir yani ömür boyudur.

Yukarıda bahsettiğim gibi her olayı baştan yaparak alacağınız sonuç aynı olabilme ihtimali ile birlikte daha düşük oranlarla karşılaşmanıza yol açabilir.Bu durum bir risk içerdiği içim dava elde etmek istediğiniz sonuça odaklı tek yoldur.

Saygılar.

Üst Alt